Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, przed tuningiem op ampów trzeba zapoznać się koniecznie ze znakomitym arytkułem, do którego link znalazłem na www.diyaudio.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kto nie zna angielskiego, powinien poprosić rodzeństwo, małżonka itd. o przetłumaczenie ;)

tajemna "wiedza ezoteryczna" przełożona jest w nim na precyzyjne logiczne wyjaśnienie.

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

nie, nie dawałem dławików.

Brencik chyba pisał, przepraszam, ale nie pamiętam kto dokładnie, ze wiszące obwody z cyfrówki sieją, a ja mam kill-a wiszącego i zastanawiam się jak go załatwić.

jak znajdę chwilę, to chyba wywale wszystko łacznie z zasilaniem tego obwodu.

Moim zdaniem problemem nie jest kill. U mnie wisiał przez długi czas nie podłączony do niczego i było OK. W pierwszej kolejności sprawdziłbym, czy startuje zegar w CD i masę do zegara podłączył blisko masy serva. Oczywiście pomijam sprawy oczywiste jak sprawdzenie napięć w części analogowej i cyfrowej (w tym modelu stabilizator +5V grzeje się jak cholera). Także kruchość ścieżek powoduje, że po kilku lutowaniach część ścieżek musiałem mostkować, więc warto sprawdzić czy coś się nie ukruszyło.

a więc zabrałem się za Philips'a CD 740 - jest to raczej CD'ek który nie będzie używany normalnie, a od świętnie jak będzie na wrasztacie CD 730 :) i teraz w sumie jest ok, tylko wysokie tony mnie dobijają, szeleszczą, zero wyrazistości, innymi słowy bida z nędzą - siedzi sobie jakiś JRC 4560D, wyjściowe kondy Nichicona jakieś bipolarne - zasilający NKL już zastąpiony Nipponem SXE, wyjście stabilizatora 5V zbocznikowane kondem MKT 470nF Wima, jakiś 1000uF/10V na Sanyo CA 1000uF/16V - tyle, pałęta się jeszcze jakieś 330uF - muszę dojść od czego jest to może zamienie ma Panasonici FC bo akurat mam, jak np. wymienie wyjściowe z 4.7uF na 470nF to będzie tragedia? w sumie w 730 tak jest i działa :)

Grundig CD8400MK2

TDA1541A, SAA7220P/B, CDM4/16

- komplet kondensatorow w zasilaniu na Rubycony ZL + gdzieniegdzie bypassy

MKT

- na wyjscie Nichicon MUSE + rosyjskie kondensatory olejowe (super rzecz i

to niedroga) - na zdjeciu jeszcze ich nie ma

- Przy przetworniku komplet kondensatorow odsprzegajacych na MKT

- Opampy na AD797 , w tej chwili na zdjeciu 2134

- Diody w mostku BYV27

- Zegar 5ppm + odsprzegajacy Wima

- TDA1541A wstawilem w podstawke w celu przyszlej wymiany na S1

Koszt modyfikacji ~50zl, dzwiek - ultramuzykalny ze wspaniala akustyka

Efekt cud miod

Ukryta Zawartość

post-621-100008214 1170267394_thumb.jpg

post-621-100008215 1170267391_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Glina > a jak ty do tego "biedaka" wrzuciłeś dwie wielkie ruskie cegły ?

Ps. polecam prostego moda polegającego na dodaniu do cd dac`a Petera ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Witam

Czy ktoś już Szanownych Zgromadzonych robił oddzielne stabilizowane zasilanie dla wzmacniaczy operacyjnych w tego typu CD-kach (philips, marantz)?

Ja próbowałem z bardzo marnym skutkiem, po prostu nie działa mi poprawnie układ. Zasilanie wpiąłem przed WO w miejsce rezystorów: 3303, 3303 (+/- 15 V stabilizowane na LM317/337), masę dałem do masy blisko scalaka. Napięcia na nóżkach scalaka są ok. Po tym zabiegu coś tam w jednym kanale buczy a w drugim cisza. Nie mam już żadnych pomysłów, co dalej robić z tym, poradzicie proszę.

Próbowałem wcześniej zasilić WO z bateryjek +/- 9V z takim samym skutkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam stabilizację na 317/337 w Philipsie 720. Działa OK. Poprawiła się kontrola basu. Wywaliłem te rezystorki na zasilaniu, ale napięcia do stabilizacji wziąłem wprost z mostka (osobne trafo). Masę podobnie jakTy dałem blisko opampa. Spróbuj ustawić w regulatorze nieco niższe napięcie +/- 11V. Dodatkowo polecam polutowanie na samym opampie kondensatorków 10uF i tantali 0,1uF - bez połączenia punktu wspólnego z masą. Trochę symetryzuje to napięcia na opampie i jest w moim CD lepiej niż przy łączeniu tego punktu z masą.

Zegar mialem gdzies pod reka wiec uzylem. Nie wydalem nan ani grosza.

Wima MKS2, 1uF (zastapila elektrolit o tej samej pojemnosci)

Kondensatory olejowe doczepione sa na srebrnych kabelkach w izolacji teflonowej wyprowadzonych od spodu plytki. Akurat rozmiarami pasuja na wysokosc i szerokosc.

Zasilanie jest ok, jak sie okazało. Po prostu znowu coś sobie spie............ w układzie i nie mogę dojść przyczyny. Stawiam na usmażony DAC. Sygnały cyfrowe chyba sa ok, a za DAC jakieś kocopoły mi wychodzą, gra jeden kanał strasznie szumiąc (napięcia też jakieś dziwne). Ale nic, przylutuje dac, mam nawet taki jeden w zastępstwie (ten do NOS). Zobaczymy.

• 6 miesięcy później...

Wymieniłem te rezystory 1K na 680 ohm RWE 0207 Elpod w Philips CD721 i wysokie lepsze - wręcz pięknie, natomiast średnie i przestrzeń się pogorszyły na tyle że wolałem wrócić do wcześniejszych rezystorów.

Czy ktoś tez tak miał?

Czy może faktycznie lepiej dać 1K Elpod?

• 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc później...

Witam. Popełniłem dzisiaj błąd. Pomyliłem kable i zamieniłem + z - na zasilaniu opampa. Co prócz niego mogło się jeszcze zepsuć? Płyta się wczytuje dobrze, słychać też muzykę ale strasznie szumi, charczy i cicho gra. Kondy odsprzęgające mogły dostać po dupsku? Po podłączeniu zanim zorientowałem się, że jest coś nie tak mogło minąć i pół minuty.

A tyle razy obiecywałem sobie że po pracy, zmęczony nie będę siadać za lutownice :/

Kondensatory trzeba pomierzyć, sprawdzić czy to przeżyły (powinny jesli nie są na b. niskie napięcie), czy się ładują i trzymaja napięcie. Wzm. operacyjny może być uszkodzony, sprawdziłbym działanie CD z dobrymi elementami wstawionymi w miejsce feralnych.

Słuchajcie Ekipa, mam drobny problem ;)

Pogubiłem się gdzie w Ludziach na chwilę obecną moze być serwisówka CD720/CD721.

Wiem że rekin odesłał, poszło to do kogoś (głowy nie dam do kogo, może Uki-ego?), miało od tego kogoś iść jeszcze dalej (ale czy poszło?).

Przepraszam że zawracam Wam głowę takimi bzdurami, ale dawno to było i po prostu nie pamiętam co i jak :P

Pozdarwawiam

Lt_Bri> Tak Tak. Jest u mnie. Moje prace rozciągają się w czasie z powodu braku finansów, bardzo przepraszam. Powinienem ja skserować dawno i odesłać. Naprawie to co sfajczyłem i dołożę te zasilanie zegara i dac i odsyłam! Mam wsie części, tak że to już nie potrwa długo. Jeszcze raz przepraszam za czas.

-->Uki, nie ma sprawy, trzymaj jak długo potrzebujesz (jak nie będzie potrzebne to po prostu mi to bezpośrednio odeślesz, no może że znów się jakiś chętny zgłosi, to mu się wyśle :) ).

Ja i tak pewnie przed kwietniem-majem nie będę nic raczej ruszał (może zasilanie przerobię, a do tego za bardzo mi serwisówka nie jest potrzebna).

A pytałem się z dwóch powodów --> za dwa dni nie będę miał za bardzo dostępu do neta, druga sprawa, jak już wspominałem, kłopoty z pamięcią :P

Usmażyłem DAC... wiecie gdzie można kupić TDA1543A w SMD? Nie sprawdzałem jeszcze kondensatorów wyjściowych. Siedzą tam BG N 4,7uF 50V więc nie sądzę aby one także dostały po tyłku. Kondzie odsprzęgające wydają się być ok. Niestety mam miernik tylko do 20uF więc nie sprawdzę ich pojemności, jednak po podłączeniu pod nie żaróweczki zapala się ona na moment na każdym z nich. A może wy znacie jakiś lepszy sposób na sprawdzenie kondensatora?

Ten sposób jest dobry. Mozna tez miernikiem na zakresie omowym. Albo naładować bateria i patrzeć na napięcie czy trzyma pojemność. TDA1543A są w TME, ale w obudowie DIL.

Zresztą, jak byś chciał uszkodzić te kondensatory jeśli są na 50V i bipolarne? Jedynie mechanicznie albo je zagotować termicznie przy lutowaniu. Myślę, że są sprawne.

Chyba będzie trzeba spróbować. Ten TDA w smd jest dosyć spory powinno się udać... chyba.

Molibden, nie sprawdzałem ich jeszcze, bo też tak myślę że one nie mogły ulec uszkodzeniu.

Zanim zamówię z tme w dipie poczekam ze dwa dni, może ktoś w zakładce "Różne kostki do wzięcia" się zaoferuje z smd.

Pozdrawiam Uki

Tak się zastanawiam... jako że mój tda uległ zniszczeniu i ścieżki wokół niego również (zwyczajnie się odkleiły przy pierwszym dotknięciu lutownicą!!!) zastanawiam się... widział ktoś z Was gdzieś lepszą apikację TDA1545A (schemat)? Myślę o wstawieniu autonomicznej płytki z DAC wraz ze stopniem wyjściowym.

>Uki

Takiego byka wielkiego spaliłeś :) No nieźle musiałeś podziałać lutownicą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.