Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj w nocy pomierzę, czy jest tam faktycznie +/- 10V stałego. Moim zdaniem jest więcej niż 12V, bo dałem pojedyncze opampy 2 xAD8027 i zagrzały się i dźwięk nie popłynął do moich uszu, a one pracują przy max +/-12V. Na OPA2604 bez problemów. Masa oczywiście tak jak napisałeś, a z tym +5V, to niestety często standard. W moim CEC-u mam tak samo to rozwiązane. Mutowaniem się nie przejmuję zanadto i tak wylutowałem tranzystorki na wyjściu. Ja jednak pozostanę przy pojedynczym mostku, co najwyżej wymienię diody na inne, zwiększę pojemniości, no i oczywiście wyrzucę to +5V z plusa zasilania i dam osobno. Prosty podwójny mostek masz też w wątku z Gainclonem. Jak masz miejsce, to wrzuć go nad stary wylutowany. Mam jakiś mały trafolek z odczepem na +5V, więc może w nocy zrobię to +5 na diodkach (podobno 35ns) BYW34TFK i 1086-5CT, zobaczymy jaki będzie efekt.

Na opampie mam na zasilaniu między "+" i "-" 24,2V DC. Natomiast na trafo napięcie przysiada z +/- 10,2V do +/- 9,5V AC. Resztę sprawdzę później. Chwilowo mam dużo innej pracy.

Pozdrawiam

-->rekin, ze starymi trafolkami to Ty uważaj, ja jeszce mam trochę wyrobów z napisem ZATRA które na obecną chwilę więcej daj niż powinny ( mamy w tej chwili więcej niż 220VAC :) ). Nie wiesz może czy INDEL i stara ZATRA mają coś ze soba wspólnego( podejrzwam że to jedno i to samo ) poza systemem oznaczeń?

zasilaczyk który robię :)

[obrazekLUKASZ-167947_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiesz takie stare, to one może nie są. Jeden to jakaś 50VA +/-9,2V (na b. jałowym), Jeden to Analogis a jeden to monstrum jak na CD - 200VA z ekranem elektrostatycznym ect... i kilkowa napęciami, wśród nich jest 5,5 V /5A.

A Indel to firma z Brzezin, nie wiem czy to to samo co zatra, czy inna starsza firma. Trafka pracowały u mnie z powodzeniem w różnych urządzeniach, więc raczej działają, a buczenia, czy innych podobnych objawów u nich nie zaobserwowałem:), ale dzięki za troskę - staram się raczej uważać co robię, bo ostrożności nigdy za wiele.

-->Brencik, a zauważyłeś że niektóre trasformatorki ( dokładnie dodatkowe uzwojenia wtórne pod żarówki ) odkąd napięcie w gniazdku nam podnieśli, pasują teoretycznie do niektórych lampek ( 6.3V jeżeli się nie mylę :) )

to prawda, ale nalezy pamietac ze wahania napiecia w sieci w ciagu doby sa znaczne. A i uzwojenia takich traf maja spora rezystancje i spadki beda dosc znaczne przy duzym pradzie np. zarzenia

Zmieniłem diody w mostku na zasilaniu +/-10V na szybsze i niestety jest gorzej niż było:( Dźwięk się wysuszył - stracił barwę. Pogram trochę, może to się zmieni za jakiś czas, no i muszę wymienić kondensatorki, a chwilowo mam tylko Nichicony z podstawowej serii PR, więc szkoda lutowania.

-->rekin ciesz się że masz cokolwiek, bo u mnie to bezfirmówki i przefoliowane na "firmówki" ustrojstwa chodzą ( a philips i najtańsza elna od święta jest ). Co do szybkich diód to problem jest (ponoć) taki że trzeba mieć ich komplecik dobranych ( a im szybsze tym bardziej ) bo inaczej pogorszyć sprawę mogą.

Podam Ci przykład co do kondensatorów, ostatni raz Rubikona widziałem we fleszu :( . Chyba 470uF/63V na 100 stopni z LG to szczyt tego co w tej chwili w Białymstoku mają. Musi trza będzie w TME zakupy zacząć robić...

>Lt_Bri

Diody są OK z tej samej dużej serii. Boję się, że to co teraz naprawdę ogranicza, to kondensatory. Acha i muszę Cię zmartwić. Tak patrzyłem chwilę na schemacik zasilania i zastanawiam się, czy i tak nie będziesz musiał zostawić odczepu tego transformatorka, który jest oryginalnie zamontowany - podłączonego do masy, coby zapewnić to napięcie -22V. Jak odetniesz te cztery przewody z trafo i zostawisz tylko to uzwojenie 5V, to te -22V będą wisiały w powietrzu, bo nie będzie zasilania stabilizatora MC79L15 (daje on razem z tą zenerką na 6,8V właśnie te -22V). Coby to zasilanie było trzeba zostawić ten odczep 26,5 V i odczep 0V podłączone do konektorka na płycie. Możesz odpiąć tylko te dwa przewody po 10,2V. Tak, że moim zdaniem kiszka z odcięciem masy od odczepu, ale przemyśl to jeszcze.

Rubycony ma jeden gość na Allegro niejaki Jaworeczek w cenach śmiesznych bo po 1PLN i 2PLN za sztukę. Kupuję od niego od jakiegoś pół roku (firma Sławmir Electonics) i nigdy nie narzekałem. Rubycony od niego 100uF/400V mam między innymi w moim wzmaku lampowym + Rify i zaczęło tak grać, że mi czapka spadła z głowy. Ma teraz za 2PLN od szt. 5600uF/25V Rubycony z serii YXG - niskoimpedancyjne. Rubycon ma jeszcze lepszą serię ZA - ultra low impedance, oraz najnowsze ultra low ESR - MCZ, ale u niego ich nie widziałem. Nichikony PR i Elny LPH też od niego brałem jak wystawiał i też w cenie złotówki lub dwóch złotych za szt. Gadałem z nim, przez telefon - po prostu wyprzedają co jakiś czas z hurtowni końcówki serii. Good deal.

fakt, trzeba będzie nad tym jeszcze posiedzieć i pomyśleć...

A tak na boku, 5532 to nie taki szuwaks jak się zdaje, jego pojedyncza wersja nawet szybsza od 4560 zdaje się jest ( to chyba Ty rekinie narzekałeś na 5532 :) ).

A wstawiłem toto na kilkadziesiąt godzin z czystej ciekawości ( tu na miejscu zeta od 4560 tańsze jest ).

Różnicy prawie brak ( kumpel coś marudził że mu dźwięk tego 5532 nie podchodzi, ale... :) )

Pozdrawiam.

ps. może na czata forumowego na chwilę wskoczymy ?

>Lt_Bri

Myliłem się Javoreczek ma "swoją" stronę mianowicie:

Ukryta Zawartość

W ofercie firmy nie znajdziemy często tego co jest wystawiane na Allegro, ale nr tel. znajduje się na stronie "o mnie " użytkownika, albo na stronie, którą podałem. o stronka z aktualnie wystawionymi przez niego przedmiotami:

Ukryta Zawartość

Od razu mówię, że Javoreczek to nie ja i nie mam z tego żadnych zysków i przepraszam za reklamę, gdyby ktoś poczuł się oburzony:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może te ROE wstawię zamiast ELNY za LM317/LM337

Ukryta Zawartość

Kupiłem w zeszłym tygodniu 8 szt. tych kondziorków do clona, ale jeszcze nie wiem jak będą się sprawowały. Firma niby nie gorsza niż Elna, może być nieźle - szczególnie w tej cenie.

Tak jak pisałem z tego samego roku produkcji od tego samego gościa mam Rubycony w lampowcu i gra naprawdę pięknie (10x lepiej niż przed ich wymianą), więc raczej są jeszcze OK, ale nie jest powiedziane, że pożyją wiecznie. Te ROE sprawdzę za kilka tygodni w clonie i zobaczymy ile są warte. W chwili obecnej trzeba albo zaryzykować te kilka złotych i ewentualny montaż, albo poczekać aż ktoś inny zaryzykuje:)

-->rekin, to ja zaczynam zakupy, coś w razie czego Tobie zostawić? Jak u gościa jest z płatnością za transport ( bo z kilku aukcjii coś kupię ) , sumują się kwoty za przesyłkę, czy od wagi tylko załeży?

Zwykle gość bierze 4 PLN za przesyłkę (ja brałem 8 szt. 100uF/400V - dość ciężkawe już było i też 4 PLN), ale jak coś jest cięższego, to lepiej się zapytać. Reakcja z jego strony jest dosć szybka. Dla mnie nie muszisz zostawiać. Ja już się zaopatrzyłem w to co chciałem. Jak byś chciał, to wiem gdzie są do kupienia MUR860 za 3,4PLN za szt. brutto.

za jakiś czas w creeku 4330mk2 czeka mnie wymiana i dostawianie nowych kondensatorków( siedzi 10 a jest miejsce na 12 ). Siedzą tam SAMWHA 2200uF/50V o wymiarach 18x36, nic wyższego czy grubszego nie wcisnę bo obudowa niska, a kondensatorki w plaster ułożone. Zastanawiam się co tam wcisnąć.

Nie pamiętam co im jest (u mnie VZ(M) grają całkiem fajnie), ale kiedyś przeglądałem zestawienie Nichikonów i w mej świadomości pozostała informacja, że VZ(M) były o półkę niżej niż VX. Podobno te ostatnie znajdziemy też w Krellu i kilku innych prądożercach za grubszą kaskę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.