Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko ( prymitywne zdeka ), jak to jest z częścią analogową w cedekach. Jeżeli mamy DAC-a pokroju TDA1545 sekcja LPF nie jest potrzebna i zostaje tylko sekcja I/V. Ale znam cedeki gdzie są trzy sekcje ( od DAC-a licząc ) --> LPF, I/V i jeszcze dodatkowo stopień wyjściowy ( np. yamaha CDX-993 ). Czasami stopień wyjściowy jest robiony na elementach dyskretnych.

Pytanie jest następujące, czy w CD720/CD721 sekcja I/V i stopień wyjściowy to jedno, czy może nie ma tam stopnia wyjściowego, a jego funkcję przejmuje sekcja I/V ? W np. marantzach ( tych które znam ) też są tylko dwa stopnie za DAC-iem.

Pytanie ma trochę związek z tym marantzem CD38 ( czyli ładniejszą wersją CD720/CD721 ) z dostawionymi lampami ( a w zasadzie z jego opisem z TNT-AUDIO ).

Z góry przepraszam za zadawanie takich pytań, ale naprawdę jestem noga z elektroniki ( nad czym ubolewam... ).

W 720-tce jest tylko I/U, które ma działać zasadniczo w ten sam sposób co rezystorek przez który popłynie sobie prądzi z przetwornika, a my zbierzemy z niego napięcie. Zrobienie takiego "rezystorka" na wzm. op. jest w pełni uprawnione, gdyż uniezależnia nas od charakteru odbioru jakim jest st. wejściowy wzmaka, kabelki itd...

Dla przetwornika najlepiej aby to była sama rezystancja - na dodatek liniowa w całym pasmie. Wzm. op. ma jeszcze drugą funkcję, którą często pełni właśnie st. wyjściowy - dopasowanie impedancyjne. Im mniejsza imp. wyjściowa tym pozwala ciągnąć większy prądzik z CD. Bez tych układzików na wyjściu - cały prądzik trzeba by ciągnąć z wy. przetwornika (gdybyśmy zastosowali tylko rezystorek do masy na wy DAC i z niego zbirali napięcie) Jest jeszcze czasek kwestia odwrócenia fazy i takich tam spraw.

>Darkul

Tak własnie zastanawiałem się czy ten 797 będzie dobrze pracował przy G=1, bo w opisie najnizszą wartością o której cokolwiek piszą jest 2. Wprawdzie podają wykresy zależności pasma przenoszenia i max pojemności obciążenia od wzmocnienia =1 do n..., ale jak to się ma w praktyce? Ten Ad gra naprawdę nieżle i chciałbym go zostawić na dłużej w tym CD, szczególnie, że ma prądzik obciążenia 50mA, a ja chcę zrobić pasywkę we wzmaku, więc może się to przydać. Jak to paskudztwo prawidłowo zaaplikować, coby nie trzeszczało. Dodam, że od ostatniego wpisu dopasowałem wyjście za DAC do tego z aplikacji w datasheetsie dla AD797 i trzeszczy sobie spokojnie dalej. Chyba dam jednak w szereg ten rezystor:(

Darkul doradź coś please

Witam

MOŻE KTOŚ JUZ KUPYWAŁ NA

WWW.TME.PL

Mam pytanie. Czy OPA2134PA 2*WZM.OPER.LOW NOISE FET DIP8 jest takim zamiennikiem układów z czterema nożkami z każdej strony? Czyli razem z 8.?

Aha 2*wzm oznacza ze są dwie sztuki gdy sie wybierze jedna czy jest to jakis uklad podwojny?

POZDRAWIAM

Trochę padlinek do grzebania, tylko drogo coś...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BA4560 ma ktoś pojęcie co to jest? siedzi u mnie w Diora CD 0422R - Philips technology i bardzo to tragiczne? dzisiaj wrzuce fotki tej Diory i może Wy wymyślicie co to za Philips

a możesz powiedzieć który model? trochę fotek jego

[obrazekLUKASZ-185158_1.jpg] [obrazekLUKASZ-185158_2.jpg] [obrazekLUKASZ-185158_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4269-100002842 1170259826_thumb.jpg

post-4269-100002843 1170259825_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedna

[obrazekLUKASZ-185159_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jak dobrze pójdzie to jutro (albo w poniedziałek) wrzucę do CD721 OP275, pewnie góry będzie mniej niż teraz, ale chcę sprawdzić jak ta kostka się spisze... :)

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

zdjęcie: zapomniałem dodać :)

[obrazekLUKASZ-224289_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dawno nic nie pisałem odnośnie CD720 Philipsa, a od ostatniego wpisu pojawiło się kilka zmian.

Najistotniejsze - to wymiana kwarcu na stabilniejszy (budowa clocka w trakcie, więc chwilowo tyle mogłem zrobić). Poprawa zauważalna od pierwszej chwili - zmiany dotyczyły zwłaszcza basu - uległ jakby trochę skróceniu i stał się bardziej zwarty. Po 2 tygodniach rozciągnięcie tego zakresu znów wróciło do normy, ale został nadal bardziej zwarty. Wysokie tony jakby bardziej "płynne" , średnica podobna do tej przed wymianą (przynajmniej moje ucho nie wychwyciło poważniejszych zmian).

Druga zmiana to zmiana napędu na VAM1202 i wytłumienie go matą bitumiczną (dzięki Krystian za matę:). Efekt mało słyszalny poza faktem, że napęd przestał przeskakiwać na niektórych bardziej porysowanych płytach, a wcześniej zdarzało mu się.

Nie pamiętam, czy pisałem o tym wcześniej, ale zmieniłem rezystorki szeregowe na wyjściu na Elpodowskie RWE 0,1%, 25ppm/K - Zmiana kolosalna - jakby ktoś odsłonił kurtynę - poprawa wysokich b. duża.

Ostatnia zmiana, to dzisiejsza. Otóż miałem na wyjściu kondensatorki wmontowane tymczasowo Wimowskie MKT 4,7uF/50V. Było nieźle, ale sucho i tak jakoś dziwnie, no ale grały sobie 2 miesiące. Dzisiaj doszły BlackGate N 4,7uf/50V i oczywiście wywaliłem te Wimy. Poprawa jest zauważalna już od pierwszych taktów. Dźwięk popłynął, pojawiły się nowe detale np. wyraźnie słyszalna faktura skrzypiec - przy wyższych dźwiękach (wcześniej tylko kontrabas, wiolonczela no i gitara dawały wrażenia jak na żywo tzn. słychać buło wyraźnie przesuwanie paluchów po strunie i alikwoty) teraz jest to słyszalne aż do samej góry pasma (jeśli występuje na płycie rzecz jasna) Bas uległ również znaczącej poprawie - stał się pełniejszy, no a środek to już inna bajka - zniknęło uczucie spłaszczenia dźwięku i tej męczącej suchości. Ogólnie dźwięk stał się jakby żywszy i bardziej otwarty. Te kondensatorki naprawdę warte są swojej ceny, a przez chwilę żałowałem na nie kasy:) Więcej szczegółów pojawi się za jakiś czas jak zbuduję zegar i wygrzeją się BlackGaty. To tyle na tą chwilę.

rekin wstawienie w moim przypadku (w dwóch cd) na próbę precyzyjnego kwarca do oryginalnego układu spowodowało duży odjazd częstotliwości w tym akurat układzie w porównaniu do oryginału z badziewnym kwarcem, gdzie była właściwa częstotliwości i stąd pytanie czy ta duża zmiana nie wynika przypadkiem z całkiem odjechanej częstotliwości ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Heh ja zaczynam dopiero robić swojego CD720. Na początek powymieniam wszystkie elektrolity w torze. Te większę będą od Nichicona mniejsze BG STD. Oczywiście opamp idzie też do wymiany. Grubsze zmiany poczynie dopiero po zakończeniu wszystkich rozpoczątych projektów.

Rekin> Jaki zegar robisz?

>Rambo

Może tak być, że masz rację, ale zmiany w moim przypadku były jak najbardziej na korzyść. Zmieniałem badziewny ceramiczny rezonator na Jaucha 5ppm w obudowie HC. Wydaje mi się, że środek pasma pozostał w miarę bez zmian, dopiero góra troszkę zyskała, no i najwyraźniej bas. Ten okres "wygrzewania" w przypadku kwarcu trochę mnie zdziwił, ale być może to efekt dojścia do siebie kondensatorów bocznikujących DACA, które wymieniałem dwa tygodnie wcześniej (przed wymianą kwarcu), a nie wymiany kwarcu. Sam nie wiem, ale nie miałem cierpliwości czekać z wymianą kwarcu dłużej niż dwa tygodnie od poprzedniej zmiany:)

Na początek najprostszego LClocka. Mam już BFR92, a za dwa dni powinny dojść 74AC02. Problemem będą dobre kondensatorki do generatora. Nigdzie nie mogę dostać czegoś porządnego. Generator zrobię chyba jednak strojony jakimś powietrznym trymerkiem. Całość robię raczej w SMD.

• 1 miesiąc później...

Jestem po pierwszym tunigu, pierwszym w ogóle (w życiu :-). Na początek wymieniłem wszyskie elektrolity w torze. 2200uF, 3300@4700 - Nichicon Fine Gold, 330 i 220uF - KZ (muse), reszta 4,7 i 47 uF - Black Gate STD. Opamp - OPA2604. No i gniazda RCA na zwykłe złocone. Zmiany już po pierwszym włożeniu wtyczki zaskoczyły mnie, i to bardzo. Owszem liczyłem na poprawe, ale nie sądziłem że będzie ona aż tak ogromna. Teraz czekam aż mi się uformują kondensatory, jak zacznie jeszcze lepiej grać to będę chyba skakał do góry. Możecie mi napisać które tranzystory to te mutujące? Chce je również wywalić (tak jak radzicie wcześniej). Eh licze na pomoc, w tym temacie jestem takim raczkującym pełzakiem :D.

Znalazłem stare zdjęcie i strzałkami narysowałem gdzie w modelu 720 i 710 znajdowały się tr. mutujące.

[obrazekLUKASZ-270598_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.