Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do nietypowego pokoju

Marvel307

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tematem interesowałem się już jakiś czas temu, jednak ze względu na wyjazdy i długi okres poza domem moje stereo domowe musiałem odpuścić.Nadszedł czas to naprawić i znaleźć sensowny wzmak i kolumny ;)

Problem polega jednak na tym, iż pokój w którym kolumny mają grać posiada wymiary 6x11m, czyli jest spory.Ma to współpracować z telewizorem panasonica i czasem laptopem, stojąc pod krótszą ścianą. Podstawowe siedzisko odsłuchowe znajduje się w odległości 3.5-4m od ściany.

Odtwarzamy głównie filmy, co jakiś czas muzyka (niestety większość gatunków, od jazzu przez rock i rap do elektro). Z tego względu pod uwagę brałem energiczne i żywe kolumny z neutralnym wzmakiem (typu jbl studo 580 + jakiś harman) lub coś lekko ocieplonego i żywy wzmak (typu dali ikon 6 + nad326?). Jeżeli chodzi o barwę dźwięku, zależy mi na scenie, detaliczności, wykopu na dolnych partiach i łagodnych i czystych wysokich.

Z kolumn którymi wstępnie się interesowałem (mogą być zarówno nowe jak i używane)

jbl studio 580/590 (jeżeli warto dopłacać)

Dali ikon 6/7 (oczywiście używane)

Wcześniej myślałem o klipsch rf-62/82, dołu tam raczej nie zabraknie

Czy dobrze kombinuje z takim doborem kolumn? Czy znajdą się kolumny które lepiej poradzą sobie z takim zadaniem? I jak ze wzmocnieniem?

Z góry dziękuję

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/108382-stereo-do-nietypowego-pokoju/

Jeżeli chodzi o kwestię wykopu niskich tonów to

odradzam Ci zakup Dali Ikon 6/7.

Posiadałem oba te modele i zdecydowanie nie jest to ich

mocną stroną,szczególnie przy tak dużym metrażu.

W nowej odsłonie mk2 niskie tony

zostały znacząco poprawione jednakże i tak nie

są to kolumny do takiego metrażu.

Co do Harmana to wcale jego brzmienia nie nazwałbym neutralnym...

Również w kwesti ciepłego brzmienia dali nie zgodze się, Ikon 6 gra dzięki wstędze

właśnie dość jasno,żywo

Jeśli celowałbyś w Nada to przy takiej powierzchni proponowałbym przynajmniej 356

bądź jeszcze lepiej 372

Napisz kolego jakim dokładnie budżetem dysponujesz:)

Zapomniałem faktycznie o najważniejszym - budżet to 6-7 tyś zł. Biorę pod uwagę używki jak i nowe elementy.

Zdaję sobie sprawę że ciężko w tym budżecie nagłośnić całe to pomieszczenie, skupiłbym się więc głównie na miejscu 3.5-4m od ściany, w dalszej części pokoju muzyka prawdopodobnie będzie służyła po prostu za tło.

Ewentualnie możesz rozejrzeć się za czymś ze stajni Paradigma.

Mocne,dynamiczne brzmienie z niezłym basem.

W tej chiwli Monitor Audio RX8 można wyrwać w dobrej cenie,

brzmienie spokojniejsze ale z tego co pamiętam dość obfite niskie

tony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.