Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki basowe z wełny mineralnej - najskuteczniejsze wykonanie.

umc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, celem tego wątku jest zebranie informacji o pułapkach basowych wykonanych z wełny mineralnej oraz rozwianie moich i Kolegów z forum wątpliwości. Co prawda temat jest szeroko omówiony na stronie Ethana Winer 'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jednak nawet po przeczytaniu wielu tematów na forach nie jestem pewien które rozwiązanie wybrać.

1. Trójkąty prostokątne wycięte z wełny, długość przyprostokątnych 50 i 60cm (płyta ma 100x60cm), ułożone jeden na drugim od podłogi, wysokość 1,2 m

2. To samo z naklejoną warstwą foli aluminiowej (kilka warstw?). Dodam że zmieniając ułożenie wełny twardszą / miększą stroną do pokoju na pomiarach da się zauważyć różnicę w działaniu pułapki.

3. Pułapka rezonansowa - sklejka na froncie, pustka powietrzna i 10cm (lub grubszy) płat wełny

Zakupiłem wełnę ROCKWOOL FRONTROCK grubości 10cm, średnia gęstość 90kg/m3 (ma dwie warstwy - 8cm nieco rzadszej i 2cm twardszej). Posiada ktoś wyniki z pomiarów pochłaniania dla tej wełny? Nigdzie nie mogę ich znaleźć natomiast model WENTIROCK 10cm ma gęstość 80kg/m3 i pochłanianie 0,75 dla 125 Hz.Wydaje mi się że FRONTROCK w zakresie basu powinien mieć zbliżone parametry do PT80 czy WENTIROCK jednak pewności brak.

Posiadam pokój dł. 3,76 x szer bez wnęki. 3,27 x wys. 2,5 z jednym skosem (do wysokośći 1,4m), który zaczyna się po 1 metrze płaskiego sufitu. Do dyspozycji mam tylko jeden kąt pokoju, w dodatku jest w nim przejście na strych dlatego pułapka musi być "przenośna". W miarę możliwości będę się starał umieścić też jakieś ustroje w rogach pod sufitem jednak nie ma tam dużo miejsca i dlatego kluczowa jest ta jedna pułapka.

Wykonałem proste "pomiary" pasma przenoszenia, mikrofon w miejscu dokładnie pomiędzy uszami w miejscu odsłuchowym, 80cm od tylnej ściany, 173 od bocznej z oknem. Zakres wysokich tonów wygląda znacznie lepiej przy pomiarze pojedyńczej kolumny zarówno prawej jak i lewej.

Oto wyniki pomiarów z różnym ułożeniem płyt wełny w rogu pokoju - jedna, dwie ułożone razem tworzą ścianę szer. 100cm wys. 120cm. oraz dodatkowy pomiar z trzecią płytą ułożoną poziomo na pozostałych dwóch, jako "przykrywka"

Najbardziej zależy mi na zniwelowaniu dziury 50-70Hz jednak nie chcę robić rezonatora Helmholtz'a (może kiedyś w inne miejsce)

gdyż zależy mi na wyrównaniu wyższego zakresu tak jak to robią same płyty w rogu pokoju.

post-15705-0-91404200-1388746321_thumb.jpg

post-15705-0-13499200-1388747169_thumb.jpg

post-15705-0-55578600-1388747176_thumb.jpg

post-15705-0-10891300-1388747181_thumb.jpg

post-15705-0-61435300-1388747185_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, celem tego wątku jest zebranie informacji o pułapkach basowych wykonanych z wełny mineralnej oraz rozwianie moich i Kolegów z forum wątpliwości. Co prawda temat jest szeroko omówiony na stronie Ethana Winer 'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jednak nawet po przeczytaniu wielu tematów na forach nie jestem pewien które rozwiązanie wybrać.

1. Trójkąty prostokątne wycięte z wełny, długość przyprostokątnych 50 i 60cm (płyta ma 100x60cm), ułożone jeden na drugim od podłogi, wysokość 1,2 m

2. To samo z naklejoną warstwą foli aluminiowej (kilka warstw?). Dodam że zmieniając ułożenie wełny twardszą / miększą stroną do pokoju na pomiarach da się zauważyć różnicę w działaniu pułapki.

3. Pułapka rezonansowa - sklejka na froncie, pustka powietrzna i 10cm (lub grubszy) płat wełny

Zakupiłem wełnę ROCKWOOL FRONTROCK grubości 10cm, średnia gęstość 90kg/m3 (ma dwie warstwy - 8cm nieco rzadszej i 2cm twardszej). Posiada ktoś wyniki z pomiarów pochłaniania dla tej wełny? Nigdzie nie mogę ich znaleźć natomiast model WENTIROCK 10cm ma gęstość 80kg/m3 i pochłanianie 0,75 dla 125 Hz.Wydaje mi się że FRONTROCK w zakresie basu powinien mieć zbliżone parametry do PT80 czy WENTIROCK jednak pewności brak.

Posiadam pokój dł. 3,76 x szer bez wnęki. 3,27 x wys. 2,5 z jednym skosem (do wysokośći 1,4m), który zaczyna się po 1 metrze płaskiego sufitu. Do dyspozycji mam tylko jeden kąt pokoju, w dodatku jest w nim przejście na strych dlatego pułapka musi być "przenośna". W miarę możliwości będę się starał umieścić też jakieś ustroje w rogach pod sufitem jednak nie ma tam dużo miejsca i dlatego kluczowa jest ta jedna pułapka.

Wykonałem proste "pomiary" pasma przenoszenia, mikrofon w miejscu dokładnie pomiędzy uszami w miejscu odsłuchowym, 80cm od tylnej ściany, 173 od bocznej z oknem. Zakres wysokich tonów wygląda znacznie lepiej przy pomiarze pojedyńczej kolumny zarówno prawej jak i lewej.

Oto wyniki pomiarów z różnym ułożeniem płyt wełny w rogu pokoju - jedna, dwie ułożone razem tworzą ścianę szer. 100cm wys. 120cm. oraz dodatkowy pomiar z trzecią płytą ułożoną poziomo na pozostałych dwóch, jako "przykrywka"

Najbardziej zależy mi na zniwelowaniu dziury 50-70Hz jednak nie chcę robić rezonatora Helmholtz'a (może kiedyś w inne miejsce)

gdyż zależy mi na wyrównaniu wyższego zakresu tak jak to robią same płyty w rogu pokoju.

b e

Twoja robota jest bez sensu. Dziury nie wyłapiesz, wyłapujesz cały bas. Dziura powstaje w każdych kolumnach z bass-refleksem bo tak one działają. Czy bedzie większa czy mniejsza zalezy od stopnia wytłumienia z tym że wytłumienie nie likwiduje "dziury" tylko garb za nią, tzn będzie bardziej płasko ale w dół.

Rozwiązaniem problemu po wielu symulacjach zdjae się zastosowanie głośnika z dwoma driverami, dzieloną obudową i dwoma różnymi rezonansami. Chodzi o to aby drugim mniejszym pudłem nastrojonym wyżej niż większe wstrzelić sie w ową "dziurę". Tam gdzie większe zaczyna rezonować mniejsze przestaje grać. Przy całkowitym wytłumieniu wełną małej komory tak aby obniżyć jej skutecznośc i wytłumić jej rezonans i pustej dużej komorze dostałem mniej więcej równy poziom skuteczności, o kilka hz szersze pasmo i przyzwoitą odpowiedź impulsową.

Niedługo zamieszczę foto-story i wykresy, bo jeszcze nie skonczyłem.

Aktualnie rozwiązuje sam ten problem u siebie.

Ukryta Zawartość

Dziura wynika z modów pokoju, pasmo przenoszenia kolumn zwykle jest względnie płaskie / opadające na basie. W innym miejscu pomiaru / odsłuchu basu z tego zakresu częstotliwości jest o wiele więcej.

shittzu piszesz bez związku z problemem.

Na początek zmień wykresy bo ciężko coś zobaczyć. Preferowany będzie wodospad itp generalnie potrzeba osi czasu by to ocenić.

Pomiar RT60 jest tutaj pomocny w dalszej ocenie całej zabawy. Przy REW jest więcej możliwości pomiaru i można bardziej doradzić.

Nie bardzo masz tam miejsce na szaleństwa więc trzeba troszkę pogłówkować.

Ten mod na 48Hz to wytnij RH, bo przy tej ilości miejsca samą wełną będzie ciężko.

Określ maksymalny trójkąt jaki możesz zmieścić. Potem "wybuduj" go w całości z wełny. Pustka powietrzna jest dobrym rozwiązaniem, wychodzi taniej. Lecz wypełniając pustkę wełną jest minimalnie skuteczniej ale dużo drożej. Musisz ocenić czy warto.

RH umieść na krótszej ścianie niech będzie skierowany otworem na dłuższą ścianę.

Samą pułapkę możesz przysłonić sklejka itd. Ale przy niewielkiej ilości łącznej powierzchni nie ma potrzeby. Pamiętaj by pułapkę zbudować od podłogi po sam sufit.

Dziś przemeblowałem pokój, udało się uzyskać dodatkowy wolny kąt do zabawy i ogólnie dużo lepiej to teraz gra. REW mam tylko nigdy nie miałem czasu się go nauczyć, a do pomiarów samego pasma i rzucenia okiem na wodospad CARMA mi wystarczała. Tak czy inaczej zabiorę się za niego i wrzucę aktualne pomiary.

Akurat z buczeniem, dudnieniem itp. nie mam problemów, może czasem się to zdarzało na wysokim basie ale bardzo rzadko. Najbardziej zależy mi na wyrównaniu pasma ale oczywiście szybkość też by się czasem przydała.

Jeśli chodzi o mod na 48Hz to problem jest taki że mam małe monitorki Arcus TS-15 z 18 cm na basie i po wycięciu tego podbicia robi się bida. Oczywiście zdaję sobie sprawę że teraz niski bas jest przez względnie długi pogłos i po adaptacji trzeba będzie zmienić kolumny na coś większego.

Pustka powietrzna jest dobrym rozwiązaniem, wychodzi taniej. Lecz wypełniając pustkę wełną jest minimalnie skuteczniej ale dużo drożej.

Jesteś w stanie określić jaka jest mniej więcej przewaga wełny nad pustką? Uda się uzyskać choć 3dB więcej przy tych samych wymiarach?

Co do rezonatora Helmholtz'a mam rozumieć że polecasz umieszczenie go poziomo? Czy po prostu ma stać w kącie otworem do podłogi? Przyszło mi do głowy że w wolnym kącie można postawić taki rezonator zrobiony z rury fi 20 cm który będzie zasłonięty dwiema płytami z wełny - żeby miał jak "oddychać". Całe pasmo będzie wygładzone a 68Hz powinno dodatkowo podskoczyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do rezonatora Helmholtz'a mam rozumieć że polecasz umieszczenie go poziomo? Czy po prostu ma stać w kącie otworem do podłogi?

Późna pora mnie zmogła, oczywiście rezonator ustawiamy tak żeby otwór "widział" moda. W moim przypadku 68 Hz jest między podłogą a sufitem i RH powinien mieć otwór w stronę sufitu lub może nawet lepiej podłogi (o ile będzie miał jakieś podpory).

Co do samych narożników z wełny z pustką powietrzną, można się pokusić o spróbowanie czegoś takiego jak na obrazku, koszt niski a według moich pomiarów warte zachodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamieszczam poprawiony rysunek, poprzedni dotyczył optymalnego tłumienia drugiej harmonicznej moda, przepraszam za wprowadzenie w błąd.

W ramach testów umieściłem w zwolnionym rogu pokoju jedną płytę pionowo a na niej dwie leżące jedna na drugiej - przy zmianach wysokości uszu i generatorze ustawionym na 68Hz różnica jest dobrze słyszalna, oczywiście na korzyść.

Zakupiłem rurę szalunkową 20 cm średnicy / 300 cm długości z przeznaczeniem na RH. Jak byłoby lepiej - zrobić z niej rezonator długości 2 m a z pozostałego metra dodatkowy umieszczony w jakimś mniej korzystnym miejscu, czy też zrobić dwa o długości po 1,1 - 1,2 m i umieścić je jeden na drugim tak żeby jeden miał otwór zwrócony do podłogi a drugi do sufitu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

shittzu piszesz bez związku z problemem.

nie wiem czy tak bez związku, ja swój problem skutecznie rozwiązałem.

szczególy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Shittzu cieszę się, że rozwiązujesz swoje problem. Teraz zostaje Ci poczytać o problemach innych, tutaj o wpływie modów pomieszczenia na charakterystyke kolumn.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.