Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie stereo i kina domowego

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam

Potrzebuję podpowiedzi co do pewnego połączenia systemów

Mam aktualnie skonfigurowane dwa systemy Marantz'a:

do stereo: PM KI PEARL LITE + SA KI PEARL LITE + NA7004 - i tutaj dodaj, że stereo jest dla mnie priorytetem

do kina: SR6007+UD5005

Oba systemy znajdują się w jednym pomieszczeniu i mam ze je sobą spięte, aby nie dublować głośników frontowych. Pre-out frontów z ampiltunera SR mam wpięty w "Power Amp Direct In" w PM KI Pearl Lite (czyli bezpośrednio na końcówkę). Dodatkowo PM KI PEARL LITE ma Pre-Out na zewnętrzną końcówkę - to ważna informacją dla poniższego wypracowania.

Będę teraz zmieniał głośniki, a że pomieszczenie jest dość duże, bo ok. 36-38m2, będę chciał zakupić jakieś większe konstrukcje (pozostawmy temat jakie i co, bo nie oto mi teraz chodzi). Zastanawiam się tylko czy KI PEARL LITE da sobie radę. Jeśli nie dałby sobie rady (wyjdzie po odsłuchach) pojawił mi się pomysł, aby może mu pomóc poprzez dokupienie końcówki mocy, np. MM7025 Marantza. Tylko teraz mam pytanie czy to będzie wszystko hulać tak, jak ja bym sobie tego życzył.

To znaczy:

Pre-out frontów z ampiltunera kinowego został by tak jak dotychczas, czyli wpięty w "Power Amp Direct In" w PM KI Pearl Lite, a do pre-out w PM KI PEARL LITE wpięta byłaby końcówka MM7025, do któtej podłączone byłyby główne frontowe głośniki. Tylko czy to w funkcji kina będzie teraz działać, ponieważ w funkcji kina (aby działały głośniki frontowe, które dotychczas były wpięte w PM KI PEARL LITE) uruchamiam Power Amp Direct In w PM KI PEARL LITE, czyli wejście na końcówkę mocy integry, do której nie będą teraz podłączone bezpośrednio głośniki, tylko do końcówki MM7025.

Uproszczając, czy jeśli włączę Power Amp Direct In w PM KI PEARL LITE będzie wychodził sygnał przez pre-out PM KI PEARL LITE na dodatkową końcówkę mocy i dalej na głośniki???

Mi się wydaję, że chyba nie, choć mocno chiałbym się mylić.

Prosiłbym o któtkie odpowiedzi ludzi, którzy wiedzą o co mi chodzi i są pewni tego co piszą.

Pozdrawiam i dziękuję.

Obyś nie przekombinował ... :)

Wydaje się, że pomocnym dla Ciebie byłby dodatkowy, mały układ ( przekaźnik sterowany poprzez trigger amplitunera)

W momencie włączenia amplitunera zmieniający konfigurację końcówki pod kino, gdy wyłączasz kino układ wraca

do konfiguracji końcówki pod stereo.

Gość

(Konto usunięte)

Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie. Ta konkretna końcówka mocy (i wiele innych) ma dwa wejścia: po RCA i po XLR, które są przełączane "pstryczkiem", albo chodzi jedno albo drugie wejście. Wtedy jeden pre-out, załóżmy ze wzmcniacza stereo np. pod RCA, a drugi z KD pod XLR (za pomocą przewodu RCA-XLR). Będzie to tylko wymagało przełączania "pstryczka" w końcówce mocy. Czy da się zrobić tak jak myślę, czy coś może "zaiskrzyć"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.