Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienia foobara i wasabi

greenmack

Rekomendowane odpowiedzi

mam mały problem z tymi programami.

Pierwszy z nich to moja niewiedza jaką wtyczke mam wybrac bo jest ich troche i zmiana na jakikolwiek nie daje wiekszych zmian.

Sa wtyczki z oznaczeniem wasabi ewent i są z oznaczeniem PUSH- jaki wybrac?

nastepną sprawą jest ustwienie OUTPUT FORMAT:

Są nastepujące: 8 , 16, 24, 32 i niektore płyty odpalają tylko na jednym z tych czterech wielkosci i muszę je recznie zmieniac co jest dosc niewygodne.

Obok tez jest ikonka DITHER i nie wiem czy ma byc to zaznaczone czy nie.

Ew. proszę jeszcze o inne podpowiedzi jak to skonfigurowac aby dzwiek był bitperfekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/108468-ustawienia-foobara-i-wasabi/

dzieki wielkie

jednak jak tak robie to niektore pliki sie nie otwierają i musze zmieniac na 16 bit recznie bo pojawia sie takie cos:

Unrecoverable playback error: Unsupported stream format: 44100 Hz / 32-bit / 2 channels

WASAPI - tak jak z nazwy wynika:

- push - pcha dane z aplikacji, jest to starszy typ, można powiedzieć zwykłe WASAPI

- event - przypadek/wydarzenie - ciągnie dane w przypadku potrzeby, nowszy typ, lepiej działa, ale niektóre urządzenia nie

są z nim zgodne

Ogólnie trzeba sprawdzić, jeśli event działa dobrze to pozostawić event

Więcej tutaj,

Ukryta Zawartość

Output zwykle ustawiamy na max. jakie obsługuje DAC, ponieważ plików 32 bit mało, nowe DAC przeważnie są 24 bit, wychodzi na ustawienie 24 bit. Wtedy w przypadku odtwarzania plików 16 bit pozostałe 8 bit zostaną wypełnione zerami.

Jeśli mamy DAC 16 bit, wtedy musimy ustawić 16. Dane z plików 24 bit zostaną jakby uszkodzone, w większości mało słyszalne, ale jednak. (DAC 32 bit często wykorzystują ostatnie 8 bit do regulacji głośności/usunięcia szumów, tak że też przyjmują 24 bit)

Dither - zwykle jest wyłaczone, czasami może pomagać jeśli DAC mamy 16 bit a pliki 24 bit, nie sprawdzałem, nie mam takiego DAC

Są jeszcze przypadki szczególne, np. jeśli aplikacja steruje głośnością DAC, wtedy 8 ostatnich bit jest informacja o głośności, itd. jak kto wymyśli

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

juz doszedłem co jest nie tak. po prostu niektóre pliki mam uszkodzone i nie chodzą w zadnym ustawieniu;p;p

Daca mam 24 bit i tak sobie teraz ustawilem ale wiekszej roznicy pomiedzy 24 a 16 nie słysze ;p;p

dzieki za dobry opis tych funkcji

Może oznaczać, że karta dźwiękowa (DAC) nie obsługuje formatu 88,2 kHz/24 bit.

Bywają DAC, które bez problemu obsłużą 96 kHz / 24 bit lecz z 88,2 kHz sobie nie radzą (np. Styleaudio Carat-Ruby na Tenorze TE0772)

Nie obsługiwany format, jak z bitami - powyżej

Częstotliwość można zmienić używając Resampler, polecam modyfikowany, np. SoX (zainstalować, uruchomić Foobar ponownie)

foo_dsp_resampler_mod można ściągnąć tu

Ukryta Zawartość

opis tu

Ukryta Zawartość

Ustawienie, w DSP dodać do listy i Configure, np. jak na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

• 1 rok później...

Tryb Event jest przeznaczony do nowych DACów z Asynchronicznm USB , push to starsze rozwiązania

Kiedyś miałem interface izosynchroniczny USB na PCM2704 i działał bez problemu w trybie Event

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.