Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry serwis Śląsk (Katowice) Kenwood KA 9150

wik.tom88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Audiofani!

Od pewnego czasu mam problem z moim wzmacniaczem Kenwood KA 9150. W pewnym momencie słuchania przestaje grać jeden z kanałów.

Jest to dosyć rzadki i ceniony, ale również niestety leciwy sprzęt, więc zależy mi na jego dobrej naprawie. Szukam solidnego serwisu, który zajmuje się profesjonalną naprawą tego typu sprzętu. Najlepiej było by, jakby znajdował się on w okolicy Katowic, albo chociaż na Śląsku.

Wiem, że w przeszłości było już wiele tematów odnoszących się do sprawdzonych serwisów, ale nie znalazłem takiego, który traktowałby o serwisach w okolicy woj. Śląskiego.

Sprzęt oddawałem już do jednego serwisu w Bielsku, ale goście okazali się niebywałymi partaczami, dlatego nie chcę przechodzić przez tą drogę ponowie.

BARDZO PROSZĘ WAS O POMOC !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
Gość Roxi

(Konto usunięte)

Witaj

Jutro będzie u mnie również ten piecyk:)

Kolega miał podobny problem z jednym kanałem i poradził sobie z tym elektronik z wrocka. Z tego, co wiem wymagało to ingerencji w układ scalony. Z tamtych czasów scalaka można otworzyć czy jak... Jak coś, to pisz na priv. Zorganizuje Ci nr do niego. Kumpel handluje Vintage i wozi do niego naprawiać klocki. Ponoć bardzo dobry fachowiec. Osobiście go nie znam.

Trafił mu się taki ka-9150 i chyba go przygarnę do sypialni aby mi w nocy świecił fajnie, a możesz napisać jak i z czym gra to u Ciebie?

:)

Dali widzę jakiś chyba...

Hej!!!

Dzięki za odpowiedź, bo już straciłem nadzieję, że ktokolwiek tutaj mi pomoże :)

Jeżeli chodzi o kwestie naprawy to oddałem go jakiś czas temu do jednego z serwisów w Sosnowcu i mam go odebrać właśnie w poniedziałek - ale wydaje mi się, że nie ogarnęli tego. Wszystko zobaczę w nowym tygodniu, ale jak byś mi mógł podać kontakt do gościa z Wrocka to było by cudownie. Sprzęcior jest naprawdę świetny i jestem z niego bardzo, bardzo zadowolony. Robi niesamowite wrażenie akustyczne i wizualne. Do Kenwooda mam podpięte kolumny Dali Zensor 7, które naprawdę fajnie grają - czysto i selektywnie. Do tego podpiąłem jeszcze Korektor graficzny Kenwood GE 770 i muszę przyznać, że choć nie jest to korektor z najwyższej półki (celowałem w 1100, ale akurat nie miałem kasy na jego zakup) to naprawdę efekt wyrwał mnie z butów, tym bardziej, że w samym wzmacniaczu sterowanie wysokimi i niskimi częstotliwościami nie jest precyzyjne. Możesz wysterować sobie brzmienie wg własnych potrzeb i dobrać je do pomieszczenia. Do tego posiadam gramofon JVC QL- F300, który myślę, że jest całkiem przyzwoity. Jedyny mankament Kenwooda to brak pilota :) no ale coś za coś (to tak pół żartem, pół serio). Jeżeli masz okazję, to bierz tego wzmaka, bo to kawałek historii najlepszego okresu Kenwooda, a dobrze utrzymany będzie rósł na wartości - tak przynajmniej ja uważam.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Bądźmy dobrej myśli. Chłopaki z zagranicy :) może ogarną temat. Postaram Ci się nr zdobyć 'na wszelki wypadek'. Mówisz, że regulacja basu nie jest precyzyjna, to i tak się ciesz, bo większości nowych klocków wcale nie ma, ale pewnie do tego wrócą jako super nowości!

Jak sugerował byś ustawić te kolumny. Wiesz jeżeli chodzi o akustykę to wydaje mi się że już sam skośny dach przy kolumnach nie jest dobrym miejscem, dodatkowo na przeciwko znajduje się jeszcze kolumna wspierająca dach - bo jak pewnie zauważyłeś, to jest to poddasze - więc ciężko mówić tutaj o jakiejś dobrej akustyce, niestety takie mam miejsce puki co i jak na razie nie zanosi się na przeprowadzkę :), Oczywiście korektor nie jest lekarstwem na wszelkie zło, ale uwierz, że dużo daje. Ewentualnie wydaje mi się, że może powinienem wysunąć je przed tą szafkę, gdzie stoi wzmacniacz, no ale wtedy będą blisko tej kolumny - sam już nie wiem.

A jeżeli chodzi o regulację to i wysokie i niskie tony się kiepsko reguluje, bo pokrętła nie chodzą płynnie tylko są, że tak to ujmę "skokowe" - co uważam za minus.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Nr już mam dla Ciebie jak coś. Pograłem dziś trochę na nim. Ma przyjemny ocieplony dźwięk, sporo basu i dobre pre gramofonowe. Wizualnie super jeśli ktoś lubi oczywiście vintage. Za obecną rynkową wartość rewelacyjny. Praktycznie nie występuje chyba prawie na rynku:) Z gramofonem gra bardzo fajnie. A jak odłączysz korektor, to Ci czegoś brakuje? We wzmaku w sumie nie ma, co regulować, bo na default gra dobrze. Te Dali mają chyba tekstylny przyjemną górę? Wzmacniacz napraw, płyty kupuj, a czy z korektorem, czy bez, to się nie przejmuj. Ważne abyś był zadowolony, bo zaraz się dowiesz, że masz wszystko do wymiany :)

Uważam, że z korektorem brzmienie jest o wiele bardziej przestrzenne, chociaż masz racje, że sam z siebie i tak gra już całkiem nieźle. A jeżeli chodzi o współpracę z gramofonem, to właśnie pod to w zasadzie kupiłem tego Kenwooda. Dali naprawdę grają przyjemnie - mają właśnie przyjemną, selektywną górę, a poza tym całkiem dynamiczny bass - dobrą robotę robi tutaj przedni bass reflex. Na pewno można by było wyciągnąć z tego zestawu więcej gdyby zająć się bardziej akustyką - tak jak pisał zeta-j, ale "tak krawiec kraje jak materii staje" no a ja też nie jestem jakimś ultra audiofilem, tylko potrzebuję fajnego sprzętu, który fajnie zagra w domowych warunkach i myślę, że ten zestaw sprawdza się w zupełności - tym bardziej, że jest to mój pierwszy zestaw audio - nie licząc jamnika z początku lat ' 90 i mini wieży philipsa :D

Mam nadzieję właśnie, że nie będę musiał wszystkiego wymieniać - bo szkoda sprzętu no i kasy :D. Podaj proszę mi numer do tego gościa z Wrocka, to skontaktuję się z nim w razie potrzeby. Czy to jest serwis, czy osoba prywatna?

Dzięki bardzo!!!

Mam nadzieję, że mój problem już się skończy - będę na bieżąco informował jak wyglądają postępy z przywracaniem mojego cudeczka do życia. A na czym Ty słuchasz tego Kenwooda ?

Dobre serwisy audio na śląsku:

w Katowicach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - z ich usług korzystają m. in. okoliczne audio salony

w Siemianowicach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu serwisuje specjalista od tzw. beznadziejnych przypadków, na których inni już się wyłożyli. Sam też jest audiofilem, więc ma odpowiednie podejście do tematu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt odebrałem z serwisu i... niestety tak jak się spodziewałem bez zmian :( Działam dalej i zobaczymy jak to będzie wyglądało po kolejnych wizytach - trzymajcie kciuki.

Już wcześniej oddałem go do serwisu w Sosnowcu, teraz chcę oddać go do tych Siemianowic, bo dzwoniłem do audio - video i tam nie chcą przyjąć tego sprzętu ponieważ stwierdzili, że mają dużo roboty :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.