Skocz do zawartości
IGNORED

Do wszystkich urodzonych przed 1980

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

Swiat Mlodych ukazywal sie we wtorki ("niebieskie wydanie"), czwartki (zielona wersja) i w soboty (czerwona wersja), zaleznie od dnia tygodnia zawartosc przedostatniej strony sie roznila (rozrywki umyslowe (chyba w sobote), humor (czwartek) i juz nie pamietam co we wtorek. Z komiksow na ostatniej stronie pamietam Jonka, Jonke i Kleksa, Kajko i Kokosza.

Jeszcze z dzialki komiksow - nieregularnie ukazujacy sie miesiecznik Relax, polowalem na niego w kioskach Ruchu (wtedy to byla taka bialo-niebieska drewniana budka).

Świat Młodych wystartował w 1948roku! wydawany był we wtorki i piątki, przy czym komiksy ukazywały się tylko we wtorki, a na 25lecie w 73r ukazał sie ostatni czarno-biały numer. W 74r pojawil sie Kleks i praktycznie od tego momentu skonczyla sie hegemonia Tysusa. Również w 74r ŚM zaczeto drukowac w kolorze i wydawac we wtorki, czwartki i soboty z komiksem w kazdym numerze, rok później pojawil sie w ŚM Kajko i Kokosz.

Pamiętacie może inne rubryki ?

coś mi świta Harcerskie lato - NAL, na drugiej stronie listy do ..., na przedostatniej chyba byl humor ale nie pamietam juz dokladnie, moze ktos ma jakis archiwalny numer?

Jasny gwint , te monety sa coś warte

chyba że numizmatycznie - czyli czyste jk z mennicy

ja mamtakich monet co były w obieku kilka kilogramów

no ze 4 woreczki ale nie sa to numiznaty - były w obiegu

ŚM nie trawię :P , ale miał ciekawy dodatek ( pismo siostrzane :) ) mianowicie ustrojstwo o tytule Bajtek. Bajtek fajny był, dziś jak przeglądam to mnie co najwyżej denerwuje obecność w stopce redakcyjnej pewnego PZPR-czyka... już dział komodziarzy nie wkurza mnie tak jak kiedyś :) a to jeszcze tak :)

• Redaktorzy

golizna była też w Veto a i czsem nawet jakieś opowiadanie (nawet w odcinkach) potrafili wrzucić. Tylko papier był koszmarny;-((

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

a pamiętacie niby RPG gierę, chyba nazywała się Dreszcz i chyba publikowało ją w częściach Razem (albo Panorama:))? Ale to był wypas. Chodziło się po "paragrafach"

Pozdrawiam.

The odd get even.

Panorama - w lewym gornym rogu bialy napis na czerwonym kwaderacie, czcionka cos jak "Times new Roman" w wersji "narrow". Wymiar to (o ile pamietam) tak na oko 10 na 10 cm.

Byla jeszcze Panorama Polnocy - z rozstrzelonym tytulem (male niebieskie litery) na cala szerokosc strony.

A tygodnik Wybrzeze pamietacie (niebieska ramka, bialy napis, szmatlawy papier, rozmiar okolo A-4)?

Dzieki za Panorame cos mi zaczyna switac, poszukam jeszcze w globalnym śmietnisku.

Co do Wybrzeża to kupowałem bo był plakat muzyczny chyba w sobote, pamietam ze rano wstawalem i ogień do okolicznych kiosków bo był problem z nakładem. Plakaty byly jeszcze w Nowej Wsi i Razem.

• 2 tygodnie później...

GRY NA PAPIERZE - PARAGRAFOWE

"Czy pamiętasz tę studzienkę kanalizacyjną, do której wrzuciłeś patyk od lodów? "Pamiętam, no i co z tego?" - spytasz. To nie była zwykła studzienka, wierz mi. To wejście do podziemi, do królestwa potężnego Goblina. Odszukaj tę studzienkę zejdź w dół. Ja będę tam czekał. Poprowadzę cię szlakiem wielkiej przygody...

Schodź ostrożnie, bo niebezpieczeństwo może czaić się w najbliższym podziemnym korytarzu. Popraw plecak, zapal latarnię, wyjmij miecz. Niski, ponury korytarz prowadzi prosto na wschód. Cóż to? Jeszcze się nie zdecydowałeś? Obleciał cię strach i wolisz wracać na górę? Jeśli tak,. to idź. Wolisz Podziemia? No, to w drogę. Idziesz korytarzem na wschód. Po kilkudziesięciu krokach dochodzisz do kamiennych drzwi. Otwórz je śmiało. Spodziewałeś się, że za drzwiami będzie komnata pełna skarbów, a to tylko niski. ponury korytarz. Przekraczasz drzwi, a one zatrzaskują się za tobą. wydając głuchy odgłos, którego echo dudni po podziemiach. Nie poznasz już, w którym były miejscu.

Możesz pójść korytarzem tylko na północ - jeśli tak zdecydujesz patrz paragraf § 4 - albo na południe - wówczas patrz paragraf § 267."

Tak zaczynała się gra GOBLIN zamieszczona w tygodniku RAZEM

Celem gry jest dotarcie do skarbca poprzez labirynt korytarzy. Po drodze odwiedzić trzeba wiele komnat, w których żyją różne istoty, jak również czyha tam na bohatra wiele pułapek i niespodzianek. Znalezienie właściwej drogi i pokonanie potworów nie jest łatwe. Za każdym razem ważne jest rysowanie mapy podziemi.....

Oj grało się

A teraz mozna sobie pograc on-line

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:) paragrafówki... badziewne "Wehikuły Czasu", pełne błędów wypociny Harrego Harisona ( chyba równie badziewne jak tomy SS powyżej 3... ), no i genialny WOJOWNIK AUTOSTRADY ( też z błędami i różnymi niedorzecznościami, ale z niesamowitym klimatem... ). Miłośników "Wojownika... " i innych klimatów pokroju "Mad Max-a" zapraszam do tematu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przewodnik jedzie z górniczą wycieczką drogami Karkonoszy. Zdziwiło go, że siedzący z przodu co jakiś czas wstaje i woło do tyłu:

- Asfalt!

Sytuacja taka powtarzo sie często. Na postoju przewodnik pyto kierownika wycieczki, dlaczego asfalt budzi u nich takie zdziwienie.

- Widzi pan, jak z bruku autokar wyjedzie na asfalt, to nie trzęsie i możemy spokojnie ponalewać kieliszki.

W uzupelnieniu luk pamięciowych znalazlem obrazki z tamtych lat...

Radiomagnetofony Polski Ludowej

Ukryta Zawartość

Kasety Magnetofonowe

Ukryta Zawartość

Papierosy PRLu

Ukryta Zawartość

Zezwolenie na posiadanie radia

Ukryta Zawartość

Hicior Temperówka na żyletkę

Ukryta Zawartość

Non ODORO :))))

Ukryta Zawartość

Korki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

juz za chwileczke juz za momencik.......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To i ja dorzucę stronkę, którą dodałem u siebie do ulubionych, bo zaglądam tam w chwilach nostalgii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W spisie haseł cały alfabet, więc jest tego trochę ;-)

Ukryta Zawartość

Magnetofony kasetowe. Ten wymieniony na trzecim miejscu w linku guzi był u mnie w domu. Co się z nim stało nie pamiętam. Został po nim tylko mikrofon, który wygrzebałem spośród innych gratów i wsadziłem do szuflady w nadziei, że wymyslę, co z nim zrobić. Może ktoś chce? Był on świadkiem moich (i siostry) prób zrobienia kariery wokalisty ;-)

No i trzeci wpis pod rząd. To od czytania tych wpisow guzi. Temperówka na żyletkę. Mam. Naprawdę mam! Dorzucę jeszcze, że żyletki z lat 60'tych były do pewnych zastosowan po prostu niezastąpione. Były robione z innej, bardziej kruchej stali niż późniejsze i mozna je bylo łatwo złamać tworząc ostrze niezastąpione przy wydrapywaniu szczegółów z kalki. Tatko trzymał cały zapasik takich zabytkowych żyletek :-))) No, przerywam czytanie, by nie mnożyć wpisów.

• 3 tygodnie później...

Szafa grająca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nieco niesprawna ale to może i lepiej ;-) Pamiętam jeszcze takie (dzialające!). Jaki ja stary :-(((

Ukryta Zawartość

Zerknąłem na te stronke www. podana przez Rafała i tak mi się skojarzyło, że niektórym wszystko się kojarzy. Jak w tym dowcipie kiedy uczeń zapytany na biologii o budowę dżdżownicy stwierdził że przypomina trąbę słonia, po czym pociągnął temat o słoniu - bo tyle tylko wiedział.

Na tej stronie internetowej wszystko się autorowi kojarzy z PRLem. Skąd zdziwienie autora że perfumy Currara przetrwały w niezmienionej formie 20 lat – a o Chanel 5 chyba nie słyszał nieborak? I co do diabła mają wspólnego perfumy Currara z PRLem??? Chyba tylko tyle że produkowano je w czasach PRLu! To mniej więcej taki sam związek, jak autora niniejszej stronki z PRLem - również go wtedy zrobili. Więc gdy chce sobie powspominać wystarczy, że spojrzy w lustro ;)

Radia są ciekawe - to taki dawniejszy low-end ;) Jakoś nikt jednak nie twierdzi że np. kupując starego Radmora (bardzo popularne na forum) robi to z nostalgii za PRLem,a ni nawet nie określa go mianem produktu PRLu.

Ja bym chciał poznać sprzęt hi-fi klasy Radmora - produkowany w tamtych czasach przez mniej znanych producentów. Np. wzmacniacze WS503 i 303, magnetofony deck Kasprzaka (był nawet jakiś sterowany elektronicznie). Jest to niewątpliwie ciekawsze niż oglądanie śmieci (których i teraz nie brakuje) - jak ta temperówka na żyletkę, w założeniu była do ołówków stolarskich - którą się można było najwyżej pociąć ;) Zresztą wiele takich śmieciowych produktów było dziełem drobnej przedsiębiorczości – jak widać już wtedy „marketing” znajdował ujście :))

pozdr.

• 1 miesiąc później...

przed momentem ogladalem program "ciao darwin" i zaskoczył mnie żenujący poziom wiedzy juniorów (dwudziestoparoletnich) nt tamtych czasów.

przedstawiciel młodego pokolenia nie znał odpowiedzi na pytania:

"o której godzinie otwierano sklepy z alkoholem?"

"czym oprócz dolarów możnabyło zapłacić w PeWeXie?"

za to sam nie wiedziałem co oznacza

"bereciłem z esesmana"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.