Skocz do zawartości
IGNORED

JBL Studio 580, czy Amstaff Mini?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Cenowo "zawodnicy" w chwili premiery podobnie (ok. 7kpln). Obecnie JBL zdecydowanie taniej (4,2kpln).

Słuchał ktoś JBL w wersji z tym głośnikiem tubowym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Haria Acoustic miniAmstaff, jeżeli chodzi o szkołę brzmienia, znam.

Obecnie słucham na Nicolo (podobna bajka).

Ale idąc w kolejne eksperymenty, zastanawiam się nad JBL'em - ten głośnik tubowy, plus dwa midwoofery intrygują.

Design też niczego sobie.

Grać to miałoby z Xindakiem MT-3 po tuningu p. Waldka.

Muzyka kameralna, jazz, trochę klasyki.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/108716-jbl-studio-580-czy-amstaff-mini/

Z wyborem kolumn , na Twoim miejscu , wstrzymałbym się do momentu całkowitego wygrzania się stuningowanego wzmacniacza ( a potrafi to , w zależności od ingerencji , trwać nawet kilka miesięcy ) . Dopiero wtedy wzmacniacz będzie miał swoją sygnaturę brzmienia . Wiem co mówię , ponieważ kupiłem kiedyś zmodowany klocek kilka miesięcy po zmianach od niezbyt zadowolonego człowieka i dopiero ja doceniłem mod ( ... choć też nie od razu !!! )

Witaj,

Jbl i Amstaff to zupełnie inne brzmieniowo kolumny, zdecydowanie polecam posłuchanie obydwu konstrukcji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Szkoły brzmienia będą różne. Bardziej zastanawiam się, czy nie różnią się istotnie klasą gry (kulturą, stereofonią, wypełnieniem, itd.) - JBL jest sprzedawany nawet MediaMarkt, a to nie wróży dobrze. Choć opinie ma raczej niezłe. Kolumny Harpii słucham od dawna (Nicolo, Nina). Zastanawiam się, czy góra pasma i średnica z JBL'a byłaby bardziej "namacalna" (vocale), aniżeli z miniAmstaff.

JBL Studio 580 były testowane razem z KEF R500 w Audio Video 6/2012

Studio 580 z Rekomendacją ( R ) i Wyborem Redakcji (WR).

''Jedne z najlepszych JBL-i od lat. Zaskakująca naturalność barwy, z nieznaczną sygnaturą tuby w wysokich rejestrach. Duża frajda z odsłuchu!''

Ukryta Zawartość

JBL Studio 580 – ocena łączna ''90%'', kategoria sprzętu ''B''

Neutralność 9/10

Zaskakująco neutralne brzmienie, bez przejaskrawień.

Precyzja 8/10

W zasadzie nie można się do niczego przyczepić. Najsłabiej jest z wysokimi tonami, które mają swoją specyfikę.

Muzykalność 9,5/10

Kolumny dające prawdziwą frajdę ze słuchania – nie tylko do rocka i popu, ale także wszelkich brzmień elektronicznych oraz symfoniki.

Stereofonia 9/10

Znakomita lokalizacja, szeroka scena z niezłą głębią.

Dynamika 9,5/10

To musi być koronna dyscyplina JBL-a, ale nie myślcie, że kolumny epatują dynamiką. Wszystko odbywa się neutralnie, tyle że bez kompresji typowej dla kolumn w zbliżonej cenie.

Bas 9/10

Zabrakło trochę rozciągnięcia, ale bas jest naprawdę bardzo zacny.

I tak dla porównania:

Review JBL Studio 580 – Star Rating 5/5 :

Ukryta Zawartość

''Konkluzja

Stare audiofilskie powiedzenie mówi, że im brzydsze urządzenie, tym lepiej powinno grać. W przypadku kolumn JBL-a ta zasada działa na sto procent.'' :

Ukryta Zawartość

KEF R500 – ocena łączna ''92%'', kategoria sprzętu ''B''

Neutralność 9/10

Lekko podkreślony średni bas.

Precyzja 10/10

Bardzo dobra.

Muzykalność 8/10

Dobra, ale trochę brakuje emocji.

Stereofonia 10/10

Lekko cofnięta, ale ogólnie rozległa i rozbudowana. Dźwięk może dochodzić z każdej strony. Precyzja lokalizacji – niemal doskonała.

Dynamika 9/10

Trochę brakuje szybkości, ale potęga i subiektywne poczucie rozpiętości dynamicznej są bardzo dobre.

Bas 9/10

Mocny, potężny, ale dobrze kontrolowany. Dość zróżnicowany, choć nie mistrzowsko szybki. Kontury lekko stępione.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Trochę zastanawia mnie dosyć niska ocena precyzji JBL i informacja o "sygnaturze" głośnika wysokotonowego. Czy głośnik wysokotonowy (tubowy) zagra w tym przypadku porównywalne do stosowanych przez Harpię aluminiowych tweeterów SEAS 27TBFC/G? Do "góry" w Harpiach nie mam większych zastrzeżeń, stąd porównywalne oczekiwania odnośnie JBL.

Do pobrania pełny test JBL Studio 580 z Audio-Video 6/2012 :

Ukryta Zawartość

KEY FEATURES

Dual 165mm (6-1/2") Low-Frequency Transducers

• Stiff, lightweight ribbed PolyPlas cones with rubber surrounds

• 38mm (1-1/2") diameter woofer voice coils

• Heavy-duty magnet assemblies with Symmetrical Field Geometry (SFG) technology

• Rigid, non-resonant cast aluminum frames

25mm (1") High-Frequency Compression Driver with neodymium magnet

• One-piece Teonex® diaphragm/surround with 25mm (1") voice coil

• Significantly lower distortion and greater dynamic range than conventional midrange and HF drivers

Glass-filled ABS Bi-Radial High-Frequency Horn

• Controlled directivity at ear level of seated listeners minimizes unwanted HF interaction with walls and furniture

• Cleaner, more realistic HF sound over a wider listening area

Jak piszą w powyższym teście: ''W środku tuby Bi-Radial® została umieszczona 25-milimetrowa kopułka z naftalanu polietylenu (PEN) o nazwie handlowej Teonex®''.

Musiałbyś bezpośrednio porównać ''w mocno neutralnym systemie'' obie kolumny, by stwierdzić jak wypada kraniec wysokich z tubowego głośnika wysoko-tonowego przy tweeterach SEAS Prestige 27TBFC/G.

Na pewno przy tych membranach, żadnych ostrości tam nie ma. Zresztą sami piszą: ''Zaskakująco neutralne brzmienie, bez przejaskrawień.''

Ukryta Zawartość

Jedno jest zastanawiające. W trakcie premiery za JBL'e wołano ok. 1500 funtów (czyli ponad 7kpln). Obecnie jest to "tylko" 4,1 kpln za nowe podłogowce. Czy to norma wśród dużych producentów, że po jakimś czasie cena zestawów nowych spada o kilkadziesiąt procent? Czy na wszystkie modele JBL stosuje taką strategię? To nieco dziwne. Tak, jakby sprzedawać Golfa VI za 70 tys., a po 2 latach ten sam model pod koniec produkcji "opychać" za 40 tys.... Nierealne.

Przyznam, że sam interesuję się tymi JBL Studio 580 - właśnie ze względu na głośnik tubowy. Tylko, że kolumny JBL praktycznie zawsze są chwalone w recenzjach - a życie pokazuje, że zachwyty w przypadku tej firmy w większości nie przekładają się na zadowolenie klientów. Czyżby dobrze smarowali ?

Cena spada to źle, a jak rośnie to dobrze, i z tym newsem specjalnie założyłeś wątek :-)

Ukryta Zawartość

Więc co, chciałbyś posiadać paczki, których cena idzie w górę :-)

Jak zauważyłeś w swych newsach, ceny w przeciągu lat ulegają zmianom, przeważnie w tańszych seriach, więc skąd te zdziwko!

W jednym modelu będzie stała cena, w innym zróżnicowana i niejednokrotnie różna w zależności od miejscowego sprzedawcy, a nie od samego producenta!

W wyższych modelach możesz zapomnieć o takich przywilejach!

Jak nie masz większych zastrzeżeń do góry w Harpiach Acoustics Nicolo, to przejdź na wyższy level tejże manufaktury – w którym to bas i średnie dopełnią twego szczęścia :-)

Ukryta Zawartość

> lete

Tak, u JBL-a to norma, że pierwotna cena potem jest obniżana. Tak było zawsze odkąd pamiętam, zaczynając od serii E... Inaczej trochę wygląda polityka modeli limitowanych gdzie obowiązywała odwrotna zależność.

Co do brzmienia, ja jestem fanem obu producentów JBL-a i Harpii właśnie :) Więc nie pomogę w końcowym wyborze. Moim zdaniem obie firmy idą w podobnym dobrym kierunku zmierzającym ku brzmieniu neutralnemu, które nie porywa na 1 rzut ucha, ale jest precyzyjne, dokładne, wręcz inżynierskie :)

Tak czy siak konieczny będzie odsłuch, bo jednak prezentacja tubowa a prezentacja klasycznych przetworników to dwie różne bajki.

JBL-e na pewno warte są odsłuchu i wyrobienia sobie własnej opinii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Chcialbym powrocic do tematu tylko troche z innym pytaniem. Czy te JBL to niz beda za duze w 17m2. Ktos ma? Sluchal u kolegi w sklepie? Bede wdzieczny.

Dlaczego JBL? Znudzilo mi sie granie rocka, ambientu i wszelkiego rodzaju elektroniki z wymyslnych monitorow :) Chyba nie tedy droga. Przynajmniej jak dla mnie. Tak muzyka jest zwylke puszczna na duzych soundsustemach i ma specyficzne brzmienie ktorego moje Proac'ki, Audiovectory czy Dynaudio po prostu nie przekazuja. Nie zalezy mi juz na super naturalnosci a bardziej na energii i wykopie :) Taka mam zachcianke :)

• 1 miesiąc później...

Słuchałem dzisiaj najpierw Amstaff Mini , a następnie JBL Studio 580. Wybrałem JBL za niemęczący, pełen swobody dźwięk. Nic mi w tym dźwięku nie przeszkadzało. Stopa perkusji Larsa Ulricha nareszcie zabrzmiała jak należy. Fantastyczne kolumny. Za tą cenę to wielka okazja. Jeden minus - wykończenie stolarki. Tania czarna okleina. Ale to ma grać przede wszystkim. Harpia też ok ale po pierwsze cena dużo wyższa i chyba w ciężkim repertuarze nie brzmią tak Tłusto jak JBL. Zagrały świetnie ale wydawnictwa Stockfisha, jazz. Przy U2 i Metallice można się zastanowić nad JBL :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.