Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Na zdjeciu zasilacz i czesc DSD z Golden Gate Lampizator, oprocz 4 najprawdopdobniej japonskich polipropylenow ( bordowe ) srednia klasa jakosciowa, reszta czesci to 100% taniocha, nie przepraszam, ultra taniocha, tanszych czesci juz nie ma, no chyba ze uzywane. A jak ogolnie wiadomo zasilanie jest w High-endzie niezmiernie istotne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na zdjeciu zasilacz i czesc DSD z Golden Gate Lampizator, oprocz 4 najprawdopdobniej japonskich polipropylenow ( bordowe ) srednia klasa jakosciowa, reszta czesci to 100% taniocha, nie przepraszam, ultra taniocha, tanszych czesci juz nie ma, no chyba ze uzywane. A jak ogolnie wiadomo zasilanie jest w High-endzie niezmiernie istotne.

Stasiop, nie wolno Ci tak negatywnie opisywac budowy Lampiego do puty go nie posluchasz, tak mawiaja jego wlasciciele ;'))

Dokładnie tak jak napisał,odniósł się Pastwa.

Stasio nie należy się obrażać, ale są dwa jedyne rozwiązania twojej negatywnej wypowiedzi co do podzespołów przetwornika lampizatora na powyższym zdjęciu...

-Albo masz kompletny, ale to naprawdę kompletny brak jakiegokolwiek rozeznania w częściach elektronicznych.

-Albo piszesz to celowo (wiadomo) by "odegrać się" - dokopać lampizatorowi.

Na zasilania widzimy kondensatory Rubycon serii ZLH - bardzo dobra seria o niskiej impedancji, rekordowo niskiej w stosunku poprzednich podobnych wersji. Nie żadne tam Samxon, Jackcon, Jamicon - to m.in. jest "ultra taniocha". No i powszechna...

ZLH stosowane były choćby w urządzeniach Solution, Mark Levinson, Vitus. (celowo napisze jedynie o klasie najwyższej-najdroższej)

Kondensatory - bloczki o niedużej pojemności czerwone/różowe (bo to polipropyleny) to akurat dobrej jakości WIMY.

Takt są lepsze, ale za to już kretyńsko drogie.

WIMA jest niekwestionowanym mistrzem na świecie co do jakości i małych wymiarów kondensatorów w stosunku do ich niewielkiej ceny. Zbyt na nie mają ogromny. A firmy pro jakie je stosują - nie ma co wymieniać (90% całej ilości producentów hi-end)

Stabilizatory LM1086 to niskospadkowe (LDO) o dokładniejszej regulacji układy w stosunku do typowych tanich jak barszcz i powszechnie stosowanych (niestety czasem w hi-endzie) 78xx/79xx. Znacznie droższe od nich.

(Nadmiernie stosowane również w Mark Levinson, Solution, EMM Labs, Linn i innych)

Może nie super, ale daj Boże aby chociaż takie stosowali wszyscy producenci wołający krocie za swoje sprzęty..

Kość konwertera to 1796. Nawet widać po topologii na pcb. Bardzo dobrze brzmiąca, parametry też ciekawe D-S. choć przyznam że można ją lepiej na PCB zaaplikować.

Nie znana - wytarta - rozumie się.

Ale znam pewnego Pana który odwiedzał Pana Łukasza - nie jest ona na 100 tylko na 101%.

Także (nie tylko tutaj) jest tanio, niby nie ma cudów...

Ale nie żadna "ultra taniocha" No a w swojej cenie, podzespoły wybrane bardzo dobre, większość spotkasz też urządzeniach najwyższego szczebla.

Kolega Stasiop kopiuje swoje wpisy z watku Lampi. Czy jest jakas nagroda za ilosc postow czy to takie hobby?

Wszedzie teraz jest taniocha bo firmy maksymalizuja zyski, gdybu tak nie bylo to urzadzenia 50k PLN plus powinny miec chociaz Blacka Gaty i Auricapy gdzie powinno sie je aplikowac oraz pozlacane galki i nadal mialyby zysk.

Wczoraj ogladalem BMW seriii X i jakosc materialow i wykonania w stosunku do starych modeli to przepasc. 3 letnia Seria 3 miala przetarta skore na siedzeniu.

Trzeba sie pogodzic ze czasy bezkompromisowych urzadzen odeszly.

Jesli gra i jest niezawodne oraz bezpieczne ( drewniana plyta montazowa ? ) to albo chce sie wydac kase albo sluchac/jezdzic tym co ma.

Jesli chodzi o dzwiek obecnych DACow to w mojej opinii powstaly dwie szkoly brzmienia.

Szczegolowy i moze troche techniczny dzwiek ale z fantastyczna scena i rozdzielczoscia - kosci Sabre i analogowy, eufoniczny muzykalny w dobrym znaczeniu tego slowa np. Audio Note i moze troche Accustic Arts(przynajmniej porownywany z Auralic Vega). DSD przypomina mi dodanie eufonicznego charakteru do lamp i czasy kiedy uwazalem ze nic ale to nic nie odtworzy Glosu Callas jak wzmak Burdjak i Sikora ten na diabelkach i to byl jeden z pierwszych high end dzwiekow jaki slyszalem. Z czasem moja percepcja ewoluowala i teraz preferuje lampe w bardziej neutralnej aplikacji.

DSD nie jest zlem samym w sobie ale analizujac spektrum dzwieku i totalnie abstrachujac od brzmienia to wydaje sie takim lekkim poprawianiem nagrania - oryginaly nie byly nagrywane w DSD przynajmniej w przeszlosci - i z pewnoscia znajdzie nabywcow ale ja pomimo usilnych prob przekonania siebie ze Vega jest lepsza od Accustic arts i pliki sa wygodniejsze pozostaje przynajmniej na razie przy tym drugim i Plytach Cd.

Nie sluchalem Lampiego i nie wypowiadam sie o brzmieniu rozumiem tez jak dziala biznes ale wszyscy musimy przyznac ze w Polsce 70k PLN to nadal polowa wymarzonego mieszkania dla wielu ludzi wiec wymagania powinny byc adekwatne do ceny o ile taka cena nadal mozna uzasadnic.

W tym kontekscie 5-7k EUR za niektore piora Montegrappy nie jest juz absurdem.

Sorry za lekki chaos w moim poscie.

Rubycon serii ZLH - bardzo dobra seria o niskiej impedancji, rekordowo niskiej w stosunku poprzednich podobnych wersji.

Rubycon ZLH to jest tani powszechnego stosowania kondensator cena 1-2 zl, owszem sa jeszcze tansze. Jesli chodzi o ESR to nie jest nic specjalnego mam miernik ESR wiec wiem.

A co kolega powie na temat tych malych elektrolitow w SMD sa tansze? ;)

Kondensatory - bloczki o niedużej pojemności czerwone/różowe (bo to polipropyleny) to akurat dobrej jakości WIMY.

Skad wiadomo ze to polipropyleny? Nawet polipropyleny to tez nie sa dobre kondensatory i bardzo tanie!

-Albo masz kompletny, ale to naprawdę kompletny brak jakiegokolwiek rozeznania w częściach elektronicznych.

-Albo piszesz to celowo (wiadomo) by "odegrać się" - dokopać lampizatorowi.

Pisze na temat wszystkich urzadzen i rowniez krytycznie i tak jak wewnatrz sprawy sie maja, ale widze ze Lampizator to swietosc ktorej tutaj nie wolno ruszac, wiec ten fakt zmotywowal mnie jeszcze bardziej do analiz.

Szczegolowy i moze troche techniczny dzwiek ale z fantastyczna scena i rozdzielczoscia - kosci Sabre i analogowy, eufoniczny muzykalny w dobrym znaczeniu tego slowa np. Audio Note i moze troche Accustic Arts(przynajmniej porownywany z Auralic Vega).

Zgodze sie!

WIMA jest niekwestionowanym mistrzem na świecie co do jakości i małych wymiarów kondensatorów w stosunku do ich niewielkiej ceny. Zbyt na nie mają ogromny. A firmy pro jakie je stosują - nie ma co wymieniać (90% całej ilości producentów hi-end)

Chłopie, WIMY to najgorsze kondy jakie można stosować w urządzeniach - to jest totalne dno - przerabiałem, nie da się tego słuchać...

Exprert...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Stasiop, nie wolno Ci tak negatywnie opisywac budowy Lampiego do puty go nie posluchasz, tak mawiaja jego wlasciciele ;'))

Ale ja go sluchalem i uwazam ze nawet w tej cenie to jest to dalej dobry dzwiek...tylko ze ta cena moim zdaniem juz do czegos zobowiazuje, zobowiazuje juz do wkladania dobrych czesci a nie taniej chinszczyzny z polskich sklepow elektronicznych.

Przeciez dalej jak ktos na zachodzie otworzy to urzadzenie to dalej to jest smiech. Owszem stale podnosi sie tego jakosc i jest coraz lepiej. Przeciez sporo DIY-owcow robi takie plytki i tak obsadza czesci ze jak sie to wezmie do reki to nierozpoznasz czy to robil czlowiek czy maszyna. A tutaj to jest dalej praca ucznia na zajeciach ZPT, jak to pisal Jarek. Za te pieniadze to juz musi byc wszystko super a nie to co jest! Taka jest do cholery prawda!

Na audio show,słuchales systemu całego,przestan wreszcie bredzic,proponuje Ci zmienic forum na elektrode,expercie!!!!

Napisze ze gra zle - zle, napisze ze gra dobrze tez - zle, no obled. A co uwazasz ze gra zle? Jest sporo takich opinii.

Rozdzielczosci to Lampi nie ma, ale jest muzykalny a to przy cyfrze bardzo duzo!

Mało tu pisze,ale juz czytac tych bzdur nie moge jak ktos pisze ,ze sluchal jakiegos klocka a sluchal na wystawie calego systemu,

i twierdzi,ze wie gra jakis dac,kabel,wzmacniacz,kolumny,cd itd,toż to paranoja ,ode mnie dożywotnia dyskwalifikacja :__))))

OK Piotrze bedziemy nad tym dyskutowac, ale powiedz mi najpierw jak dla Ciebie gra Lampi?

Sluchalem na audio show,a wiec nie wiem jak gral proste?

jak bym mial go u siebie w systemie to bym Ci powiedzial.

Juz kiedys o tym szeroko pisalem, w przypadku zrodel mozna rozpoznac ich pewne cechy w calym systemie. Owszem w przypadku systemu gdzie sa lampy jest to skrajnie trudne, ale mozliwe jesli przeslucha sie wielokrotnie ten sam material w domu. Jak weryfikuje to co mowia ludzie ktorzy maja te urzadzenia w domu z tym co slysze w studiach czy na wystawach mam bardzo duza korelacje. To jest sprawa podejscia do odsluchu i wylawiania pewnych charakterystycznych cech w dzwieku. DAC-i wnosza bardzo duza sygnature dzwiekowa, bardzo duza! Duza, poniewaz sa to obecnie urzadzenia bardzo malo doskonale.

Wczoraj u bylem kolegi w sklepie w Łodzi ,stoi tam system z audiofasta,

Audio Research Gs150,preamp GSpre,meitner,aurender,spiete to jest wszystko anacondami,wchodzi nasz kolega,slucha i po chwili mowi,fajnie te kabelki graja,ode mnie dostal czerwona kartke,cos jak Ty:_)))

Kabli zesmy nie przepinali,tak na marginesie.

Audio Research Gs150,preamp GSpre,meitner,aurender,spiete to jest wszystko anacondami,wchodzi nasz kolega,slucha i po chwili mowi,fajnie te kabelki graja,ode mnie dostal czerwona kartke,cos jak Ty:_)))

I Meitnera i Aurendera bym w tym systemie uslyszal, nawet w slepym tescie, kable tez mozna jak zna sie system, jak sie nie zna, nie jest to wykonalne to rzecz oczywista, podales skrajny przypadek.

Tak na marginesie sluchalem tez Ayre AX 5 Tw..enty,duza klasa,dawno nie slyszalem tak grajacej integry,takie ot

Masz racje

Oczywiscie sluchales go u siebie i znasz ten klocek

Ladna konstrukcja...z pewnoscia dobrze gra!

mnie sie bardziej podoba niz ten audio research,z naciskiem podoba sie anie gra lepiej

Meitner gra slabo. lepszy juz Lampi ;)

nie slucham plików,nie znam sie

mnie sie bardziej podoba niz ten audio research,z naciskiem podoba sie anie gra lepiej

Ja patrze na flaki.

Co do estetyki to Audio Research mialo ladna estetyke, MIALO! I chyba dzwiek tez sie skopal.

Jak ktos chce posłuchac tego zestawu to mozna jeszcze kilka dni posluchac,zestaw audio reseach znajdziechyba nowy domek w Brzezinach :___))

Adres moge podac na priv,nie bede reklamowal sklepu,jest jedyna sztuka preampa w Polsce,wrocil od Paculy.

Ja patrze na flaki.

Co do estetyki to Audio Research mialo ladna estetyke, MIALO! I chyba dzwiek tez sie skopal.

nic nie nie skopali,gra zawodowo:_)))

Rubycon ZLH to jest tani powszechnego stosowania kondensator cena 1-2 zl, owszem sa jeszcze tansze. Jesli chodzi o ESR to nie jest nic specjalnego mam miernik ESR wiec wiem.

Jest masa kondensatorów wiele tańszych - jak sam przyznałeś, ponadto serie ZLH, ZL mają dobre parametry.

Sądzisz że nie analizowałem ich pracy podczas serwisowania choćby urządzeń automatyki - dają radę, dobrze filtrują.

Pomiary na uzrądzeniach typu Rigol czy Rohde & Schwarz. Tam nie ma zabawy, jak w diy.

A dziwne, że najwięksi guru Hiendu jednak też je stosują ?

A co kolega powie na temat tych malych elektrolitow w SMD sa tansze? ;)

Tutaj przyznam, że nie wiem co to za serie. Ale chyba standard, nie wyglądają na drogie...

Skad wiadomo ze to polipropyleny? Nawet polipropyleny to tez nie sa dobre kondensatory i bardzo tanie!

Może stąd, że doświadczenie podpowiada (stosuje się małe pojemności na filtrowaniu sygnału z kości - max kilka nF) , Po drugie, dlatego że sprowadzaliśmy cały ciąg polipropylenów od 100pF do 100nF - wiem jakie jak wyglądają.

ale widze ze Lampizator to swietosc ktorej tutaj nie wolno ruszac, wiec ten fakt zmotywowal mnie jeszcze bardziej do analiz.

A niby dlaczego? Kult?

W takim razie ja też zgrzeszyłem pisząc, że zasilanie i PCB dla kości 1796 mogłoby być lepiej zaprojektowane.

Chłopie, WIMY to najgorsze kondy jakie można stosować w urządzeniach - to jest totalne dno - przerabiałem, nie da się tego słuchać...

Exprert...

Po pierwsze co ma znaczyć totalne dno? Żeby takie rzeczy pisać? To stosuj ceramiki...

Widać iż mało porównywałeś. Polipropyleny akurat do audio są dobre z Wimy.

Widać też cały, tak cały świat hi-endu się myli, albo nie wiedzą dlaczego je wstawiają... skoro pewien Pan amator tak twierdzi.

A po sposobie a wypowiedzi wiadomo, że pisze ktoś co tylko pogrzebał w swoich urządzeniach... i już myśli: wiem wszystko.

Dużo tutaj takiej "krytyki" na forum...

Podsumowując powtórzę się:

W lampizatorze nie jest "ultra taniocha" Elementy porządne, choć zgodzę, że nie super drogie. Powinno się mniej oszczędzać i dać lepsze.

Nie mniej w swojej założonej niedużej cenie, podzespoły wybrane są naprawdę dobre, nie tanizna niskiego sortu.

Większość ich spotkasz również urządzeniach najwyższego szczebla hi-end.

W lampizatorze nie jest "ultra taniocha" Elementy porządne, choć zgodzę, że nie super drogie.

No nie zgodze sie 95% elementow to elementy tanie albo ultra tanie. 100% SMD, oprocz scalakow, to ultra taniocha nie ma juz tanszych czesci. Wiekszosc to nie sa solidne elementy z tym to juz na pewno nie moge sie zgodzic. No chyba ze nazwiemy najtansza chinszczyzne solidna..;)

Wima niestety to wg mego ucha jak i w.g. mego analizatora widma, to nie jest element wysokich lotow. Dobry polipropylen to duzy polipropylen, chociaz przyznam, spotkalem dwa wyjatki.

że nie super drogie

Sa elementy w Lampim super drogie - kondensatory Deulunda

Moim zdaniem Lampi to urzadzenie w stylu minimum nakladow maksimum zyskow, uwazam ze to bledne podejscie z uwagi na budowanie wlasnej marki jaki i predzej czy pozniej zaczna sie problemy z awaryjnoscia tych urzadzen. I to by bylo na tyle.

Widać też cały, tak cały świat hi-endu się myli, albo nie wiedzą dlaczego je wstawiają...

Tzn, jak wszyscy wstawiają to muszą być dobre? Czaisz?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jest masa kondensatorów wiele tańszych - jak sam przyznałeś, ponadto serie ZLH, ZL mają dobre parametry.

Sądzisz że nie analizowałem ich pracy podczas serwisowania choćby urządzeń automatyki - dają radę, dobrze filtrują.

Pomiary na uzrądzeniach typu Rigol czy Rohde & Schwarz. Tam nie ma zabawy, jak w diy.

A dziwne, że najwięksi guru Hiendu jednak też je stosują ?

Tutaj przyznam, że nie wiem co to za serie. Ale chyba standard, nie wyglądają na drogie...

Może stąd, że doświadczenie podpowiada (stosuje się małe pojemności na filtrowaniu sygnału z kości - max kilka nF) , Po drugie, dlatego że sprowadzaliśmy cały ciąg polipropylenów od 100pF do 100nF - wiem jakie jak wyglądają.

A niby dlaczego? Kult?

W takim razie ja też zgrzeszyłem pisząc, że zasilanie i PCB dla kości 1796 mogłoby być lepiej zaprojektowane.

Po pierwsze co ma znaczyć totalne dno? Żeby takie rzeczy pisać? To stosuj ceramiki...

Widać iż mało porównywałeś. Polipropyleny akurat do audio są dobre z Wimy.

Widać też cały, tak cały świat hi-endu się myli, albo nie wiedzą dlaczego je wstawiają... skoro pewien Pan amator tak twierdzi.

A po sposobie a wypowiedzi wiadomo, że pisze ktoś co tylko pogrzebał w swoich urządzeniach... i już myśli: wiem wszystko.

Dużo tutaj takiej "krytyki" na forum...

Podsumowując powtórzę się:

W lampizatorze nie jest "ultra taniocha" Elementy porządne, choć zgodzę, że nie super drogie. Powinno się mniej oszczędzać i dać lepsze.

Nie mniej w swojej założonej niedużej cenie, podzespoły wybrane są naprawdę dobre, nie tanizna niskiego sortu.

Większość ich spotkasz również urządzeniach najwyższego szczebla hi-end.

Tylko wykonanie tragiczne jak to poprawi będzie OKI.

Kondensatory Wimy grają na poziomie tanich V-capów ...taka ciekawostka ...;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.