Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

my nasz pcb cyfry robiliśmy kolo roku bo ciągle coś tam wychodziło :)

Masy na tych duzych kondensatorach nie sa zwarte razem? Czy bedzie jeszcze dodatkowe ekranowanie ktoro to polaczy? No chyba ze macie inna koncepcje...a ja sie nie znam, jak zwykle ;)

Masy na tych duzych kondensatorach nie sa zwarte razem? Czy bedzie jeszcze dodatkowe ekranowanie ktoro to polaczy? No chyba ze macie inna koncepcje...a ja sie nie znam, jak zwykle ;)

tam jest wylewka masy warstwa jest wylaczona ,nic nie musiałem podchwycić dsd z usb gram z 3 lata juz

Panowie za kilka dni będę wymieniał lampy i bezpieczniki w moim C8+.

Jak chcecie to pstryknę fotkę bebechów tego dac-a tak dla spokojności duszy ;)

Jarek jak chcesz wyprobowac cos fajnego zamiast,bezpiecznika to daj adres na priw,to ci podesle:)

Srajan z 6moons skonczyl recenzje DAC-a Kaliope

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , zero calosciowych zachwytow nad sprzetem w tej cenie, doceniona zostala tylko dynamika makro i mikro co jest niewatpliwa zasluga stosowania dwoch scalakow Sabre. Porownania z DAC-ami trzy razy tanszymi mowia same za siebie, jest za drogi w stosunku do sonicznych mozliwosci, to samo pisalem widzac tylko konstrukcje.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stasiop, czy ty naprawdę w Londynie mieszkasz, czy może jednak w Lądku Zdroju i z ang. to ty jednak tylko Kali mówić ?

Z ciekawości aż przeczytałem tą recenzję, i przewaga Kaliope nad tańszymi konwerterami była dla recenzenta jasna. Napisał jedynie, że wolałby aby konwerter był 2x, a nie 3x droższy niż dwa konkurencyjne konwertery które posiadał do porównania. Nie od dziś jednak wiadomo, że skok jakościowy nie jest proporcjonalny do różnicy w cenie, i trzeba płacić coraz więcej za coraz mniejsze skoki w jakości. Poza tym marka, jakość wykonania, niezawodność, wartość przy odsprzedaży - też swoje kosztuje.

Tylko dwa cytaty:

"(...) resolution magnified and the gap increased accordingly. To call it commensurate, I'd still be happier if pricing doubled not tripled."

"Gryphon managed to harvest the same qualities at even higher potency using pure transistors."

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja bym chetnie wymienil uwagi nt Daka Kalliope, ale z kims , kto go sluchal.

Akurat tak sie sklada , ze mialem go kilka dni u siebie a druga osoba , ktora moze najwiecej powiedziec na ten temat jest Sly, ktory go uzywa od dluzszego czasu

Jego moderacja zbanowala na 10 dni, choc wg slow Sly nie podala powodow, natomiast specjalista od wrozenia ze zdjec jest nietykalny.

Konto w trakcie usuwania

Moze z tym ang. jest tak jak z tym dackiem, if u all know what i mean:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Napisał jedynie, że wolałby aby konwerter był 2x, a nie 3x droższy niż dwa konkurencyjne konwertery które posiadał do porównania.

Nie zmienia to sensu moich slow. ;)

Poza tym marka, jakość wykonania, niezawodność, wartość przy odsprzedaży - też swoje kosztuje.

A i owszem wiec znajduje kolesi ktorzy to doceniaja. Ja ocenilem walory soniczne tego urzadzenia na podstawie konstrukcji i sa one zbiezne z tym co napisal miedzy wierszami Srajan, ze urzadzenie jest za drogie w stosunku do tego jak gra. I tak nalezy czytac moim zdaniem ta recenzje, bo wiadomo zaden recenzent nie napisze - to zle gra, tylko bedzie pisal o pogodzie na Marsie jak robil to Srajan w recenzji aby sedno omijac jaka najbardziej szerokim lukiem, tak przynajmniej ja to odczytalem. Kaliope DAC to moim zdaniem poziom Auralica i nic wiecej a i ten pewnie jest lepszy bo ma liniowe zasilania wysoki upsampling do 1.5 MHz oraz lepsze filtry wyjsciowe. Kaliope zas nawalil kondow w zasilaniu zrobil prosty stopien wzmocnienia i dal kilka mikowych kondensatorow ( ktorych zreszta plusy soniczne sa bardzo watpliwe ) I na dodatek cala czesc cyfrowa zasila z malej przetworniczki. Oczywistym jest ze tutaj nie placi sie za dzwiek ale za marke i oczo-jebna obudowe. I to wlasnie przekazalem swoim wpisem na temat tego urzadzenia.

Kaliope DAC to moim zdaniem poziom Auralica i nic wiecej

Pracuj tak dalej, a twoje zdanie niedługo nie będzie znaczyło absolutnie NIC na tym forum. I mówię Ci to jako osoba Tobie życzliwa ! (bo wbrew pozorom ciągle Cię lubię - książkowy przykład uczuć ambiwalentnych)

Aby mieć własne zdanie, urządzeń trzeba posłuchać. A tym jak się ma Auralic (świetny DAC swoją drogą) do Kaliope, to może napisać Maslo, który miał oba w domu. Ew. Sly, bo chyba też miał oba.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W sumie stasiop masz racje, jak tak dokladniej sie wczytac w te recenzje, to Srajan napisal dokladnie to samo co Ty, trzeba tylko umiec dobrze czytac:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Czemu nie, niech napisza, chetnie poczytam, po to jest to forum. Moze nawet czegos sie naucze, byc moze sie myle...kto wie...nie zakladam ze jestem nieomylny. Z konstrukcji wynika ze Kalope to DAC duzo za drogi, moim zdaniem konstrukcyjnie Auralic Vega to powienien byc lepszy DAC.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

To me, the most fascinating thing was that whilst slotting themselves above the DAISy 1 and LaScala MkII as two fabulous valve-buffered efforts and my two favourites in my personal comfort zone, Gryphon managed to harvest the same qualities at even higher potency using pure transistors. That should be fatty food for thought to certain prognosticians who believe that parts choices can predict sonic outcomes.

Powyzej cytat z recenzji. Luzno tłumacząc redaktor pisze że Gryphon umiejscowiony powyzej DAISy 1 i La scala z lampowymi buforami , miał wiekszy potencjał jakosciowy uzyskany z tranzystorów. Wytłusciłem dla Stasiopa :tłum TO POWINIEN BYC MATERIAŁ DO PRZYMYSLEN DLA PROGNOSTYKÓW KTÓRZY WIERZĄ ŻE WYBORY CZESCI MOGĄ PRZEPOWIADAC WYNIK BRZMIENIOWY. (Jakby co proszę tłumaczenie poprawic)

Czemu nie, niech napisza, chetnie poczytam, po to jest to forum. Moze nawet czegos sie naucze, byc moze sie myle...kto wie...nie zakladam ze jestem nieomylny. Z konstrukcji wynika ze Kalope to DAC duzo za drogi, moim zdaniem konstrukcyjnie Auralic Vega to powienien byc lepszy DAC.

A Stasiop dalej swoje :))

Powyzej cytat z recenzji. Luzno tłumacząc redaktor pisze że Gryphon umiejscowiony powyzej DAISy 1 i La scala z lampowymi buforami , miał wiekszy potencjał jakosciowy uzyskany z tranzystorów. Wytłusciłem dla Stasiopa :tłum TO POWINIEN BYC MATERIAŁ DO PRZYMYSLEN DLA PROGNOSTYKÓW KTÓRZY WIERZĄ ŻE WYBORY CZESCI MOGĄ PRZEPOWIADAC WYNIK BRZMIENIOWY.

No ale w swietle tego gdzie sie myle oba DAC-i to okolo 6-7kEU a Kaliope 20 kEU, toz to nie powinno byc powyzej tego, to powinno byc zdecydowanie lepsze!

No chyba ze liczy sie marka, blyszczaca obudowa i ten smok wygrawerowany na obudowie wtedy i owszem Kaliope to High-end i wart swojej ceny. ;) Sonicznie bardzo slabo!

No i było lepsze. Dla niego warte 2x wyższej ceny, choć już 3x wyższej. To wszystko jest jednak względne. Srajan ma dość budżetowy system jak na testy tak drogich urządzeń. Zresztą wspomniał, że w jego droższym systemie różnice były większe. Ja bym bez zastanowienia dopłacił tą różnicę (2x vs 3x) za markę i wynikający z niej prestiż, wygląd, jakość wykonania, niezawodność, wartość odsprzedaży, długowieczność marki itd.

Sorry, ale tego wszystkiego nie oferuje ten koreańczyk no name.

Elb tu masz racje! Mnie jednak interesuje konstrukcja i dzwiek i o tym pisze na forum, sam zreszta wiesz. A dzwiekowo Kaliope bedzie cienki jak za ta kase, takie jest moje zdanie, to jest suchy beznamietny ale dynamiczny DAC, to nie jest DAC muzykalny a wtych pieniadzach byc juz powinien. Dziwie sie Sly ze sprzedal C8 i zamienil na kaliope bo z pewnoscia C8 jest bardziej muzykalny. Ale kazdy ma swoje wybory i to jego osobista juz sprawa. Co nie znaczy ze napisac o tym nie mozna przeciez ;)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Naucz się czytac po angielsku. Przeczytaj recenzję. Posłuchaj. Pózniej opisz wrazenia.

Sonicznie bardzo slabo!

(cytat z recenzji) Jesli zapytamy co Gryphon ma lepszego od konkurencji, to jest to bardziej powazne zasilanie i bardziej poważny analogue stage output.

Więc Stasiop to "nawalenie kondów" jest powaznym plusem :) chyba kazdy normalny wie że zasilanie sie liczy, no chyba że Twój DAC (o ile sie ukaze) będize miał zasilanie wtyczkowe bez "nawalenia kondów"? Nigdzie Srayan nie napisał że jest "sonicznie bardzo słabo". Nie wypisuj bzdur i się nie kompromituj więcej. Twój angielski lezy

Sly30, guru Stas rzucił okiem na konstrukcję i strzeliłes se samobója :))))

A dzwiekowo Kaliope bedzie cienki jak za ta kase, takie jest moje zdanie, to jest suchy beznamietny ale dynamiczny DAC, to nie jest DAC muzykalny a wtych pieniadzach byc juz powinien.

Tego nie wiesz, bo nie słuchałeś. Co więcej, wygląda na to ze cytujesz ww. recenzję bardzo wybiórczo, bo wg autora Kaliope wcale nie gra jak tranzystor przy dwój lampowych DACach których używa do porównań.

Kolega nawet wcześniej już zacytował to zdanie:

To me, the most fascinating thing was that whilst slotting themselves above the DAISy 1 and LaScala MkII as two fabulous valve-buffered efforts and my two favourites in my personal comfort zone, Gryphon managed to harvest the same qualities at even higher potency using pure transistors. That should be fatty food for thought to certain prognosticians who believe that parts choices can predict sonic outcomes.

Jeżeli masz kłopot ze przetłumaczeniem tego fragmentu, to daj znać.

Jesli zapytamy co Gryphon ma lepszego od konkurencji, to jest to bardziej powazne zasilanie i bardziej poważny analogue stage output.

No i tutaj nie zgadzam sie z Panem recenzentem Srajanem myli sie! :) Zasilania sa slabe bufor analogowy rowniez.

Nigdzie Srayan nie napisał że jest "sonicznie bardzo słabo". Nie wypisuj bzdur i się nie kompromituj więcej. Twój angielski lezy

To ja pisze ze sonicznie bedzie slabo widzac konstrukcje. To jest suchy niemuzykalny DAC

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

No i tutaj nie zgadzam sie z Panem recenzentem Srajanem myli sie! :) Zasilania sa slabe bufor analogowy rowniez.

Bardziej wiarygodne jest zdanie kogos kto słyszał tego Gryphona.

Bardziej wiarygodne jest zdanie kogos kto słyszał tego Gryphona.

Znam takie dwie osoby, pisza prawie to samo! ;)

Ten DAC gdyby nie mial napisu Gryphon i ladnej obudowy poszedlby z duzym trudem za 6kEU taka jest jego soniczna maksymalna wartosc. To juz duzo wiecej sonicznie lampizator DSD ma do zaoferowania i tu sie z Marslem zgadzam ze wybral DSD Lampizatora.

Co więcej, wygląda na to ze cytujesz ww. recenzję bardzo wybiórczo, bo wg autora Kaliope wcale nie gra jak tranzystor przy dwój lampowych DACach których używa do porównań.

Zrobil bufor na tranzystorach bez globalnej petli sprzezenia, zmulil dzwiek duza zawartosci THD, tym samym spieprzyl gigantyczna rozdzielczosc Sabre i to jest recepta na High-end. Mowie Wam, Auralic bedzie lepszy czuje to normalnie w plecach, ;)

"Czuje normalnie w plecach", stasiop dajze spokoj, wez go wypozycz, posluchaj i wtedy sie wypowiedz

Nadal bym wolal nie dyskutowac o tym co ktos odczytal ze zdjecia.

Mam swoj poglad na Kalliope, ale bez Sly na forum tego nie napisze.

Mamy bowiem nieco rozne opinie - zreszta jak zazwyczaj - ale rozbieznosci wynikaja z roznic w zestwieniu naszych systemow oraz muzy jakiej sluchamy i tego jak slyszymy tzn jak odbieramy muze.

Moge napisac to co pamietam z odsluchu i co jest silna strona Kalliope na tle innych topowych dakow jakie u siebie mialem.

To jest bardzo czarne tlo i co sie z tym wiaze - doskonala separacja dzwiekow. To nie jest rowniez dzwiek tak wyczynowo szczegolowy jak Vivaldi.

O reszcie moge pisac, jak Sly wroci , prosze mnie nie prowokowac porownaniami lampiego i gryphona.

Konto w trakcie usuwania

A jak wypada Auralic Vega w stosunku do Kaliope jestem bardzo ciekawy? Miales ponoc oba DAC-i. ;)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sly niestety juz do tego watku nie wroci, zbanowal mnie we wszystkich swoich watkach po mojej subiektywnej 'recenzji' Kaliope, wiec zostalem zmuszony do symetrycznego postepowania w tym watku. Skoro bany sie tutaj rozdaje nie za lamanie regulaminu tylko z powodow checi zemsty i prywatnych porachunkow.... Ubolewam nad tym, ale jak widac nie ma na tym forum innej mozliwosci.

To jest bardzo czarne tlo i co sie z tym wiaze - doskonala separacja dzwiekow. To nie jest rowniez dzwiek tak wyczynowo szczegolowy jak Vivaldi.

Moge sie po czesci zgodzic ze jest tak jak piszesz. Co do szczegolowosci to do Vivaldiego nikt nie podskoczy, ten poziom jest dla wszystkcih DAC-ow jakie znam absolutnie zaporowy, chociaz Trinity ma pewne aspekty ktore moze sa nawet na ciut wyzszym poziomie, ale tylko pewne wybrane aspekty, calosciowo to Vivaldi stack jest niekwestionowanym moim zdaniem krolem.

Doskonala separacja dzwiekow z pewnoscia tez nie, z pewnoscia jest dobra ale Vivaldi to dalej jest poziom ponad wszystko, separacja Kaliope to moze dobra jest w przypadku stereofonii bo tym z pewnoscia bije Auralica, ale barwowo to moim zdaniem lepszy bedzie Auralic.

Mam swoj poglad na Kalliope, ale bez Sly na forum tego nie napisze.

Juz tym zdaniem dales dosc jasno wszystkim do zrozumienia, ze nie masz zbyt pochlebnego zdania o DACu Kalliope, bo watpie aby sie Sly obrazil za chwalenie wyrobow Gryphona podczas swej nieobecnosci ;')) Z drugiej strony, nie sadze aby byl tu ktos posadzajacy Cie o nieszczere wypowiedzi, bo Stasiop to lubi pitolic z wyobrazni. Dobrze zatem byloby abys skonkludowal swoje wrazenia, Gryphon raczej po tym nie splajtuje ;')

Jednym zdaniem - sadze ze Kalliope jest do systemow zbalansowancy opartych o tranzystory i do sluchanie elektroniki ambient i rocka.

Np lampi jest lepszy do SET i mojego zestawu.

Konto w trakcie usuwania

i do sluchanie elektroniki ambient i rocka.

Tlumaczac z Marslowego na nasze, Kaliope nie jest sprzetem do jazzu klasyki i wokalu bo te wlasnie gatunki muzyczne zmuszaja urzadzenia aby graly muzykalnie z wypelnieniem. A Kaliope to suchy 'nowo-technologiczny' DAC jakich wiele obecnie na rynku i ktore High-endem sa tylko z nazwy i marki, a nie ze swojego wykwintnego muzykalnego brzmienia.

bo Stasiop to lubi pitolic z wyobrazni

Nie, ze zdjec ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.