Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Sam sobie zaprzeczasz :)

Proponuje kolego doczytac w ksiazkach a pozniej pisac.

To ze upsampler ( nazwalem go konwerterem ) dokonuje podniesienia czestotliwosci i zamiane na DSD nie oznacza ze jest tam konwersja cyfry na analog. Konwerterem C/A w tym wypadku jest zwykly uklad RC

Stasiop a jak wysuszenie kanałow w MSB? Symetryczne czy jak w Kalliope? :D

Ten nowy MSB select, jest mistrzem wysuszenia, Kaliope przy nim to mistrz wypelnienia i muzykalnosci.

Stasiu, a co tam jest na pokładzie, Sabre?

MSB uzywa swojego DAC-a, pisalem o tym, jest tam zdjecie tego konwertera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

MSB uzywa swojego DAC-a, pisalem o tym, jest tam zdjecie tego konwertera.

A dzięki, umknęło mojej uwadze. Miałem u siebie kiedyś ich DAC ale grał mało muzykalnie i generalnie dość obojętnie przechodził obok muzyki. Taki lepszy Mytek. Coś w rodzaju Auralika Vegi. Tych podobnie grających DAC jest obecnie na rynku co niemiara.

Gość

(Konto usunięte)

Proponuje kolego doczytac w ksiazkach a pozniej pisac.

To ze upsampler ( nazwalem go konwerterem ) dokonuje podniesienia czestotliwosci i zamiane na DSD nie oznacza ze jest tam konwersja cyfry na analog. Konwerterem C/A w tym wypadku jest zwykly uklad RC

Ten nowy MSB select, jest mistrzem wysuszenia, Kaliope przy nim to mistrz wypelnienia i muzykalnosci.

Mam prośbę...możecie przy opisach i ocenach poszczególnych urządzeń podawać na podstawie jakiej realizacji jest ocena...Dziękuję

Pozdrawiam

DAC do konwersji dowolnego sygnalu cyfroweg (PCM/DSD) na analogowy, nie uzywa zadnego ukladu scalonego, przetwornikiem w tym wypadku jest minimalistyczny, ale zlozony z wysokiej klasy komponentow elementarny filtr pierwszego rzedu,

Jeśli jest to tak proste dlaczego używa się scalone przetworniki ?

Przede wszystkim, to nie da rady odfiltrować (czyli przyzwoicie zanalogować DSD) pojedyńczym filtrem RC pierwszego rzędu.

Po drugie sygnał DSD i tak jest modyfikowany i obrabiany prezez układ scalony - nie ma znaczenia czy ten układ nazywa się DAC czy SRC.

Moje uwagi, jak w przypadku Lampizatora oraz twojego opisu daca ostatnio tu zawartego dotyczą wciąż tego samego - używania terminów, które mają sprawiać wrażenie uzasadniania wyższości jakiegoś rozwiązania pod wzgledem technicznym od innego.

Z punktu widzenia analogowgo ani jedno ani drugie rozwiąznie takim nie jest. Warto w końcu skończyć z głupimi mitami, bo szkodzi to produktom oraz ich producentom. To marketing za wszelką ceną chce udowodnic, ze słowo dac jest faux pas.

Tym bardziej dziwne to u człowieka, który szczyci się skonstruowaniem najlepszego daca na świecie.

Stefek, ja też chcę się pośmiać.

A tak przy okazji ktoś już obcował z dacem Amare, to po pierwsze primo. A po drugie primo, czy ma on regulację napięcia na wyjściu w celu zasterowania końcówki.

(Z tym obcowaniem, to chodzi mi o odsłuch w swoim systemie)

Tak jak napisałem, jestem przekonany że kosztujący 4 tys. zł DAC McGywera w dziedzinie analogowości będzie mieć przewagę nie tylko nad MBLem, również nad DCSem, Levinsonem i dowolnym źródłem tranzystorowym. To co piszesz to jest zaklinanie rzeczywistości. Czyta nas dużo młodzieży, dobrze byłoby żeby nie mieszać im w głowach;-)

Tomcio, kruca bomba znowu "coś jarałeś" ... chyba miałeś jakiś dobry materiał z Amsterdamu :))) rzeczywiście nie mieszajmy młodziankom w głowach z tym daczkiem zamulaczkiem. Pogadamy o tym w niedzielę ... może uda mi się wpaść na odsłuch. pozdro i nie denerwuj się :)))

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Przede wszystkim, to nie da rady odfiltrować (czyli przyzwoicie zanalogować DSD) pojedyńczym filtrem RC pierwszego rzędu

Czyli stosując to rozwiązanie skazani jesteśmy na większy poziom szumów ? Z czym to się wiąże jeśli chodzi o dźwięk ? Występują kłopoty z dynamiką, rozdzielczością ?

Użytkownicy

10955 postów

Napisano wczoraj, 16:04

Przede wszystkim, to nie da rady odfiltrować (czyli przyzwoicie zanalogować DSD) pojedyńczym filtrem RC pierwszego rzędu.

Patrz , a nam się udało :)

Ale pazura podobno nie ma...

Brak pazura występuje też w dacach bez oversamplingu ( filtracji cyfrowej ). Coś za coś.

Raczej nie słuchałeś naszego DAC-A ,skąd wysnuwasz takie wnioski .

Tylko proszę cie nie pisz ,że słuchałeś na YT lub Audio Show :)

Nie słuchałem ale zastanawiam się nad ograniczeniami tej technologii. Dlaczego nie jest stosowana powszechnie.

Że pazura nie ma napisał stasiop. Na niego się powołuję pisząc"podobno".

Patrz , a nam się udało :)

Nie widzę :)

Jakkolwiek łagodne cięcie jest zawsze korzystne dla dźwięku - zdecydownie mniej chrzani odpowiedzi impulsowe.

Natomiast zawsze pozostaje problem szumów i ich interferncji w kolejnych stopniach z sygnałem akustycznym.

Ale pazura podobno nie ma...

Brak pazura występuje też w dacach bez oversamplingu ( filtracji cyfrowej ). Coś za coś.

Bardzo mozliwe ze w innej konfiguracji DAC zacznie takowy pazur pokazywac. Kazdy w dzwieku lubi to co lubi, DSD jest samo juz w sobie specyficzne, sa ludzie ktorzy to uwielbiaja sa tacy co nie. W tych pieniadzach to wydaje mi sie byc ten DAC dobra oferta dla ludzi lubiacych wlasnie DSD. Kto wie, moze stanie sie ten DAC prawdziwym rynkowym hitem, sama idea przetwarzania wszystkiego do DSD w tej klasie cenowej wydaje mi sie bardzo trafiona.

Jest ktos kto sluchal juz tego DAC-a u siebie?

Jakkolwiek łagodne cięcie jest zawsze korzystne dla dźwięku - zdecydownie mniej chrzani odpowiedzi impulsowe.

Natomiast zawsze pozostaje problem szumów i ich interferncji w kolejnych stopniach z sygnałem akustycznym.

Filtr pierwszego rzedu na 20khz, dla czestotliwosci nosnej 2.8 Mhz jaka jest stosowana w DSD to juz bardzo skuteczny filtr, a kto wie moze DAC chodzi na duzo wyzszej czestotliwosci. Wtedy to juz zupelnie nie ma sie o co czepiac.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Filtr pierwszego rzedu na 20khz, dla czestotliwosci nosnej 2.8 Mhz jaka jest stosowana w DSD to juz bardzo skuteczny filtr

Stasiop w przetwornikach nie ma żadnych częstotliwości nośnych (to nie jest technika radiowa gdzie transmisja sygnału odbywa się za pomocą modulowanej sinusoidalnej częstotliwości), występują natomiast ściśle (w miarę ściśle) określone częstotliwości tzw. zegara za pomocą którego zapewniony jest synchronizm przetwarzania cyfrowo-analogowego a częstotliwości tego sygnału taktującego w żaden sposób nie można utożsamiać z częstotliwością nośną,

poza tym nawet gdyby tak myśleć jak Ty, to skoro twierdzisz, że filtr (dolnoprzepustowy) pierwszego rzędu o częstotliwości granicznej 20 kHz jest bardzo skuteczny dla sygnału taktującego o częstotliwości 2.8 MHz (dla uproszczenia zakładamy, że jest on przebiegiem sinusoidalnym co oczywiście prawdą nie jest - żeby nie było żadnych co do tego wątpliwości) to określ kochaniutki jaki jest współczynnik tłumienia sygnału owego zegara na wyjściu filtru (czyli na potencjalnym wejściu wzmacniacza mocy) w dB,

idąc dalej to jaki będzie poziom sygnału 2.8 MHz, który w przetwornikach 1 bitowych ma amplitudę z reguły 5Vp-p na wejściu wzmacniacza ?

Vittorio tu masz troche racji, dla samplingu 2.8MHz skutecznosc tluwmienia bedzie na poziomie okolo 43dB, czy to malo, troche malo, biorac pod uwage ze tlumimy amplitude 3V, ale moze byc wystarczajaco z uwagi na stosowanie lampy. Dac Amare byc moze tez pracuje, na duzo wyzszej czestotliwosci, moze to byc sampling 512 fs czyli okolo 22Mhz, a to juz bedzie tlumione w przypadku filtra pierwszego rzedu ponad 60dB, ta wartosc wydaje sie byc juz wystarczajaca. Nalezy tez pamietac ze sam bufor lampowy to swego rodzaju filtr wielorzedowy, ktory moze juz bardzo skutecznie tlumic 2.8MHz. I problem znika samoistnie. Oczywiscie to wszystko, to tylko teoretyzowanie. Moze sam konstruktor wypowie sie w temacie i przedstawi jak sprawy sie maja?

pozdr

Taki dac może każdy sobie zrobić i spróbować w 5min :)

Wystarczy amanero i 6 elementów biernych .

W foobarze (czy innym grajku ) trzeba ustawić konwersję do dsd najlepiej 256-512 .

Bufor (lampowy czy inny ) nie jest potrzebny jak ma się wejście w pre. lub wzmaku z impedancją kilkadziesiąt kom .

Ukryta Zawartość

No ale to bardziej temat do zakładki DIY :)

Działa i nawet gra :).

Filtr pierwszego rzedu na 20khz, dla czestotliwosci nosnej 2.8 Mhz jaka jest stosowana w DSD to juz bardzo skuteczny filtr,

Tu nie chodzi o to co jest na Mhz tylko o to co się dzieje zaraz za pasmem audio .

DSD to modulacja delta-sigma i zaraz za pasmem masz "tony" śmieci wymiecionych przez agresywne kształtowanie szumu .

Tego nie da się odfiltrować 1 rzędem.

Najgorzej jest przy DSD64 , w dacu Amare pcm jest przerabiany na DSD256 pewnie (to max jakie wyciąga ten AKM ) natomiast jak ktoś ma pliki nagrane w DSD64 to są one w takiej postaci odtwarzane bezpośrednio bez żadnej dodatkowej obróbki .

I na wyjściu jest bardzo dużo wysokoczęstotliwościowego syfu .

Obejrzyj sobie na oscyloskopie :)

Ja osobiście się trochę bałem tego podłączyć na wzmacniacz i dalej na kolumny :)

Nalezy tez pamietac ze sam bufor lampowy to swego rodzaju filtr wielorzedowy

Nie wiem co robią tam dokładnie te lampy ale strzelam, że jest tam wzmacniacz różnicowy symetryzujący dla XLR i wtórniki .

Może mieć to z łatwością pasmo mocno przekraczające MHz więc jakiegoś filtrowania bym się tutaj nie spodziewał :)

Na szczęście zwykle wzmacniacze mają na wejściach dodatkowe filtry co nieco poprawia sytuację .

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Czyli za slaba filtracja? Pewnie macie racje...ale niech sie jeszcze konstruktor wypowie.

Ja osobiscie zastosowalbym tam stromy filtr, ale jak wiadomo kazdy konstruktor ma swoje podejscie. ;)

Czyli za slaba filtracja? Pewnie macie racje...ale niech sie jeszcze konstruktor wypowie.Ja osobiscie zastosowalbym tam stromy filtr, ale jak wiadomo kazdy konstruktor ma swoje podejscie. ;)

Teoretycznie to nie to samo co praktycznie :) tyle napisze :)

Pozdrawiam Marcin .

A tutaj wycieczka do firmy dcs.

Ukryta Zawartość

Na wstepie wycieczka po przefantastycznym i klimaciarski Cambridge, w ktorym na marginesie czesto tez bywam.

post-31719-0-35479500-1449652361_thumb.jpg

post-31719-0-10808000-1449652379_thumb.jpg

post-31719-0-69417500-1449652395_thumb.jpg

post-31719-0-48711300-1449652407_thumb.jpg

post-31719-0-79746100-1449652415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalsze zdjecia

Ukryta Zawartość

post-31719-0-19251900-1449653097_thumb.jpg

post-31719-0-98406800-1449653101_thumb.jpg

post-31719-0-61225700-1449653109_thumb.jpg

post-31719-0-12306100-1449653117_thumb.jpg

post-31719-0-81446300-1449653128_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.