Skocz do zawartości
IGNORED

Układ miękkiego startu do toroidów

RAF

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wykonałem układ łagodnego startu dla transformatora na podstawie opisu do kitu AVT 1226. Ze względu na to, że nie mogłem dostać elementów, które by się mieściły na oryginalnej płytce (rezystory) narysowałem ją od nowa.

Jako przekaźnik zastosowałem najprostszy wyzwalany napięciem 12V o pojedynczym styku przełączającym. Kondensator oznaczony na schemacie jako C1 wystarczy jak będzie na napięcie 35 V a nie jak podano w opisie 350 V, ciekawe swoja drogą jak by się tam zmieścił na płytce taki na 350 V. Zastosowałem cztery rezystory 47 ohm 10 W w połączeniu szeregowo równoległym tak by wypadkowa wynosiła 47ohm. Układ podłączony do trafa 250 VA i zasilacza z kondensatorami 10 000 uF działa bez zarzutu.

Co najwyżej zmienił bym kondensator C2 na większą pojemność tak by uzyskać dłuższy czas przełączenia układu.

Poniżej zamieszam swoją koncepcję płytki o wymiarach 74*58 mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Panowie prośba o poradę

Jeżeli chcę zastosować w układzie miękkiego startu ( układ podany przez "jar1" na początku wątku to przy zastosowaniu tego przekaźnika :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( w wersji na 12V )

powinienem zastosować zamiast

330nF AC275V odpowiednio 680nF AC275V aby przekaźnik zadziałał ?

Ukryta Zawartość

>dodo

Wartość tego kondensatora mozna z grubsza skalkulować. Wiedząc, że potrzebny prąd, to podane w specyfikcji ok.44 mA, mozna wyliczyć potrzebna rezystancję: R=(230-12)/0,044 tj. ok. 5kohm. Teraz wystarczy obliczyć wartość pojemności: C=1/2pifR = 1/6,28*50*5000= 0,636uF.

Więc chyba dobrze założyłeś.

dzięki tak też kalkulowałem, co zwróciło moją uwagę to , że w opisie tego przekaźnika istnieje zapis załączenie przekaźnika przy napięciu !!! min 70% napięcia na sytkach cewki przekaźnika a jakoś mi się utrwaliło , że przy przekaźnikach brało się zawsze prąd (mA ) a nie napięcie ?

• 2 tygodnie później...

Nie miałem ostatnio zbytnio czasu, ale układ podobny do tego z rys. powyżej. Jedyna zmiana, to że zamiast rezystorów chcę wrzucić termistor. Jego stała czasowa jest jednak na tyle duża, że chyba zwiększę czas zamykania przekaźnika, zeby nie zwierać nadal dużej rezystancji termistora. Po weekendzie będzie pewnie gotowa płyteczka.

>rekin

A no to fajnie :))) Czy płytka będzie miała raster wej. i wyj. taki, aby umożliwiał zastosowanie złącz ARK ? I nie pamiętam, czy miejsce na gniazdo bezpiecznika 5*20 też ?

Dzięki i pozdrawiam.

Wiem, ze to moze ekstrawagancki pomysl, ale dlaczego nie zaprzac do pracy 'malego' mikrokontrolerka (np. ATMega12 w DIP8). Calosc moglaby wygladac nastepujaco:

- na plytce miejsce na rezystory lub termistor

- jeden przekaznik odpowiedzilany za soft start, drugi on/off

- dodatkowy switch na plytce, zeby mozna bylo uklad wylaczyc np. z przedniego panelu

- dioda sygnalizujaca stan pracy (np. miganie = soft start), ktora mozna 'wyciagnac' na przedni panel

- miejsce na odbiornik podczerwieni, zeby calosica dalo sie sterowac za pomoca pilota (opcja)

- programowanie: wlaczamy uklad przytrzymujac przycisk, kolejne nacisniecia to +1s zwloki dla przekaznika soft start

- zasilanie z malego, zalewanego trafka (np. Breve 8zł), zeby bylo bezpieczniej

Troche sie to rozbudowalo, ale co nieco mozna okroic ;)

Kiedys zrobilem podobny uklad, ale bez rezystorow soft-start.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Veteran

Doskonały pomysł. Jeszcze żeby kosztowało z elementami do 15PLN i zapominam o klasycznym soft-starcie;)

A serio, to faktycznie coś takiego jak mały przycisk zwierny załączający przekaźnik przydałby się, ale do tego dodatkowego hardware-u potrzebny byłby dodatkowy mały trafiak pod napięciem, a to troszkę komplikuje sprawę przynajmniej dla składających proste konstrukcje gainclonowców (bez obrazy rzecz jasna) ect...

Komplikacja - nie. Calosc znalazlaby sie na jednej plytce drukowanej, do ktorej przez ARK trzeba tylko podlaczyc 230V i na wyjsciu transformator. Co do kosztow - tutaj masz racje ;) Pomysle jeszcze nad zasilaniem beztransformatorowym - sprawdza sie, ale brak mi troche do niego zaufania :)

Jeśli prąd obciążenia da się z góry określić, to z beztransformatorowym zasilaniem nie ma problemów. Jak znajdę schemacik, to podeślę, bo kiedyś coś takiego działało u mnie w ścianie bez awarii przez 6lat.

Zawsze miałem ten kłopot, że proste układy nie dzialaly podczas chwilowego , bardzo krótkiego zaniku prądu w sieci, bo kondensator nie rozładował się i trzymał przekaźnik a trafo załączało się na pełnych obrotach. Założylem układ b. prosty na 555 i zadziałało. W necie też znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

-> Rambo

Sorry za "off topic", ale spieszę donieść, że na zakładce stereo dostałeś odpowiedź na swój post sprzed 2,5 roku (to był chyba twój pierwszy wpis na forum). -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hiszpan -> rzeczywiście zabawna historia, dobrze że jeszcze adresat żyje :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Co to tego wpisu o "trzymaniu przekaźnika" to źle się wyraziłem, poniewaź chodziło mi o to, że kondek nie rozładowuje się dostatecznie (w czasie krótkiego zaniku prądu) i po ponownym włączeniu prądu trafo startuje praktycznie od razu, gdyż na kondku ustalającym czas zwłoki jest napięcie bliskie nominalnemu. Tak więc, poprawiam się:)

Dzisiaj skończyłem bawić się z płytkami do soft-startu. Ze względu na fakt, że zastępuję rezystory termistorem postanowiłem potestować trochę układzik. Jest on bliźniaczo podobny do tego, który zaprezentował jar1. Obarczony niestety mankamentami opisanymi przez Rambo (podtrzymanie cewki przekaźnika). Myślę jednak, że w praktycznym użytkowaniu nie powinien sprawiać problemów. Przemyślę sprawę, czy wykorzystując dodatkowy zestyk przekaźnika nie udałoby się rozładować kondensatora podtrzymującego napięcie DC na cewce.

Termistor ma niestety dość dużą stałą czasową i spadek jego rezystancji w czasie od załączenia do zwarcia styków przekaźnika nie jest zbyt duży, jest jednak niewielki jeśli chodzi o wymiary i w związku z tym w praktycznym zastosowaniu lepiej powinien spełnić swoją funkcję (mniejsze wymiary płytki). Po testach na trafach z przedziału 200 - 600VA przedstawię wzór płyteczki (banalnie prosty). Na wysyłkę płytek trochę szkoda kasy, bo cena płytki jest niższa niż koszt wysyłki, ale o tym później.

Zamieszczam fotki testowej płytki prostego soft-startu z termistorem. Zastosowałem jakiś NTC 50ohm. Włączałem i wyłączałem kilka razy pod rząd trafo 400VA z toroidy i 300VA z Zatry i działa bez zarzutu. Po próbach na 600VA u mnie i u kolegi dam znać co dalej. Muszę jeszcze zmierzyć opór termistora w chwilę po załączeniu przekaźnika, ale z mojej obserwacji (poza układem) wynika, że jego opór nie spada przez tą chwilę do zera - pewnie po kilkukrotnym załączeniu wiekszego trafa może to się zmienić. Stygnie jednak dość szybko i po około minucie (może troszkę dłużej) powraca do stanu początkowego - 50ohm.

Ukryta Zawartość

post-2999-100004376 1170273189_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno. Płytkę można zmniejszyć. Obecnie zostawiłem miejsce na rezystory, gdyby z termistorem nie działało zadowalająco, ale wydaje się, że będzie OK, więc trochę można oszczędzić miejsca. Wymiary tej na fotkach to 52x49mm.

Niedawno padlem na soft starcie. Problemem bylo trafo o mocy 2-3kW zasilajace spore kond. U mnie wszystko dobrze dzialalo ale wlasciciel podlaczyl obciazenie sygnal i wywalilo korki. Poprostu ntc nie wytrzymaly takiego obciazenia gdyz prawdopodobnie bylo to istne zwarcie. Zamiast ntc warto dawac zarowke mocy. Nawet 500W. Zaswiecina chwile ale jest super pewna. Zasilacz naladuje kondzioly i przekaznik moze zarowke zewrzec. Ale to rozwiazanie dla duzych wzm. bez ukladu logicznego odlaczajacego sygnal sterujacy i obciazenie.

• 3 tygodnie później...

--> jar

Mam pytanko dot. twojego ukladu.

Przed mostkiem prostowniczym jest kilka rezystorow i kondensator. Czemu one sluza (rezystory R1 R2 i C1) ?

Jak policzyc te rezystroki (i C1 jesli trzeba) zeby dostosowac go do przekaznika (konkretnie RM 84) ?

Pozdrawiam

major

Dawno temu firma Telpod z Krakowa produkowała grubowarstwowe układy scalone m.in.GL081. Elektroniczny włącznik 220V w zerze napięcia. Pełna izolacja, sterowanie na transoptorze. Mam 2 takie kostki, i widziałem gdzieś do sprzedania (Allegro lub Elektroda). Taka kosta wszystko załatwia-podłącza się szeregowo z transformatorem i włącza w zerze napięcia - żadnych uderzeń prądowych. Jedyny problem (jak w układzie wyżej) to skąd wziąć 1,5V do sterowania. Może bateria 1,5V i wyłącznik. Nie mam parametrów układu - poszukam- ale wydaje mi się, że przełączał 10A AC a więc 2,2kW

• 1 miesiąc później...

Foksik, 27 Paź 2005, 23:19

>4kowal bzdury pisze.

Foksik to napisz Ty, zobaczymy co masz do powiedzenia.

Jak nie wierzysz to polecam każdą książke z maszyn elektrycznych, np:

"Teoria Maszyn Elektryznych" Władysław Latek , rozdział 5.3.2. "Prąd włączania".

Z tego sie uczyłem i tam powinno być zawarte to co napisałem, tylko w mniejszym skrócie.

Wszystko co napisałem wynika z prawa Faradaya i Ampera.

Jeśli uważasz się za lepszego specjalistę od Pana Latka, to proponuję wydać książkę edukacyjną. Być może nawet dostaniesz nobla za swoje tezy, jeśli mocno odbiegaja od zawarych w tej książce a okaża się prawdziwe.

CL-60 kosztowały mnie o ile pamiętam niecałe 3zł.

4kowal pisze prawdę. Włączanie obwodu z indukcyjnością w zerze napięcia to nie jest dobry pomysł. Strumień skojarzony z tym napięciem jest opóźniony o pi/2. Występuje wtedy max udar prądowy.

Gdzieś na forum przedstawiałem juz jak to wygląda jeśli chodzi o wzory. Zreszta robiłem swego czasu w laboratorium pomiary, oraz jako sprawdzenie symulacje w ATP, które to potwierdzały.

Miałem u siebie Cloniki kolegi Rekina, w których nie było jeszcze wtedy układu soft startu do trafa (pewnie dziś już są kompletne). No cóż, zdażało się kilkukrotne włażenie na taborecik i "odpalanie" koreczka na nowo. Powiedzmy raz na 4 załączenia.

Dlatego też na wszelki wypadek do swojego Clona z trafem z toroidy 400VA w wersji audio wsadziłem taki układ. Ostatnio musiałem go jednak wyjąć (awaria układu) i podłączyłem trafo bez niego. Kilkanaście włączeń i nic. Zero efektu na korkach. Może to zbieg okoliczności albo jednak jest to kwestia trafa.

Słuchając rozumu....

• 9 miesięcy później...

Witam,

Tak dla odświeżenia wątku. Czy mógłby ktoś wkleić schemat ideowy oraz spis elementów do układu miękkiego startu dla toroidu 400 VA?

Pozdrawiam,

Faeton

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.