Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 2000 zł Tonsil Maestro II 180 czy Dali Zensor 5

czarek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem zainteresowany kupnem kolumn podłogowych za około 2000zł, rozważam zakup zarówno nowych jak i pewnie o wiele lepszych używanych. Obecnie zastanawiam się nad zakupem nowych Tonsil Maestro II 180 lub mam też możliwość kupna za trochę ponad 2000zł używanych Dali Zenson 5.

Proszę o radę co lepiej wybrać albo może i o jakieś propozycje teraz lekki opis moich preferencji i pomieszczenia:

POMIESZCZENIE:

Pokój okolo 24 m2, wysokość niecałe 2,40m. Mało mebli więc ustawienie kolumny możliwe w każdym miejscu.

BRZMIENIE I RODZAJ MUZYKI:

Ważne jest dla mnie zachowanie dobrej jakość dźwięku i uniwersalność. Głównie słucham starych przebojów z lat 80,90 jak i polskiego dawnego rocka dodatkowo dochodzi trochę trance (ATB Armin) oraz codzienne słuchanie muzyki z radia. Czyli wszystko po trochu.

Proszę o rady i dziękuję z góry za zainteresowanie i pomoc.

1. Podaj jaki masz wzmacniacz

2. Kup używane

3. Nie kupuj Tonsila

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

uzywane jak najbardziej, Diy na allegro mozna tez trafic fajne

podlogowe tanoy-ki

osoboscie kupil bym takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i zrobil bym od nowa zwrotnice.

Na forum jest kilka osob ktore maja gotowe juz schematy z dobranymi elementami do tych paczek,a z dobrze zrobionymi filtrami graja one zupelnie powyzej swojej klasy.

sa tam dobre przetworniki tylko zwrotka byla zawsze wazkim gardlem w tej konstrukcji

ps. no moze nie od tego goscia, bo juz w opisie nie zacheca do kupienia od niego ;p

czasem zdazaja sie tannoyki juz po modyfikacji zwrotki, wiec mozna polowac, a warto bo jesli ktos nie spartolil roboty i cena nie bedzie duzo wyzsza od oryginalnych.

a z diy te wygladaja ciekawie tylko wywalil bym tego scr-a i dal bym cos innego audyna plus/mundorfa evo oil

Ukryta Zawartość

i te tez wygladaja bardzo obiecujaco w zasadzie jak oryginal, przesuniety tweeder w bok czyli nie ma roznic fazowych pomimo braku pochylenia, no jesli ktos nie spapral zwrotki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Podaj jaki masz wzmacniacz

2. Kup używane

3. Nie kupuj Tonsila

1. Dysponuję Marantzem PM 6004

2. Interesują mnie używane ale w ładnym stanie i jakby to powiedzieć z obecnej epoki.

3. Czy ten Tonsil mimo tylu w miarę pozytywnych komentarzy to, aż taka porażka?? Lepszy jest ten STX ??

No i co dokładnie z tymi Dali Zensor 5 używkami za okolo 2000zł ?? Szkoda kasy ??

Witaj,

szkoda że nie podałeś wzmacniacza, z jakim kolumny będą współpracowały. Biorąc jednak pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz Twoje preferencje, zwróciłbym Twoją uwagę na kolumny Meldika BL30 lub jeśli budżet pozwoli, BL40. To bardzo dobrze wykonane oraz grające dynamicznie, mocno, przestrzennie kolumny. Jest to zestaw, który jest praktycznie identyczny jak stare, bardzo wysoko oceniane przez użytkowników Roth Audio.

Drugą propozycją może być kolumna Kef C7, która także powinna spełnić Twoje wymagania.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeżeli możesz dołożyć zastanów się nad STX FX-300.

Za to nie brałbym pod uwagę takiej taniej (za to drogiej w naszym kraju) chińszczyzny jak Roth Audio i Melodyjka - te kolumny (biorąc pod uwagę zastosowane podzespoły) powinny być znacznie tańsze od Maestro.

Z Tonsila polecam Premium - lepsze i tańsze od Siest i Maestro.

Ja też wcześniej proponowałem STXy, ale ktoś wkleił pięknego linka z DIY na USHERach i nastąpiła u mnie konsternacja, dobrze wykonane skrzynki, dobre przetworniki solidna zwrotka. Zapytaj czy robione z gotowego projektu jeśli nie to zapytaj czy było mierzone i poproś o pomiary (wykresy) i bierz te USHERY.

Dziękuję za zainteresowanie i dodam, że sprzęt będzie współpracował z Marantz'em PM 6004. Mam też kilka pytań, a mianowicie:

1. Rozumiem, że mam sobie dać spokój z Dali Zensor 5? (nieopłacalne czy słaba jakość ?)

2. Tonsil Maestro II ma w internecie bardzo dużo komentarzy pozytywnych jeśli chodzi o jakość/cena. Czyli nie brać tych opinie pod uwagę?

3. STX ciekawa propozycja, ale może jednak szukać używek w tej cenie ale wyższej klasy ?

Dodam jeszcze, iż głównie interesują mnie w przypadku używek ładnie wyglądające kolumny "z obecnej epoki".

widze ze ze chcesz posluchac tego co probujemy ci powiedziec.

mad'afaka tez napisal co mysli... dobrze doradzil o zapytanie czy projekt diy byl zrobiony wg gotowego schematu czy ktos to sam liczyl, a jesli liczyl to jakie ma doswiadczenie.

Proste gotowe schematy zwrotek z konkretnymi przetwotnikami sa dostepne ogolnie w necie i sa to poprawne i z regoly dobrze brzmiace zestawienia, wystarczy ze policzysz ile kosztuja same przetwotniki ktore z reguly w ogole przekraczaja cene calego gotowego projektu, a jak ktos robi dla siebie a nie na masowa porodukcje to nie przebiera w kosztach. tez go nie stac na firmowki na takich podzespolach ale na same czesci juz tak.

Jesli chcesz miec cos firmowego i bardzo ci na tym zalezy to kup cokolwiek i kieruj sie opiniami w necie. jak zalezy ci na swietnym dzwieku za niewielkie pieniadze to kup cos diy albo do przerobki zwrotki, tylko trzeba wiedziec co, a to tez doradzilem.

Jeżeli możesz dołożyć zastanów się nad STX FX-300.

Swietna myśl.

Z Tonsila polecam Premium - lepsze i tańsze od Siest i Maestro.

Premium to dobre kolumny ale czy nie za słabe do 24 m?

Siesty/fFesty z marantzem zagrają Ci bardzo przyzwoicie.

Jeśli masz możliwość - posłuchaj.

Pozdrawiam

miało być Siesty/Fiesty :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj wzmianka o modyfikacjach zwrotki tannoyek

Ukryta Zawartość

osobiscie mam w domu monitory tannoy m2 ze zrobiona zwrotka przez mcgyvera (gra to bajka jesli sie zastanowimy ile to kosztuje realnie i jaki jest efekt)

tutaj watek kolejny ;]

Ukryta Zawartość

Dziękuję za zainteresowanie i dodam, że sprzęt będzie współpracował z Marantz'em PM 6004. Mam też kilka pytań, a mianowicie:

1. Rozumiem, że mam sobie dać spokój z Dali Zensor 5? (nieopłacalne czy słaba jakość ?)

2. Tonsil Maestro II ma w internecie bardzo dużo komentarzy pozytywnych jeśli chodzi o jakość/cena. Czyli nie brać tych opinie pod uwagę?

3. STX ciekawa propozycja, ale może jednak szukać używek w tej cenie ale wyższej klasy ?

Dodam jeszcze, iż głównie interesują mnie w przypadku używek ładnie wyglądające kolumny "z obecnej epoki".

tego marantza tez bym sie nie trzymal zbyt mocno plastikowo brzmi, latwo go sprzedasz bo to popularny model

moze jakas lampka chinska??

jest kilka tanich dobrze brzmiacych konstrukcji.

no i zrodlo, czego uzywasz bo to nie mniej istotne jest, uzywany dac za jakis czas tez by sie spasowal pewnie dobrze w system ;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj wzmianka o modyfikacjach zwrotki tannoyek

Ukryta Zawartość

Szczerze powiem że jak tak bardziej się w to wczytuje to powoli nabieram chęci na te tannoy m4, tylko chyba muszę poczekać na jakieś atrakcyjniejsze niż te obecnie wystawione na allegro. Ta modyfikacja aby lepiej grały wcale nie jest jakaś skomplikowana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze powiem że jak tak bardziej się w to wczytuje to powoli nabieram chęci na te tannoy m4, tylko chyba muszę poczekać na jakieś atrakcyjniejsze niż te obecnie wystawione na allegro. Ta modyfikacja aby lepiej grały wcale nie jest jakaś skomplikowana.

no dokladnie nie jest skomplikowana i ktos moze ci podpowiedziec gdzie i jakie kupic konkretne komponenty, lutowanie tez jest proste i mozna zrobic to sobie samemu w domu, koszt taniej lutownicy to 20zl + cyna 3zl

wiekszosc rzeczy dostaniesz tutaj

Ukryta Zawartość

z wyzszej polki rzeczy to ten sklep

Ukryta Zawartość

ale i tak zastanow sie nad tymi diy z allegro, bo to moga byc swietnie poskladane klocki na dobrych komponentach ktore nie wtgladaja obciachowo wrecz przeciwnie ;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no dokladnie nie jest skomplikowana i ktos moze ci podpowiedziec gdzie i jakie kupic konkretne komponenty, lutowanie tez jest proste i mozna zrobic to sobie samemu w domu, koszt taniej lutownicy to 20zl + cyna 3zl

wiekszosc rzeczy dostaniesz tutaj

Ukryta Zawartość

z wyzszej polki rzeczy to ten sklep

Ukryta Zawartość

A powiedz mi może jeszcze czy znasz coś podobnego do tych tannoy M4, co mogę jeszcze dostać z drugiej ręki gdzie taka mała przeróbka poprawi znaczniej jakość kolumn, a ja tym samym wydam o wiele mniej i zainwestuje sobie w jakiś lepszy wzmacniacz i źródło. Bo powiem szczerze ze te tannoy m4 naprawdę można dostać w dobrej cenie tylko niestety np na allegro jest tylko i wyłącznie jedna aukcja. Więc oczekiwanie na coś konkretnego z tego modelu może trwać wieczność.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A powiedz mi może jeszcze czy znasz coś podobnego do tych tannoy M4, co mogę jeszcze dostać z drugiej ręki gdzie taka mała przeróbka poprawi znaczniej jakość kolumn, a ja tym samym wydam o wiele mniej i zainwestuje sobie w jakiś lepszy wzmacniacz i źródło. Bo powiem szczerze ze te tannoy m4 naprawdę można dostać w dobrej cenie tylko niestety np na allegro jest tylko i wyłącznie jedna aukcja. Więc oczekiwanie na coś konkretnego z tego modelu może trwać wieczność.

nie koniecznie bedzie to trwalo dlugo, to bardzo popularna kolumna czesto sprzedawana, wiec nie tracil bym nadziei i poczekal na odpowiedni egzemplarz, a moze trafi sie cos modyfikowanego, poszukaj jeszcze w innych serwysach na ebay, tablica, audiostereo.

poszukaj i badz otwarty na rozne mozliwosci, nie zamykaj sie z jednym pomyslem i klapkami na oczach.

zobacz na czym ten gosc gral z aukcji z usherami, tam chyba fajny zestaw jest, moze wlasciciel doradzi ci z czym to zagra dobrze. zastanow sie nad tym.

ps.

Jak juz sie zdecydujesz na kolumny to do nich wybierz wzmak, w sumie mogl bys zrobic odwrotnie, ale skupiasz sie na kolumnach wiec wzmak pozniej

z tego co wiem to tannoye sa dosc "miekkie" wiec pasowala by do tego jakas integra na lampach kt88 ktore sa dynamiczne i potrafia zagrac jak tranzystor.

W kazdym razie jesli tannoye to lampka kt88 da im porzadnego kopa ;]

Ukryta Zawartość

to jedna z lepszych propozycji ;] ale jest tez jeszcze kilka innych, tyle ze mniej sprawdzonych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja osobiście rozważał bym stx np w DIY

cena za przetworniki to 1000zł , zwrotnice to się zmieścisz w 200zł.` No z obudową mogą być problemy wszystko zależy od zdolności manualnych jeżeli wykonasz sam to się zmieścisz w +/- 300zł na gotowo , jeżeli usługi stolarskie najlepiej jakiś znajomy to myślę że jakieś 300-500 zł no tu mogę się mylić. Jeszcze cze ba by dodać jakieś pierdoły typu może sruby czy kleje i tym podobne , zależy kto czym dysponuje w domu.

Co ważne w razie awarii to głośniki do stx są do nabycia niemal że od ręki , nie bawisz się w zamawianie z zagranicy czy regeneracje.

W sumie za około 1700 a 1800 zł wychodzi za całe STX-y .Za oryginały to 2600zł

Jak postąpisz to twoja sprawa, pamiętaj że używka jest to zawsze produkt z drugiej ręki.

A coś takiego

Ukryta Zawartość

Co o tym myślicie?

A faktycznie są to jakieś głośniki

Jakaś nijaka ta aukcja , brak szczegółowego opisu, a co to za producent , fotki poobcinane.

To jest jakby kupować samochód i oglądać go przez lornetkę lub przez judasza od drzwi.

Odpuść sobie to coś

Ukryta Zawartość

A coś takiego

Ukryta Zawartość

Co o tym myślicie?

nie wrozy nic dobrego, nie rozumiem co autor mial na mysli piszac ze zestrojone pod polskie ucho, czy niemieckie lub dunskie ucho slyszy muzyke w inny sposob??!!

szukaj dalej, jak cos znajdziesz fajnego to pare osob napisze ci zebys bral ;]

zastanow sie nad tymi diy ktore ci podrzucilem, oczywiscie ich nie sluchalem, ale wyglada to fajnie, zawsze mozesz umowic sie na odluch i odbior osobisty, jak ci bardzo zalezy, mozesz trafic fajne klocki

Ukryta Zawartość

Z tych dwóch oczywiście że Tonsil Maestro II 180.

Zensor 5 są znacznie mniejsze, a 70% droższe (2800 w porównaniu do 1600) i mają gówniany przebieg spl zrobiony dla stylu wieś tańczy i śpiewa. - ma łomotać i cykać - w tym stylu i tak Tonsila Zeusa nie pobija, a cena podobna :-)

Maestro II 180 są 3-drożną konstrukcją na większych głośnikach, brzmiącą lepiej od tych chińskich Dali niemal po każdym względem. Można mieć pewne wątpliwości co do sensowności wykorzystanych głośników, definicji obecności basu, czy oszczędności wykonawczych wprowadzonych przez Tonsil w tych zestawach, które maja wpływ na brzmienie. W końcu, to cena na poziomie 1600 złotych za parę dużych skrzynek i sześć głośników, wiec gdzieś musieli zaoszczędzić.

PS. STXa musiałbyś sobie sam złożyć bo wersja producencka ma potanioną obudowę. A wtedy to cena również zbliży się do Zensorów.

Niezależnie od kolumn musisz wykonać adaptacje akustyczną pomieszczenia, bo w gołych ścianach nic dobrze nie zagra.

Poszukaj monitor audio silver 8i lub 9. Bywaja i na alledrogo i na ebayu. Moim zdaniem graja lepiej niz wszystko co do tej pory wymieniono i kosztuja okolo 2 patykow.

Wysłane z mojego F9 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.