Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław NIEMEN - 10 lat - Wspomnienie - 17.01.2004

GregWatson

Rekomendowane odpowiedzi

"Rozpoczynał jako piosenkarz - potem był świadomym swoich celów twórcą.

Jedyny artysta polskiej estrady, który uparcie szukał, zmieniał się, wyprzedzał,

denerwował, zachwycał, drażnił, budził podziw i zazdrość,

fascynował i wzruszał."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

To była wyjątkowa postać. Drugi taki artysta jeszcze się nie narodził.

Na cześć Czesława Niemena dałem synowi na drugie imię Czesław.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

To się nazywa idol.

Ja podziwiam także jego wersje instrumentalne. Jak posłucha się jego wejście instrumentów w "Bema Pamięci Rapsod Żałobny" to jest coś fantastycznego, dźwięk który nigdy nie ginie i zapada w pamięć. Kiedyś zachwycał tekst a od kiedy można posłuchać dźwięków na w miarę fajnym sprzęcie to robi to wrażenie. Pamiętam na jednym z koncertów obłożony był dookoła różnymi komputerami i jako jeden z pierwszych zaczął je stosować a człowiek nawet nie wiedział jak to coś się nazywa wówczas, takie były piękne czasy.

I szklaneczka za idola.

• Redaktorzy

Również szklaneczka, a nawet dwie.

"Bema pamięci.." - lubię i cenię. Puszczę ten utwór przy okazji najlbliższej sesji odsłuchowej u mnie w domu - kolegom, którzy pewnie tego nie słyszeli.

Bardzo cenię utwór "Com uczynił". Przez dłuższy czas myślałem, że solówkę na hammondzie/minimoogu gra Niemen. Nic z tego. Tę solówkę gra Józef Skrzek. Tak czy inaczej ciary na plecach!!!

Ukryta Zawartość

Następny utwór. Co tu dużo pisać. Trzeba posłuchać:

I ten. Uwielbiam po stokroć!

Ukryta Zawartość

Niemen, poza "Wspomnieniem", "Dziwny jest ten świat", "Pod papugami" skomponował mnóstwo utwórów psychodelicznych, elektronicznych. W radio możemy posłuchać kilka utworów, ale to jest tylko jakiś promil Niemena. Niemen, to też Grupa Niemen, Aerolit i przez długą część życia - działanie "w pojedynkę".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

On zresztą dłuższy czas współpracował z Józefem Skrzekiem stąd wiele ich wspólnych nagrań, mieli bardzo zbliżone do siebie na początku kierunki muzyczne, potem oczywiście każdy z nich poszedł swoją drogą a wspólne utwory pozostały. Stworzył sporo muzyki do przedstawień teatralnych jak do samego filmu. Po erze przebojów z lat 60 - 70 jego pasją stały się "eksperymenty" muzyczne ale już bardzo dojrzałe. Wyjechał do Stanów gdzie wszyscy pragnęli słyszeć jego stare przeboje a on chciał się rozwijać muzycznie. Spotykał się tam z coraz to większym niezrozumieniem no i w końcu powrócił.

W kraju zresztą też nie należał do ulubionych wykonawców ale uparcie robił swoje. Dzięki temu pozostało nam po nim dużo wartościowych utworów do których sięgamy coraz częściej.

Niewątpliwie postać wybitna w naszym show biznesie.Zaczynał od piosneczek,później był R&B a kończył jako autor dużych form.Miewał różne okresy,również kabotyńskie( film Sukces Marka Piwowskiego).Ale najważniejsze,że się rozwijał aż w końcu jego słuchacze przestali za nim nadążać.Dla mnie to przede wszystkim wybitny wokalista,niedościgniony w Polsce.Jako klawiszowiec często błądził ale trzeba przyznać,że był prekursorem."Rapsod..." to ewenement na skalę światową!

Dzisiaj u mnie wieczór muzyczny w gronie kumpli.Poświęcimy go Czesławowi.

Część wieczorna z Czesławem Niemenem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do okresu r&b wlacznie niespecjalnie mi odpowiadal.kiedy uslyszalem Enigmatic,a blizej 'Rapsod...'-do dzis jestem zachwycony.to polski nr1 wszechczasow.duzo by o nim pisac.przypomne tylko,ze Hammonda cwiczyl b.intensywnie i ktoregos dnia,jak czytalem,odkryl w nim dzwiek dzwonow.szkoda,ze nie ma na rynku dobrego remastera tej plyty,a 'czerwona' jest juz do dostania?

Tak, bo dziś "gwiazdy" wykonują co najwyżej piosenki, a On prezentował niejednokrotnie ambitne kompozycje. Do tego z wewnętrznej potrzeby, a nie dla kasy i z głębokim przesłaniem!

Szkoda tylko, że na jego tle toczone są różne wojny, które nie służą popularyzacji dorobku tak wybitnego twórcy. A bardzo szkoda bo to artysta niezwykły i nietuzinkowy. Takim sztandarowym przykładem jest Sen o Warszawie, który to upodobali sobie warszawscy kibice i śpiewają ten utwór na stadionie. Nie wiem co jest w tym niestosownego bo jest to chyba jeden z nielicznych momentów podczas meczu gdzie widać i słychać prawdziwy sportowy duch. Piękny utwór a zachowanie godne każdego prawdziwego kibica. A także żywe epitafium postawione artyście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...mój kontakt z muzyką Niemena to, bodaj monofoniczna, płyta mojego ojca "Czesław Niemen - Enigmatic" On na tej płycie zakończył przygodę z Czesławem, ja rozpocząłem. Mam tą płytę do dziś, w okropnym stanie, ale jest...

Płyta znakomita. Pomnikowa. Ona przekonała mnie do tego, że Niemen to nie tylko "bigbitowe" piosenki, ale blues, jazz i coś jeszcze...

Ukryta Zawartość

Ale najbardziej cenię Jego współpracę z muzykami SBB, nie wiem, czy przez sympatię do SBB, ale ten skład był najbliżej zespołu jako całości, równy z równym, improwizacje, osobowości muzyków...

Dobrym przykładem jest koncert z Helsinek

Ukryta Zawartość

Zaledwie rok później, gdy SBB poszli swoją drogą w składzie Aerolit jest już zupełnie inaczej, zespół akompaniuje Liderowi, całość jest zupełnie inna, starannie zaaranżowana, poskromione improwizacje, za to NIEMEN wokalnie to szczyt szczytów:)

Ukryta Zawartość

...swoją drogą - co można było wówczas usłyszeć w SOPOCIE...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Twórczość Niemena jak i specyfika jego muzyki powoduje to że tak naprawdę do dziś jest ona trudna w odbiorze dla wielu słuchaczy, bardzo często akceptowana jest tylko ta część gdzie śpiewa stare swoje przeboje, natomiast pozostała twórczość jest jakby całkowicie pomijana i nieznana wielu odbiorcom. Ale tak naprawdę tu jest postawiona ta bariera selekcji tych którzy zatrzymali się na jego przebojach i tych którzy podążyli za nim dalej wsłuchując się w jego muzyczny talent.

Można było zachwycać się jego interpretacją "Bema pamięci.." ale jak wspaniałym jest ten utwór w wersji muzycznej, samo wprowadzenie całej sekcji dźwiękowej do momentu rozpoczęcia samego utworu (tekstu C.K.Norwida) jest tak jak rozpoczynające się Bolero Ravela i potem jego finał.

A swoją drogą czas spędzony z Józefem Skrzekiem jak i muzykami SBB to oddzielny okres w twórczości Niemena, powstało wówczas sporo bardzo ciekawych muzycznie kompozycji.

Trzeba przyznać iż Czesław Niemen przeszedł bardzo ciekawą drogę muzyczną od samego początku pieśni białorusko słowiańskich przez początki swojej twórczości w Warszawie, spotkaniu na swojej drodze wybitnych muzyków, po przez różne trendy i mody jazzowe czy też bigbitowe śpiewając czasami piosenki rockowe i rock and rollowe a nawet ballady. Później jak wiemy obrał kierunek awangardowy i psychodeliczny i cały czas rozwijając się muzycznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Poznajecie? :)

Ukryta Zawartość

I tutaj - piękne!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.