Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina do 3000 PLN

cynamonowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem dość zielony w temacie kina domowego. Potrzebuję zestaw amplituner + kolumny 5.1 do max 3000PLN. Subwoofer właściwie nie jest konieczny, a gdy okaże się potrzebny to się dokupi. Pomieszczenie ma około 20m2.

W amplitunerze potrzebna jest funkcja DLNA i odtwarzanie Flac po tym protokole. Dobrze by było gdyby miał wi-fi, ale nie jest to warunek konieczny (wystarczy LAN)

Może ktoś widział ostatnio jakieś promocje, wyprzedaże, albo ma sprawdzony zestaw spełniające powyższe kryteria, który dobrze brzmi także jako stereo?

https://www.audiostereo.pl/topic/108925-zestaw-kina-do-3000-pln/

Śmiać mi się chce gdy czytam takie wypowiedzi typu :

Subwoofer właściwie nie jest konieczny, a gdy okaże się potrzebny to się dokupi

W amplitunerze potrzebna jest funkcja DLNA i odtwarzanie Flac po tym protokole

gdy prosi się o pomoc w złożeniu kina domowego to subwofer , który jak stwierdziłeś nie jest potrzebny a z wielką łaską się dokupi jest bardzo ważnym elementem kina domowego . Bez niego to już nie kino . Ważniejsze dla Ciebie jest czytanie flaków niż jeden z elementów nagłośnienia , no co Ty , i Ty chcesz żeby ktokolwiek Ci tu pomógł . Fakt , czytanie tego już bardzo popularnego formatu jest ważne ale nie można pisać , że sub nie jest potrzebny. Szczególnie właśnie gdy chce się kupic kolumny w takim niskim budżecie jest on niezbędny jednak czasami bywa tak , że bardzo tani sub nie tylko nie poprawi brzmienia ale i potrafi je zepsuć podnosząc jednocześnie tylko cenę zestawu .

Może ktoś widział ostatnio jakieś promocje, wyprzedaże, albo ma sprawdzony zestaw spełniające powyższe kryteria, który dobrze brzmi także jako stereo?

To czy dany zestaw będzie dobrze brzmiał w stereo zależy głównie od Twoich preferencji brzmieniowych bo może podejść Ci nawet zestaw za 1 tys a taki za 5 tys będzie kiepski (mowa o samych kolumnach 5.1) , popatrz na polski zestaw 5.1 z STX KD - 200 który nabędziesz już za 1,5 tys , ampli Onkyo 525 lub Yamaha 573 , 475 ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj dają dodatkowo modół Wi-Fi a i sam ampli jest już dobrym "klockiem" jednak to byłoby trochę powyżej budżetu .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znam Twoje zdanie na temat subwooferów :-) a tak poza tym sam sobie zaprzeczasz pisząc, że sub (tym samym mocny bas) jest konieczny, a sprzęt stereo już zależy od preferencji. Z tym drugim się zgadzam, a z pierwszym nie. Wystarczający bas w pomieszczeniu 20m załatwią odpowiednie podłogówki, a poza tym to jednak też zależy od preferencji. Obecnie mam Heco Metas 700 i w 20m2 basu jest w zupełności wystarczająco, w dodatku jest dobrej jakości (jak na tą półkę cenową) i tam gdzie trzeba. Nie buczy przez cały film, tylko walnie w tym momencie w którym ma być. Wolę uboższy bas, niż taki z suba za 300 PLN, tym bardziej, że nie jest to salon 40m2.

Tak na marginesie, to nie jest sprzęt dla mnie. Ja wolę posłuchać dobrej muzyki. Filmy oglądam na stereo, bo nie bardzo mam możliwość ustawić pozostałe kolumny przy rocznym dziecku. Brat mnie poprosił o jakieś sugestie. Proszę o poradę w dopasowaniu elektroniki do kolumn, tak aby nie kupić np ciemnego wzmacniacza i ciemnych kolumn. Braciak narzeka na obecny subwoofer, że dudni, więc niech spróbuje na odpowiednio dobranych podłogówkach i jeżeli będzie mało, to zainwestuje w dobrej klasy sub.

Za sugestie sprzętu dziękuję. Celowałem właśnie w Onkyo i ew. jakiegoś Denona (Brzmienie elektroniki Deonana zawsze mi odpowiadało)

Kolego , jeśli chodzi o bas, hm , ja nie pisałem , że chodzi mi o mocny bas bo taki może dać nawet tani sub lub same kolumny , tu chodzi o jak "najniższe zejście" basu a tego z kolei te tanie suby i kolumny nie potrafią, najlepiej to sprawdzić włączając film z dużą ilością takich najniższych tonów i przekonasz się wtedy , że Twoje kolumny ( nic do nich nie mam bo to dobre kolumny) czy właśnie taki sub (choć nie tylko tani , niejeden z wyższej półki nie potrafi na tyle nisko zejść zeby go wogóle było słychać) w pewnym momencie zamilknie bo nie będzie w stanie przenieść tych niskich częstotliwości lub , co bardziej prawdopodobne , przeniesie te dźwięki ale będzie miał bardzo małą skuteczność co będzie skutkować prawie zamilknięciem , o to tu chodzi , może być mocny ale nie schodzić nisko a zejść nisko i mieć odpowiednio mocny impuls to już jest sztuka , niestety to "trochę" kosztuje ,

to jaki kupimy zestaw 5.1 zależy od naszych preferencji , zestaw 5.1 nie same kolumny ,

W tej cenie nie wiem czy można mówic o tych jak wspomniałeś ciemnych kolumnach i wzmacniaczu choć odnośnie kolumn już prędzej a to najlepiej zweryfikuje własnouszny :) odsłuch ,

Braciak narzeka na obecny subwoofer, że dudni, więc niech spróbuje na odpowiednio dobranych podłogówkach i jeżeli będzie mało, to zainwestuje w dobrej klasy sub.

co masz na myśli pisząc odpowiedniej klasy sub ,

a dudnienie może wynikać też ze złego usytuowania suba .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.