Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PD 50

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że straszny chłam teraz robią. Na gwiazdkę 2007r. kupiłem mamie w TESCO DVD manta Emperror IV

Jako, że przez kilka lat pracowała w domu, DVD chodziło czasami po 10-12 godzin dziennie. Dobre kilka tysięcy godzin pracy już za nim. Do teraz mimo ponad 7 lat nadal działa. A kosztował całe 180zł... Pewnie mój egzemplarz ma jakąś "wadę" fabryczną :) hehe

Pewnie ma, bo ja miałem przez 5 lat ze 4 Manty. Psuła sie - zakładałem buty, wywalałem i w MM kupowałem następna. Moze dlatego ze ja szukałem takich po 129zl

Edytowane przez Maki
  • 2 tygodnie później...

Równo po dwóch tygodniach, praktycznie z zegarkiem w ręce, moja DP-50ka wróciła z serwisu... choć nie do końca moja, gdyż dostałem całkowicie nowy egzemplarz. Sklep nie robił żadnych podchodów, że podejmują próby zdiagnozowania obstrukcji, naprawy, czy cuś. Wystawiono preawizację kuriera, utworzono mi nowe zamówienie, wystawiono nową fakturę (datowaną na dzisiaj), wszystko przyszło na nowo oryginalnie zapakowane - z bateriami, kabelkami. Widać, że trafiła się wcześniej jakaś felerna sztuka, zobaczymy jak będzie z nową. Na razie gra. ;)

klep nie robił żadnych podchodów, że podejmują próby zdiagnozowania obstrukcji, naprawy, czy cuś.

Czyli zgłaszałeś do sprzedawcy na niezgodność z umową a nie na gwarancję do Pioneera?

Daj znać co to za sklep, coś czuję, że zostanę ich klientką :)

• 2 tygodnie później...
Gość numik

(Konto usunięte)

dzięki za dyskusję.

szukam źródła pomiędzy Pioneer pd-50, marantz 6005, nad 546, pioneer n-50, rdac, dac myryada i atolla 100.

nie wiem skąd, ale sam dziś zadzwoniłem do q21 i zmieniłem odsłuchy z cd na daci, uznałem, że nie ufam obecnemu podejściu do elektroniki (napędy, lasery, szufladki, żywotność).

Byłem napalony na pd-50 i nada 546, ale oba bywają wadliwe i niezbyt "na lata". Po co wydawać 2 koła na coś lekko ryzykownego, jak można mieć dobrego daca z zasilaczem liniowym (rdac) + philips cd650 za grosze / myryad / atoll z własnym, a mam shunyatę diamondback, który pogra z wieczność :).

Ja nie twierdzę, że pd-50 źle gra, czy 546, ale im nie ufam elektronicznie :), jak większości obecnego szajsiku;p;p. 6005 gra dla mnie ciut za chudo i wysoko, w moim systemie ciut za jasno, nie ma wejść cyfrowych, choć akurat Marantz pewniejszy technologicznie, szkoda.

Więc zostaje mi n-50 lub DAC, taki mam z tego wniosek i jestem wam wdzięczny :D. Jak gra n-50? JEST RYWALEM GODNYM RDACA?

Edytowane przez numik

Jak gra n-50? JEST RYWALEM GODNYM RDACA?

tu piszą, że tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Jak gra n-50?

Opinia o pd50 vs rdac. N-50 brzmi zapewne analogicznie:

- P-50 jest zbliżony do R-DAC. Mam wrażenie, że R-DAC jest bardziej podkolorowany w stosunku do PD-50. Nie zauważyłem poza tym jakichś większych różnic pomiędzy nimi. Z tym, że to podbicie/podkolorowanie sprawiało w pierwszym wrażeniu - jakby R-DAC był troszkę lepszy, bardziej przestrzenny wgłąb. Przy okazji - R-DAC miał solidne zasilanie (DIY)

Ukryta Zawartość

Tu jest cały wątek o N-50

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pionner n50

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jellybean
Gość numik

(Konto usunięte)

Kup sobie n-50 jako DAC i pd-10 jako napęd. Z cd będziesz miał jakość pd-50 i jeszcze odtwarzacz sieciowy. Mam pd-50 i pd-10, nic mi jeszcze nie padło.

hmm, jest to nawet ciekawa opcja, ok źródło, dac i sieciówka + sacd chyba, hmmmmmm, nieźle brzmi ta kombinacja, rozważę też nada 516 i niższego Marantza w sumie, ale dzięki, tej kombinacji nie wykombinowałem ;p;p;p, może lepiej kupić nowy transport w ratach niż starocie;p;p

Opinia o pd50 vs rdac. N-50 brzmi zapewne analogicznie:

http://www.audiostereo.pl/pioneer-pd-50_109004.html/page__view__findpost__p__3414994

Tu jest cały wątek o N-50

http://www.audioster...__ pionner n50

miałem r-daca na wypożyczeniu i coś w nim było, to fakt, najlepiej porównać, tylko gdzie to znaleźć razem i to z audiolabem + dali zensor;p;p;p, szukam szukam szukam hator hator hator;p;p

Raty? Osobiście na pionki dostałem taki rabat że sam na taki nie liczyłem. Jak dobrze pogadasz to do N-50 dopłacisz ok 300pln i wychodzisz z nowym pd-10 :)

Z Nada wyleczyłem się jakiś czas temu.

N50 i pd50 w stosunku do RDAC mają więcej powietrza i są bardziej precyzyjne. Bogate detale o wyraźnych kształtach na pewno szybko zauważysz na swoich Dali Z choć te kolumny mogą nie pokazać całego dołu jakim dysponują te odtwarzacze.

Gość numik

(Konto usunięte)

Raty? Osobiście na pionki dostałem taki rabat że sam na taki nie liczyłem. Jak dobrze pogadasz to do N-50 dopłacisz ok 300pln i wychodzisz z nowym pd-10 :)

Z Nada wyleczyłem się jakiś czas temu.

N50 i pd50 w stosunku do RDAC mają więcej powietrza i są bardziej precyzyjne. Bogate detale o wyraźnych kształtach na pewno szybko zauważysz na swoich Dali Z choć te kolumny mogą nie pokazać całego dołu jakim dysponują te odtwarzacze.

o to to, po paromiesięcznym zachwycie zaczyna mi brakować dołu trochę. Kurna, mieszkam w bloku, szukam czegoś niedużego w miarę, ale z lepszym basem. Już na allegro zaglądam, starych jvc szukam i jbl z dużym basowym. Jeśli masz jakieś pomysły czy propozycje chętnie rozważę :), a pioneera kupię na 95%, tylko muszę poczytać co takiego daje n-50a ponad n-50

Helou

A niech no mi ktos powie: jezeli na takim PD50 odtwarzam warstwę SACD i wychodzę którymś z cyfrowych wyjsć, to jakie parametry ma ten sygnał? Rozumiem ze nie 192kHz, ale ile? 44,1/16?

Pozdr

Edytowane przez Maki

jak odtwarzam warstwę SACD to na cyfrowych wyjściach głucho?

tak

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Podłączanie zewnętrznego DACa do pd50 ma większy sens?
.

Moze i nie ma, ale od jakiegoś czasu rozglądałem sie jak w tani sposob skorzystać z zalet gęstej plyty. Problem w tym ze na obecnym cdp mam lepiej z warstwy CD niz na PD50 z warstwy sacd.

Jak mniemam jest to kwestia DACa. A ze mam możliwość wykorzystania DACa od Ayona wiec kombinuje.

No ale nic, widzę ze kupa.

Dzięki.

Pozdrawiam

I Wesołych.

Edytowane przez Maki

Jeszcze nawiązując do tematu połączenia PD z DAC-iem.

Chciałbym kupić Pioneera jako transport do DAC-a. Czy jest sens kupować PD-50, czy w tym przypadku wystarczy PD-10, bo zagra tam samo? Może warto w takim przypadku dołożyć do PD-30 (czym się różni od PD-10)?

Czy stracę tylko na jakości SACD, ponieważ tego nie puszczę po cyfrze?

Z tego co ja sie zorientowałem - pd10 i 30 sa skromniejsze na tylnej ścianie jesli chodzi o wykorzystanie ICH jako DAC. I inaczej kwestie zasilania sa rozwiązane. Co do brzmienia jako transport - nie wiem. Poza tym ze z żadnego nie wpuścisz gęstego sygnału, wiec tylko cd posłuchasz na zewnętrznym DACu, nie ważne czy 10 czy 30 czy 50.

Edytowane przez Maki
  • 2 tygodnie później...

Obecnie przymierzam się do zakupu CD-ka i bardzo przypadł mi do gustu PD-50. Jednak zauważyłem, że nowsza edycja tego modelu ma inne umiejscowienie wyjść RCA i złącza nie są już pozłacane. W środku też się coś zmieniło? Czy wszystkie komponenty są nadal takie same i dalej grają tak dobrze..? Chciałbym używać go również jako DAC-a, podłączając do niego Mede8era. Miałbym funkcjonalność N50 a dodatkowo dobrego CD.

nowsza edycja tego modelu ma inne umiejscowienie wyjść RCA i złącza nie są już pozłacane

Ukryta Zawartość

to ten nowszy?

Ukryta Zawartość

a to starszy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzysztof_54067

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Jednak zauważyłem, że nowsza edycja tego modelu ma inne umiejscowienie wyjść RCA i złącza nie są już pozłacane

Faktycznie - niezły numer. Ciekawe czym to uzasadnią...

a dodatkowo dobrego CD

Dobrego w tej cenie

może ta wersja poliftingowa ma lepszą separację?

po coś w końcu przenieśli ze środka na przeciwną stronę (z dala od zasilania)

vxyjk0.jpg

Myślałem, że wersja po lifcie to ta, która ma złącza RCA na środku, a starsza z boku. Teraz już nie wiem... Ta z wejściami z boku, jest wersją z pozłoceniami. Ma ktoś może egzemplarz z 2013 albo początku 2014 roku żeby się wypowiedzieć?

Dobrego w tej cenie

Jak na razie niczego lepszego nie potrzebuję.

ja mam z 02-2015 i to jest ta wersja z oficjalnej strony pioneer, więc to najprawdopodobniej ostatnia wersja:

pd-50-s_euga_b@120424@l_gallery.jpg

Edytowane przez Krzysztof_54067

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi