Skocz do zawartości
IGNORED

Linn Unidisk 1.1 - dynamik ugrade zasilacza warto?

slawekt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak w temacie , interesuja mnie opinie uzytkownikow ktorzy dokonali tej zmiany - co ona wnosi do dzwieku .

Uzywam Unidisk od kilku lat i wbrew opiniom o awaryjnosci wszystko pracuje w porzadku , dla swietego spokoju w zeszlym roku wymieniony zostal laser i zainstalowany najnowszy firmware . Jako ze LINN konczy serwisowac kompakty w przyszlym roku jest to ostatnia szansa zeby zainstalowac zasilacz dynamik- warto czy nie ?

Bede wdzieczny za opinie

Slawek

Również się przymierzam do wymiany lasera. Już jakiś czas temu zastanawiałem się nad dynamikiem, lecz wtedy ten interes był dosyć drogi. Ciekawe jakie ceny mają teraz... Muszę zadzwonić.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Ja swojego DSa kupilem od razu z dynamikiem - wiec brak mi porownan,

Osobiscie bym zupgrejdowal - chociazby dlatego, ze potem juz szans nie bedzie, a w razie ew. odsprzedazy wartosc bez dynamika na pewno bedzie nizsza niz z nim.

Nota bene - wiekszosc opinii na forum Linna jest b. pozytywna - niezaleznie, czy to Unidisk, czy DS, czy jeszcze cos innego. Nawet jak wezmiemy poprawke na fakt, ze to w koncu forum Linna, a wiec producenta, to i tak, w razie, gdyby to nic nie dawalo, albo dawalo b. niewiele, to, moim zdaniem, pojawilyby sie widoczne opinie negatywne. A tych czytalem raptem moze dwie (na, srednio liczac, kilkaset pozytywnych :))

A nie ma opcji jeszcze lepszych zasilaczy "nie impulsowych" ?

Mozesz rozwinac swoja wypowiedz , sugerujesz budowe zasilacza do Unidiska ?

Bez znajomosci schematu (napiec , pobieranych pradow ) jest to nie bardzo mozliwe i ryzyko uszkodzenia odtwarzacza dosc wysokie .

Pozdrawiam

Pokutuje opinia, że zasilacz impulsowy ma negatywny wpływ na reprodukcję muzyki, zwłaszcza w aspekcie barw, wybrzmień. Moim zdaniem, nie jest ona do końca uzasadniona.

Zgodze sie w przypadku wzmacniaczy gdzie pobor mocy jest duzy i odpowiedz zasilacza impulsowego na zmiany obciazenia jest bardzo wolna .

W przypadku zasilczy niskonapieciowych jedynym problemem sa wysokie szumy w przypadku zle zaprojektowanego zasilacza , mysle ze Linn byl w stanie sobie z tym poradzic.

Nie jest to miejsce na dywagacje na temat zalet/wad zasilaczy , interesuje mnie opinia na temat roznicy dzwieku pomiedzy wersja standardowa a Dynamik w Unidisk

Pozdrawiam

Wracajac jednak do tematu zasilaczy , na stronie Linna jest nastepujaca informacja w zakladce zasilacza dynamik:

"Lower noise

Dynamik has improved filtering to reduce the operating noise from entering the audio circuits that the Dynamik is powering. This improves the overall noise floor of the audio electronics, resulting in better performance.

Faster response

The control loops in Dynamik have been improved. This enables the power supply to react faster to changes in the music. In a power amplifier this reduces the ripple on the voltage rails which is a source of noise/distortion coherent with the music. Dynamik is our fastest switch mode power supply yet, making it an ever bigger improvement over traditional linear power supplies (which have no feedback from the secondary to the primary so they must rely upon storing power in banks of capacitors, which results in long signal paths which limit the product performance)."

wiec chyba sobie z tym poradzili

Pozdrawiam

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W przypadku zasilczy niskonapieciowych jedynym problemem sa wysokie szumy w przypadku zle zaprojektowanego zasilacza , mysle ze Linn byl w stanie sobie z tym poradzic.

Generalnie w przypadku urządzeń o niskim poborze prądu cytowany przeze mnie pogląd faktycznie traci sens, ale ludzie powielają masowo stereotypy. Wracając do Twojego zapytania, to prawdopodobnie mało jest osób które dokonywały tego typu upgradu akurat w Linnie. Patrząc przez pryzmat innych urządzeń, generalnie na pewno gra warta jest świeczki. Ja się bawiłem w zmiany w zasilaniu w preampach i końcówkach mocy, więc to trochę inna bajka, ale za każdym razem było warto. Żeby nie zaśmiecać wątku, w razie zainteresowania pisz na priva.

Generalnie w przypadku urządzeń o niskim poborze prądu cytowany przeze mnie pogląd faktycznie traci sens, ale ludzie powielają masowo stereotypy. Wracając do Twojego zapytania, to prawdopodobnie mało jest osób które dokonywały tego typu upgradu akurat w Linnie. Patrząc przez pryzmat innych urządzeń, generalnie na pewno gra warta jest świeczki. Ja się bawiłem w zmiany w zasilaniu w preampach i końcówkach mocy, więc to trochę inna bajka, ale za każdym razem było warto. Żeby nie zaśmiecać wątku, w razie zainteresowania pisz na priva.

Dzieki za odpowiedz

Rowniez mam na sumieniu kilka wzmacniaczy i przetwornikow D/A , niestety ze wzgledu na brak czasu musialem z tego zrezygnowac kilka lat temu i wybralem sie do sklepu zeby kupic sprzet audio .

Niechec do zasilaczy impulsowych w duzej mierze wywodzi sie ze stopnia ich skomplikowania , w przypadku standardowych zasilaczy wystarczy wziasc "szybkie diody" , napakowac kondensatorow czasem wrzucic regulacje i jest posprzatane , w przypadku zasilaczy impulsowych nie jest juz to takie proste , sama czestotliwosc przelaczania moze powodowac wkradanie sie zaklocen do toru audio , itd... Moja akademicka wiedza jest niestety zbyt mala .......

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.