Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa akustyki pokoju do kina domowego

tedi39

Rekomendowane odpowiedzi

Prędze czy później każdy trafia do tego działu no i przyszła kolejna mnie.

Potrzebuję pomocy w poprawie dźwięku pomieszczenia, które służy mi do oglądania filmów. Brak ''życia'' w dźwięku wydobywającego się z mojego systemu kolumn KEF Q przypisywałem głośnikom, jednak okazało się to błędem. Panele wygłuszające, które znajdowały się za fotelem przeniosłem do przodu pod ekran i okazało się to bardzo dobrym krokiem w poprawie dźwięku. Doszedłem do wniosku, że na tej ścianie powinienem zainstalować jakieś ustroje rozpraszające dźwięk. Chcąc wykonać to zadanie , rozważam dwie możliwości rozproszenia dźwięku.

1. Pierwsza poprzez przymocowanie jedna obok drugiej połówek ( przeciętych w połowie - półwalec ) z rur kanalizacyjnych ewentualnie innych sztywnych ( karbowanych ) dostępnych na rynku. Rury zostałyby pokryte materiałem a wnętrze wypełnione wełną lub pianką montażową. Rury przymocowałbym do ściany pionowo jedna obok drugiej z odstępami.

Pytanie do Was. Gdybym zdecydował się na rury to jakiej średnicy dobrać i jaki rozstaw pomiędzy nimi zastosować

2. Na wspomnianej ścianie zastosować dyfuzory Schroedera taki jak na załączonym zdjęciu. Zakupiłbym Płyty ze styroduru XPS i na zamówienie w firmie która wycina sztukatrię budowlaną na maszynie CNC dokonałaby wycięcia rowków według projektu. Rozmawiałem już na ten temat i proszony jestem o przesłanie przekroju. Najgrubsza płyta styroduru to 12 cm , więc takiej grubości mógłby być ustrój.

Co sadzicie o moich propozycjach, biorąc po uwagę mały nakład pracy i niskie koszty wykonania takowych rozpraszaczy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27107-0-81057700-1390682772_thumb.jpg

post-27107-0-60501100-1390682813_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Rury o możliwie największych i różnych średnicach. Dodatkowo nie ma co obijać tego żadnym materiałem tylko zwyczajnie polakierować pod kolor. Wypełnienie wełną raczej nie przyniesie pożądanego skutku. Duża sztywność i wbrew pozorom duże średnice mają dużą masę własną więc nie szukał bym tutaj efektu pochłaniania. Ale kto nie pomierzy ten się nie dowie...

2. To z dyfuzorem Schroedera za dużo nie ma wspólnego, Ale łatwiej będzie Ci płytę o grubości 5 cm ciąć na paski o różnych szerokościach. Potem szerokość w gotowej bryle będzie jej zmienną wysokością.

Jeśli ma być tanio i prosto to cięcie rury jest tanie ale nie aż tak proste. Przy pracy frezarki CNC to ciężko mówić o taniości. Więc rozważał bym zaproponowaną prze zemnie opcję. Która będzie stosunkowo tania i prosta.

Osobiście chyba zdecydował bym się na półwalce ze względu na dużą sztywność i gładkość. Dzięki czemu powinny bardzo dobrze "rozbijać" dość wysokie częstotliwości.

Pozdrawiam

Dziękuje za pomoc. Jeśli zdecydowałbym się na rury to biorę pod uwagę dwie średnice : 260 mm lub 315 mm. Nie wiem czy ma sens mocowanie różnych średnic i byłbym skłonny zdecydować się na jedną o wymiarach zbliżonych do tej z rysunku poniżej. Pomysł montażu rur zaczerpnąłem z profesjonalnego projektu który został zrealizowany w oparciu o taki półwalec i tylko w takim rozmiarze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem rury o średnicy zewnętrznej 35 cm i są nawet w kolorze czarnym więc malowanie odpada. Pozostaje cięcie po długości. Pytanie do obeznanych w temacie - Czy to dobry pomysł zastosować takie rury jako rozpraszacze ?

Na obrazku przez Ciebie załączonym jest słowo "plywood", sprawdzałeś tłumaczenie tego słowa?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Nie sprawdzałem. Nie zwróciłem na to uwagi.

Na obecną chwile jest już pozamiatane bo zakupiłem i przeciąłem rury fi 200mm o ściance gr.6,7 mm. Jutro wstępnie zamontuje, wrzucę zdjęcia i napisze czy dało to oczekiwany rezultat.

Nie sprawdzałem. Nie zwróciłem na to uwagi.

Na obecną chwile jest już pozamiatane bo zakupiłem i przeciąłem rury fi 200mm o ściance gr.6,7 mm. Jutro wstępnie zamontuje, wrzucę zdjęcia i napisze czy dało to oczekiwany rezultat.

Po wstępnym montażu i przesłuchaniu znanych utworów muzycznych stwierdzam, że efekt został osiągnięty. Pozostaje pomalowanie rur ewentualnie ich oklejenie folią przylepną - mat i wypełnienie przestrzeni wewnątrz - albo uzupełnię pianką pistoletową albo wełną mineralną. Rury , które zaprezentował kolega powyżej są też produkowane przez Wavin . Z tego co się zorientowałem nie są one tak stabilne jak te kanalizacyjne więc byłaby konieczność dodatkowego ich wzmocnienia.

Pozostaje mi coś jeszcze umieścić do rozpraszania dźwięku na suficie no i wymiana fotela.

Dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciężko powiedzieć jak to ma się do akustyki. Nie wiem skąd masz info o słabej stabilności ( cokolwiek to znaczy ). Po pecorach przejeżdża auto ciężarowe i rura jest bez zmian - po kalizacyjnej zostaje wspomnienie dla tej samej ilości gruntu na rurze :-) One są 2 warstwowe. Przekrój nie musi być pełny bo środkowa część przekroju nie pracuje dlatego tak wyglądają. Ale one są też całkiem drogie. Musiałbyś pojeździć po remontach dróg i kanalizacji i popytać czerwone noski to na pewno za pół ceny potną nawet na wymiar :-) Ogólnie wyszło Ci to zajebiaszczo - a kanapa gdzie ? w samochodzie ? :-))

Po pecorach przejeżdża auto ciężarowe i rura jest bez zmian - po kalizacyjnej zostaje wspomnienie dla tej samej ilości gruntu na rurze :-)

Ok ale w tej rurce wytrzymałość robi karbowana struktura. No ale my nie o tym...

Co do rur kurcze całkiem fajnie to wyszło, no i nawet ten kanalizacyjny kolor tak nie razi.

Ten pochłaniacz za plecami zmień na jakiś sensowny, albo odsuń go od ściany o jakieś 10 cm jak możesz. To trochę roboty i uzyskasz kilkaset Hz w dół skuteczności :)

Rozumiem że przed odsłuchem zapinasz pasy ? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.