Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość wydawanych płyt - DIGIPACK, ECOPACK

Jackie_69

Rekomendowane odpowiedzi

Digipaki się rozpadają przecierają i Bóg wie co jeszcze. Jewelcase to można chociaż wymienić pudełko, bo może się porysować albo ząbki mogą się wyłamać. Mam niektóre płyty po 15 lat w plastikowych pudełkach i ich stan jest ok. A digipacki, szczególnie Metal Mind to jakiś horror, po 5 latach to się robi śmieć, mimo iż bardzo dbam o płyty. Także jak się da to kupuje jewelcase. Tyle w temacie.

kulawy24

Dokładnie napisałeś to co chciałem przeczytać. A wcześniej stworzyć nowy post o digipackach. Bo opisałeś temat ze szczegółami. Digipacki zabijają też kolekcjonerstwo. Może po prostu mało osób czyta i ogląda jeszcze wkładki z płyt? Kiedyś to była wielka przyjemność przeczytać że mam wydanie takie a takie, z tego roku, taki label, taka wersja, made in ... taki i sraki (West Germany na przykład, moja 20 letnia znajoma nie wie o co chodzi?) a może jeszcze jakiś "hidden track". Niedawno otrzymałem wyczekiwany CD ostatniego metalowego objawienia BATUSHKA. Digipack jakości dwa razy złożonego najtańszego papieru do "tego" z dronki!!! Przy pierwszej próbie wyjęcia płytki z ząbków wszystko się łamie i ugina. Cena...39 PLN! Inny dostępny nośnik - vinyl za 59 PLN. Wytwórnia ogłasza że wyda jeszcze "to cudo" w drewnianej oprawie. I od wielu lat czytam wypociny pewnych tuzów show biznesu że "piractwo zabija muzykę". Tandeta zabija ją także. !!

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

O Metal Mind napisałem, bo jestem kiedyś w Saturnie, widzę Budgie - In for the Kill (UWAGA na "złotym nośniku") to myślę sobie tak: co mi szkodzi, to tylko 20 zł, zakupię, bo wydania na złotych nośnikach porządnych firm (AF, MFSL, MS) chodzą po dużo wyższych cenach.

Wróciłem do domu, rozpakowuje, a tam wkładka plastikowa ze stickerami nieprzyklejona, książeczka wsadzona w taką bruzdę w papierze, łatwo rozerwać, druk średni. Konkluzja: szkoda było kasy.

Mam tez wydania TSA niektóre w digi a inne w jewelcasach i te w opakowaniach plastikowych ta są w o wiele lepszym stanie.

Kolejna rzecz to wydania Pink Floyd z 2011. Opakowania w wersjach podstawowych to lipa straszna. To desakralizacja klasyki rocka. Jak zobaczyłem jak to wygląda to mimo że jestem fanem PF to sobie odpuściłem.

Mam remastery z 1994, nie są one idealne, ale przynajmniej w porządnych opakowaniach, bez jakiś pseudo bonusów, i wydania z lat 80's i to wystarczy.

Także rynek wydawniczy kroczy dzisiaj w złym kierunku.

I od wielu lat czytam wypociny pewnych tuzów show biznesu że "piractwo zabija muzykę". Tandeta zabija ją także. !!

To smutna prawda. Najpierw pojawiła się straszna gandrena, czyli loudness war, a potem te śmieciowe opakowania. Dobrze, że jeszcze są winyle.

kulawy24

Pamiętam czasy Pewexu. człowiek wchodził i pytał - co pan tam ma na CD? Gość wyciągał kartonik, tam z 10 płyt... Collins, Van Halen, Roxy Music. Takie czasy, ale wszystko w plastikowych pudełkach, eh....

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

To desakralizacja klasyki rocka. Jak zobaczyłem jak to wygląda to mimo że jestem fanem PF to sobie odpuściłem.

Bez przesady. Dla mnie digipaki dodają analogowego/winylowego feelu. Mam 7 letnie digipaki i są w dobrej formie.

Też pamiętam urocze czasy "firmy" Pewex:) Ale jeszcze winyle mnie bardziej kręciły - z cds poszło szybciej. Pamiętam jeden z ostatnich zakupówmna nieistniejącej już 18 stycznia w byłej stolicy... To był Pewex! A co do jakości digipack... Hmmm... Nigdy nie zauwazyłem usterek - nawet te odsądzane od czci i wiary z wytwórni MM - mam takie ponad 10 letnie i bez zastrzeżeń. W sumie to wolę digipacki, jakoś tak symaptyczniej sie łapie:) Ale de gustibus. Z winylami jednak jakby bezpieczniej (poza poslkimi wydaniami z lat 80-tych:))) Ale mimo kiepskiej jakościpapieru farba trzyma!:))) Nieraz nawet w środku (opakowanie zastępcze:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.