Skocz do zawartości
IGNORED

Tord Gustavsen - Extended Circle

rmgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

mam mieszane uczucia... a Wy...?

Extended-Circle_Tord-Gustavsen-Quartet,images_big,29,3760239.jpg

Szósty album Torda Gustavsena wydany przez ECM nagrany został w Oslo w czerwcu 2013 roku. Bez nadmiernego rozgłosu ale zdecydowanie wprowadza tego artystę na wyższe poziomy artyzmu i mistrzostwa. Kwartet Gustavsena, w którym występuje też Tore Brunborg, Mats Eilertsen i długoletni współpracownik artysty, Jarle Vespestad, to grupa, w której interakcje zachodzące między muzykami przekładają się na napięcia muzyczne. Mamy tu nowe kompozycje utrzymane w stylistyce gospel, jak i ballady autorstwa Torda Gustavsena, delikatne i błyskotliwe improwizacje grupowe, jak i ekstatyczne interpretacje tradycyjnej norweskiej pieśni Eg Veit I Himmerik Ei Borg (I Know A Castle In Heaven). Tord Gustavsen: fortepiano; Tore Brunborg: saksofon tenorowy; Mats Eilertsen: kontrabas; Jarle Vespestad: bębny

https://www.audiostereo.pl/topic/109220-tord-gustavsen-extended-circle/

Album dla wielbicieli skandynawskiego "plumkania",ja akurat zaliczam się do fanów Torda,mam jego wszystkie płyty z ECMu,i wiele z innych projektów.

Co by nie nagrał i tak będę kupował :).

"Zatrudnienie" Tore Brunberga uważam za dobry ruch,trochę urozmaica czasem lekko nudnawe granie Torda,na kolejnym już krążku.

Chociaż chciałbym usłyszeć czyste trio na kolejnej płycie,by posłuchać co jeszcze będzie miał do powiedzenia Gustavsen :).

Mam nadzieję,że trasa z nową płytą zawita do Polski,bo koncerty w wykonaniu Torda to świetne przeżycie,a byłem na kilku :).

Tu trio w Trójce kilka lat temu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Strasznie duży ten perkusista :)

To lekki fotomontaż,by na jednym zdjęciu pokazać całe trio :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cholerka, tak ją chwalicie, że jeszcze raz odsłucham...

To Twoja pierwsza jego płyta w kolekcji?

Pytam,bo to może mieć znaczenie ;).

To Twoja pierwsza jego płyta w kolekcji?

Pytam,bo to może mieć znaczenie ;).

Szósta, bodajże... ( Restored, Returned ; Ground ; Well ; Changing Places ; Being There ) = wychodzi, że szósta :)

Szósta, bodajże... ( Restored, Returned ; Ground ; Well ; Changing Places ; Being There ) = wychodzi, że szósta :)

No to jesteś przyzwyczajony :).

Mam chyba cztery jego plyty, bardzo lubie to granie. Bylem tez na jego dwoch koncertach w Imparcie promujacych plyty, w odstepie bodaj dwoch lat. Ostatniego koncertu nie zapomne nigdy, najlepszy jazz jakiego sluchalem na zywo.

Słucham sobie i dużo racji jest w tym co napisał jotesz - taki jazz dla bab. No dobra, niedługo walentynki, kup pan prezent, więc będę miły - jazz dla pań. Przepięknie nagrane, świetnie zagrane, ale miejscami w tych dźwiękach za dużo smooth i garbarka. Coś mu te kwartety nie wychodzą.

Słucham sobie i dużo racji jest w tym co napisał jotesz - taki jazz dla bab. No dobra, niedługo walentynki, kup pan prezent, więc będę miły - jazz dla pań. Przepięknie nagrane, świetnie zagrane, ale miejscami w tych dźwiękach za dużo smooth i garbarka. Coś mu te kwartety nie wychodzą.

I bardzo dobrze że jest jazz dla bab... i kupujmy im go jak najwięcej... bo jak w Europie sprzedaż jazzu będzie taka jak w USA to wkrótce czeka nas JAZZ END;-)

comp_sony06__01__315inline.jpg

A na Walentynki na 100% najlepsza będzie płyta idealna do przytulania się taki dzień... nawet najtwardsze serce kobiety zmieni w żarliwy płomień ;-)

Ukryta Zawartość

2333_a.jpg

Ukryta Zawartość

A na Walentynki na 100% najlepsza będzie płyta idealna do przytulania się taki dzień... nawet najtwardsze serce kobiety zmieni w żarliwy płomień ;-)

Ukryta Zawartość

2333_a.jpg

PIĘKNA JEST TA PŁYTA !!!

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.