Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Thorens - 125 vs 3xx

pawelszuszu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Przygode z Thorensem zaczalem od wersji budzetowych 115, 280.

Potem przyszedl czas na 3 wersje 160. Do swojej aktualnej wymienilem kable na Silver litz SME, wytlumilem, i mialem zakladac lepsze ramie.

Jednemu panu bardzo spodobala sie moja modernizacja i postanowil odkupic go.

Dostalem dobra cene wiec dlaczego nie.

Rozmawialem z Ahaja nt dalszej przygody z Thorensem i generalnie rozmowa poszla o wersje 5xx najbardziej pożądane.

Tylko ze ja do pewnych modeli chce dochodzić stopniowo, wiec moim celem jest 125 albo wersja 3xx

Prosze o opinie i doswiadczenia w tej sprawie...

Nie ukrywam, ze bedzie to thorens 320 lub 125 z ramieniem SME 3009 budowany pod wkladke DENON 103

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/109275-gramofon-thorens-125-vs-3xx/

Thorens TD 125 to dobry gramofon. Mialem i mile wspominam. Moj byl z oryginalnym ramieniem. Chyba TP 14, pasujace do wkladek MC. Wersje 160 S, mialem wposazona w SME serii 3. Tez fajnie. TD 125 z SME i DL 103, powinno bardzo ladnie zagrac. Gra warta swieczki -)

Jednak jesli fundusze pozwalaja celowalbym w TD 124. Wiem, ze sporo drozszy...Ale warto..)))

3009 się nie nadaje do dl103 - za lekkie. Nawet jego najcięższa wersja i zarazem najrzadsza i najdroższa.

Albo szukaj innego napędu/ramienia (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - nie będę tego tu rozwijać bo to nie ten temat.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Bede prawdopodobnie celowal pod 320.

Ahaja co mnie w takim razie doradzasz:

Albo zmiane ramienia pod wkladke DENON 103, tylko ze jest problem, bo moj CS Blue obsluguje wylacznie MM i trzeba postarac sie o upgrade albo nowy phonostage.

Albo pod ramie 3009 poszukac innej wkladki np AT 440

Gramiak bede kupowal dopiero za miesiac.

jest ktos na forum, kto ma na sprzedaz 125 albo 320?

Z tą dl103 to dałbym sobie spokój.

Dobieraj raczej tak by pasowało ramię pod MM albo bardziej podatne MCLO ... ale tu znowu problem z Buglem. Można go zrobić tak by działał z MCLO ...ale tylko będzie działał. GRAĆ raczej nie. Taka konstrukcja.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

To moze DL 103 + 3012..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja ze swojej strony poleciłbym 320 z ramieniem Thorensa, to ramie nie jest wcale złe i nie koniecznie jest tak że Sme będzie lepsze a jeśli koniecznie chcesz to 321 z Sme, kieruj się możliwością swobodnego doboru docelowej wkładki. Seria 5 owszem jest pożądana dla miłośników Thorensa ale ceny są mało przyjazne. Warto jak pisałeś wcześniej pomyśleć o zmianie na preamp obsługujący mm i mc. Jeśli Denon to tylko 103R. Powodzenia

Z tą dl103 to dałbym sobie spokój.

Dobieraj raczej tak by pasowało ramię pod MM albo bardziej podatne MCLO ... ale tu znowu problem z Buglem. Można go zrobić tak by działał z MCLO ...ale tylko będzie działał. GRAĆ raczej nie. Taka konstrukcja.

Masz racje

Bugla nie chce przerabiac zostaje przy MM,

a co powiesz na konfrontacje SME 3009 + At 440 ?

ktore MM sa godne polecenia przez Ciebie?

poleciłbym 320

chyba padnie wybor na 320

ahaja zerknij

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ewentualnie kupić TD135 -

Ukryta Zawartość

To jest ten sam napęd co 124, tylko nie ma tego całego kultu. No i zintegrowane ramie, raczej słabsze. Ale gdyby ktoś stargował jeszcze 300-400zł to byłby niezły napęd, zostałoby na ramie.

Co do tematu - ja jestem średnim zwolennikiem 3xx. Może kwestia gustu...ale z tymi gramofonami nie można zrobić tyle co z TD125. Osobiście stojąc przed takim dylematem zrobiłbym tak (gdybym miał trochę czasu):

-kupno TD 125 i przerobienie go na wersję L czyli pod 12 cali - problem jest tylko z przednim aluminiowym panelem, reszta jest taka sama w obu wersjach.

-Kupno części z ramienia SME 3009 - podstawy i łożysk i części do AS - myśle, że jakieś 500-600zł

-kupno zestawu do upgrade'u na sme 3012 -

Ukryta Zawartość

-zrobienie ciężkiej plinty

TD 125 wyobrażam sobie tak jak tu na zdjęciu. Ale to tylko moja opinia, ja lubie te starocie, 3xx to już inna epoka.

post-34919-0-59859200-1391267724_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ahaja 2m bronze jest drozsza zdecydowanie, ale moze ustrzele gdzies uzywke

Tomek a powiedz

stosunek jakosci/ceny tej 135 z allegro jest ok?

Tam trzeba plinte wystrugac, ale to zaden problem

no i bedzie problem z ramieniem widze

Trzeba pamietac, ze TD 124 i TD 125 to dwa zupelnie inne napedy. Zupelnie inny dzwiek. Szczerze musze przyznac, ze 125 z 12" ramieniem, wyglada przepieknie..)

Sposrod 124 a 135, wybralbym 124 -) Tylko dolozylbym ramie ortofona..)

Używany gramofon jest wart tyle ile ktoś jest w stanie zapłacić...Na ebay'u 135 można sprzedać między 1300-2000zł.

Żeby była ścisłość - nie miałem ani TD124 ani 135, więc nie chcę tutaj nic za bardzo doradzać, po prostu pokazuje różne możliwości.

Thorens 124 to klasyka jak garrard 301, dlatego też sporo kosztuje.

Może najpierw odpowiedz sobie na pytanie co chcesz zmienić w dźwięku? Bo wiesz, gramofony z zawieszeniem to jest specyficzne granie, a dźwięk z idlera to już w ogóle...:) Żebyś się za szybko nie wpakował "w maliny" i żeby ewentualna wymiana była sporym krokiem w przód lub wejściem w coś zupełnie innego. Najgorsze są skoki w bok...przynajmniej jeśli mówimy o analogu;)

CS Blue to sympatyczne pre. Jednak wchodzac w tak fajne ramiona jak SME i tak dobre gramofony jak 124 lub 125, szkoda pozostawac tylko przy MM. Wiec i wymiana przedwzmacniacza jawi sie na horyzoncie -)

Aha. Mozesz ewentualnie celowac w TD 150. No...tylko znowu ta plinta -)

Żeby Ci było jeszcze łatwiej w podjęciu decyzji - tu masz odpicowane bebechy 124 i drugie zdjęcie z SME 3012 i klasyczną plintą:)

Ten gramofon jest trochę jak Corvetta z 1959, z resztą to ta sama epoka...tylko to niestety droga zabawa, zrobienie ładnej plinty+porządne ramie...Może kiedyś pójdę w tą stronę, narazie jestem w wersji budżetowej - lenco L78.

TD150 to taki protoplasta 160...Rozumiem kult, to, że ten gramofon jest ładny, ale dźwiękowo różnice pomiędzy 160 są znikome. Z resztą mam taki na zbyciu jakby ktoś chciał:)

Ukryta Zawartość

post-34919-0-52068300-1391270771_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to znaczy nie chcialbym po raz 4 isc w 160/150

Mialem 3 wersje i w ta ostatnia jest calkiem ok (kable srebrne SME wmontowalem, wytlumienie, zlacza Cardas i mialo isc ramie SME teraz)

42675526886426043841.jpg19126384798768099558.jpg

Owszem CS Blue jest ok,

Ale jak wspomnial Ahaja warto przynajmniej na tym etapie kupic profi wkjladke MM np 2m bronze.

Narazie odpuszczam MC, bo wiaze sie to z wymiana pre.

Może najpierw odpowiedz sobie na pytanie co chcesz zmienić w dźwięku? Bo wiesz, gramofony z zawieszeniem to jest specyficzne granie, a dźwięk z idlera to już w ogóle...:) Żebyś się za szybko nie wpakował "w maliny" i żeby ewentualna wymiana była sporym krokiem w przód lub wejściem w coś zupełnie innego. Najgorsze są skoki w bok...przynajmniej jeśli mówimy o analogu;)
Co ja chce zmienic w dzwieku? Dokladnosc, detal,

Nie mowie ze 160 jest zla bo miala zostac, ale komus sie bardzo spodobala,

chce sprobowac czegos innego, co za tym idzie lepszego ;)

Widzisz, miałem to samo. Miałem TD160 z linn basik+, TD318,316, jeszcze TD150 po drodze...Kupiłem lenco 78 (to samo co L75) - dość tani gramofon. Gram jeszcze na trochę prowizorycznej plincie, ale waży pod 20kg. Ramie to sme 3009 i wkładka ortofon 540 ze szlifem fitz gyger - wkładka MM (myślę, że klasa 2m bronze, tylko trochę łagodniejsze brzmienie).

To jest dokładnie to co chciałem osiągnąć - dźwięk jest dokładniejszy, bardziej energiczny, ale nie analityczny. Taki z duszą i "mięsem". Jedyna wada - pracuje głośniej niż thorensy, tu jest jeszcze pole do manewru, ale pewnego pułapu nie da się przekroczyć - idler jest zawsze słyszalny.

Na Twoim miejscu poszedłbym w tą stronę...bo nie zaryzykujesz tak wiele. Napęd kupisz za 400-500zł, konserwacja jest prosta i do tego mnóstwo materiałów w sieci. Do tego plinta i ramie...A pakowanie się w kultowy napęd thorensa za wielkie pieniądze...świetna sprawa, tylko gorzej jeśli to nie będzie to czego szukasz.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Co ja chce zmienic w dzwieku? Dokladnosc, detal,

Albo powyższa deklaracja jest jedynie pretekstem do kupienia sobie nowej zabawki albo powinieneś przemyśleć sprawę jeszcze raz.

Najlepiej byłoby gdybyś miał okazję posłuchać u kogoś gramofonu z wkładką MC i przyzwoitym preampem.

To wkładka i preamp odpowiadają za ilość informacji czytanych z rowka i przekazywanych do wzmacniacza.

Lepszy napęd obniży Ci poziom szumów, zmieni nieco charakter basu ale informacji nie doda. Ramię pozwoli lepiej skalibrować wkładkę, pozwoli jej pracować w bardziej komfortowych warunkach ale informacji nie doda.

Zgoda, lepsze warunki pracy wkładki pozwolą jej odczytać z rowka nieco więcej, ale tylko nieco.

Zmianę jakościową odczujesz po przesiadce na niskopoziomową MC i, najprawdopodobniej, już nigdy nie wrócisz do MM-ki.

Dobra vasa przejrzałeś mnie. To ma byc kupno nowej zabawki. hehe

Owszem jak wspomniales wkdladka i preampem sterujesz dzwiek,

Zmiana napedu ma polegac na zmniejszeniu szumow, ma byc ich mniej.

Cene za 160 dostalem taka ze moge sobie pozwolic na modyfikacje i lepsza wkladke dlatego ta zmiana.

Tomek nie chce pojsc w lenco, od X czasow jestem wierny marce thorens i tu chcialbym zostac.

Na wkladke MC przyjdzie jeszcze czas, nie mysle bugla zmieniac narazie.

Ja rozumiem wasza troske ze na takiej 125/124/320 to bedzie troche "kalectwo" na MM, ale wszystko w swoim czasie.

TD 124 od początku był wersja luksusową, miał byc systemem do pracy emisyjnej w studiach radiowych. TD 135 jest zubożeniem tej konstrukcji dla ludu i juz nie znalazł odbioru tak dużego jak 124. 124 ma taką plintę że zawsze przechodzisz z 9" na 12" lub na 16 " , bo były takie wersje .

Pawelszuszu...

Co do MM na Thorensach i szukanie pzecyzji w dzwięku ..... Vasa już Ci odpowiedział .

W ogóle to dziwię się jak mozna szukać ochów i achów ładując w napęd mnóstwo kasy , pracy , kable, plinta ...a wkładka od pierwszego z brzegu Handlarza z Allegro , lub myknieta używka z podcinanym szlifem ... Przecież jak to ktos nie ustawił precyzyjnie , to szlif poszedł się był przeszlifował po 100-200-300h , i niestety nic z tego nie będziesz miał .Super auto , tylko silnik "tani" z Trabanta ;)) Drogie wkładki niestety trzeba kupić w Pewnym miejscu, z papierami i gwarancją .

Jeśli wymieniasz kable , to w Thorensach aż prosi się założyć MC niskopoziomowe. Jakbyś miał "wolną: kasę , to przymierz się do Ortofon Cadenza - obojętnie która, cena jest adekwatna do walorów, a znając Ortofona to modele średnie często "wchodzą " w gusta . I raczej nie kupuj wkładki w ciemno, jakakolwiek by była - posłuchaj u kogoś .

TD150 jest protoplastą wszystkich "pływajacych" protoplastów ( Systemdek,Linn) gdyz powstał w 65'- wtedy rewolucja . Ma cos jeszcze ze 124 : plinte pod ramię. TD125 jest "skrzyżowaniem" w hodowli 124 i 150 .

Dobra vasa przejrzałeś mnie. To ma byc kupno nowej zabawki. hehe

Owszem jak wspomniales wkdladka i preampem sterujesz dzwiek,

Zmiana napedu ma polegac na zmniejszeniu szumow, ma byc ich mniej.

Cene za 160 dostalem taka ze moge sobie pozwolic na modyfikacje i lepsza wkladke dlatego ta zmiana.

Tomek nie chce pojsc w lenco, od X czasow jestem wierny marce thorens i tu chcialbym zostac.

Na wkladke MC przyjdzie jeszcze czas, nie mysle bugla zmieniac narazie.

Ja rozumiem wasza troske ze na takiej 125/124/320 to bedzie troche "kalectwo" na MM, ale wszystko w swoim czasie.

Bede pozbywal sie Shura V15/IV z pewnego zródła.kupiony jako NOS w USA

Jezeli jestes zainteresowany pisz na PV,

Pozdro,

Tad

Tomasz_pianista ...

Miałem Lenco 75 i Thorensa 150 w jednym czasie i .... lepsze wrażenie zrobił na mnie 150. Ale był z ramieniem Mission , dość egzotyczny model 774. Obydwa klocki po modyfikacjach .

Lenco grało świetnie , ale bardziej pasował dla mnie miękki i swobodny, z dużo schludniejszą formą i melodyjnym basem Thorens. Średnica była inna, bardziej namacalna. Oczywiscie wkładki były przekładane : Jakiś stary Shure, Ortofon OM5 , Nagaoka 555, MF-100 ( to nie żart) . Oryginalne ramię 150 to oczywiście archaizm ;)) i artyzm , ale projekt Thorensa pod stereo HiFi. Gdzies w USA ktoś podmieniał na Regę 300 i powrócił ponownie do TP13 Thorensa w jego 150.

W ogóle to dziwię się jak mozna szukać ochów i achów ładując w napęd mnóstwo kasy , pracy , kable, plinta ...a wkładka od pierwszego z brzegu Handlarza z Allegro , lub myknieta używka z podcinanym szlifem

hehe, te och achy mialy sie przejawiac w pozniejszym czasie

Moja 160 nie miala wkladki. Kupilem po konsultacjach z Yul em na szybkiego wkladke Ortofon 510 MKII zeby "cos gralo" Generalnie jestem zadowolony, bo ten ortofon gral tak jak "

opisal jego wlasciciel"

Potem srebre kable SME Silver Litz i wytlumienie. Pozniej mialo byc lepsze ramie i kupno profi wkladki pod to ramie.

Gramiak jednak sprzedaje w tym stanie i jak to wspomnial vasa szukam nowej zabawki.

Doskonale rozumiem sens wkladki i pre i byc moze zaczalem modernizacje Thorensa niekoniecznie od tej strony co trzeba...

Przecież jak to ktos nie ustawił precyzyjnie , to szlif poszedł się był przeszlifował po 100-200-300h , i niestety nic z tego nie będziesz miał .Super auto , tylko silnik "tani" z Trabanta ;)) Drogie wkładki niestety trzeba kupić w Pewnym miejscu, z papierami i gwarancją .

Zgoda, tylko jak wspomnial ahaja przy moim sprzecie moge sobie pozwolic tylko na wkladke MM,

I to nie jest tak ze wale od razu do MC, do wszystkiego na spokojnie podchodze ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.