Skocz do zawartości
IGNORED

Zdublowanie czujnika IR w sprzęcie elektronicznym.

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne każdemu zdarzyła się niedogodność w sterowaniu pilotem urządzenia, które jest poza zasięgiem widoczności pilota IR.

Jak więc można dorobić do urządzenia najprostszy zewnętrzny przedłużacz odbiornika IR ?

Jaką diodę odbiorczą możecie polecić ? Jak ją poprawnie wpiąć w istniejący układ ?

Taki kilkumetrowy przedłużacz z pewnością wielu ułatwiłby życie ... :)

Są w sklepach urządzenia typu "przedłużacz pilota" działające na zasadzie - stacja odbierająca komendy, przesyłanie po całym

domu w transmisji radiowej komend, które trafiają do odbiornika i tam zamieniane są na komendy IR i w ten sposób wysyłane

do sterowanego urządzenia (niezbędna widoczność, więc taki nadajnik musi stać naprzeciwko urządzenia sterującego).

Upierdliwe to, bo wszystko trzeba zasilać i koniecznie trzeba zadbać o widoczność końcowego odb. Można przecież na kabelku. :)

Kiedyś swego czasu posiadałem wzmacniacz w miejscu nie dostępnym dla pilota. Wpadłem na pomysł i zrealizowałem na 2 metrowym przewodzie. Zastosowałem odbiornik podczerwieni Sony sbx-1610-52 , a podłączyłem równolegle do istniejącego. Działało.

Widziałem kiedyś coś w rodzaju transmitera IR: oko, 1m przewód, nadajnik- zasilane z zasil. wtyczkowego, transmitowało wsio, co zobaczyło w podczerwieni do np sprzętu zamkniętego w szafce. Proste i nieskomplikowane do wykonania.

Wpadłem na pomysł i zrealizowałem na 2 metrowym przewodzie.

Zastosowałem odbiornik podczerwieni Sony sbx-1610-52 , a podłączyłem równolegle do istniejącego. Działało.

Ten SONY to olbrzym, a w grę wchodzi mała dziurka w ścianie :)

Ja znalazłem takie, ale za bardzo nie ma not, więc nie wiem jak by takiego cudaka równolegle podłączyć,

a poza tym jak odpowiednio dobrać element, aby najlepiej współpracował z obecnym, do którego nie mam

serwisówki i nie wiem co tam siedzi ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Super, świetnie, dziękuję za zainteresowanie, ale ... tak jak napisałem powyżej, kompletnie nie o to chodzi ! :)

Szukam porady nt. zakupu odbiornika IR (diody,tranzystora) , który może zostać podpięty równolegle do tego,

który już jest w sprzęcie. :) Są urządzenia, które mają takie wyjście na zew. odbiornik IR, a w moim przypadku

takiego nie ma, więc chciałbym je dorobić i kabelkiem wyjść z dodatkowym odbiornikiem kilka metrów dalej.

Są gotowce po kilka pln. ale wielkie i brzydkie, a poza tym nie ma gwarancji, że zadziałają, no i jak to wlutować ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.