Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A' propos śledztw - zbadałem także ciekawą serię kaset Supertape (Realistic). To o tyle interesująca seria, że - według vintagecassettes - jako jedyna oferowana na rynku europejskim (co nie jest prawdą - jak już tu wcześniej dowodziłem, pod tą marką pojawiły się też kasety produkowane przez ICM).

Gama składa się z trzech modeli, wszystkie są klonami kaset SKC z 1984 roku - których gama liczyła wówczas także trzy modele. Dlatego, wbrew opisowi na vintagecassettes, nie sądzę by seria pochodziła z lat 1992-1994, jest raczej sporo wcześniejsza. Memorex - też amerykański - który zaopatrywał się w identyczne kasety w SKC, oferował je w latach 1985-88.

Choć, z drugiej strony, metalowa kaseta SKC ZX z 1990 roku to ewidentnie kopia starej Supertape Metal, więc może rzeczywiście już w latach 90. doszło do jakiegoś dziwacznego handlu wymiennego między obiema markami.

W każdym razie seria wygląda całkiem zacnie:

vCdo18L.jpg

Ciekawostka: podstawową Low Noise najłatwiej dostać w wersji C30. Z innymi długościami jest kłopot. Z kolei dwa pozostałe modele są niemal nie do zdobycia.

o9yfOIe.jpg

Oto zestawienie z kasetami SKC. Low Noise to odpowiednik SKC GX, chromowej HB Plus - SKC HX. Środkowa w gamie Gold Plus to SKC AX, której niestety nie mam.

GJHeNzM.jpg

Gold Plus i HB Plus mają eleganckie logo naniesione na okna. Ciekawe, że niższa w gamie żelazówka ma "droższe" logo - złote, a chromówka srebrne.

ppRwTL0.jpg

Typowa oferta dla Europy - opisy w czterech językach, także na rynek holenderski.

6YXIVMj.jpg

Udało mi się skompletować tą serię Agfy, wcześniej mieli pełną paletę od typ I do typ IV jak i później pod koniec produkcji (no może bez typu trzeciego) a jakoś na przełomie lat 80-tych ograniczyli się tylko do ferro i chromu i to aż w dwóch seriach notabene dla mnie najładniejszych - szkoda.

Właśnie kombinuję jak ten blister otworzyć żeby nie uszkodzić mocno opakowania, chciałbym jedną zachować i postawić obok innych kaset a w blistrze to niestety niemożliwe :-)

Max, może zaprojektowałbyś jakiś metal do tej serii ? :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop

Udało mi się skompletować tą serię Agfy, wcześniej mieli pełną paletę od typ I do typ IV jak i później pod koniec produkcji (no może bez typu trzeciego) a jakoś na przełomie lat 80-tych ograniczyli się tylko do ferro i chromu i to aż w dwóch seriach notabene dla mnie najładniejszych - szkoda.

Właśnie kombinuję jak ten blister otworzyć żeby nie uszkodzić mocno opakowania, chciałbym jedną zachować i postawić obok innych kaset a w blistrze to niestety niemożliwe :-)

Max, może zaprojektowałbyś jakiś metal do tej serii ? :-)

To akurat modele budżetowe, z kiepską taśmą, choć rzeczywiście ładne, jak wszystkie ówczesne Agfy. A wersji metal rzeczywiście brakuje zwłaszcza w serii 1986 - trzeba będzie pomyśleć ;-)

trzeba będzie pomyśleć ;-)

Oczywiście nie napisałem tego z przekory a jedynie z ciekawości jak taka kaseta (Agfa Metal) mogłaby wyglądać.

Gdybym miał zdolności w tej dziedzinie to osobiście zrobiłbym "metal" z tego szarego chromu, ktoś zapyta po co ? A nie wiem, dla zabawy :-)

Opakowanie było po UR-ce a w środku Maxell Metal Capsule 100 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratulancje!

Pamiętam, jak widziałem te Metal Capsule w sklepie w koszu... Po jakieś $5. Wtedy pożałowałem (no, nie miałem za dużo $), teraz pluję sobie w brodę. :-(

No, właśnie, bardzo ładne. I tylko na rynek USA.

"Uzupełniłem ten brak" po latach, ale mimo wszystko jakiś żal pozostał.

Mam też z owego czasu zwykłe Capsule UDII 100 (nawet nie były drogie, jak pamiętam), a na nich fajne nagrania. Ale na metalówkę wtedy pożałowałem. :-(

Maciej wspominał kilkukrotnie o metodzie firmy That's na zmieszczenie dłuższej taśmy o tej samej grubości, która to metoda polegała na zastosowaniu mniejszych szpulek.

Dotąd nie spotkałem się z taką kasetą, aż nie odfoliowałem 102-minutowej kasety Triad (That's na rynek amerykański).

Już na pierwszy rzut oka widać, ze szpulki są nienaturalnie małe.

2f0WDo4.jpg

A tak wypada porównanie z kasetą C-76. Modele Triad w tego rocznika (1988) występowały zdaje się tylko w tych dwóch nietypowych długościach.

HMfkjCh.jpg

Ta biała maxelka wyjątkowo piękna . Chciałbym taką do kolekcji . Na razie mam białą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , też piękna .

A różni tacy niezorientowani , piszą o nieestetycznym kawałku plastyku ... Hańba !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cezary S.

Taką AR miałem ale w "tradycyjnym" kolorze. Jak ją odpakowałem to nie mogłem przestać się na nią gapć - niesamowity dizajn obudowy (w chwili, kiedy się ukazała) pozwalał na maksymalne podglądanie kręcących się szpulek. A jeszcze miałem kieszeń (oczywiście podświetlaną) w magnetofonie całą prawie przeźroczystą...

Cezary,

No a ja nie mam takiej białej AR Limited Edition; mam bardzo podobną "if", ale to nie to samo...

A te białe Maxelle z serii Capsule były dostępne tylko na rynku USA, więc do Europy trafiały niechętnie.Ze trzy lata temu bywały na ebay i na Allegro, ale to już też wspomnienie. Ale wtedy właśnie uzupełniłem brak, bo, jak pisałem, 25 lat temu pożałowałem $5. I przez 22 lata żałowałem... ;-)

Panowie, trochę obok tematu, ale czy rozpoznajecie standard urządzenia na zdjęciu? To kadr z filmu z 1967 roku. To coś zainstalowane było w samochodzie i działa jak odtwarzacz taśm szpulowych, ale umieszczonych w czymś w rodzaju kasety. Kojarzycie?

0PhurI9.jpg

Niestety, nie, ale w latach 50-tych i 60-tych było kilka różnych pomysłów na zamknięcie taśmy w kasecie - widuje się takie rzeczy czasem w starych filmach.

Przyszło mi to do głowy, ale nigdzie nie widziałem, żeby kaseta tak mocno wystawała z urządzenia. Nie mogłem też nigdzie znaleźć kasety przezroczystej.

To chyba będzie system 4-track, przeznaczony do samochodów właśnie. Jest i kaseta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba tak, tu jest odtwarzacz który wygląda bardzo podobnie do tego którego zaprezentowałeś (a na YT jest jego [Muntz] prezentacja):

hqdefault.jpg

Może. Ale poza tym systemem było jeszcze kilka pomysłów, które nie chwyciły. W jakimś filmie kryminalnym czy szpiegowskim widziałem coś jak mały magnetofon szpulowy, w którym szpule wydawały się być zamknięte w przezroczystej kasecie.

Kilka miesięcy temu natknąłem się na giełdzie na takie dość dziwne urządzenie f-my "National Panasonic " , sadząc z nazwy to jeszcze lata '70 .

Był to tak zwany dawniej " kombajn " , wszystko w jednym .

Zawierał gramofon , radio i dodatkowo od frontu urządzenia wystawała taka dość dziwna kaseta . Pisało na tej sekcji która obsługiwała tę dziwną kasetę " 8 track " . Czyżby jakaś kaseta wielkiej pojemności ?

Nie miałem przy sobie żadnego rejestratora obrazu , więc nic mi się nie zachowało prócz pamięci że cóś takiego widziałem naocznie ...

Tak na oko przypominało trochę kasetę wideo zapomnianego już systemu " video 2000 "

Przeszukaj internety, sporo o tym jest. To amerykański pomysł z lat 60-tych, przede wszystkim do samochodów. Urządzenia domowe, stacjonarne, albo przenośne, były znacznie mniej popularne, choć oczywiście istniały. Wiele z nich to były tylko odtwarzacze, bez możliwości nagrywania. Również gotowe, nagrane kasety bardzo zdecydowanie przeważały nad produkcją kaset czystych, nienagranych, do samodzielnego nagrywania - zresztą nagrywarek domowych było mało.

System był bardzo popularny w USA i niemal zupełnie nieznany w Europie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postanowiłem zrobić sobie z ciekawości test nagraniowy na takich starych kolekcjonerskich 4 kasetach znalezionych razem w jednym pudle..Byłem ciekaw co zaoferują muzycznie i jak zachowały się nośniki

TDK D-C60 -Japonia ,FOTON C-60 -Polska , MK-60-5 -Rosja, MONATONE LN 90-Hong Kong.

Test pozytywnie przeszły TDK i MK.dały się skalibrować i nagrać.

Natomiast Foton i Monatone nie dały się skalibrować zarówno na Technicsie jak i Pionierze.Próba nagrania na Nakamichi Cr-1 też była mizerna.

Ciekawe co za nośnik jest w tej rosyjskiej bo przyzwoicie nagrała.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dzeus67

TDK D mnie nie dziwi, to zawsze były dobre taśmy, jak na taśmę klasy standardowej.

O radzieckich taśmach nic nie wiem. Myślę, że to ich własna produkcja. Ponieważ piszą, że to MEK 1 (= IEC I), to z kalibracją nie powinno być problemu.

Foton to stareńka kaseta i stareńka taśma (~74-75 rok), więc siłą rzeczy nie może spełniać wymagać IEC I, i problem z kalibracją nie dziwi.

A ta Mona to wyrób HK, i problem z kalibracją też nie dziwi... ;-)

Rasija ... jest tam mnogo świetnych stron poświęconych staremu audio , oto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

i jeszcze

Ukryta Zawartość

Warto poszukać .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zestawów ciąg dalszy:

20. Memorex / SKC cd.

Pokazywałem już kasety Memorex kupowane od Koreańczyków w latach 80. Jak widać ,współpraca między firmami trwała bardzo długo - oto model SKC CD = Memorex CD2 z połowy lat 90.

G0YpG8T.jpg

21. Realistic / SKC - w tę i z powrotem.

W opisie serii kaset Realistic na poprzedniej stronie wspominałem o kasecie metalowej SKC ZX, która ma obudowę Supertape. Oto ona - wygląda na to, że doszło do handlu wymiennego i tym razem to Koreańczycy kupili kasetę od Amerykanów. Na wkładce jest co prawda nadruk "Made in Rep. of Korea" ale jednocześnie na wkładce tylko tego modelu podany jest kalifornijski adres: Sunkyong Audio Tape Division, Carson CA 90746.

Obudowa różni się detalami, ale to najprawdopodobniej ten sam model - jest to, poza podstawowym modelem LX, jedyna "pełna" kaseta w tej gamie SKC, bardzo odbiegająca od panującej wówczas mody na kasety przezroczyste.

Jest to jedyny znany mi przypadek sytuacji, w której kasety dwóch różnych firm pojawiają się "na krzyż" pod obiema markami.

WtDrPdd.jpg

h1T1koF.jpg

UDbqs4f.jpg

Edytowane przez Diabolik

Trafiłem na kasety Basf 353 Focus i Studio. Zwłaszcza 353 Studio ma miły ciężar i przez to wrażenie dużej solidności.

Na obudowie jest napis ULTRA HEAVY 3D CONSTRUCTION.

Z ciekawości postanowiłem sprawdzić wagę samych kaset .

Basf 353 Focus- 40 gram

Basf 353 Studio- 57 gram

i dla porównania

Maxell XL II rożne wersje-40gr

Maxell MX-S - 45 gram

Sony UX-pro -47 gram

Sony Metal Master - 68 gram.

Nie w dokładnie takiej, ale bardzo podobnej. Kiedyś porównywałem te obudowy, i, o ile dobrze pamiętam, różnice są powierzchowne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie w dokładnie takiej, ale bardzo podobnej. Kiedyś porównywałem te obudowy, i, o ile dobrze pamiętam, różnice są powierzchowne.

O, to nawet moje zdjęcie ;-)

Tak myślałem, że tę obudowę możesz mieć na myśli. Ale nawet jeżeli te kasety mają podobną konstrukcję wewnątrz, to jednak wzorniczo mocno się różnią.

W tej wersji do kompletu dochodzi jeszcze Denon:

wcJzYZh.jpg

Sorry za to zdjęcie, tylko to miałem pod ręką.

Nie dam sobie teraz łba uciąć, ale wydaje mi się, że kiedyś z ciekawości złożyłem te obudowy "na krzyż", z różnych połówek, i udało się. No bo skądś muszę mieć to przekonanie (tak na 85%), że są wewnętrznie takie same...

Ta PDM ME-X jest znacznie cięższa od pozostałych.

• Pokaż nowe odpowiedzi