Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedziałem nigdy podróbek w wielopaku, raczej oryginał a sądząc po ostrych krawędziach pudełek i samej przeźroczystej kasecie są to późne lata 80-te możliwe, że jest to model D z 1988roku, jak możesz to odpakuj i porównamy te kasety.

Zdjęcia zaczerpnąłem z aukcji. Więc to nie będzie możliwe. A pytam bo pierwszy raz coś takiego widzę .

Znalazłem jeszcze inne zdjęcia tego wynalazku , coś tam widać tak jak mówiłeś że to może być D z końca lat 80... informacji w necie brak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11402-0-60584100-1441924325_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiotone

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Pewnie kolejny model budżetowy, tak jak wcześniej model TDK Ferric z 1987 roku, albo Maxell XV. Też trudno znaleźć jakiekolwiek info, kasety występują tylko w wielopakach i nie ma ich w żadnych katalogach.

Dzięki Piotrek (Hip Pop) otrzymał długo oczekiwany kasetę TDK D46 1982-83 Japan.

Ukryta Zawartość

Dziękuję

Ukryta Zawartość

Dziś trafiłem Sony HD-F 90 z lat 90-92.

Ukryta Zawartość

post-25555-0-43924700-1442056955_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu dzisiaj.

Denon 90 Dx-1 niestety były tylko same kasety bez wkladek.

TSA Turbo DX-1 60 produkt szwajcarski jak głosi opis na wkładce z opatentowanym wysokiej jakości mechanizmem i wyjaśnieniem czemu służą dziurki w rolkach taśmy.-tekst na fotce.

Czyżby dużo wzniosłych tekstów dla normalnego produktu?

Ukryta Zawartość

post-25555-0-80883900-1442148352_thumb.jpg

post-25555-0-43375300-1442148361_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dzeus67

Fajne! Dzięki za info tech.

Ciekawe było to, że wytwórnia w tym okienku pośrodku wstawiała logo firmy zamawiającej - np. Daimon itp.

To kaseta produkowana przez ICM, ale nigdy nie widziałem jej pod marką TSA. Zresztą sama ICM nanosiła w swoim modelu logo Turbo. Poza tym był tam Daimon, Philips, Boots i nie pamiętam co jeszcze.

U nas sprzedawano je też kiedyś pod nazwą Fann, ale na samej kasecie był chyba Daimon?

Tak, u Fanna był Daimon, natomiast przypomniałem sobie, że był jeszcze Ilford i Audiphon - pokazywałem je jakiś czas temu. Czyli w sumie było minimum sześć różnych logotypów.

i wyjaśnieniem czemu służą dziurki w rolkach taśmy.

Z tarczami hamulcowymi jest tak samo - tarcza z otworami jest lepiej chłodzona. Pytanie - jakie prędkości przewijania producent kaset przewidział, że musi chłodzić rolki w kasecie ? ;)

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Zastanawiam się, czy ktoś faktycznie mierzył te temperatury, i czy to ma takie znaczenie?

Ja raczej, patrząc na rozmaite wycięcia w szpulkach, myślałem o zmniejszeniu "masy nieresorowanej" a nie o chłodzeniu.

Myślę, że nad temperaturami w kasecie CC zastanawiano się gdy je wymyślono. Później było już wiadomo, że tarcie przy przewijaniu można zminimalizować dając miedzy obudowę kasety a szpulkę cienką folię i temat temperatury zniknął. Chyba, że kaseta grzeje się od mechanizmu magnetofonu lub podświetlenia kieszeni ale to i tak pewnie pomijalne wartości.

Dawno dawno temu, gdy korzystałem z kaset, wygląd szpulki był to dla mnie aspekt wyłącznie wizualny.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Temperatura jaka powstaje w wyniku obracającej się szpulki jest znikoma w porównaniu z temperaturą jaką kaseta przyjmuje od magnetofonu czy też ciepłego pomieszczenia (np mocno nagrzany samochód) Wystarczy zrobić prosty test - przewinąć taśmę na "zimnym" magnetofonie i wyjąć oraz zwyczajnie odtwarzać ją przez godzinkę ponownie wyjąć i porównać sobie te temperatury. Wygląd szpulki a dokładnie jej różnoraka perforacja to nic innego jak znak szczególny danej marki lub po prostu marketing.

Witam, to mój pierwszy post tutaj. Poczytałem trochę i nigdzie tutaj nie zauważyłem zdjęć czarnej kasety Wiskord Viton której stałem się szczęśliwym posiadaczem dzisiaj rano.

AZayxod.jpg

VoVaYmH.jpg

A czy ktoś może się bliżej zająć tematem " szprychowych " rolek w torze prowadzenia taśmy ?

Czy miało to jakieś znaczenie czy nie . Czy chodziło li tylko o efekt wizualny czy miało inny cel ?

Na co były szprychowe rolki w czarnych obudowach ? Niedopatrzenie czy celowy sabotaż ?

Mnie osobiście one się podobały , także samo podobały mnie się te szpulki perforowane od SONY . Oczywiście miało to znaczenie tylko w podświetlanych magnetofonach .

I jeszcze jedno . Co możecie mi ( wiadomo pod czyim adresem pytam ;-) ) powiedzieć na temat

szwajcarskich kaset PDM Crolyn . Albowiem mam kilka sztuk z tzw. szrotu , aczkolwiek w nienagannym stanie .

Repliki etykiet Stilonu.

Naszła mnie taka głupia myśl. Jak wiecie, ze względu na stosowany klej, etykiety kaset Stilonu, szczególnie z lat 80-tych, lubią żyć własnym życiem i oddalać się od kasety w nieznanym kierunku, bez podania adresu. W efekcie mam trochę takich starych a łysych kaset, na których są nagrania, z którymi jestem jakoś tam związany emocjonalnie, i chciałbym je zachować, a jednocześnie chciałbym, aby kaseta wyglądała tak, jak kiedyś. Etykiety kiedyś tam odpadły i przepadły, albo podarły się. Czy myślicie, że ktoś mógłby w jakiś sposób zrobić samoprzylepne repliki tych etykiet? Albo opracować szablony do samodzielnego wydruku na etykietach samoprzylepnych Avery, Zweckform, lub t.p.?

Myślałem też po prostu o zeskanowaniu takich dobrych etykiet z kaset (lepiej byłoby nawet takie odklejone) i późniejszym drukowaniu.

Choć pewnie prościej i taniej byłoby po prostu kupić garść takich kaset na Allegro i poprzekładać taśmy...

Myślę, że taka replika naklejek to dobry pomysł, zwłaszcza wydrukowana na niezłej jakości papierze samoprzylepnym. Sądzę, że wszyscy też wiemy, kto jest zdolny taką replikę wykonać i to tak, żeby nie różniła się od oryginału. :-)

Maaarku! Ty... ŻYJESZ!!!! ;-)

Tak, dobrze wyczułeś mój tekst między wierszami, pod "owym" adresem to pisałem, licząc, że może się tym zainteresuje... ;-)

Tak Maćku, żyję. :-) Fakt, nie jestem może zbyt aktywny, ale staram się regularnie czytać oba "nasze" wątki co dzień lub dwa jak czas pozwoli. No też jestem ciekawy, co na to powie adresat Twoich słów między wierszami. ;-)

Stilon Me to już właściwie był. Metal Quadro, o ile pamięć mnie nie myli co do nazwy. I faktycznie wyglądał jak model rzeczywisty a nie wirtualny. :-)

Uderzyłem w stół, nożyce się odezwały... i wariata strugają! ;-)

Jakby co to posiadam skan różowej c60 ;)

Niskoszumową z lat 80-tych?

Niskoszumową z lat 80-tych?

Ferrum Forte, ale mam różne rodzaje, niestety tych najbardziej popularnych (oprócz Vitona powyżej bo do CrO2 wiskordu nie mam etykietki :() za to wiele etykietek jest "luzem" więc mogę zeskanować jeżeli będzie potrzeba.

Ukryta Zawartość

Zdobyłem też taką kasetę, cud że na nią trafiłem, czasem warto przejrzeć karton bezwartościowych kaset na targu :), ktoś wie co to za cudeńko?

IdsHb5b.jpg

Ukryta Zawartość

Noo, faktycznie niezłe znalezisko!

Mam dużo kaset ze szpulkami, ale tej nie - zdaje się, że znalazłeś brakujące ogniwo w serii kaset "Special". Mam Ferro Special i Ferro Chrom, więc Chrom Special jest logiczną pozycją w gamie. O wspólnym rodowodzie świadczy zresztą logo z kluczem wiolinowym i obudowa w kratkę.

Ciekawe, że szpule są srebrne - w obu moich modelach są czarne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Diabolik
  • Pokaż nowe odpowiedzi