Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A były w innych kolorach niż pomarańczowy i żółty?

W tej wersji wzorniczej już nie. Chociaż "żółta" jest w zasadzie "żółto-fioletowa" - tylko w takim, dość dziwacznym, zestawieniu występowała: fioletowa kaseta z żółtą etykietą i fioletowe pudełko z żółtą wkładką.

Była niejako miksem żółtego i fioletowego modelu Low-Noise. Kasety Low-Noise były właśnie trzy, a czasem nawet cztery (doliczając szarą), a kasety LNS z roku 1975 ograniczały serię do dwóch modeli, przy zachowaniu dawnych kolorów, do których klienci zdążyli już przywyknąć.

GbEicqm.jpg

Oznaczenie LNS pojawiło się jeszcze raz, w roku 1980, w budżetowym modelu sprowadzanym z Korei - tym razem była to wersja zielona.

3zf29AZ.jpg

Witam , troszkę z innej beczki trafił mi się dość ciekawy SUPERTON - bo w kolorze żółtym z szarymi rolkami ....

oraz do uzupełnienia kolekcji Stilon - kaseta chromowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24346-0-55525500-1460215088_thumb.jpg

post-24346-0-96482900-1460215090_thumb.jpg

post-24346-0-18290600-1460215093_thumb.jpg

post-24346-0-08430300-1460215100_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam , troszkę z innej beczki trafił mi się dość ciekawy SUPERTON - bo w kolorze żółtym z szarymi rolkami ....

O, ciekawostka! Ja z tych Supertonów mam białą (czy też szarawą), kremową i czarną.

Z nietypowych kolorów obudowy mam za to zieloną Ferrum Forte:

x7JnBdv.jpg

W latach 80-tych rzeźbili z tego, co mieli. To zestawienie fioletu z zielonym przyprawia mnie o mdłości.

Chyba mam gdzieś też czarną... choć może się mylę.

A ja tak patrzyłem na te kolorowe Agfy z końca lat 70tych i początku 80tych porównujac je do naszych siermiężnych biało-czarnych Stilonek-Wiskordów to zazdrościłem tego niedostępnego wtedy dla nas kolorowego świata. A na tle fioletowo-żółtej Agfy zielono-fioletowy Stilon wyglada co najmniej równie intrygująco i ciekawie :-)

BTW. Kiedy obudowy kaset Stilonu dostały fakturkę? Czy przed przełomem lat 70/80 były tylko i zawsze gładkie?

A taką to pewnie nasz prezenter ma w zbiorach, mnie się przez przypadek trafiło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

A taką to pewnie nasz prezenter ma w zbiorach, mnie się przez przypadek trafiło

Prezenter ma - to nawet dość często spotykana kaseta. O tyle ciekawa, że w starej obudowie "diamentowej" Maxell - tej, która wyszła z użytku około 1983 roku (UL, LN), by powrócić w 1989 w modelu S-LN, ale już w wersji przezroczystej.

Lc30tu4.jpg

Wkładka ma do góry nogami zadrukowane skrzydełko. Dane techniczne są nietypowo umieszczone - w środku kasety. Wszędzie widać napisy "Made in Japan".

ImPrrzG.jpg

Tworzywo jest nieco ciemniejsze od tego zazwyczaj stosowanego w Maxellu, a etykieta niechlujnie wycięta i naklejona.

thOXGgo.jpg

Jeszcze jedna ciekawostka: motyw "drogowskazu" nawiązuje do jednego ze słabiej znanych modeli Denona. Ciekawe, czy to przypadek.

nq51KCR.jpg

Witam Szanownych Kolegów!

Mój pierwszy post, sprowokowany kolekcją Agfy kolegi Diabolika :)

Naturalnie wątek śledzę anonimowo od zawsze, przy rannej kawie i wieczornej herbacie. Nieodmiennie wprawia mnie w dobry nastrój.

Jak chyba u wielu z Was, fascynacja kasetami zaczęła się w szarych czasach PRL'u.

Jako kilkulatek nie mogłem wyjść z domu mojego wuja, gdyż tak bardzo mnie fascynowały jego kasety Ferrum Forte. Jako przodownik pracy górniczej miał specjalne przywileje i w tzw. "sklepach górniczych" mógł nabywać sprzęty niedostępne dla zwykłego śmiertelnika.

Potem było już tylko gorzej i gorzej. Ślinienie się do wystaw w pewexach i baltonach i próby przekupienia rodziców, żeby choć jedną sztukę TDK D lub Agfy LNX wysępić.

Fascynacja rozwijała się. Końcówka lat 80'tych i początek 90'tych dał mi dostęp do gotówki a i w komercyjnych sklepach zaczęło się robić kolorowo. Na "prawdziwe" decki mnie nie było stać, ale na firmowego Walkmana Sony i kasety już tak.

Z tamtych czasów zostały mi przemiłe wspomnienia a wraz z nimi resztki kolekcji kaset TDK i Maxell oraz niektórych modeli Sony. Na któreś urodziny (25?) dostałem od przyjaciela TDK MA-XG a ja mu się zrewanżowałem ceramiczną metalką Sony...

Po latach wróciłem do gry. Ale kasety kolekcjonerskie czołowych marek były już dosyć drogie więc staram się szukać niszy w markach mniej kolekcjonerskich. I tu wyrażam pełen szacunek i uznanie dla Waszych kolekcji. A kol. Diabolika to już szczególnie "miłuję" za te serie kaset tak niszowych że wydawałoby się powstających w jednym egzemplarzu. Niesamowicie się je ogląda.

Jeśli mi się uda (może są ograniczenia dla załączników nowych userów?) to chcę wrzucić swoje kamyczki do ogródka Agfy (moja ulubiona marka). Mam fioletową LNS z innymi śrubkami, zieloną LNS także z innymi oraz chyba komplet (?) LNS z lat 1972-1974. Mam wrażenie, że moją LNS koloru pomarańczowego ma inny odcień niż ta którą Diabolik wstawiał. Chyba że brakuje mi takiej czerwieni?

Prawie na koniec moim zdaniem najbardziej nietypowa długość (48 minut) Agfy Carat. A za nią kapitalnie prezentujący się granatowy Carat - uwielbiam ją :)

Szkoda tylko, że prawie każda Agfa z tamtego okresu nie nadaje się do nagrania...

Ukryta Zawartość

post-62814-0-98414700-1460295162_thumb.jpg

post-62814-0-38738300-1460295170_thumb.jpg

post-62814-0-81553600-1460295176_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś mi się wydaje że nie da się Ciebie zaskoczyć, wyzbierałeś wszystko dookoła, a nam pozostały ....odpadki heheheheh

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

BTW. Kiedy obudowy kaset Stilonu dostały fakturkę? Czy przed przełomem lat 70/80 były tylko i zawsze gładkie?

Mnie się wydaje, że kratkowana faktura jest późniejsza, tak z połowy lat 80.

Co do nietypowych polskich kaset: natknąłem się ostatnio na Superton z błędem drukarskim - brakuje czerwonego koloru na górnym pasku etykiety. Ciekawe, że feler występuje tylko na jednej stronie, z drugiej jest wszystko w porządku.

Mg6od6o.jpg

Wcp96RD.jpg

Edytowane przez Diabolik

O, ciekawostka! Ja z tych Supertonów mam białą (czy też szarawą), kremową i czarną.

Z nietypowych kolorów obudowy mam za to zieloną Ferrum Forte:

Ładny kolorek :-)

Mnie udało się zdobyć do Polskiej kolekcji , białego Supertona CRO2 plus drugi egzemplarz czarnego oraz jakąś demonstracyjną.

Niestety bez wkładek :-(

co do błedów to jeden z tych czarnych Supertonów ma biały pasek pod okienkiem , z drugiej strony już jest bez niego.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-63628000-1460308334_thumb.jpg

post-26690-0-02674800-1460308348_thumb.jpg

post-26690-0-83496600-1460308379_thumb.jpg

post-26690-0-67945800-1460308389_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

co do błedów to jeden z tych czarnych Supertonów ma biały pasek pod okienkiem , z drugiej strony już jest bez niego.

O, białego supertona chromowego nigdy nie widziałem. Mam czarnego i brązowego.

Przyjrzałem się zdjęciu - ten "biały pasek" to nie jest biały pasek, ale środkowy szary pas nadrukowany za wysoko. Zwróć uwagę, że na górze białe miejsce na wpisy też jest przez to węższe.

Stilon wprowadził kratkowane obudowy jakoś w latach 80-tych, myślę, że gdzieś ok. 84 roku, ale mogę się mylić. Pamięć już nie ta... Na pewno sam początek 80-tych był jeszcze gładki.

O, białego supertona chromowego nigdy nie widziałem. Mam czarnego i brązowego.

Przyjrzałem się zdjęciu - ten "biały pasek" to nie jest biały pasek, ale środkowy szary pas nadrukowany za wysoko. Zwróć uwagę, że na górze białe miejsce na wpisy też jest przez to węższe.

Czyli też błąd drukarski , ustaliłem tą demonstracyjną to Diora Dzierżoniów . Jak będę miał czas przejdę się do sklepu fotograficznego i spytam czy wydrukują mi wkładki w formacie 100 na 105mm .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ustaliłem tą demonstracyjną to Diora Dzierżoniów.

A tak, to ona. Ale nigdy nie widziałem niebieskiej wkładki do niej, wyłącznie czerwone.

Nie wiem czy dobrze kombinuję , jak by coś to poprawcie mnie :-)

Wkładka stilona ma 10x10,5 cm , dodaję do skanu 4,5 cm i otrzymuję format 10 na 15. (ten fioletowy kawałek na zdj , to odmierzone 4,5cm )

Drukuję wkładkę jako zdjęcie 10x15 w punkcie foto , obcinam niepotrzebne 4,5cm i mam wkładkę do kasety za parę groszy bez klopotania się o tusze drukarkę itp...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Nie wiem czy dobrze kombinuję , jak by coś to poprawcie mnie :-)

Wkładka stilona ma 10x10,5 cm , dodaję do skanu 4,5 cm i otrzymuję format 10 na 15.

Drukuję wkładkę jako zdjęcie 10x15 , obcinam niepotrzebne 4,5cm i mam wkładkę do kasety za parę groszy bez klopotania się o tusze drukarkę itp...

Chyba tak. Ale jak chcesz, to ja mam taką zapasową wkładkę w oryginale - tyle że czerwoną. Mogę wydać.

Chyba tak. Ale jak chcesz, to ja mam taką zapasową wkładkę w oryginale - tyle że czerwoną. Mogę wydać.

Ten Stilon to tylko przykładowo , będę drukował wkładki do Supertonów i demo Diory .

Ale dziękuję za gotowość pomocy .

A ja mam inne pytanie. Czy na kasetach demo Diory macie orygialne nagrania?Posiadam kasetę demo Diory ale po testach kanałów ktoś skasował to co było oryginalnie nagrane.Z tego co pamiętam , był tam m in. utwór Bajmu "Dwa serca dwa smutki". Gdyby ktoś mógł mi skopiować stronę A w całości i wysłać plik na maila byłbym wdzięczny.

A ja mam inne pytanie. Czy na kasetach demo Diory macie orygialne nagrania?Posiadam kasetę demo Diory ale po testach kanałów ktoś skasował to co było oryginalnie nagrane.Z tego co pamiętam , był tam m in. utwór Bajmu "Dwa serca dwa smutki". Gdyby ktoś mógł mi skopiować stronę A w całości i wysłać plik na maila byłbym wdzięczny.

Postaram się nagrać tą kasetę , choć nigdy tego nie robiłem , zawsze nagrywałem z komputera na kasety :-)

Niestety musi to być plik Mp3 bo innego formatu nie uda się przesłać mailem ,za duży plik a i ten będzie spory.

Ja mogę nagrać z kasety na kasetę :-)

Jeszcze taka ciekawostka: Basf LH-E w budowie ICM.

Ta kaseta jest dość często spotykana, ale wyłącznie w folii. Otwartej jeszcze chyba nikt nie pokazywał.

Gfdqm1b.jpg

Wkładka świadczy o tym, że kaseta była przeznaczona na rynek amerykański - opis jest po angielsku, francusku i hiszpańsku (chociaż folia miała nadruk "europejski"!).

Po lewej dla porównania wkładka wersji europejskiej.

1RHc40F.jpg

Ciekawe też, że ta odmiana ma tylko dwa okienka do zaznaczenia długości - brak tu C120. Nie ma też znaku towarowego "R" obok logo.

Przy okazji: nie wiecie, czy ten model miewał wkładki z nadrukowaną konkretną długością? W Ferro Extra z 1988 roku były wkładki i takie, i takie - tzn. z długością albo z trzema okienkami do zaznaczenia.

fzIDhuK.jpg

Edytowane przez Diabolik

Proszę tu jest ten plik , niestety ten program który mam nagrywa tylko Mp3 , jakość jest taka sobie ,chyba wina nagrania sprawdzałem na 3 deckach i tak samo .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Szanownych Kolegów!

Naturalnie wątek śledzę anonimowo od zawsze, przy rannej kawie i wieczornej herbacie. Nieodmiennie wprawia mnie w dobry nastrój.

Mam wrażenie, że moją LNS koloru pomarańczowego ma inny odcień niż ta którą Diabolik wstawiał. Chyba że brakuje mi takiej czerwieni?

Prawie na koniec moim zdaniem najbardziej nietypowa długość (48 minut) Agfy Carat. A za nią kapitalnie prezentujący się granatowy Carat - uwielbiam ją :)

Szkoda tylko, że prawie każda Agfa z tamtego okresu nie nadaje się do nagrania...

Witamy, witamy! :-)

Twój wpis dopiero teraz mi się wyświetlił - widocznie nowi userzy przechodzą kilkudziesięciogodzinny okres kwarantanny.

Też mam słabość do kaset Agfy - stary Stereochrom (ze srebrnym "herbem") był jedną z moich pierwszych kaset, a poza tym bardzo lubię ich wzornictwo. Z taśmami faktycznie bywa różnie...

Ten Carat, którego pokazałeś, występuje też w różnych obudowach - właśnie Philipsa (jest chyba nawet częściej spotykana) i oryginalnej Agfy (z szerokimi pasami "kwadracików" na fakturze obudowy). Też mam tylko tę ze zdjęcia, a Agfy mi brakuje.

Odcień pomarańczowy na obudowie LN to chyba kwestia zdjęcia, choć mogły się zdarzać jakieś odstępstwa od ideału. Poprzednia wersja, ta z poziomą wkładką, była właśnie czerwona. Może barwnik im się powoli wyczerpywał ;-)

Rzeczywiście, Agfy C-48 się trafiały - mam taką w wersji Superchrom z 1982 roku. Drugą ciekawostką dotyczącą długości jest testowa Super Ferro z 1975 roku. To chyba jedyna "trzydziestka" w wydaniu Agfy.

Zdjęcia kiepskie, bo tylko takie miałem pod ręką.

mEqIBRi.jpg

0Am63mY.jpg

Edytowane przez Diabolik

Witam!

Mój post musiał czekać na zatwierdzenie Starszyzny forumowej, stąd opóźnienie :)

Nie ukrywam, że dopiero po Twojej informacji zwróciłem uwagę na różnice w "herbach" w serii z późnych lat 70-tych. Do tej pory sądziłem, że niczym się nie różnią, utrudniając identyfikację. Z tego tez względu mam pojedyncze sztuki i nawet nie rozglądałem się za innymi. Szkoda tylko, że większość egzemplarzy, które posiadam, włącznie z zafoliowanymi bardzo trudno się kalibruje. A ja odczuwam szczególną przyjemność gdy taki starszy model służy mi użytkowo.

Tego ostatniego Carata, wczoraj pod wpływem impulsu, postanowiłem sprawdzić. W sensie skalibrować i nagrać kilka minut. Nie do wiary, ale automatyka kalibracji z mojego JVC DD-99 wycisnęła z tej kasety ostatnie soki i brzmienie było niesamowicie wierne oryginałowi. Dosłownie żadnych słyszalnych różnic w stosunku do źródła. Bardzo, bardzo rzadko mi się to zdarza w prawie 40to letnich kasetach. To chyba potwierdza tezę, że taśmy z nośnikiem FeCr były bardzo ciekawym rozwiązaniem. Ciekawe jak w przypadku innych marek (Sony, Basf) - nie mam żadnego innego materiału porównawczego.

Agfa Superchrom o długości taśmy 48 wprawiła mnie w osłupienie :) Myślałem, że mój Carat to jakiś wybryk danego sezonu a tu taka niespodzianka. Zresztą testowa 2x15 też mnie zdumiewa. Ale to oznacza że do końca kolekcji moich agf(-a) droga daleka.

W wolnej chwili wrócę jeszcze z pytaniami do Universum i Permatona (bardzo mi się ta część Twojej kolekcji podoba)

Ale to oznacza że do końca kolekcji moich agf(-a) droga daleka.

Najtrudniejsza do zdobycie jest ostatnia Agfa Metal-XS z 1989 roku. U nas taką ma tylko 'mwisniewski' (dał za nią jakiś majątek).

Rzadkością jest też "Wide Spectrum" - nawiązująca dizajnem do zielonej LNS. Jej miejsce produkcji jest zagadką - pochodzi niemal na pewno z Azji (skorupa jest niemal identyczna z TDK D "True Mechanism") ale nie wiadomo na jaki rynek była przeznaczona. W Niemczech nikt jej nie pamięta.

Ciekawostką jest też polska podróba Agfy, którą pokazywałem tu parę tygodni temu.

J0V2PHS.jpg

Agfa Metal-XS... ależ cudo :)

Mam większość kaset Agfy z ostatniej serii (chromówki skompletowałem jeszcze w latach 90'tych) ale nawet mi do głowy nie przyszło, że uwieńczeniem serii - wisienką na torcie jest kaseta z taśmą metalową. Nigdy się na nią nie natknąłem, nigdzie. Zwyczajnie nie wiedziałem o jej istnieniu. Choć inne metalowe Agfy mam.

W każdym razie dziękuję za doinformowanie. Wiele bym dał za choćby używkę :)

PS. z tą ostatnią serią mam dziwny problem - bardzo ciężko się przewijają, bardzo ciężko...

Edytowane przez Yaroos

Proszę tu jest ten plik , niestety ten program który mam nagrywa tylko Mp3 , jakość jest taka sobie ,chyba wina nagrania sprawdzałem na 3 deckach i tak samo .

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję za szybki odzew. Plik już ściągnięty :)

Ja mogę nagrać z kasety na kasetę :-)

Naprawdę?Już jet dobrze dzięki SirJack7 a byłoby super ! Napisz na priv co zrobić aby tak się stało :)

Ukryta Zawartość

W każdym razie dziękuję za doinformowanie. Wiele bym dał za choćby używkę :)

PS. z tą ostatnią serią mam dziwny problem - bardzo ciężko się przewijają, bardzo ciężko...

Używki nie istnieją :-D

Ja wiem o istnieniu tylko dwóch zafoliowanych egzemplarzy (to była "Good-bye edition", więc nakład był pewnie minimalny). Cena to minimum 200 euro, a i tak ich nie ma skąd wziąć.

Ciężko się przewijają? Te "lornetki"? Moim zdaniem to najbardziej udana seria Agfy.

• Pokaż nowe odpowiedzi