Skocz do zawartości
IGNORED

Bass-reflex w zamian zamkniętej obudowy

MaterPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam dwie obudowy 22 Litrowe i głośnik STX GDN 20/80/8 x2 - Jego QTS to aż 1,11 czyli bardzo wysoki ale więc natknąłem się na montowanie bass-reflexu i chcę zrobić to w taki sposób jak na obrazku

1.Bass reflex o szerokości 72 mm i długości 10 cm.

2.Materiał Tłumiący

3.Głośnik wentylowany cewkę z tyłu

4.Po obu stronach płyta MDF na środku wyrobiona dziura.

Czy dobrze myślę? Jak to zrobić jeżeli nie w taki sposób? W razie czego jeżeli będzie dudnić bas stłumię equalizerem. Czy w taki sposób mogę uzyskać wyższe ciśnienie na zewnątrz niż w obudowie? Czy głośnik nie uszkodzi się na wyższych głośnościach?

Czekam na odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do BR głośnik nie powinien mięć większego Qts niż 0,5. Jak chcesz uzyskać docelowe Qtc 0,75 gdy Qts głośnika wynosi 1,1. Nie wiem czy wiesz ale obudowa podnosi dobroć układu. Czyli będzie jeszcze gorzej. Taki głośnik to raczej do obudowy TL.

A po co kombinować pod górkę?

Głośnik z takim wysokim Qts nie nadaje się do obudowy wentylowanej. Szkoda energii na to.

Kup przyzwoite głośniki do BR i wtedy rób obudowę.

"Jego QTS to aż 1,11 czyli bardzo wysoki ale więc natknąłem się na montowanie bass-reflexu i chcę zrobić to w taki sposób jak na obrazku" - jeszcze raz po Polsku bo nic nie rozumiem, ani nie widzę obrazka...

Przynajmniej taki głośnik:

Ukryta Zawartość

bo ma Qts poniżej granicznej wielkości 0,5.

Dużo powyżej tej wartości NIE NADAJE się do basrefleksu, jak napisał Ci słusznie Yotomeczek.

Pewnie będziesz i tak próbował z tymi, co masz, ale do tej objętości kolumny BR średnicy 72mm trzeba zrobić długości 20 cm. Może to być zmarnowany czas i pieniądze, ale z drugiej strony basu może być więcej, niż z obudowy zamkniętej.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam ponownie. Dodam że jestem audiofilem z poziomu średniego ;)

Przed chwilą założyłem bass-reflex i okazuję się że poprawia się jakość basu 35 hz. A wyższy staje się jak by mocny. Patrząc na wychył membrany jest mała różnica trochę się zwiększa ten wychył na głośnej muzyce ale nie tak mocno jak z szczeliną. Najgorsze zaczyna się poniżej 30-35 hz - nie słyszę tej częstotliwości a Membrana zaczyna już wpadać trochę szybciej w wychył . Ale to usunę filtrem górnoprzepustowym. Nic nie dudni. Dodam że w środku jest kocyk i rozłożony od dołu do góry na tylnej ściance. Bass reflex zamieniłem z GDWK 7/50. Powiem tak nie chce się wierzyć że ani dużego wychyłu nie ma ani nie dudni. Ale coś może występować w tym.

Obudowa 22 L - Space 86.

Średnica Bass-Reflexu 73mm i długość ok.10 cm , stroi koło 40 hz.

Główny rezonans głośnika:45 Hz.

Edit:

Rurkę sprawdziłem tylko na test. Dalsze oczekuję odpowiedzi.

• 2 tygodnie później...

Mam jeszcze pytanie:

1.Czy do takiej obudowy wystarczy 75x185 mm Bass-reflex czy będzie wyższe odczuwalne ciśnienie?

2.Czy strojenie 50 Hz jest dobrym pomysłem? Nie zależy mi na niższym zejściu jak gdzieś do 40 hz?

3.Czy STX GDN 22-140-8 wystarczy do obudowy 22L i czy to nie wpłynie na głębokość basu?

4.O co chodzi z tą zakładką Phase plot i jest to liczony w deg w WINISD?

5.Co to znaczy Szybki bas i czy on daje też ciśnienie?

z wyliczeń WINISD.

-Impuls będzie dobry bo 8-9 ms

-Głośność 40 Hz będzie na 81,6 db to i tak dobra głośność bo pokój ma tylko 10 m2 a podbija.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.