Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  95 członków

Telefunken Klub
IGNORED

Klub miłośników starych gratów firmy Telefunken.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze dwa inne amplitunery z lat 70tych, oba są rozstrojone, ale tylko o około 1mhz. Wydaje mi się, że domowymi sposobami nic tu nie zrobię. Potrzebuję magika-elektronika, najlepiej z okolic Krakowa. Mogę też wysłać sprzęt gdzieś dalej, tylko to zawsze jest ryzyko.

• 1 miesiąc później...

Ja mam ciekawostkę, z której się cieszę, bo sprzęt tani nie jest jak sprawdziłem w necie, no i żadko już spotykany, 83 rok sam mówi za siebie . . . .

WP2017091_qhanarw.jpg

pilota nie mam ale po tylu latach nie można mieć wszystkliego, cd na pewno pójdzie pod młotek bo ciut jest za szeroki do półki

Mma jeszcze teraz takiego . . .

WP2017091_qhanara.jpg

ładnie się w nim prezentują kasety z ciekawą grafiką.

mam do kompletu jeszcze tuner cyfrowy z serii 200 , ale nie włącza się, może ktoś się chce pobawić ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Witam serdecznie klubowiczów Telefunkenowych.

Poszukuję kolumn Telefunken TL 400 lub TL 500.

Czy ktoś może z Was ma na sprzedaż któreś z nich?

Miałem już TL 700 i TL 710, jedne i drugie doskonałe.

Kupowałem je kilka lat temu w cenach 250-300 zł.

Obecnie zrobiło się jakieś wariactwo i TL 700 są na allegro wystawione w cenie 1000 zł!

Brzmi jak żart i nie wydaje mi się żeby znalazł się chętny za nie w tej cenie.

W Niemczech są o połowę tańsze, więc to chyba jakiś przypadek i próba zarobienia paru groszy na dobrym opisie i małej fali na TL, która od jakiegoś czasu przewija się w naszym światku.

Tak czy siak w momencie gdy wystawione są tak drogo to raczej nie doczekam się w najbliższym czasie kolumn w rozsądnej cenie. Ceny będą sztucznie zawyżone.

Zapomniałem się, z tego wszystkiego i zadaję pytanie raz jeszcze, czy ma ktoś na sprzedaż dobrze utrzymanąparkę w rozsądnej cenie? W grę wchodzą TL 400 lub TL 500. Potrzebuję do zestawu grającego w niedużym pokoju.

Pozdrawiam serdecznie!

• 4 tygodnie później...

Ja mam ciekawostkę, z której się cieszę, bo sprzęt tani nie jest jak sprawdziłem w necie, no i żadko już spotykany, 83 rok sam mówi za siebie . . . .

WP2017091_qhanarw.jpg

pilota nie mam ale po tylu latach nie można mieć wszystkliego, cd na pewno pójdzie pod młotek bo ciut jest za szeroki do półki

Mma jeszcze teraz takiego . . .

WP2017091_qhanara.jpg

ładnie się w nim prezentują kasety z ciekawą grafiką.

mam do kompletu jeszcze tuner cyfrowy z serii 200 , ale nie włącza się, może ktoś się chce pobawić ?

• 4 tygodnie później...

Witam jeszzcze mozna trafic kolumny z serji Tl w normalnych cenach U mnie najczesciej uzywane sa wlasnie tl 700 podpasowało mi ich brzmienie

Witam , dołączam do klubu z moim ulubionym gramofonem S 500 , full oryginal :)

post-57207-0-61174500-1509721854_thumb.jpg

post-57207-0-01886400-1509721873_thumb.jpg

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Ja slucham wlasnie tl 500 na opusie 301 drugi dzien kupilem z ciekawości Fajne te dwudrożne kolumienki sprawia frajdę ladny bas i jest go sporo a ustawione mam byle jak

jakby co to...

Widziałem jakiś czas temu na Allegro chyba dwie sztuki, które zeszły w okolicach 100 zł. Trzeba być cierpliwym i czujnym :-)

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie. Chciałbym prosić o pomoc w doborze sprzętu licząc na Waszą wiedzę i osłuchanie. Obecnie mam kolumny Phonocord 4060 B połączone z Yamahą A 450. Ten zestaw jednak nie powala. Potrafi zagrać dynamicznie, głośno na 16 metrach, ale mi nie o to chodzi. Słucham bluesa, akustycznej muzyki, trochę jazzu, kobiece wokale, itp. Chciałbym ciepła, klimatu, przestrzenności przy niewielkiej głośności czego mi teraz bardzo brakuje. Myślę w pierwszej kolejności nad jakimś wzmacniaczem/amplitunerem do 1000 zł. Potem pewnie byłby kolumny, chyba że obecne by mnie zadowoliły. Dodam, że słucham z CD, choć z uwagi na leżący w szafir zestaw winyli korci mnie gramofon. Aha... Uwielbiam starocia! Proszę o jakieś ukierunkowanie. Pozdrawiam. Robert

Witam ja niestety nie znam tych kolumn

Mam kilka kolumn telefunkena i ladnie sie zgrywaja z wyzszymi modelami yamahami a tam też sa isophony

Może tez ciekawie zagrac z amplitinerami telefunkena trx

Niektore kolumny potrzebują mocy zeby grac swobodnie

Moje kolumny itt 8092b 80 wat 4 ohm napedzam yamaha 120 wat 8 ohm i dopiero teraz kolumny zaczely grac

Niezaleznie czy slucham cicho czy głośno

W okolicach 1000 zl mozna juz kupic cos fajnego o odpowiedniej mocy i lepszym brzmieniu niz a 450

Może z okolicy ktos by pomógł i pozwoli na odsluch z pana kolumnami

Ja ostatnio kupilem sabe 8100 z telefunken tl 500 za ok 400 zl i ładnie to gra wiec na pewno do 1000 zl można zlozyc fajny system ze staroci i ewentualnie statczy na przeglad czy naprawę

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

No i temat Telefunkena umiera śmiercią naturalną......Może jakieś nowości :) Kto jest bardziej zadowolony z Telefunkena niz z Grundiga lub Odwrotnie W jakich konfiguracjach ? :)

A moje nowe odkrycie to Heco PSM1000. Zakochałem się w nich a grają na przemian z Opusem 301 i Grundigiem V7000. Z Grundigiem chyba lepiej i póki co pogoniły do magazynku Canton Quinto 520. Jednak duża powierzchnia niskotonowca robi swoje.

U mnie grundigi 850 pro grają z luxmanem r 1500 zawsze mi pasowało połączenie luxmana z koumnami grundiga , z opusem 301 tez ładnie graja te grundigi, Uzywam tez grundig minerva 6050 z wyzej wymienionymi amplitunerami i tez jest bardzo dobrze

Za to moja yamaha cr 1000 najlepiej gra z telefunken tl 800 jest czego posłuchac w tym połączeniu

Mam tylko kilka amplitunerów i do nich próbuje dopasować resztę toru aby brzmienie mi odpowiadało

A ja w dalszym ciągu nie mam szczęścia do okazyjnego nabycia jakichś TL-ów a nie ukrywam że ciekawość mnie zżera :)

A może ktoś chciałby się wymienić jakimś zestawem TL800 lub TL700 no coś co posiadam u siebie tak żeby posłuchać, ocenić i za miesiąc się odmienić? Ja mam taką pracę że jeżdżę po całej Polsce tam gdzie sobie sam zaplanuję i mógłbym dowieźć kolumny na zamianę a później je odebrać. Na tylnym siedzeniu byłyby bezpieczne a moc Opusa czy V7000 nie jest jakaś zabójcza i ryzyko uszkodzenia jest małe. Co wy na to? Zawsze to jakaś metoda na posłuchanie czegoś czego nie posiadamy... Można zrobić zestawienia tego co się ma a przecież nie słuchamy wszystkiego naraz a znając nasze wspólne maniactwo to każdy ma po kilka zestawów. Ja to spokojnie nazbierałbym ponad 20 :)

A ha, jakby co to jestem z Rzeszowa

U mnie grundigi 850 pro grają z luxmanem r 1500 zawsze mi pasowało połączenie luxmana z koumnami grundiga , z opusem 301 tez ładnie graja te grundigi, Uzywam tez grundig minerva 6050 z wyzej wymienionymi amplitunerami i tez jest bardzo dobrze

Za to moja yamaha cr 1000 najlepiej gra z telefunken tl 800 jest czego posłuchac w tym połączeniu

Mam tylko kilka amplitunerów i do nich próbuje dopasować resztę toru aby brzmienie mi odpowiadało

Fajnie ,że masz Grundigi i Tl800 Smiem twierdzić ,że w tym połaczeniu Grundigi grają za słodko a Tl800 Nie zasługuja na cd1000 :):) Opisz jak to gra z twojej perspektywy,który system wolisz a może dwa i z jakim zródłem to gra? Jesli można sie spytac jak długo siedzisz w tych sprzetach ? :)))

Grundig box 1500a professional i Kenwood Basic M2

Moc jest duuża ,ale nie o to chodzi.....Jak ten Kenwood Basic M2 radzi sobie z Grundigami? Jakie żródło?

Radzi sobie bardzo dobrze, nawet przy duzych skladach nic sie nie zlewa.

Mialem u siebie Sanyo JA340 ale Kenwood to inna liga.

Zrodla to: Sony CDP11S, Telefunken HS950, Yamaha CD2 i czasami Philips CD960

Fajnie ,że masz Grundigi i Tl800 Smiem twierdzić ,że w tym połaczeniu Grundigi grają za słodko a Tl800 Nie zasługuja na cd1000 :):) Opisz jak to gra z twojej perspektywy,który system wolisz a może dwa i z jakim zródłem to gra? Jesli można sie spytac jak długo siedzisz w tych sprzetach ? :)))

Od około 5 lat interesuje się tym tematem

Luxman ma swoje specyficzne brzmienie nie sposób go nie odróżnić od innych japońskich amplitunerów razem z grundigami tworzy specyficzna magie ale tez potrafi zagrać z pazurem

Mimo ze preferuje ostrzejsze brzmienie lubię tego luxmana zastanawiałem sie długo czy go nie sprzedać ale zostaje

W tej chwili uzytkuje luxmana z telefunkenami hl 1700 ale musze jeszcze dłużej posłuchach żeby wyrazić opinie ale na pewno nie jest zle w tym połaczeniu

Z luxmanem gra philips cd 350 na kablu grundiga

W innych systemach uzywam tez philipsa cd 350, cd 150, denona dcd 1100 lub ale nie czesto yamahy cdx 1060

Tl 800 + yamaha cr 1000 potrafi zagrać bardzo przestrzennie wrazenie bycia w srodku, do tego brzmienie np saksofonu jest swietne

u mnie tl 800 stoją na stole mam je na wysokości mojej głowy

Za to brzmienie gitary najbardziej mi sie podoba u Telefunkena Opusa 2430 z dwu drożnymi monitorami uhera z poczatku lat 70 nie pamietam w tej chwili modelu

Większość kolumn używam z oryginalnymi kablami

Wszystko zależy czego chcem posłuchac nieraz dla jednego utworu warto wyciagnąc inny zestaw gratów

ale i tak ciagle porównóje wszystko ze wszystkim czasami miłe zaskoczenie a czasami klops wychodzi, jestem pewny to musi swietnie zagrać a sie okazuje inaczej

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.