Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny/monitory do symfoniki 25m'

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

Kyle

Jak już dajesz linki to przeczytaj co jest ponad wykresami czyli recenzja Kisiela. Co ja zrobię, że te kolumny w tej cenie bardzo ładnie grają. Mnie spadki ani wzrosty dB nie interesują.

A szkoda, bo to cenna informacja o zestawach za 17tys. natomiast Kisiel dawno już napisał że w Audio nie będzie złych recenzji, tylko dobre i bardzo dobre bo tego wymagają dystrybutorzy urządzeń.

Ciężka sprawa, bo do symfoniki - to powinny być w miarę naturalne (bo idealnych nie ma) tu można polecić Proaki, NHT i niektóre Dynki i wiele innych...

Wszystko zależy od tego jak złoży się system....

T tym przypadku ważne są priorytety, a te są wymagające...

Koniecznie wypróbuj monitory Minima Vintage Sonus Faber które trudno znależć na wtórnym rynku ale jak się mocno postarasz to kupisz u polskiego dystrybutora nowe

lub demo za 10.000. Grają przepięknym, nasyconym dżwiękiem pomimo niewielkich rozmiarów i jest to idealny kandydat do grania klasyki w najlepszych barwach.

Słuchałem ich co nieco i uważam, że polecanie ich do symfoniki jest małym nadużyciem... Albo i większym.

Owszem ślicznie to gra, bardzo fajnie udaje bas - ale praktycznie niczego nie usłyszysz, co jest na płycie nagrane i schodzi poniżej 55-60 Hz... Taka "okrojona" symfonika...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Musiałeś słuchać SF Minima Vintage w złej konfiguracji.

Ja zastosowałem stereofoniczną 100 W/8 w pełni zbalansowaną końcówkę Electrocompanieta i pre w układzie xlr.To był soniczny strzał w 10.

Takiego dżwięku nie słyszeli nawet starzy górale. Klasa sama w sobie.Po prostu kocham te monitory. Gdybyś zobaczył miny kolegów - jeno

wielkie szemranie i pytania czy to naprawdę gra minima ? He,he, stało wtedy 3 pary kolumn więc nie bardzo chcieli uwierzyć że to demonstrowała się Minima Vintage.

Musiałeś słuchać SF Minima Vintage w złej konfiguracji.

Ja zastosowałem stereofoniczną 100 W/8 w pełni zbalansowaną końcówkę Electrocompanieta i pre w układzie xlr.To był soniczny strzał w 10.

Takiego dżwięku nie słyszeli nawet starzy górale. Klasa sama w sobie.Po prostu kocham te monitory. Gdybyś zobaczył miny kolegów - jeno

wielkie szemranie i pytania czy to naprawdę gra minima ? He,he, stało wtedy 3 pary kolumn więc nie bardzo chcieli uwierzyć że to demonstrowała się Minima Vintage.

Ot, może i podobnie jak Ty Extrem z Antieonem...

Lecz nie ma większego znaczenia , czy to będzie ultrawysokoprądowy i mocny piec. Tak czy owak - kolumny niżej nie zejdą:( Choć barwa, czy spójność jest wybitna, to nie będzie części dźwięków na dole i rozdzielczości podłogówek:( Dlatego też dla mnie - odpada.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Witajcie,

Poszukuję zestawu głośników do swojego pokoju. Zależy mi na tym aby nie były specjalnie wymagające mocowo. Moja końcówka mocy to tranzystor 70W, zewnętrzne pre jest lampowe. Szukam konstrukcji uniwersalnej ponieważ w przyszłości rozważam zmianę końcówki. Budżet do 10.ooo

Już coś rozmawialiśmy nt. Zingali, ale wyższych modeli, ale jeśli w tym budżecie to z monitorów z klasyką spokojnie walczą Zero Bookshelf i teraz nowe Zingali Home Monitor 1.6 Do tej pory nie było podstawkowców z Home Monitor. Te kremowe z orzechową tubą grają właśnie w Audiofilu w Warszawie.

W 25m bez problemu grają też 6 calowe podłogówki Zero Sei, choć trochę przekraczają budżet (13tyś pln). Te też są w Warszawie do posłuchania.

70W w każdym przypadku wystarczy. Szybkość, otwartość i dynamika tub bardzo się w symfonice przydają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22055-0-37757400-1392835876_thumb.jpg

post-22055-0-12752000-1392838675_thumb.jpg

post-22055-0-89460500-1392839621_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość Synthax

(Konto usunięte)

Bardzo dziękuję Wszystkim za wszystkie sugestie. Kierując się cenami, możliwościami odsłuchu (a co dalej idzie wrażeniami przypisanymi pewnym założeniom) i innymi subiektywnymi względami zdecydowałem się na projekt OB. Niestety przekonałem się, że gotowe kolumny oferujące satysfakcjonujące dla mnie brzmienie są poza wskazaną kwotą... A wspomniany projekt ma aspekt poznawczy dzięki któremu spojrzenie na niektóre mity przynosi nowe podejście do dźwięku jako takiego i w aktualnym momencie daje więcej satysfakcji niż dotychczasowe działania w temacie. Być może sytuacja ulegnie zmianie w przyszłości, tego nikt nie wie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.