Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel Ra 12 lub NAD C356BEE / + zew. DAC

lukasz0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Składam swój pierwszy zestaw Stereo (tylko do muzyki). Niedawno zakupiłem kolumny podłogowe Monitor Audio RX8. Zatanawiam się nad wzmacniaczem do nich. Głównym źródłem będzie póki co laptop, starsza Toshiba (Satellite A200-1GM) posiadająca niestety tylko wyjście słuchawkowe no i USB. Salon - 22m2. Muzycznie raczej wszystkiego po trochu z naciskiem na elektronikę.

Myślałem nad takimi opcjami:

- NAD C356BEE + Arcam rDac/NuForce Icon Dac

- Rotel Ra 12 (wiem, że ma wbudowany Dac ale niestety nie można podłączyć kompa, dlatego może jeden z powyższych Dac'ow o ile ma to sens)

- Rotel Ra 12 + V-link 192 (lub jakaś alternatywa)

Zaznaczam, że dopiero zaczynam swoją przygodę z audio, dlatego prosiłbym o opinie i podpowiedzi w tek kwestii no i oczywiście o wyrozumiałość. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/109624-rotel-ra-12-lub-nad-c356bee-zew-dac/

Witaj,

jeśli szukasz brzmienia otwartego, dynamicznego moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłby wzmacniacz NAD C356 BEE w wersji z wbudowanym przetwornikiem. Przetwornik oferuje wysoką jakość dźwięku, ma moźliwiść wprowadzenia sygnału cyfrowego złączem coaxialnym, optycznym oraz USB.

Jeśli natomiast szukasz trochę łagodniejszej brzmieniowoo opcji, z lepszym wypełnieniem, wyraźniejszym środkiem pasma, zwróć koniecznie uwagę na integrę Arcam FMJ A19 w połączeniu z przetwornikiem Arcam rPac lub Nad DAC1.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, możliwe źe znajdziesz u nas jeszcze inne, równie ciekawe dźwiękowo propozycje. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

- NAD C356BEE + Arcam rDac

Ja korzystam z tego połączenia. Na chwile obecna nie zmienił bym go na żadne inne. Jestem abrdzoz tego zadowolony. Też słucham muzyki elektronicznej. Przy tym sprzęcie sie nie zawiedziesz. Gra to u mnie od niedawna z Dali Ikon 6

Dzięki Panowie za odpowiedzi.

Q21, czy DAC wbudowany w Nad'a jest lepszej jakości niż w/w? Pytam ponieważ przy zastosowaniu np. NuForce Icon HDP mogłbym mieć dodatkowo wzmacniacz do słuchawek.

5z0p3n, czy zmieniałeś zasilacz po kupnie czy zostawiłeś oryginalny?

Ktoś coś może o pozostałych opcjach z Rotel'em? Miałem okazję odsłuchać kilku numerów przy kombinacji MA RX8 i Rotel RA 12, niestety tylko z pendrive czyli pliki nie były najwyższej jakości a i tak ładnie to zagrało.

Na razie nie bo mam inne wydatki jak sie kiedys odkuje to wymienie. porównywałem kilka dacow wszystkie na oryginalnych zasilaczach, ten wypadl najciekawiej.

Połączenie wzmacniacz słuchawkowy z DAC + wzmacniacz stereo ma w ogóle sens?

Oczywiscie że tak. Tyle że sensem jest DAc+ wzmacniacz słuchawkowy a nie na odwrót. Chodzi o to aby w głownej mierze był to przetwornik dobrej klasy w stereo. Złącze słuchawkowe ma być dodatkiem ktory pomoże Ci dobrze słuchać muzyki bez włączania wzmacniacza.

• Moderatorzy

Dzięki Panowie za odpowiedzi.

Q21, czy DAC wbudowany w Nad'a jest lepszej jakości niż w/w? Pytam ponieważ przy zastosowaniu np. NuForce Icon HDP mogłbym mieć dodatkowo wzmacniacz do słuchawek.

Ktoś coś może o pozostałych opcjach z Rotel'em? Miałem okazję odsłuchać kilku numerów przy kombinacji MA RX8 i Rotel RA 12, niestety tylko z pendrive czyli pliki nie były najwyższej jakości a i tak ładnie to zagrało.

dac wbudowany w nada ma aktywne tylko 1 wejście i musisz wybierać hebelkiem z tyłu które,

w rotelu pilotem wybierasz które ma pracować :) tak więc funkcjonalność rotela jest o wiele lepsza,

sądzę że ra 12 zaspokoi twoje potrzeby w 100%.

jak masz większy budżet to pomyśl o ra 1570

Witaj,

jeśli szukasz brzmienia otwartego, dynamicznego moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłby wzmacniacz NAD C356 BEE w wersji z wbudowanym przetwornikiem. Przetwornik oferuje wysoką jakość dźwięku, ma moźliwiść wprowadzenia sygnału cyfrowego złączem coaxialnym, optycznym oraz USB.

Jeśli natomiast szukasz trochę łagodniejszej brzmieniowoo opcji, z lepszym wypełnieniem, wyraźniejszym środkiem pasma, zwróć koniecznie uwagę na integrę Arcam FMJ A19 w połączeniu z przetwornikiem Arcam rPac lub Nad DAC1.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, możliwe źe znajdziesz u nas jeszcze inne, równie ciekawe dźwiękowo propozycje. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

włączcie do oferty Rotela, będzie więcej alternatyw do doradzania :)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.