Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 75 czy PM 7000/7200 etc

Adam_53653

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stoję przed trudnym wyborem. Jak w temacie, podpowiedzcie co wybrać? Czy warto dopłacić 300zł do PM 75 czy zostać przy wyborze który padł na PM 7000/7200. Będzie to grało z kolumnami Jamo s718 które zostaną poddane profesjonalnemu tuningowi, jeżeli tuning nie pomoże (chociaż człowiek który zajmuje się tym od kilkunastu lat zapewnia że po tuningu nie będą miały nic wspólnego z s718 poza wyglądem - którym już się zająłem wcześniej, zostały pomalowane ponieważ nie mogłem już patrzeć na te srebro) to wybrałem po odsłuchach Dali 450, ale mniejsza o to. Czekam na odpowiedzi, dość pilna sprawa bo czas mam do poniedziałku, pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/109691-marantz-pm-75-czy-pm-70007200-etc/

Wszystko zalezy od preferencji i zgrania sie w systemie. Nie pamietam dokladnie jak graly te Jamo. Co do pm 7000 to jednak minimalnie jasniejsze brzmienie, ale bez cienia ostrosci. Pm 75 to jednsk troszke cieplejszy wzmacniacz, ale na pewno lepszy i nie tak mulowaty jak pm 80 . Pm 75 ma tez Daca wiec to tez plus. Jednak u mnie Pm78/8000 to to samo co pm68/7000/7200 lepiej sie spisywal. U mnie pm-75 byl jakis mniej dynamiczny zbyt malo rozdzielczy, bardzidj zamulony niz 78. Na forum 75 ma lepsze opinie ijest wyzej oceniany, choc oba w tym przedziale sa cenione, ja pisze ze swojego doswiadczenia i jest to moja subiektywna ocena. Warto zauwazyc, ze pm 75 to wiekowy wzmacniacz i dosc czesto na rynku wtornym grzebany. Wiec jesli wybor padnie na niego to radze sie przyjrzec dokladnie. Co do tuningu kolumn , na czym mialby on polegac ?. Moge powiedziec tylko , ze same glosniki uzyte w kolumnach sa bardzo przecietne wiec modyfikacje dadza watpliwe efekty, w porownaniu do kosztow modyfikacji. Jaki wzmacniscz aktualnie uzywasz , uzywales? To pomoze przy wyborze, czego ci brakowalo? Zaznaczam , ze ani jeden ani drugi nie jest wiecej warty niz 1000zl.

Tak też właśnie myślałem, że lepiej kupić mniej leciwy np pm 7000/7200/8000 bo to to samo tylko 8000 ma przełączenie na A i ewentualnie poddać go kiedyś tuningowy, który czytałem jest wart zachodu w tych modelach.

A co do tuningu kolumn dostałem taką odpowiedź:

''Tuning obejmuje wszystko to, co pisze na stronie. Przede wszystkim przebudowa zwrotnic, okablowania, często inne zawieszenie głośników, lepsze materiały wytłumiające i inne - wszystko co może mieć wpływ na jak najlepszy dźwięk. Jedna z tych przeróbek daje różnice w niuansie, ale wszystkie razem sumują się na tyle, że kolumny potrafią zagrać o połowę lepiej.''

''Po przeróbce będą grały jak kolumny w cenie około 5-8 tysięcy. Tuning trwa kilka dni roboczych.''

Jaki wzmacniscz aktualnie uzywasz , uzywales? To pomoze przy wyborze, czego ci brakowalo? Zaznaczam , ze ani jeden ani drugi nie jest wiecej warty niz 1000zl.

Używałem Denona PMA 1315r. Brakowało mi ułożenia i u miejcowienia, ale to raczej w większym stopniu wina kolumn.

''Tuning obejmuje wszystko to, co pisze na stronie. Przede wszystkim przebudowa zwrotnic, okablowania, często inne zawieszenie głośników, lepsze materiały wytłumiające i inne - wszystko co może mieć wpływ na jak najlepszy dźwięk. Jedna z tych przeróbek daje różnice w niuansie, ale wszystkie razem sumują się na tyle, że kolumny potrafią zagrać o połowę lepiej.''

''Po przeróbce będą grały jak kolumny w cenie około 5-8 tysięcy. Tuning trwa kilka dni roboczych.''

Niezłe bujdy ktoś ci pcha odnośnie tuningu, przebudowa zwrotnic to nie taka chwila .

To pomiary , odsłuchy, itd

No chyba, że ktoś robi to za pomocą kalkulatora :)

Jeśli zmienisz zawieszenie, zaingerujesz w parametry TS , co za tym idzie bedzie trzeba projektować zwrotnice od nowa i może to wyjść z niekoniecznie lepszym efektem, strojenie br-u od nowa, możliwe nawet przeróbki obudowy, ze względu na potrzebną pojemność.

W prostym wytłumaczeniu, mnóstwo roboty z niewiadomym efektem końcowym, nieadekwatny do poniesionych kosztów.

Ciekaw jestem , kto się tym zajmuje.

Te jamo mają słabe głośniki, wiec jakiekolwiek modyfikacje są bezsensowne, wrzucenie pieniędzy w błoto.

Lepiej je sprzedać, zainwestować w nowe, bo te modyfikacje to strata czasu i kasy.

A sądzę, że ktoś kto sę tym zajmuje sam za bardzo nie ma o tym pojęcia patrząc na to co ci napisał, albo bardzo chce cię naciągnąć.

Rozmawiałem z tym człowiekiem i na stronie i sam mówił mi, że zajmuje się tym od 30lat i że właśnie ten tuning może trwać nawet ponad dwa tygodnie ponieważ są to odsłuchy, pomiary, dostrojenie, zmiany i jeszcze raz odsłuchy i aż do osiągnięcia optimum.

Wszystko zależy ile taki tuning ma kosztować. Owszem, musi kosztować, jeśli są to 2 tygodnie czyjejś pracy. Pytanie tylko, czy za koszt kolumn plus tuningu nie kupisz czegoś gotowego, o czym możesz poczytać opinie, posluchać i wiesz jak to brzmi. Ten tuning może dać wiele, ale pamiętaj, że kasy w niego włożonej nigdy nie odzyskasz przy odsprzedaży - więc to jak małżeństwo na całe życie ;)

Popatrz po prostu co za tą kasę możesz mieć od ręki dostępnego i się zastanów.

Powrót po dłuższej przerwie...

za kasę tuningu nie kupie żadnych kolumn które by godziwie zagrały, a tych za bezcen też bez sensu sprzedawać z resztą kto je kupi;) zostawie je już na amen najwyżej przeniosę do drugiego pokoju lub oddam bratu;)

za kasę tuningu nie kupie żadnych kolumn które by godziwie zagrały, a tych za bezcen też bez sensu sprzedawać z resztą kto je kupi;) zostawie je już na amen najwyżej przeniosę do drugiego pokoju lub oddam bratu;)

Jak to czytam śmiać mi się chce, widać nie masz pojęcia o budowie kolumn głośnikowych. Za 1000 jesteś w stanie kupić o wiele lepsze kolumny.

A nie wierzę, że ktoś zrobi to po taniości , bo same elementy do zwrotek, bass reflexy, okablowanie, wygłuszenie itd swoje będzie kosztować + czas tego kogoś.

Jeśli ingeruje się w zawieszenie, głośnik trzeba od nowa robć pomiary TS głośnika, od nowa zwrotnica, nowa obudowa bardzo często lub zmiany w obecnej. Co za tym idzie nowy bass- reflex inne strojenie.

Pisałem również, że głośniki są bardzo przeciętne i to dlatego to one nas w tym wypadku ograniczają, wiec takie mody na wiele się nie zdadzą.

Więc albo ktoś to będzie robił charytatywnie, albo zrobi to dobrze i skasuje z 1000zł , albo zrobi pomiary z kalkulatora, zmieni w kit br-y, kable, wygłuszenie i może być gorzej niż było.

Możesz napisać jaka cena tego " tuningu" i kto ma go robić ?

Ale czy warto kupywać kolumny za 1000zł? Za w miarę używki 1500-2000.

Koszt tuningu 850zł

Tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

żródło:

Ukryta Zawartość

''Pragniemy podkreślić, że tuning kolumn jest procesem czasochłonnym. Nie można dokonać tego w 2 dni.

Jest to proces w pewnym sensie artystyczny, wymagający wydłużonych okresów słuchania o różnych porach dnia, na przestrzeni przynajmniej kilku dni. Kolumny trzeba rozmontować, znaleźć ich słabe punkty, przekonstruować wszystko to, co negatywnie wpływa na brzmienie, po czym powoli złożyć na nowo, jednocześnie wykonując liczne testy odsłuchowe i korygując brzmienie na bieżąco. Czasami również trzeba czekać dość długo na nietypowe elementy. Na samym końcu tego procesu kolumny wymagają również dłuższego okresu docierania, słuchania i ewentualnie dalszego korygowania brzmienia, np. przez strojenie zwrotnic, dobór właściwej ilości zwojów w cewkach, zmianę rodzaju i ilości wytłumienia, powierzchni otworu bass reflex i inne zabiegi. Dlatego cały proces przeróbki może potrwać od 2 do 4 tygodni.''

Wydaje mi się, że przykładają się do tego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej jest kupić używane firmowe kolumny. Jeżeli nie podejdą z łatwością można je sprzedać za godziwe pieniądze, choćby z małą stratą. Tuningowane kolumny z kolei rzadko kto kupuje i jeśli już to traci się na nich dużo więcej.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale czy warto kupywać kolumny za 1000zł? Za w miarę używki 1500-2000.

Koszt tuningu 850zł

Tutaj:

Ukryta Zawartość

żródło:

Ukryta Zawartość

''Pragniemy podkreślić, że tuning kolumn jest procesem czasochłonnym. Nie można dokonać tego w 2 dni.

Jest to proces w pewnym sensie artystyczny, wymagający wydłużonych okresów słuchania o różnych porach dnia, na przestrzeni przynajmniej kilku dni. Kolumny trzeba rozmontować, znaleźć ich słabe punkty, przekonstruować wszystko to, co negatywnie wpływa na brzmienie, po czym powoli złożyć na nowo, jednocześnie wykonując liczne testy odsłuchowe i korygując brzmienie na bieżąco. Czasami również trzeba czekać dość długo na nietypowe elementy. Na samym końcu tego procesu kolumny wymagają również dłuższego okresu docierania, słuchania i ewentualnie dalszego korygowania brzmienia, np. przez strojenie zwrotnic, dobór właściwej ilości zwojów w cewkach, zmianę rodzaju i ilości wytłumienia, powierzchni otworu bass reflex i inne zabiegi. Dlatego cały proces przeróbki może potrwać od 2 do 4 tygodni.''

Wydaje mi się, że przykładają się do tego...

Jeżeli ten marketingowy bełkot cię przekonuje to rób co uważasz, jeszcze trzeba mieć co ulepszać

To takie wkładanie w malucha silnika 1.4 , może i będzie szybciej jeździł , ale i cały samochód trzeba by przeprojektować, rame , zawieszenie itd

A i tak po takim tuningu nie będzie to klasa choćby głupiego opla Astry, corsy rozumiesz ?

Te głośniki są do bani i nic z nich nie da się wykrzesać.

Tuning był by warty, jesli była by dajmy na to licha obudowa a super głośniki, wtedy można kombinować, tu cały projekt jest do bani wraz z wykorzystanymi głośnikami.

Jak teraz nie zrozumiesz, to zostaje ci wywalić w błoto 850zł ,sprzedałbyś to i dołożył te 850zł i masz kolumny 2 klasy wyżej !!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.