Skocz do zawartości
IGNORED

19m2 z aneksem, podłogowe, czy podstawkowe

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

do pokoju z aneksem 19m2 powinienem wybrac kolumny podłogowe, czy podstawkowe?

Zależy mi na dzwięku przestrzennym, z mocnym, dobrej jakości basem. Chcę czuć niskie tony, jak na imprezie plenerowej, bez dudnienia, z wrażeniem, że bas jest głeboki. Koniecznie musi być zrównoważony bez względu na częstotliwośc, a nie, że przy 60hz i więcej, będzie go więcej , niż przy 40. Bardzo nie lubię twardego pukania niskich częstotliwości np. w muzyce elektronicznej (tech house, deep house, techno). Słucham też artystów takich jak Queen, Sting, Pink Floyd.

Frontowa ścianka kolumn skierowana w stronę słuchacza, będzie odległa od ściany na mniej niż metr, więc nie wiem, czy może być bas reflex z tyłu, mam nadzieję, że doradzicie.

Dobrze by było aby kolumny grały tak, że bez względu na to, gdzie będę w pokoju niskie częstotliwości będą słyszalne na jak najbardziej równym poziomie.

Na kolumny jestem w stanie wydać jakieś 3000, potem do tego będę kupował wzmacniacz.

Witaj,

jeśli tak duży nacisk kładziesz na dobrej jakości bas, to namawiałbym raczej na kolumny podłogowe. Szybki, mocny i mięsisty bas z dobrym uzupełnieniem reszty pasma uzyskasz chociażby z kolumn Paradigm Monitor 7 v.7, które idealnie pasowałyby do Twojego pomieszczenia. To właśnie na tej kolumnie budowałbym Twój nowy system audio.

Pewną alternatywą mogą być kolumny podstawkowe Definitive Technology Studio Monitor 55, które dzięki swojej budowie i charakterystyce mogą okazać się także dobrą opcją. Ostatnią propozycją jest Dali Ikon 2 MK2, które w połączeniu ze wzmacniaczem o charakterystyce bardziej skupionej na dolnych rejestrach, dociążeniu także powinny Cię usatysfakcjonować. Atutem tych kolumn są bardzo dobre wysokie tony za sprawą świetnego głośnika hybrydowego.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

jeśli tak duży nacisk kładziesz na dobrej jakości bas, to namawiałbym raczej na kolumny podłogowe. Szybki, mocny i mięsisty bas z dobrym uzupełnieniem reszty pasma uzyskasz chociażby z kolumn Paradigm Monitor 7 v.7, które idealnie pasowałyby do Twojego pomieszczenia. To właśnie na tej kolumnie budowałbym Twój nowy system audio.

Pewną alternatywą mogą być kolumny podstawkowe Definitive Technology Studio Monitor 55, które dzięki swojej budowie i charakterystyce mogą okazać się także dobrą opcją. Ostatnią propozycją jest Dali Ikon 2 MK2, które w połączeniu ze wzmacniaczem o charakterystyce bardziej skupionej na dolnych rejestrach, dociążeniu także powinny Cię usatysfakcjonować. Atutem tych kolumn są bardzo dobre wysokie tony za sprawą świetnego głośnika hybrydowego.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Poszedł mail do Was. Tam się trochę bardziej rozpisałem, na czy mi zależy.

Ale tutaj również niech się temat toczy.

W wypadku kolumn podstawkowych , gdyby basu było mało, kupiłbym jakiś subwoofer. Proszę brać pod uwagę także takie rozwiązanie jeśli ma sens.

Witam,

Oczywiście kolumna podłogowa pozwala przy mniejszym nakładzie budżetu na uzyskanie większego - lepszego dolnego pasma, ale nie oznacza to, że kolumna podstawkowa nie zagra dobrze.

Obecnie coraz więcej klientów decyduje się na rozwiąznie bazujące na dwóch dobrych podstawkach, które czasem wspierane są przed subwoofery.

Ja zaproponował bym takie kolumny jak: Usher V-601 lub Usher N-6300. Oczywiście są to kolumny klasy wyższej, ale dzięki temu jakość uzyskane dźwięku jest lepsza. Co do subiektywnych odczuć to najlepiej posłuchać i wybrać samemu.

Jako suba, mogę polecić ewentualnie taką markę jak Velodyne.

Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony lub kontaktu z nami

Jeśli po odsluchu, Paradigm Monitor 7 v.7 by mi podeszło, to jaki wzmacniacz do tego? lepiej nowy, czy używany?

I czy tem wzmacniacz byłby też odpowiedni do innych kolumn z tego tematu?

Oczywiscie mysle o wzmacniaczu zintegrowanym.

Do 19 metrów można brać podłogówki spokojnie. Po pierwsze do monitorów trzeba kupować podstawki a to zmniejsza ich atrakcyjność cenową, a po drugie podłogówki będą miały wystarczająco niski bas bez dokupowania subwoofera a to kolejna oszczędność. Basreflex może być tylny i odsunięcie od ścian 0,5m wystarczy w większości wypadków, a może i będzie trzeba bardziej dosunąć - kwesti akustyki w danym pomieszczeniu. Za 3k można kupić świetne używane monitor audio RX6 albo acoustic energy aelite 3.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Dziekuję za odpowiedzi.

A paradigm 7 v.9 , co prawda droższe są ale, czy mój pokój na nie jest za mały? Czy słychać znaczącą rożnicę miedzy nimi , a 7 v.7?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.