Skocz do zawartości
IGNORED

z cyklu jaki gramofon

szwagier83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Dopiero zaczynam przygodę z czarnymi płytami ,poczytałem trochę o tym ale wciąż nie wiem co wybrać

Szukam dobrego gramofony który będzie grał z calyxem cti i harbethami sl5 ,więc towarzystwo całkiem dobre

I tutaj jaki gramofon będzie dobry wiadomo można i za 20k złotych no ale takiego budżetu to nie mam

Myślę o takim żeby był mniej więcej na tym samym poziomie jaj reszta toru i nie grał jak budżetowy cd ,ile trzeba wydać Panowie

Następne pytanie to muszę kupić też przedwzmacniacz gramofonowy i tutaj lepiej wydać więcej na gramofon a tani pre czy jak się ma lepszy gramofon to pasuje dobry wzmacniacz ,czy duża różnica w dźwięku jest między budżetowym pre gramofonowym a już taki ze średniej półki

Wiadomo że każdy chce dobry dźwięk za mała kasę czasem się nie da a czasem można ,mile widziane modele i marki ,chciałbym kupić coś pozadnego i nie zmieniać po pół roku bo strata tylko kasy

Dzięki z góry

:)

https://www.audiostereo.pl/topic/109783-z-cyklu-jaki-gramofon/

Witaj,

zacznę od podziału budżetu pomiędzy gramofon i przedwzmacniacz. Moim zdaniem przy pewnej dobrej klasie gramofonów zwiększanie budżetu na jeszcze wyższy model jest zdecydowanie gorszym pomysłem, niż wybór lepszego przedwzmacniacza. Przedwzmacniacz pełni bardzo ważną funkcję w systemie.

Podałeś mało informacji, jakie gatunki muzyczne słuchasz, w jakim budżecie chciałbyś się zmieścić. Przydałoby się więcej informacji.

Przykładowo bardzo dobrą konfiguracją, która na dobry początek powinna Cię w pełni usatysfakcjonować jest system Rega RP6 z wkładką Exact oraz iFi Audio iPhono. To taki dobry zestaw za około 6 tys. zł.

Przy wyższym budżecie pozostałbym przy gramofonie Rega RP8 z wkładką Apheta oraz wybitnym moim zdaniem przedwzmacniaczem Telluriu-Q Iridium MM/MC Phono Pre Amp.

Czekam na więcej szczegółów, zapraszam serdecznie do naszego salonu, poza odsłuchem możemy porozmawiać na temat możliwości skonfigurowania optymalnego zestawu analogowego.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość vasa

(Konto usunięte)

przy pewnej dobrej klasie gramofonów zwiększanie budżetu na jeszcze wyższy model jest zdecydowanie gorszym pomysłem, niż wybór lepszego przedwzmacniacza.

I tu się z kolegą branżowcem zgadzam. Dobra wkładka i pre na średnim gramofonie da lepszy efekt niż super napęd z kiepską resztą.

Bez budżetu i preferencji muzycznych trudno coś podpowiedzieć.

jesli chcesz stabilną i pewną maszynę to rzuc okiem na direct drive'y japonskie - np. seria Kenwooda kd-990, kd-830 itd. Albo np Technics SP10mk2, ale to już wyższa półka i większa zabawa. Z paskowców - na pierwszy gramofon poleciłbym starego Roksana Xerxesa, z ramieniem np Rega300 to bardzo fajne zestawienie. Wszystkie z tych gramofonów miałem i polecam. Nie ma sensu ładować się we współczesne gramofony - no chyba, że chce się kasę wydać ;)

na allegro jest też ciekawy Sansui (robiony przez MikroSeiki)

Witaj,

zacznę od podziału budżetu pomiędzy gramofon i przedwzmacniacz. Moim zdaniem przy pewnej dobrej klasie gramofonów zwiększanie budżetu na jeszcze wyższy model jest zdecydowanie gorszym pomysłem, niż wybór lepszego przedwzmacniacza. Przedwzmacniacz pełni bardzo ważną funkcję w systemie.

Podałeś mało informacji, jakie gatunki muzyczne słuchasz, w jakim budżecie chciałbyś się zmieścić. Przydałoby się więcej informacji.

Przykładowo bardzo dobrą konfiguracją, która na dobry początek powinna Cię w pełni usatysfakcjonować jest system Rega RP6 z wkładką Exact oraz iFi Audio iPhono. To taki dobry zestaw za około 6 tys. zł.

Przy wyższym budżecie pozostałbym przy gramofonie Rega RP8 z wkładką Apheta oraz wybitnym moim zdaniem przedwzmacniaczem Telluriu-Q Iridium MM/MC Phono Pre Amp.

Czekam na więcej szczegółów, zapraszam serdecznie do naszego salonu, poza odsłuchem możemy porozmawiać na temat możliwości skonfigurowania optymalnego zestawu analogowego.

Gatunkii muzyczne to rock jazz trochę klasycznej muzyki

Budżet to około 5-7tysięcy złotych

:)

Polecam AD Fontes z wkładką MM z wyższej półki. Grało takie coś u mnie z SHL5 i UR S6.

Lepsze wrogiem dobrego, teraz gra co innego.

Graniak ok. 3 tys.

Wkładka ok. 2-2,5 tys.

Pre forumowa Nuda, zrobiona gotowa ok. 1,5-2 tys.

Bedziesz zadowolony.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.