Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Balanced Audio Technology (BAT)

Rekomendowane odpowiedzi

Lampa to zawsze loteria. Trochę trzeba w nich porolować by spasować 😀

Zawsze to jakaś forma zabawy.

Trzymam kciuki by DRki pokazały sovtekom gdzie ich miejsce 

pozdrawiam

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

• 4 miesiące później...
W dniu 7.10.2023 o 21:12, RCD napisał:

Cześć, zapisałeś może namiar na sprzedawcę?

Link nieaktualny, niestety. może po sprzedawcy da się namierzyć?

Hej a z czym mają grać u ciebie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
4 godziny temu, patefonik napisał:

Mam adres e-mail 

[email protected]

Victor

Lampeczki grają elegancko, mogę polecić z czystym sumieniem 

Czy takie DR wygladają na prawdziwe ? Ile mniej wiecej kosztuje para ? 
6n30p-dr2.thumb.jpg.4c6d870149edb2d93901f80ad0b6dc9e.jpg

Nie podejmuje się ocen bo to trudny temat. Poczytaj klub był podawany link do strony który pokazywał pewne cechy oryginałów i podróbek

Czy takie DR wygladają na prawdziwe ? Ile mniej wiecej kosztuje para ? 
6n30p-dr2.thumb.jpg.4c6d870149edb2d93901f80ad0b6dc9e.jpg

Znalazłem ten link

http://www.aca.gr/index/hiend/hiendArticles?row=1988

To chyba wrzucił kiedyś @mario_64

Panowie wyprzedaż w Werner Musica
Nie wiem czy sie smiac czy płakać z tych cen. Dobrze że zakupy mam już za sobą
1c7f4e84979914b513be3acc3ee3882d.jpg
0fc8c9ddc1eed607d20a4e80808ed56e.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie,

a ktoś z Was bawił się lampami w prostowniku? O ile duzo jest info o DR i ich pozytywnym wpływie na dźwięk, o tyle raczej niewiele wymiany lamp prostowniczych. Jest tu w sumie większy wybór lamp, niż 6h30, a doświadczenie z lampowcami podpowiada mi, że wpływ na dźwięk może być niemały.

Macie jakieś doświadczenia?

Panowie ile może być wart ten potworek z uszkodzonym jednym kanałem?
https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=357140312

Ciężko ocenić ale budowa BAT jest taka że to jest naprawialne. 99% analog
Coś na pewno utargujesz ale przesyłka koszt i naprawa
Napisz do BAT jaki koszt jednej karty gdyby była całkowicie skopana ale sądzę że Łebski gość to naprawić .
Albo dzwoń do Cougar Audio

Jarek Cygan - mam numer komórki jak coś pisz na priv

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Ciężko ocenić ale budowa BAT jest taka że to jest naprawialne. 99% analog
Coś na pewno utargujesz ale przesyłka koszt i naprawa
Napisz do BAT jaki koszt jednej karty gdyby była całkowicie skopana ale sądzę że Łebski gość to naprawić .
Albo dzwoń do Cougar Audio

Jarek Cygan - mam numer komórki jak coś pisz na priv

U pana Jarka Cygana jest mój Vk500. Wiem ze Jarek miał jakieś problemy ze zdrowiem. Mój sprzęt stoi u niego już półtorej roku. Nie wiem czy on będzie w stanie pomóc.

Co do wysyłki to się nie przejmuję bo mieszkam od tego sprzedającego około 20km.

Znacie jeszcze kogoś w Polsce kto jest w stanie ogarnąć te sprzęty?

Na obecną chwilę wysłałem zapytanie do sprzedającego jakie ma oczekiwania.

Edytowane przez Riczi75
3 godziny temu, Riczi75 napisał:

U pana Jarka Cygana jest mój Vk500. Wiem ze Jarek miał jakieś problemy ze zdrowiem. Mój sprzęt stoi u niego już półtorej roku. Nie wiem czy on będzie w stanie pomóc.

Co do wysyłki to się nie przejmuję bo mieszkam od tego sprzedającego około 20km.

Znacie jeszcze kogoś w Polsce kto jest w stanie ogarnąć te sprzęty?

Na obecną chwilę wysłałem zapytanie do sprzedającego jakie ma oczekiwania.

aha nie wiedzialem ze z jarkiem taka sytuacja.

może @mario_64 cos pomoze bo mial jakiegos łebskiego goscia w szczecinie

Miał, bo mój serwisant też zaniemógł zdrowotnie ale już wyszedł ze szpitala i dochodzi do siebie.

22 godziny temu, Riczi75 napisał:

Panowie ile może być wart ten potworek z uszkodzonym jednym kanałem?

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=357140312

Ten potworek to był projektowany bardziej pod kino domowe. Nie słuchałem osobiście ale raczej do stereo to do vk500 trochę mu brakuje. 

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

Dobra cena i wygląda na idealną sztukę

https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/bat-vk-40-vk40-vorstufe-vorverstaerker-high-end-1967349342/

Ciekaw jestem o czym ten facet pisze że Doda jakiś kabel który eliminuje buczenie . ? Macie pomysł ?

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Ciekaw jestem o czym ten facet pisze że Doda jakiś kabel który eliminuje buczenie . ? Macie pomysł ?

Tak. Chodzi moim zdaniem oto , że przy bardzo efektywnych kolumnach np. tubach, lub przy bardzo mocnych wzmacniaczach zdarza się, że wyraźnie słychać zakłócenia, szumy itp. (tego chyba nie muszę wyjaśniać). Pre pracuje na samym początku skali wzmocnienia, co utrudnia korzystanie i ustawienie właściwego, oczekiwanego poziomu głośności (powiedzmy, że max głośności którą możesz wytrzymać w pokoju to godzina 8:30, albo w bacie dostępny dla Ciebie zakres to 0-14 ze skali 0-140).

Rozwiązaniem tego problemu, co oczywiste, jest obniżenie sygnału wyjściowego z pre. Można to osiągnąć poprzez ustawienie wewnętrzne pre (niektóre sprzętu mają zworki obniżające wzmocnienie urządzenia, baty chyba nie) lub też poprzez umieszczenie tłumika (lub kabla z tłumikiem) za pre, a przed końcówką mocy. I taki właśnie kabelek wyposażony w tłumiki proponuje sprzedający. Ponieważ zdławi on sygnał o powiedzmy 10db użyteczny zakres potencjometru to nie będzie 0-14, a przykładowo 0-70. Dodatkowy benefit to mniej słyszalne brumy szymu itd.

Nie wiem, czy zrozumiale to opisałem?

Edycja:

Nie wypowiadam się tu co do sensowności takiego rozwiązania i jego ewentualnego wpływu na dźwięk.

Edytowane przez patefonik
jeszcze jedna myśl...
Tak. Chodzi moim zdaniem oto , że przy bardzo efektywnych kolumnach np. tubach, lub przy bardzo mocnych wzmacniaczach zdarza się, że wyraźnie słychać zakłócenia, szumy itp. (tego chyba nie muszę wyjaśniać). Pre pracuje na samym początku skali wzmocnienia, co utrudnia korzystanie i ustawienie właściwego, oczekiwanego poziomu głośności (powiedzmy, że max głośności którą możesz wytrzymać w pokoju to godzina 8:30, albo w bacie dostępny dla Ciebie zakres to 0-14 ze skali 0-140).
Rozwiązaniem tego problemu, co oczywiste, jest obniżenie sygnału wyjściowego z pre. Można to osiągnąć poprzez ustawienie wewnętrzne pre (niektóre sprzętu mają zworki obniżające wzmocnienie urządzenia, baty chyba nie) lub też poprzez umieszczenie tłumika (lub kabla z tłumikiem) za pre, a przed końcówką mocy. I taki właśnie kabelek wyposażony w tłumiki proponuje sprzedający. Ponieważ zdławi on sygnał o powiedzmy 10db użyteczny zakres potencjometru to nie będzie 0-14, a przykładowo 0-70. Dodatkowy benefit to mniej słyszalne brumy szymu itd.
Nie wiem, czy zrozumiale to opisałem?
Edycja:
Nie wypowiadam się tu co do sensowności takiego rozwiązania i jego ewentualnego wpływu na dźwięk.

Bardzo jasno się wypowiedziales. Jaśniej się już nie da
Nie wiedziałem że takie kable z tłumikiem są. Ciekawe czy to nie degraduje jakości.

Problem mi znany ale tylko jak chce bardzo cicho słuchać w nocy wprost z CD bo u mnie kolumny 93dB a Wzmak 2x300 do 2x1200 Wat dla 2 ohm więc sam wiesz jak jest .
Na szczęście Lumin T2 ma regulacje wzmocnienia więc jak z niego gram to bez tłumików daje radę. Oczywiście puryści się zaraz uaktywnia że PRE w Lumin powinien wyłączyć ale robiłem testy i na moje ucho nie ma różnicy

52 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Oczywiście puryści się zaraz uaktywnia że PRE w Lumin powinien wyłączyć ale robiłem testy i na moje ucho nie ma różnicy

Nie znam Lumina, ale często używałem regulacji w innych dacach.

Moim zdaniem to jest słyszalne, ale poniżej pewnego poziomu. Przyciszenie o 3 czy 6 dB jest nieuchwytne. Przyciszenie o 20dB już tak. Im więcej tym gorzej.

Nie znam Lumina, ale często używałem regulacji w innych dacach.
Moim zdaniem to jest słyszalne, ale poniżej pewnego poziomu. Przyciszenie o 3 czy 6 dB jest nieuchwytne. Przyciszenie o 20dB już tak. Im więcej tym gorzej.

Jak masz blisko Wrocław to wpadaj . Posłuchamy bo może i już moje uszy nie łapią ?

10 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Na szczęście Lumin T2 ma regulacje wzmocnienia więc jak z niego gram to bez tłumików daje radę. Oczywiście puryści się zaraz uaktywnia że PRE w Lumin powinien wyłączyć ale robiłem testy i na moje ucho nie ma różnicy

Zrób po prostu eksperyment przy typowym poziomie głośności, na którym słuchasz. Sprobuj 20dB ściszenie w lumin i 20dB wyższy poziom w preamp vs brak ściszenia w lumin i 20dB nizszy poziom w preamp. W jednym z tych wariantów poziom szumu/buczenie z głośników, po przyłożeniu ucha do głośnika, będzie prawdopodobnie nizszy.

Zrób po prostu eksperyment przy typowym poziomie głośności, na którym słuchasz. Sprobuj 20dB ściszenie w lumin i 20dB wyższy poziom w preamp vs brak ściszenia w lumin i 20dB nizszy poziom w preamp. W jednym z tych wariantów poziom szumu/buczenie z głośników, po przyłożeniu ucha do głośnika, będzie prawdopodobnie nizszy.

Tak masz rację ale w miejscu odsłuchu już mi to nie przeszkadza a komfort jest duży jak mogę komórka regulować sobie poziom głośności.

• 5 miesięcy później...

Panowie BAT mani żyjecie ?
No to może ozywie was
Po długim gadaniu i nic nie robieniu w końcu się zabrałem i mój BAT VK-51SE powędrował do RS Audio na re-capping
84d6eb5ad7d51aa61cdfb87036449cad.jpg
8bd044f65b749bd89b5fef64432dc2a5.jpg
297ee44e6203bfb4c91339cf41fef3b7.jpg
af8a24e6db4cd13c2300137b24e2a0ea.jpg
Wszystkie olejowe kondy BAT te pomarańczowe zostały wymienione na mundorfy silver / gold / oil jak powyżej wszystkie Nichicon były oryginalnie na 85c i wynajem na CDE Na 105c

Pozostałe elektrolity też jak tylko się dało na 105c.

Należało się to mojemu PRE po bodaj 20 latach działania. Swoją drogą muszę do Viktora napisać ile ono wiosen liczy.

Powiem wam że poprawa już jest duża a sądzę że trochę godzin musA pograć żeby się ułożyć . Na razie maja łącznie około 10 godzin.

Ktoś z was robił takie operacje ? Jakie doświadczenia?

Btw- ja to już musiałem bo BAT olejak już podciekal / popuszczał

Marcin, żyjemy i słuchamy swoich bacików a czas leci. 
Super robota i kolejny BAT odbudowany w obiegu pozostanie, a środowisko uratowane.

Można śmiało powiedzieć, że to najświeższe pre w klubie 😁.

Teraz tylko się cieszyć dźwiękiem i słuchać.

Gratuluję.

Marcin, żyjemy i słuchamy swoich bacików a czas leci. 
Super robota i kolejny BAT odbudowany w obiegu pozostanie, a środowisko uratowane.
 Można śmiało powiedzieć, że to najświeższe pre w klubie .
Teraz tylko się cieszyć dźwiękiem i słuchać.
Gratuluję.

Dzięki. BAT się odwdzięczyć potrafi .
Można Zec że tak mówi że nie wygrzany jeszcze .

• 2 tygodnie później...

Witam szacowne grono.
Jak wiadomo w naszej pasji trudno jest nie szukać zmian.

Moje poszukiwania zmiany w dźwięku od pewnego czasu pchały w kierunku wzmacniacza lampowego i tak stałem się szczęśliwym posiadaczem pierwszej lampki oczywiście z rodzinki BAT.

Wnętrze bardzo zadbane i praktycznie jak nowe. Wdać, że bacik (BAT VK55) pracował bezawaryjnie.

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Bardzo wciągający dźwięk. 

IMG_0646.jpeg

IMG_0645.jpeg

IMG_0644.jpeg

IMG_0651.jpeg

Edytowane przez mario_64

Witam szacowne grono.
Jak wiadomo w naszej pasji trudno jest nie szukać zmian.
Moje poszukiwania zmiany w dźwięku od pewnego czasu pchały w kierunku wzmacniacza lampowego i tak stałem się szczęśliwym posiadaczem pierwszej lampki oczywiście z rodzinki BAT.
Wnętrze bardzo zadbane i praktycznie jak nowe. Wdać, że bacik (BAT VK55) pracował bezawaryjnie.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Bardzo wciągający dźwięk. 
IMG_0646.thumb.jpeg.fc1c95f9c9236ab30068801e76e7fda7.jpeg
IMG_0645.thumb.jpeg.81f0f5f261502ab0c4122deaacc947f2.jpeg
IMG_0644.thumb.jpeg.66927842ab757c4fbc07e01629299685.jpeg
IMG_0651.thumb.jpeg.386c8c6705351ebd0a5039017bdcb575.jpeg

Mario piękna sztuka. Nic a nic przebarwień na PCB co jest częste u lampiakow z diabełkami bo gorące jak w piekle.

Napisz coś jak gra w stosunku do VK-500?

Czyli audio podróż trwa. Good

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.