Skocz do zawartości
IGNORED

MUSICAL FIDELITY A3 +ACOUSTIC ENERGY AE120 co mogę poprawić...

Burton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Mój zestaw stereo to MUSICAL FIDELITY A3 , ACOUSTIC ENERGY AE 120 , ZERO DAC . Pytanie jak ocieplić ten zestaw ,niestety przy dłuższym odsłuchu dzwięk jest dla mnie męczący i drażniący , który element zmienić i na jaki ?

Według mnie kolumny nie dorównują wzmacniaczowi.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Też mi się tak wydaje , że te kolumny nie pasują do tego wzmacniacza . Jakie kolumny ewentualnie polecacie do tego MF A3 używane do 2000 tys max o ciepłym brzmieniu .

Kolumny nie dorównują wzmacniaczowi. Tym niemniej ... nie powinno to chyba jasno grać. Ale cóż - z rzeczywistością się nie dyskutuje.

Te :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny do zmiany . One mają bębrany z amelinum z tego co pamiętam. Gra to jak dla mnie za ostro.

Tam nie ma żadnego aluminium. To jest seria z drugiej połowy lat 90', a metalowwe membrany w AE przyszły znacznie później. Kolumny z serii 100 mają tekstylne tweetery i woofery z celulozy. Grają miękko, kulturalnie (czasem aż za bardzo) i nie ma tam mowy o żadnej ostrości, więc problemy, które opisuje Burton muszą pochodzić z innego miejsca systemu. Oczywiście generalnie zgadzam się z tym, że do A3 przydałyby sie jakieś lepsze kolumny niż AE120, ale to na pewno nie one odpowiadają za brak ciepła w tym zestawie.

Za brak ciepła nie odpowiada też Musical Fidelity ! Ten zestaw nie powinien grać jasno. Ale gra ...

Coś może być uszkodzone. Może DAC i kable dają zbyt jasny dźwięk (choć nie powinny). Może zero wytłumienia pokoju ...

Może zero wytłumienia pokoju ...

Też myślę, że od tego należałoby zacząć, bo patrząc na sprzęt wchodzący w skład systemu prędzej spodziewałbym się problemów z zamuleniem i dynamiką niż z czymkolwiek innym. Co prawda nie znam brzmienia Zero, a autor nie wspomniał też czym to wszystko jest okablowane, ale raczej trudno mi sobie wyobrazić żeby jakikolwiek DAC i jakiekolwiek kable były w stanie schłodzić i wyostrzyć brzmienie A3 + AE120. Takich rzeczy nie ma nawet w erze.

EDIT:

A wzmacniacz lub kolumny nie były czasem modyfikowane?

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi . Kolumny wystawiłem na sprzedaz . Aukcja jeszcze trwa lecz dalej nie wiem co kupic myslałem o Castle Harlech wersja pierwsza . Wracając do mojej sprzętu nic nie było modyfikowane , kable głośnikowe to KLOTA LY225T , rca to MONSTER 400Mk2 .

Hmmm...

Rzeczywiście wyciągnąć z musicala dźwięk męczący i drażniący to duża sztuka. Podejrzana sprawa.

Raczej trzeba uważać, żeby go nie zamulić.

U mnie właśnie MF zgrywa się dobrze z kolumnami szybkimi i otwartymi. Wychodzi z tego dźwięk przejrzysty i detaliczny, ale nadal pozbawiony agresji.

Więc tak do wyboru mam następujące kolumny ;

Castle Harlech

Castle Knight 4 -nowe

B&W 603S3

Focal Chorus 714V- nowe

cena wszystkich zbliżona 300-360 funtów

Justas

a w istocie! Co nie zmienia faktu,ze zwlaszcza stare Castle sa do plumkania.Za ostrosc odpowiedzialny jest w 1szym rzedzie Monster,a glosnikowy zamulacz to mezalians w stosunku do gratow.Polecilem Kimbery jw,bo mialem podobne zestawienie.

Burton,

Jakiej muzy sluchasz?

Justas

a w istocie! Co nie zmienia faktu,ze zwlaszcza stare Castle sa do plumkania.Za ostrosc odpowiedzialny jest w 1szym rzedzie Monster,a glosnikowy zamulacz to mezalians w stosunku do gratow.Polecilem Kimbery jw,bo mialem podobne zestawienie.

Burton,

Jakiej muzy sluchasz?

nie mam określonego rodzaju muzyki , słucham tego co mi się spodoba od muzyki poważnej po techno zależ od nastroju , często słucham Pink Floyd , chciałbym kolumny uniwersalne do każdej muzyki ale muszą grać tak żeby nie można było przestać słuchać ;)

Ja polecę to czego jestem pewny.

Paradigm serii studio.

Muzykalność,łagodność MF świetnie uzupełniana jest przez Power tych kolumn.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Ja polecę to czego jestem pewny.

Paradigm serii studio.

Muzykalność,łagodność MF świetnie uzupełniana jest przez Power tych kolumn.

Paradigm studio tak ale nowe są poza zasięgiem a używane na ebay.uk praktycznie nie ma i mam określony budżet

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.