Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki do Pioneera 814 /800-1000zł.

M.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nosze się z zamiarem wejścia w posiadanie zestawu z założeniem audiofilskim do muzyki z CD i z kompa (mp3), głównie jazz i etniczna, instrumentalna i wokal, czasem do filmów DVD (ale to ostatnie to dlatego, że będzie po prostu taka możliwość). Rozglądając się jako nowicjusz w sieci i na allegro znalazłem Pioneera 814 i chyba uparłem się aby go kupić za 1300-1400 zł., ale jak ktoś ma inne propozycje to jestem otwarty. Do tego chciałbym dokupić albo jakiś zestaw kolumn bez SW, ale za to 3 drożny do pokoju 16m2 w kształcie prostokąta (ale to mało ważne bo pokoje się zmieniają) za 1000zł. albo parę kolumn (też 3 drożną) za 800-1000zł. ażeby w przyszłości dokupywać sobie resztę i mieć poczucie, że kompletuje sobie nie byle jaki sprzęt (jak na takie możliwości finansowe). Reasumując wyjdzie chyba łączna wartość z 2400zł. powyżej tego raczej nie chce wychodzić (wolał bym nawet niżej). Bardzo proszę o pomoc. Z chęcią też nawiązał bym jakiś dialog żeby się bardziej zorientować w temacie (gdzie odsłuchiwać najlepiej odnośnie proponowanych kolumn itp.)

dziękuje

Michał.

Sluchaj - ustalmy na poczatku gdzie chcemy gadac, tu czy na stereo. Po drugie ustal w koncu co kupujesz - wzmacniacz stereo czy amplituner wielokanalowy. Po trzecie - ustal czy nowy czy z drugiej reki. Po czwarte - nie czytaj za duzo Elfana, bo zdurniejesz.

hehe..to z Elfanem było niezłe. hmm...ale wiesz...przez to już mam chaos w głowie.

Powiem jak laik (bo też i nim jestem), mam wiele filmów dvd i z chęcią bym je sobie mógł pooglądać i zbierać (troche kinoman ze mnie), ale nie mam 36 calowego telewizora 100 hercowego i nie jest to moim pragnieniem (przynajmniej nie głównym). Pragne bardziej jak i równiez móc słuchać muzyki z kompa i z CD, hmm...w jak najlepszej jakości na jaką mnie stać. To wszystko na 2 kolumnach 3 drożnych (marzenie z dzieciństwa). Istnieje też przyszłość, w której pewnie będę chciał rozbudować zestaw, myślałem że o głośniki bo to fajnie mieć wiele źródeł dzwięku, ale widze teraz że do stereo potrzebne są tylko 2 kolumny. Jestem w małej kropce. i odczówam przerażenie bo naprawde chciałbym sobie coś zakupić i mieć poczucie, że jest na tyle dobre że mogę to tylko rozbudowywać, a nie wymieniać. Bardzo prosze o odp.

Po pierwsze - jak Ci juz zwrocili uwage na stereo, dobra trojdrozna kolumna jest trudna do zbudowania (czytaj droga). Jezeli marzenie z dziecinstwa to takie czarne skrzynki z alufelgami, to proponuje zapomnij. Nie wiem zreszta czy wiesz co to znaczy trojdrozna i czy nie mylisz tego po prostu z kolumna posiadajaca 3 glosniki. Te Dali ktore polecilem Ci na stereo sa np. czteroglosnikowe a mimo wszystko dwudrozne.

Po drugie - przeczytaj kilka watkow gdzie toczyla sie dyskusja n/t rozwiazania dla osob, ktore chca miec jeden system obslugujacy muzyke stereo i kino domowe. Tego jest naprawde duzo i przyznam, nie chce mi sie w tej chwili wypisywac numerow tychze. Po lekturze wrocisz do swoich pytam, mam nadzieje, odmieniony.

Po trzecie - mozesz zrealizowac swoj pomysl: amplituner KD (lub cos bardziej skomplikowanego), zestaw kolumn do odsluchu wielokanalowego ale i stereo i, jak to piszesz, "w jak najlepszej jakości". Jezeli jednak ta jakosc mialaby byc bezkompromisowa, dopisz conajmniej 0 do Twojego budzetu.

Jezeli ten sprzet mialby sluzyc tylko do KD, bralbym Yamahe (640 lub 650). Jezeli stereo byloby na tym sprzecie duzo uzywane, wzialbym Pioneera (814), ale gdybym mogl troche jednak pieniedzy dolozyc to raczej Denona z serii 18xx lub H/K 2550 lub odpowiednika z nowej serii.

Jestem juz umowiony na przyszly weekend i zabieram Yamahe 650 do domu na probny odsluch. Ale moja sytuacja jest o tyle prostsza, ze wbrew temu co wmawiali mi sprzedawcy, nie slucham juz stereo w systemie KD.

Nie czytaj duzo MariuszaJ bo zgłupiejesz do reszty on jest zakochany w Pioneerze a mi wmawia czemu ja jestem w Yamasze:) .Potwierdza to jego ostatni tutaj post..A co do pioneera to słuchałem nie jednego klocka tego producenta car audio nawet kilka dni temu i było w stereo bardzo słabo,no ale gusta sa rózne.

P.S i te twoje docinki w róznych tematach i prowokowanie mnie jest załosne,juz nie jeden raz tak robiłes i Ci sie nie udało i dalej próbujesz,to poprostu jest dziecinne,duzy chłop i jeszcze bawi go takie dogryzanie ehhh.....

ja tylko dodam od siebie, że przez mnogość stałem się głupszy zanim tu wszedłem....może to przez poszerzenie horyzontów, może przez nadmiar przekazanej wiedzy, ale żyjąc w nieświadomości jest prościej, a teraz to już nic nie wiem....ehh......ale dziekuje za zainteresowanie i mam nadzieje, ze nie wprowadziłem większego zamieszania tym tematem.

p.s.

Elfan.--->czy mógłbyś Ty mi coś doradzić?

z pełnym szacunkiem i podziękowaniem Michał.

chyba poodsłuchuje, ale nie wiem gdzie w warszawie jest najwygodniej. hmm...myśli moje sa skierowane bardzo ku Pioneerowi. ale pogrzebie, i po pytam, moze wójka któy sie na tym zna :-)

bo sie zagubiłem totalnie, a kto powie, ze pieniądze szczęścia nie dają niech.....

czy to forum ortograficzne??? ale tak to juz jest z tym forum;).Postaram sie poprawic ale jak czytam posty MariuszaJ to tak to juz jest.A co do porady dla M. to polecam posłuchac jesli ma byc do kina i do stereo ampli yamahy 450 allbo 440,albo cos dołorzyc i 650/640 sam mam wiec wiem jak to gra a gra super oczywiscie jak dla mnie, a jak dla Ciebie to juz nie wiem.Polecam tez przyjrzec sie denonowi 1804 słuchałem go przy wyborze mojego ampli i grał dosyc fajnie w stereo chociaz jak dla mnie za za mało wyraznie i mniej dynamiczne a zwłaszcza w KD.Pioneery które słuchałem czyli 512,514,814 i jeden starszy model dokłądnie nie pamietam grały jak dla mnie bardzo słabo,czyli ostro,płytko,i wogule nie przyjemnie,w sumie tak jak mój wczesnejszy ampli sony ,najlepiej z tych wszystkich to wypadł model 814 ale daleko mu było jak DLA MNIE do np takiej y440 w stereo a nie muwiac o KD.Fajny jest tez H/k 3550,ale pod warunkiem jak Ci odpowiada nieco zmatowiałe brzmienie.Wiec morał jak zwykle taki ze sam musisz wybrac i posłuchac.POZDRO

P.S a co do cen to nie słuchaj MariuszJ który nie wie chyba co ile kosztuje;) bo np yamaha 640/650 tyle na allegro kosztuje co denon 1804 i za jakis czas pewnie 1805,wiec dokładac nie musisz.

Rozloz sobie kotku, to co napisalem na czynniki, ustal reguly wynikania i zastanow sie jeszcze raz co napisalem. A z tego, ze nie jest to "forum ortograficzne", powinienes sie tylko cieszyc.

a ja mam zagwostkę. Co lepsze: Pioneer 814 , Denon 1804, Yamaha RXV 650 , ONKYO TX-SR501 , Yamaha RXV 730 , Sony STR-DE875 , YAMAHA RX-V 740 , SONY STR DB 790 , ONKYO TX-SR600E

hehe...i tak dalej. bo ja już zgłupiałem.

a ja mam zagwostkę. Co lepsze: Pioneer 814 , Denon 1804, Yamaha RXV 650 , ONKYO TX-SR501 , Yamaha RXV 730 , Sony STR-DE875 , YAMAHA RX-V 740 , SONY STR DB 790 , ONKYO TX-SR600E

hehe...i tak dalej. bo ja już zgłupiałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.