Skocz do zawartości
IGNORED

Laik błaga o pomoc w wyborze sprzętu do słuchania mocno bassowej muzyki

A_54050

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem pierwszy raz na tym forum, więc na początek witam wszystkich serdecznie. Moja orientacja w temacie audio i hi-fi niestety ogranicza się do tego jak pogłośnić telewizor, a mam dość słuchania muzyki na "pierdziochach" od komputera, dlatego proszę o pomoc, rady na czym się skupić w wyborze sprzętu, może ktoś podrzuci konkretne propozycje.

Teraz do rzeczy:

- pokój około 25 m/2

- sprzęt dopasowany do słuchania muzyki (podkreślam chodzi o słuchanie muzyki, oglądanie filmów to sprawa drugorzędna)

- rodzaj muzyki to głównie dubstep, drum&bass, rap, czyli gatunki gdzie jest dużo mocnego basu

- chciałbym kolumny (nie wiem czy stereo czy jakiś zestaw kina 5.1) + odtwarzacz DVD z wyjściem USB i AUX + wzmacniacz (nie wiem czy ma być to wzmacniacz czy amplituner czy korektor czy inne ustrojstwo)

- ważne, aby było można podłączyć to do laptopa (jeśli byłaby opcja połączenia bezprzewodowego to byłbym w 7mym niebie)

- sprzęt może być używany lub nowy

- cena 2000 - 2500 zł.

Z góry mocno, mocno dziękuję za pomoc.

Dlaczego nie ta, za dwa tysie da się złożyć sprzęt stereo spełniający kryteria hi-fi.

Na początek proponuję amplituner Onkyo i odtwarzacz (używka, dvd) tej samej firmy- jako napęd sprawdzi się też w stereo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaletami takiego rozwiązania są wejścia cyfrowe w amplitunerze stereo, co jest rozwiązaniem bardzo uniwersalnym, a niespotykanym u innych producentów.

Na kolumny zostanie także sporo kasy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

proponowałbym taniego Harmana Kardona AVR za jakieś 900 zł lub ewentualnie Denona 500 (odradzam do tej muzy onkyo, marantz i pioneer), za 800 zł zestaw 5.0 pure acoustics supernova 5 z euro agd (to super gra w tej cenie) - odpłyniesz, używkę pioneera bdp-150 (są na allegro za poniżej 200 zł chyba) i masz 600 zł na daca pomiędzy bdp a kinem domowym (jakaś używka z allegro) dla wyczyszczenia dźwięku i Kable Melodika i za 2.500 zł jedziesz na maxa

a bez daca za 2000 niecałe też będzie już fajnie

tych kolumn w euro taniej nie kupisz, ale przy kupnie ampli zawsze negocjuj cenę na allegro, z 15% utargujesz :)

Jestem pierwszy raz na tym forum, więc na początek witam wszystkich serdecznie. Moja orientacja w temacie audio i hi-fi niestety ogranicza się do tego jak pogłośnić telewizor, a mam dość słuchania muzyki na "pierdziochach" od komputera, dlatego proszę o pomoc, rady na czym się skupić w wyborze sprzętu, może ktoś podrzuci konkretne propozycje.

Teraz do rzeczy:

- pokój około 25 m/2

- sprzęt dopasowany do słuchania muzyki (podkreślam chodzi o słuchanie muzyki, oglądanie filmów to sprawa drugorzędna)

- rodzaj muzyki to głównie dubstep, drum&bass, rap, czyli gatunki gdzie jest dużo mocnego basu

- chciałbym kolumny (nie wiem czy stereo czy jakiś zestaw kina 5.1) + odtwarzacz DVD z wyjściem USB i AUX + wzmacniacz (nie wiem czy ma być to wzmacniacz czy amplituner czy korektor czy inne ustrojstwo)

- ważne, aby było można podłączyć to do laptopa (jeśli byłaby opcja połączenia bezprzewodowego to byłbym w 7mym niebie)

- sprzęt może być używany lub nowy

- cena 2000 - 2500 zł.

Z góry mocno, mocno dziękuję za pomoc.

http://allegro.pl/pure-acoustics-supernova-8-denon-avr-x500-gratis-i3994601571.html

kupuj w ciemno, tu masz ok kino, super zestaw supernova 8 (wyższy niż 5) i jakieś kable gratis na początek, do 1.550 możesz znegocjować, używka bluray a i muzy posłuchasz i kino w domu będzie, tylko kable głośnikowe kup lepsze potem, kabel coxialny za jakieś 7 dych i styknie. A dac na deser

Mam nadzieję, że nie jesteś wymagający pod względem brzmienia. Moim zdaniem bardziej bardziej stereo niż kino domowe. Jeżeli słuchasz muzy głównie z kompa to faktycznie DAC będzie najlepszym rozwiązaniem. Do tego np. taki amplituner

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub taki wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i np takie kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miłego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

jeżeli chcesz duzo basu to bez suba nie obędzie się. Skompletuj jakieś dobrze grające scena i środkiem stereo i dorzuć ze 100W Subwoofer. Będzie aż za dobrze.

Gość numik

(Konto usunięte)

jeśli stereo inwestuj w harman kardon jak wyżej - i wzmak i dvd są na allegro, ale jeśli już stereo to olej coaxial i kup cd harmana. Jeśli dvd by mieć coaxiala to to ma sens tylko jeśli kupisz amplituner harmana lub marantza pm 6005 - niezły wzmak i to z coaxialem!!! Natomiast w cenie używki dvd możesz też kupić jakiegoś bluraya jeśli idziesz w tym kierunku, jednak lepsza jakość obrazu, są nowsze i mniej zjechane i płyty bd odtworzysz. Wg mnie dvd to najgorsza opcja. Decyduj czy idziesz w wersję 5.0 / 5.1 - wtedy kino HK lub Denon, te supernovy i używka bluray albo stereo - wzmak i cd harmana lub amplituner stereo harmana / wzmak marantza (jesli stawiasz na coaxiala). Jeśli stereo to jest wybór niezłych podłogówek JBL na allegro

są też podłogówki supernova 5 z dłuższą gwarancją za 540 zeta, dobra opcja, miałem kiedyś "satelitki" z tego zestawu, nie wierzyłem jak grają, spyliłem tylko przez sraczkowaty kolor i wymogi dziewczyny...nabywca też nie wierzył że to tak fajnie gra, a kupiłem przypadkiem, pure acoustics supernova są zajebiste, czytaj opinie

Potrzebujesz basu , masz duży pokój - kup subwoofer aktywny. Basu Ci nie zabraknie, będziesz mógł go dostosować do wielkości pomieszczenia. Bo z różnymi konfiguracjami - to z tym basem może być bardzo różnie ...

Kiedyś ta wieża gościła u mnie przez jakiś czas. Jest to dość wysoki model, dwa segmenty, bas imponujący. Bez subwoofera, chociaż jest wejście na sub. Pobór z sieci 250W. Co ciekawe jest możliwość podpięcia dodatkowych głośników w systemie 5.1 jako że wieża posiada Dolby Pro Logic i DSP. Stereo i kino domowe w jednym.

Ukryta Zawartość

w drugim filmiku umpa, umpa (te filmiki nie są moje, tylko poglądowo ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Doprawdy nie rozumiem, co ma na celu pokazywanie idiotycznych filmików robionych komórką ze sprzętem grającym? Co komu da, że wśród potwornie zniekształconego dźwięku zobaczy podskakującą membranę???

Nie wystarczy link do zdjęcia lub strony z jakimś sensownym opisem?

Może więcej dać niż czytanie suchych parametrów. Jedno i drugie ma swoje znaczenie, tym bardziej że jak wnioskuję autor postu jest młodą osobą i lubi takie klimaty. Doskonale zdaję sobie sprawę że nie należy oceniać dzwięku w oparciu o takie filmiki, ale chyba wyżej wspomniany autor wolałby jednak zobaczyć wychyły membrany w swoim sprzęcie niż z kieliszkiem wina rozkoszować się audiofilskimi smaczkami.

Sorry że tak post pod postem, skoro tak to teraz więcej konkretów. Ta wieża nie jest nowością ale można ''ustrzelić'' na rynku wtórnym. Tutaj na przykład oferta (oczywiście nie moja)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można zastąpić te kolumny czymś innym, nie są oryginalne z zestawu, ale można kupić jakiś niedrogi zestaw 5.1. A tutaj jest chyba coś lepszego, i ładnie to wygląda -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba też jest możliwość podłączenia większej ilości głośników. Tym bardziej że zestaw kolumn można już dokupić sobie samemu, taki jaki bardziej przypadnie do gustu. Taki sprzęt nie ma oczywiście najnowszych bajerów z zakresu KD, ale ma to co jest ważne, można połączyć chyba już nienajgorsze stereo z możliwością podpięcia większej ilości głośników i wrażeniem dzwięku dookólnego.

To chyba powinno wystarczyć osobie ktora bardziej stawia na słuchanie muzyki niż oglądanie filmów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wychyły membran ogladac ?

ma byc tak zeby nie było zanych wychylow do ogladania

to co ogladasz to oznacza ze masz "koszmar"

to nie jest super sprawa ogladac wychyły ;)

porzadna kolumna gra tak ze tam nie ma czego ogladac - chocby bas walił jak "młotem pneumatycznym w chalupie"

jesli masz wychyły to znaczy ze nie bardzo to gra :)

to bardziej zabawka do przekazywania zniekształconego dzwieku a nie porzadna kolumna

po filmiku mozna rzeczywiscie dojsc do wniosku jedynego słusznego - tego nie nalezy kupowac :) - (choc filmiku nie ogladałem)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

wychyły membran ogladac ?

ma byc tak zeby nie było zanych wychylow do ogladania

to co ogladasz to oznacza ze masz "koszmar"

to nie jest super sprawa ogladac wychyły ;)

porzadna kolumna gra tak ze tam nie ma czego ogladac - chocby bas walił jak "młotem pneumatycznym w chalupie"

jesli masz wychyły to znaczy ze nie bardzo to gra :)

to bardziej zabawka do przekazywania zniekształconego dzwieku a nie porzadna kolumna

po filmiku mozna rzeczywiscie dojsc do wniosku jedynego słusznego - tego nie nalezy kupowac :) - (choc filmiku nie ogladałem)

Eh, nie, nie! Osobiście, nie lubuję się w czymś takim... nawet słuchając cieżkiej elektroniki nie patrzę na wychyły membrany bo też nic mi sie tam nie wychyla ;-)

A muzyki lubię słuchać z zamkniętymi oczami.

Ale sam tytuł wątku może sugerować że autor jest kimś kto to lubi - basssssss.......!!!

Trudno się przestawić komuś kto lubi trzęsienie lub głębokie uderzenie basowe na audiofilski rodzaj słuchania.

Nie lubię dominującego basu, ale tyle ile potrzeba i tam gdzie powienien być, lubię zróżnicowany bas, nie znoszę jednostajnego i nudnego boooooom, boooom.

ani Porlick ani ja nie mielismy raczej na mysli nawet audiofilskiego sluchania

to naprawde dobra rada dla wszystkich niekoniecznie zaznajomionych

"lubisz bas nie kupuj czegos co telepie na filmiku

obojetnie jak bardzo i nawet jaki bas lubisz"

zadko sa glosniki ktore ze swojej natury i budowy maja latac o wiele łatwiej sie wpakowac w maliny po ogladaniu latajacych membran

u mnie nawet jakbym zalupał tak jak nie słucham i jak słuchac sie juz "nie da"

to i tak nic nie lata - i tak ma byc

nie sugerowac sie glupimi filmikami a juz napewno nie "latajacymi głosnikami" :)

wlasnie m.in ku autorowi tematu - aby przypadkiem nie poszedł w tym kierunku ktory jakos tam delikatnie mu sugerujesz - nie ta droga bo o wtope łatwo totalną wtope

ps

aby nie robic oftopa przy calej wtopie

mozna smiało napisac ze z nowych niczego grajacego dobrze basowo nie kupisz w sklepie w tej cenie

nie tylko dobrze ale nawet srednio dobrze

starocie magnat all ribbon 6/ 8 /10- tanio i wyj..cie dobrze

najbardziej 10" seasy magnezowe - "wykur..." głosniki pod wzgledem jakosci basu - bez nadmiernego zmiekczania - taki sprawy w starociach grosze do wydatku sklepowego i 100 razy lepiej niz jakikolwiek subwoofer

sub moze byc dodatkiem kiedy sa glosniki grajace kanałowe basy - jesli ich nie ma to sub nie pomoze

sporo mozna zdobyc "tanizny" z mb quart - podstawa jakosc i rozmiar glosnika

dane sprawdzasz z grubsza na hi fi wikie de

reszte czytasz gdzie sie da - duzo czytasz

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

opcja 1 - zestaw Pianocraft(640 lub 810 lub nawet seria300) z aktywnym subem. Generalnie SUB !

opcja 2 - amplituner onkyo+STX 250

lub używki ....

Co wy chlopakowi tu proponujecioe, wieze, kina domowe, subwoofery? ludzie...

Za 2500zł skompletujesz uzywany zestaw ktory zagra poprawnie i zaspokoi twoje ptrzeby.

Wzmacniacz stereo Yamaha A-720

Kolumny do wyboru do koloru

Jamo Classic 8

Jamo Classic 10

Dali 104

Dali 850

STX FX 300

Magnat All Ribbon 8 lub 10P

z każdych z tych kolumn będziesz zadowolony, średnciami glosników basowych sie nie przejmuje, sama srednica glosnika nic nie mowi o zdolnosci do reprodukcji basu.

Do tego odtwarzacz dvd jesli potrzebujesz usb ewentualnie mozesz oczywiscie podlaczyc sprzet pod komputer.

Ewentualnie coś z MB Quarta.

Jak bys znalazl tez Klipsch F3 w atrakcyjnej cenie do 1900zł to brać.

Te kolumny zaskoczyly juz nie jednego, tylko sie dziwili jak takie na pozor male glosniki moga tak zagrac basem, ale tak jak juz pisalem srednica nie ma wielkiego znaczenia. Sam mam troche takiego sprzetu w domu i dobra 17stka potrafi zdeklasowac 30cm glosnik tonsila czy innej niszowej firmy.

sama srednica mowi bardzo wiele chcby tyle ze nie nalezy nawet tego czy tamtgo dalej ogladac ani rozwazac bo strata czasu

nie widziałem ,nie słyszalem i nie uslysze odpowiednio dobrze grajacego basu glosnika 5"

wyprodukowanie takowego jest niemozliwe

dal kogos moze to stanowic wystarczajcy przekaz i prawie pełny dla mnie nic nie stanowi - staniowi zalazek basu nawet jesli milion audiofili sie wypowie ze jest ok

nie nie jest ok :)

@erazm2 glosnik aby zagral niskie czestotliwosci naturalnie musi drgac, to przeciez glosnik, a im bardziej drga tym glosniej gra, taka jego budowa, wiec nie bardzo wiem co amsz na mysli piszac aby "grajac nie latało"

drga a nie ze filmy sie o tym nakreca to dwie rozna sprawy przeciez

co mnie łapiesz za słowka ;) - kazdy wie ze drga i drgac musi ;)

kiedys widzialem film podobny - oj Boze jak wspomne ;) to naprawde latało:)

a ile gawiedzi komentowało super bas :)

Mi do audiofila daleko, nie pisze tutaj o pojedynczym glosniku 5 calowym ;p

Minimum to dwa 6,5'' na kolumne i znam kolumny ktore w takim układzie sa w stanie zapewnic bardzo mocny i nisko schodzacy bas w 20m2.

Tylko bez dalszych dywagacji o lawinowo rosnacych znieksztalceniach z malej membrany ;p

Caly czas mówimy o kolumnach z lat 90 i starszych, bo obecnie produkwoane to popierdółki nie liczac wymienionych przezemnie FX 300 i Klipsch

te nowe fx tez bardzo ciekawią

moze to byc propozycja w sedno nawet

choc ja z natury szedłbym w te wielkie "podstwkowe" na poteznych celulozowcach

poprostyu takie lubie - nie lubie basu "z dziury" czyli refleksu

uwielbiam zamkniete pudła - kazda dzirua nawet jesli jest idzie odrazu do zaslepienia

ps nie pomne modelu ale jakos stx fx 100cos -120 czy 180

Tez nie lubie BR, wszystkie zespoly kolumn w domu mam w OZ i basu z tego duzo ;p

Jak by znalazl MB Quart 450 to bylby strzal w dyche, dobra jakosc, bas na wysokim poziomie, solidna konstrukcja, lekko efekciarskie brzmienie ale zadowolily by nawet wybredne ucho.

Z STX tylko male monitory MX 140 i duze FX 300 są godne polecenia, zadnych zwyklych F nie polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.