Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB-DAC

norbertpawlus

Rekomendowane odpowiedzi

Oj tam trzeba sie samemu przekonac. U mnie ten kabel nie zmienil brzmienia tak jak robia to sygnalowe czy glosnikowe. Nie zmienil sie balans tonalny nie przybylo basu itd. Po prostu dzwiek jest czystszy. Nie ma szelestu i brudu na talerzach, jest mniej zlewajacych sie dzwiekow i lepsza separacja

Czasami winien jest nie kabel, ale siejący zasilacz impulsowy niskiej jakości.

Zakłócenia przedostające się prez ten kabel do Daca i dalej do wzmacniacza mogą narozrabiać;) Oczywiście nie poszerzą ci sceny, ani nie spowodują jakichś innych efektów typu kremowa średnica, uwypuklonym wyższy bas itp. Będziesz miał zwiększony poziom szumów, czasem jekiieś bzyczenie lub coś w tym rodzaju. Jeśli zasilanie komputera jest zrobione na poziomie, to nawet nie trzeba izolacji galwanicznej, która przecież też nie wyeliminuje wszystkich problemów.

Używam terminala Fujitsu z fabrycznym zasilaczem impulsowym i nie mam żadnych problemów niezależnie od tego czy używam konwertera z izolacją galwaniczną na elementach optoelektronicznych, czy tylko mam transformatorem separujący.

zmieniłem z ciekawości drukarkowy chłam na kabelek "audiofilski"

wierzcie lub nie i jak by zabawnie to nie brzmiało to różnicę "słychać"

dzwięk jest czystszy i lepiej poszczególne składowe są lepiej odseparowane (nie zlewają się)

np na blachach (szybciej sie wygaszają i są dokładniejsze)

jedynym wytłumaczeniem tego może być fakt że konwerter amanero w moim dacu zasilany jest z portu usb komputera i dlatego jest jakikolwiek wpływ

Przesył danych cyfrowych nie ma znaczenia. Natomiast zgodzę się jeśli urządzenie czerpie również energie ze złącza USB, wówczas ekranowanie i materiał wykonania kabla może mieć znaczenie.

Polecam jednak zrobić ślepy test. Jest tu fajny nowy wątek o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

właśnie stoję przed dylematem zakupu takowego kabla niestety potrzebuję go około 7,5m, kabel byłby schowany w ścianę i podłogę.

Podpięty byłby pod DAC (prawdopodobnie na dzień dzisiejszy auna x1s)

W sumie nie miałbym nic przeciwko krótszemu kabelkowi ale ze względu na wygodę i np. pracę w pokoju mógłbym sobie puszczać muzykę siedząc na narożniku :) więc świta mi pomysł wrzucenia na stałe przewody w podłoge i wypuścić go za narożnikiem

znalazłem taki model nie za drogi nie za tani pytanie tylko czy jest sens ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.