Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to już koniec z tą lampą?

bern

Rekomendowane odpowiedzi

<p>Używam wzmaka z lampami mocy Psvane 845T II (Od 5 m-cy)

Ostatnio gdy go włączyłem w lewym kanale coć prychnęło, jęknęło i... dzwięk już nie popłynął.

Za to lampa zaczęła dziwnie, niebieskawo świecić:

tubes845.jpg

Co to może być? Da się to naprawić? Czy lampa do wywalenia.

Kupiłem lampy u Chińczyków, nowe w pudełku jako 'matched pair'. Da się to ewentualnie reklamować?

co znaczy nie poplynał.Nie graja oba kanaly??

No nie popłynąl z jednego kanału (lewego) w którym lampa zmieniła kolor ;-)

Tak to, że nie działa jeden kanał to wina tej lampy bo jak ją zamienię (z prawą) to zjawisko zaniku dźwięku zmienia się wraz ze zmianą lampy.

Ciekawe co odpowiedzą Chińczyki (jeśli w ogóle) na zgłośzenie awarii....

W poniższym linku prubują się tłumaczyć...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oj tam mulsie, opowiadasz, są tu prawdziwi fani (co najmniej dwóch) tej świetnej firemki i pewnie niebawem ci wyjaśnią "wyższość świąt ... " z powodu choćby pięknego pudełeczka

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zaprzestałbym stosowania tej lampy. Po prostu ją wyjmij i nie używaj tego kanału w ogóle, do czasu wymiany na nową.

To co widzisz to jest chyba utrata próżni, obserwujesz zjonizowany gaz.

Istnieje chyba ryzyko, że może ona pociągnąć za sobą trafo, w razie jakiegoś całkowitego przebicia wewnętrznego.

A swoją drogą ... w jakim stanie jest w tej lampie GETTER ? Czy już całkowicie zużyty (czarny) czy wciąż jeszcze dobry (srebrny) ?

Bo jeśli jest tam jeszcze trochę dobrego getter'a ... to może da radę jeszcze coś pokombinować (piekarnik) ?

Podstawy są bakielitowe czy metalowe ?

Czy napięcia / prądy na obu końcówkach masz jednakowe ?

A swoją drogą ... w jakim stanie jest w tej lampie GETTER ? Czy już całkowicie zużyty (czarny) czy wciąż jeszcze dobry (srebrny) ?

Lampa, która padła wygląda tak samo jak ta dobra. Tzn getter w obu jest taki sam - srebrny

Podstawy są bakielitowe czy metalowe ?

Metal a w środku jakieś białe tworzywo. Co nieco widać poniżej:

TII-845-pair-box-pin.jpg

Czy napięcia / prądy na obu końcówkach masz jednakowe ?

Napięcia nie wiem; prąndy są jednakowe przynajmiej na obu wskaźnikach we wzmaku.

Popatrzyłem na szczegóły zakupu: niby na te lampy mam półroczną gwarancję (która jutro się kończy:-)). Napisałem do sprzedawcy. Zobaczymy co dalej....

moje zdanie nt. chińskich lamp pozostaje niezmienne ... nie dotykać się.

Wiem, wiem ... NOSy są drogie ale ... kupować wzmak taki, żeby było nas stać na NOSy. BTW zakupione np. na eBayu NOSy są zazwyczaj objete gwarancją sprzedającego, do tego gwarancjæ PayPal, a zakupione lampy nalezy przed użyciem pomierzyć.

Żeby nie bylo ze madry Polak po szkodzie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

są tutaj tacy co ręke sobie dawali uciąć za te chińszczyzne....

NOSy są drogie

ja wiem? są takie po kilka , kilkadziesiat złotych, bardzo dobre radzieckkie lampy, a że nie ma szpanu ? nie ma...ale trzymaja pomiary i nie ma z nimi jaj żadnych, często nie odbiegaja jakoscia od amerykanskich...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

są tutaj tacy co ręke sobie dawali uciąć za te chińszczyzne....
Ja bym sobie niczego nie dał uciąć za tę lamy jak również za każde inne (włączając NOS'y). Abstrahując od opisanego przykładu niskiej trwałości to jednak Psvane 845-TII dla mnie grają bardzo dobrze. Dużo lepiej od Shuguang 845B (do których teraz - przejściowo - na czas awarii) musiałem powrócić. Mam nadzieję, że w ramach gwarancji otrzymam nową parę 845-TII. Wcześniej jednak zanim je wstawię do wzmaka muszę pomierzyć i wyregulować parametry napięć i prądów bo tu przypuszczam należy szukać przyczyn awarii. Inne 845 (ze względu na cenę) np: KR Audio za 3,4kPLN lub Elrog ER 845 za 1,5k EUR lu NOSy RCA za setki USD to nieporozumienie.

Inne 845 (ze względu na cenę) np: KR Audio za 3,4kPLN lub Elrog ER 845 za 1,5k EUR lu NOSy RCA za setki USD to nieporozumienie.

Dlaczego? Bo drogie?

Trzba bylo kupic wzmak np. na EL34. Mam NOSy RFT do sprzedania.

Będzie taniej.

Jak napisalem wczesniej ... ktos kupuje lampowego Mercedesa, mam na mysli rodzaj lamp, a za czesci chce placic jak za Daewoo.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Psvane są dla mnie ciągłą zagadką. Też miałem z nimi przelotny romans. To są lampy, które brzmią znakomicie, tylko NOSy z wysokiej półki grają lepiej. A z drugiej strony to lampy, które padają po krótkim czasie. Przerobiłem to i dlatego podziękowałem firmie. Zaczynam nabierać podejrzeń, że to celowe działanie Chińczyków. Wiedzą jak zrobić lampę, żeby dobrze grała, ale wiedzą też co zrobić aby szybko padła. Nie rozumiem takiej polityki, ale chyba z tym właśnie mamy do czynienia, bo przypadków jak powyżej jest coraz więcej, jednocześnie wszyscy chwalą walory brzmieniowe tych baniek.

Witajcie,

Dla mnie Psvanki to bardzo dobre sonicznie lamy z dzisiejszej produkcji, podkreślam z dzisiejszej. Niestety potwierdzam, że z trwałością tych lam jest problem. Mam u siebie parę 12AX7 i niestety jedna z tych lamp po ok 14 miesiącach padła (zaczęły być bardzo duże zniekształcenia dźwięku w jednym kanale).

Ale jak ktoś "załaduje" na pokład dobre NOSy to Psvanki niestety nie mają szans. Od tygodnia mam u siebie w pre parę 12AX7 Raytheon black plate 17 mm z 1960 roku i "qrna szczenna mi opadła" ... różnica jest bardzo duża na korzyść Raytheon w każdym aspekcie. To zupełnie inna jakość.

pozdrawiam

Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Troszeczkę nie rozumiem kupowania 'sonicznie' [:)] dobrych lamp , które krótko grają i później płakania, że tzreba wymienić. Jak się chinczyk podoba to już iść na całość i wymieniać, bulic kasę. Natomiast jak sie przejdzie okres łykania koszałów-opałów i 'recenzji' tutaj na forum to jest cały świat nosów radzieckich o bardzo dobrej konstrukcji i jakosci. Nie ma pieniędzy to warto się zainteresowac czymś dobrym.845 nie leżało nawet koło GM 70, a GM70 można kupic bez problemu po 70 pln/sztuka, większe ilosci taniej. O sygnałowych to juz nie mówię nawet...ustalic prąd pracy pod dobrą radziecką sygnałową i spokój do końca życia, lampy do kupienia po 5-10 pln. NIgdy GM70 nie przegrało mi krócej niz 3 lata , a słucham naprawdę dużo. Nie chcę tutaj oczywiscie wchodzić w dyskusję z lamerami tylko poddaję to pod rozwagę jak okres audiofilstwa gazetowego minie....

PS.

mam nadzieję , ze te doswiadczenia o reklamacjach i padaniu lamp będą zamieszczone tez w watku dotyczącym lamp pies vein gdzie ja i kilka innych osób pisało , że to konstrukcyjnie szajs, g..wno w sreberku, tego wymagała by uczciwosc w stosunku do kolegów audiofili....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Chore.

Zastanawiam się jaki jest sens wsadzania drogich lamp do chińskich wzmacniaczy albo domowych samodziałów.

Przyzwoity wzmacniacz spokojnie zagra na EH albo Tungsolu z nowej produkcji i niczego nie będzie mu brakować.

Przyzwoity wzmacniacz spokojnie zagra na EH albo Tungsolu z nowej produkcji i niczego nie będzie mu brakować.

Dopóki nie włożysz lepszej lampy. I wtedy jak zwykle nie ma już powrotu.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Widzisz, w moim Mastersound przerobiłem już kilkanaście par rożnych staroci, z Telefunkenami na czele.

Jakoś zawsze wracam do zestawienia 6SN7 EHG/ECC802 JJ Gold.

Podobnie miałem wcześniej z Audio Note, Jadisem, Silver Integrą i kilkoma innymi klockami.

przerobiłem już kilkanaście par rożnych staroci, z Telefunkenami na czele.

tfk na czele? a u mnie zawsze szkopstwo było na szarym końcu

Glod Lion są chudawe ale fajne, wszystko zależy od systemu

No tak Panowie ale tutaj jest mowa o lampie 845 i kiedyś czytałem (nie wiem na ile jest to prawdą) że w tej chwili tylko Chinczycy tę lampę produkują. Jeśli się mylę proszę wyprostujcie mnie. I tylko Oni, reszta jest kwestią nadruku na bańce.

Pozdrawiam ,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Po tym co napisałeś, mam wątpliwości czy kiedykolwiek miałeś w reku Golden Lion.

nie raz udowodniłeś wpisami, że jesteś człowiekiem małej wiary :) - to byłoby uprzejmie

a rzeczowo - zgryźliwiec bez dystansu do siebie i własnych klamotów

Bardzo dobre wypełnienie , równowaga tonalna , przestrzeń i dynamika

tia, jak u całej współczesnej ruszczyzny, tylko tru kopery dokładać i czysty chajent

a prawdziwe Genlexy słyszałeś?

No tak Panowie ale tutaj jest mowa o lampie 845 i kiedyś czytałem (nie wiem na ile jest to prawdą) że w tej chwili tylko Chinczycy tę lampę produkują. Jeśli się mylę proszę wyprostujcie mnie. I tylko Oni, reszta jest kwestią nadruku na bańce.

Pozdrawiam ,

Paweł

Przeważająca większość to Chiny, ale jest alternatywa choćby w postaci czeskiej KrAudio:

Ukryta Zawartość

tutaj ładny film z fabryki:

Ukryta Zawartość

Jak widać nie tylko skośni produkują te lampki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.