Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

jak masz blisko do Szczecina to zapraszam do siebie. Przekonasz się nausznie jak grają 948 po modach :)

wymiana okablowania, wytłumienie kolumny oraz wymiana wszystkich kondów w zwrotnicy.

Edytowane przez panerai_47

czytaj wyżej. edytowałem wpis.

efekt, wreszcie te kolumny graja :)

poszukaj w tym wątku. opisałem mody dokładnie

• 2 tygodnie później...

Arii sprzyja wzmacniacz pokroju Denona bo są lekko podkolorowane i ocieplone, więc z dobrym zrodlem pewnie jest fajnie. Juz mialem kupowac 906-tki, juz prawie je zamowilem, lecz w moje rece wpadly Dynaudio. I pod odsluchu w domu, ogledzinach przez drugą polowe, zostaly na dobre. Choc Focal sercu memu bliski. Kiedys do niego wroce, bedzie to prawdopodobnie 1008.

Edytowane przez Whyduck

Arii sprzyja wzmacniacz pokroju Denona bo są lekko podkolorowane i ocieplone, więc z dobrym zrodlem pewnie jest fajnie. Juz mialem kupowac 906-tki, juz prawie je zamowilem, lecz w moje rece wpadly Dynaudio. I pod odsluchu w domu, ogledzinach przez drugą polowe, zostaly na dobre. Choc Focal sercu memu bliski. Kiedys do niego wroce, bedzie to prawdopodobnie 1008.

Najważniejsze jest to by dobrze spasowac charakter wzmacniacza z kolumnami. Arie z Denonem grają bardzo naturalnym dźwiękiem, instrumenty dęte brzmią jak na żywo do tego da się słuchać rocka a to rzadkie połączenie.

instrumenty dęte brzmią jak na żywo do tego da się słuchać rocka a to rzadkie połączenie.

Słuszna uwaga.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

kolejna mała zmiana w moich 948. to wyczytałem na zagranicznym forum na temat polaryzacji. w 948, LF ma podłączone odwrotnie, więc podłącza się LF zgodnie z fazą a odwrotnie podłącza się MF. zmiana jaka nastąpiła, zakres basu ok 200 Hz się wygładził, wcześniej było podbicie, biorąc to na ucho :), oraz HF sa lepiej wyeksponowane, a nic nie kłuje w uszy, wcześniej były lekko wycofane w stosunku do średnicy.

pogram jakiś czas i zobaczę co mi się bardziej podoba.

Ciekawe muszę się przełamać i zmodyfikować u Ciebie moje Arie...chociaż tak szczerze mówiąc, to grają rewelacyjnie bez przeróbek

jak masz blisko do Szczecina to wpadnij posłuchać do mnie. Sam się przekonasz albo i nie :)

• 2 tygodnie później...

Ile czasu wygrzewają się Focal Aria 926? Po wyjęciu z pudła mam płaskie brzmienie bez basu i lekko syczące na górze. Brakuje dynamiki, basu, powietrza, przestrzeni. A może one tak grają. Zastanawiam się czy nie odesłać do sklepu.

Pozdrawiam

Dragon,

moim zdaniem potrzeba ok 200 godzin.

ale podłączenie tych kolumn do wzmaka za 2,5 tys zł to pomyłka, mocy ma tez za mało.

Pisałem Ci wcześniej o tym.

Panerai, wymianę wzmacniacza i tak mam w planach niezależnie od kolumn. Posłucham kilka dni i się zastanowię, czy zostawić kolumny, czy oddac i kupić za jakiś czas od razu ze wzmacniaczem.

wygrzewaj i się nie przejmuj. powodzenia

Wygrzewam. Puściłem dźwięk z tunera satelitarnego - tragedia. Podkreślone, suche, kaleczące uszy i świdrujące mózg sybilanty. Masakra. Staram się nie przejmować ;)

Edytowane przez Dragon

To całkiem odwrotnie jak u mnie hehe. Panerai ma rację , wina leży po stronie wzmacniacza.

Wygrzewam. Puściłem dźwięk z tunera satelitarnego - tragedia. Podkreślone, suche, kaleczące uszy i świdrujące mózg sybilanty. Masakra. Staram się nie przejmować ;)

To nie jest wina wzmacniacza. Z moimi Paradigmami tak to nie brzmi. Ewidentnie kolumny podbijają niższą górę, która jest dodatkowo sepleniąca.

Podlączyłem amplituner Harmana i efekt jest podobny, a nawet grają bardziej krzykliwie.

Pytanie, czy wygrzewanie coś zmieni, czy darować sobie te głośniki.

Wg mnie Focale/Zollery to naturalnie brzmiące kolumny a nieświadomie po prostu obarczasz je winą ale za brzmienie wzmacniaczy/amplitunera, które do nich podpinasz. Są za słabe.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Dragon, tłumaczymy Ci już od dłuższego czasu, normalnie cycki na kolana opadają.

to oddaj je w cholerę skoro paradigmy za 100 zł są lepsze i nie zawracaj dupy.

sorki ale już nie mam na Ciebie siły

Dragon, za 6-7 tys zł zamawiasz klon PRE lampowe lamm LLII i końcówki mocy pass F5. i będziesz w 7 niebie. polecam w ciemno do arii 926.

w tej cenie nic lepszego fabrycznego, wg mnie nie kupisz

chyba, że w tej cenie wyrwiesz Denona PMA 2020AE, ale to trzeba sprawdzić jak to zagra. marantza nie polecam do focali.

jest jeszcze integra Xindak A600E używka za ok 8 tysi.a ale to trzeba polować nowa 12500 zł

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.