Skocz do zawartości
IGNORED

jaki tv 42 calowy SONY PANASONIC

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście każdy ma prawo wyboru i wybiera to co mu pasuje najbardziej.Niektórym bardziej odpowiada obraz telewizorów led i to szanuję.

W żadnym wypadku nie twierdzę że są do niczego ale aby zapewniły przyzwoitą jakość obrazu trzeba niestety

zaopatrywać się jak to sam napisałem w wyższe modele.A to wiadomo wiąże się ściśle z dość wysoką ceną.

Powiedzmy tak,w tym przypadku moje doświadczenie pokrywa się z przesłaniem jakie daje ten artykuł:)

Oczywiście jak wiadomo można negować rzetelność i subiektywność takich artykułów....

Jeszcze dla ścisłości,u siebie w domu użytkuję zarówno plazmę jak i telewizor led. (vt60 i hx850)

W obu przypadkach jestem bardzo zadowolony ale mam wobec nich różne oczekiwania.

Jaki LED ?

A ja polecam obejrzeć obydwa Panasonici. Ten led ma bardzo dobrą matrycę IPS, z którą można dużo zdziałać.

A kolega oglądal kiedyś IPS Ten panasonic ładnie świeci w sklepie bo jest bardzo jasny w domu może oczy wypalić i w IPSach nie ma czerni.

IPS ma zastosowanie profesionalne w jasnych pomieszczeniach. Dużą wadą jest tkz srebrzenie czerni

skk

Jaki LED ?

Sony KDL55hx850, posiadam go około 2 lata.

W porównaniu do VT denerwuje mnie tylko świecąca czerń w nocy.

(poprawę przynoszą polepszacze czerni oraz strefowe wygaszanie ale wydaje mi się że zjadają detale)

Poza tym jestem z niego bardzo zadowolony.

W dzień lub przy włączonym świetle spisuje się lepiej od Panasa.

A kolega oglądal kiedyś IPS

Oglądałem u mojego ojca. Bardzo ładnie działa. Obok stoi plazma i też bardzo ładnie działa.

EDIT

U mojego brata też stoją dwa: plazma i IPS.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Oglądałem u mojego ojca. Bardzo ładnie działa. Obok stoi plazma i też bardzo ładnie działa.

EDIT

U mojego brata też stoją dwa: plazma i IPS.

To się dokladnie przyjrzyj czerni

skk

Idź do sklepu i pooglądaj sobie tego philipsa.

Mi do oceny nie są potrzebne parametry mam oczy i tyle.

... dobrze wiesz ze w sklepie przy tamtym oswietleniu nie zobaczysz zalet plazm, a za to dobrze odbierzesz obraz z lcd..... i piszesz ze z philipsa "obraz bajka", tego to już kompletnie nie rozumiem... nie ma jeszcze takiej dostępnej technologii która dawała by obraz pozbawiony wad... Ja nie jestem zwolennikiem plazm, tylko bardziej moim oczom odpowiada przekaz z panelu plazmowego..... i cena leda też jest "odpowiednia" kiedy zbliza się jakością obrazu do budżetowej plazmy.....

To się dokladnie przyjrzyj czerni

... i wyłącz całkowicie światło... to ujrzysz "potęgę " czerni w lcd....

... dobrze wiesz ze w sklepie przy tamtym oswietleniu nie zobaczysz zalet plazm, a za to dobrze odbierzesz obraz z lcd..... i piszesz ze z philipsa "obraz bajka", tego to już kompletnie nie rozumiem... nie ma jeszcze takiej dostępnej technologii która dawała by obraz pozbawiony wad... Ja nie jestem zwolennikiem plazm, tylko bardziej moim oczom odpowiada przekaz z panelu plazmowego..... i cena leda też jest "odpowiednia" kiedy zbliza się jakością obrazu do budżetowej plazmy.....

... i wyłącz całkowicie światło... to ujrzysz "potęgę " czerni w lcd....

JAK ma subpikselowe wygaszanie to ją ujrzysz ale nie w IPS

Wiemże plazma w jasnym oswietleniu przegra z każdym LCD ale sam oceń 8007 zobaczysz przepaść jakie dzieli zwykłe lcd

skk

JAK ma subpikselowe wygaszanie to ją ujrzysz ale nie w IPS

Wiemże plazma w jasnym oswietleniu przegra z każdym LCD ale sam oceń 8007 zobaczysz przepaść jakie dzieli zwykłe lcd

całkowicie się z Tobą zgadzam... ale cena przy subpiukselowym wygaszaniu zabija.. a pozatym to robią jeszcze takie matryce?

dobrze wiesz ile trzeba zapłacić za "niezwykłego" lcd:(.....

.. o zwykłych nawet nie pomyślałem bo tam jest wszystko, oprócz obrazu jak nalezy...

całkowicie się z Tobą zgadzam... ale cena przy subpiukselowym wygaszaniu zabija.. a pozatym to robią jeszcze takie matryce?

dobrze wiesz ile trzeba zapłacić za "niezwykłego" lcd:(.....

.. o zwykłych nawet nie pomyślałem bo tam jest wszystko, oprócz obrazu jak nalezy...

Już pisalem o philips PFL 8007 teraz 40 cali za 2900 niestety 46cali nadal bardzo drogi.

skk

to jak jest z Tą IPSą są opinię że jest dobra i są opinię negatywne o tej matrycy

to jak jest z Tą IPSą są opinię że jest dobra i są opinię negatywne o tej matrycy

Sprawa jest prosta i nie ma co wymyślać.

Matryca IPS zapewnia bardzo dobre kąty widzenia ale osiąga bardzo mały kontrast i co z tym idzie słabiutką czerń.

Do nocnych seansów poprostu kiepsko się nadaje. Czerń świeci i nie ma odpowiedniej głębi i atramentowości.

Ludzie chwalą bądź narzekają w zależności od sposobu wykorzystania i oczekiwań.

W dzień i przy świetle naturalnie będzie dobrze-przyzwoicie. Zapewne lepiej niż na plaźmie.

Pewnie nie zauważyłbyś wtedy różnicy między ips a matrycami xVA(matryce te są stosowane w telewizorach led lcd obok ips,gorsze kąty ale lepszy kontrast-czerń)

Ułomności zaczynają wychodzić dopiero przy nocnych-wieczornych seansach przy zaciemnieniu,gdzie potrzebny jest odpowiednio wysoki poziom czerni i kontrastu.

Wtedy lepiej wypadają zarówno plazmy jak i xVA.

Wszystko więc wiąże się z użytkowaniem i naszymi oczekiwaniami

bo ja Raczej nie lubie tv oglądać bez światła to mówisz że w takim razie czerń i kontrast będzie dobry

a jaki tv byłby dobry z matrycą xVA i IPSa preferowane marki to Panasonic,Sony,jakiś Sharp o ile ma którąś z wymienionych matryc i jakiś Sony w cenie około 2.5 tys

Przy zachowaniu warunków o jakich pisałem całkiem nieźle powinien spisywać się w rozmiarze 42" i tej cenie philips 6007.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do nasłonecznionego pokoju bądź poprostu oglądaniu przy zapalonym świetle spokojnie można polecić.

Ukryta Zawartość

mam jeszcze dla was pytanie chodzi o ostateczny wybór do wyboru Trzy tv

SONY KDL-42W805

PANASONIC TX-L42ET60

Toshiba 42VL963 który wybrać do jutra mam wybór włącznie,który będzie miał lepszą czerń i płynność nie tracąc na jakości obrazu.będzie używamy w dzień i sztucznym świetle

mam jeszcze dla was pytanie chodzi o ostateczny wybór do wyboru Trzy tv

SONY KDL-42W805

PANASONIC TX-L42ET60

Toshiba 42VL963 który wybrać do jutra mam wybór włącznie,który będzie miał lepszą czerń i płynność nie tracąc na jakości obrazu.będzie używamy w dzień i sztucznym świetle

Wszystkie trzy wymienione to matryce IPS:

-Panasonic kontrast ANSI 860:1 czerń 0,14 (3) (posiada matrycę LG)

-Sony kontrast ANSI 940:1 czerń 0,127 (2)

-Toshiba kontrast ANSI 1:000 czerń 0,11 (1)

Teoretycznie najlepsze parametry posiada Toshiba,oczywiście parametry są dość zbliżone i przy oświetlonym pomieszczeniu pewnie nie zauważyłbyś różnicy. Przy całkowitej ciemności Toshiba powinna wypadać ciut lepiej od reszty.

Proponowałbym w tym miejscu obrać inny punkt zaczepny niż wymienione przeze mnie wartości(z uwagi na podobny wynik)

Np. pod względem płynności obrazu najlepiej wypadnie Soniak...

Poczytaj sobie

Panasonic

Ukryta Zawartość

Sony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W kontekście kontrastu-czerni-nasycenia kolorów-głębi obrazu napewno.

Podczas oglądania wieczornego przy zgaszonym świetle będzie to widoczne.

Gorzej oczywiście wypadną kąty, no ale to wiadomo IPS vs VA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.