Skocz do zawartości
IGNORED

jaki tv 42 calowy SONY PANASONIC

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

Plazma jest przyjemniejsza w odbiorze. Naturalniejsze kolory. Głębsza czerń. Szybsza matryca. Jak dobrze skalibrujesz to jest obraz do którego masz ochotę wracać.

LCD ( mówię o większości ) - ostro , płytko..

Bierz ST60 póki jeszcze jest dostępny.

Oba pozostałe to dużo niższa jakość wyświetlanego obrazu(kontrast,czerń,odwzorowanie kolorów).

Ponadto przy odpowiednim ustawieniu model ten całkiem nieźle spisuje się również przy oglądaniu w dość jasnych pomieszczeniach(nareszcie udało się osiągnąć przyzwoitą wartość jasności).

Żadną prądożernością czy migotaniem się nie przejmuj.

Są to wady rozdmuchane na siłę,w porównaniu do telewizora led zużycie prądu będzie dosłownie marginalnie większe.

Co do odległości to optymalne w przypadku sygnału fullHD(1920x1080p) jest około 4cm na 1cal.

Jak łatwo policzyć dla 42cali jest to 170cm. Przy sygnale HD(1280x720p) będzie to 2,5m a dla "normalnej telewizji" (720x576) około 3,12m.

Nie wiem jak te nowe Panasole ale ja użytkuję od chyba 8 lat plazmę Panasonic nawet nie pamiętam jaki to model ale przebieg ma bardzo duży bo chodzi ok 12 godzin dziennie no i odpukać do dziś działa bez zastrzeżeń . Drugą plazmę Panasa mam od 4 lat ta jest mało używana ale też chodzi super . Jedyny + dla LCD to zużycie prądu bo jednak plazma trochę więcej go pobiera no ale kiedyś LCD kosztowało 2x tyle co plazma więc nie opłacało się przepłacać żeby kilka groszy zaoszczędzić na prądzie . Ogólnie mogę polecić Panasonica za jakość i bezawaryjność .

TV ma audio i w dodatku stereo ;)

Mam model Plazmy Panasa od jakiegoś pół roku z najnowszej najtańszej serii (Panasonic TX-P42X60, HD Ready "tylko") i jest ok. Migotania, wypalania, piszczenia nie zauważyłem. Trochę czuć grzanie, jak przyłoży się dłoń na odległość 5 cm - ale co to za problem?

Pobór prądu - nie mam porównania z LCD, na pewno więcej bierze od kineskopu 21 calowego, który skończył u mnie niedawno żywot.

W nasłonecznionym i oświetlonym pomieszczeniu jest pewien efekt lustra, ale da się przeżyć. Zresztą wyższe modele Panasa mają ponoć jakieś technologie to niwelujące.

chodziło mi o to że mam piano crafta i to właśnie japoński producent i tv mam panasonic tyle że 5 letni lcd i żadnych problemów.a wracając do wypowiedzi suluben to skoro u Ciebie ta plazma nie ma żadnych problemów to te najnowsze plazmy tym bardziej nie powinny mieć żadnych problemy

Żaden nie powala ale jak już to plazma st. tylko czy migotanie nie będzie Ci przeszkadzać

... ale jak już to jaki tv Cię powala... skoro panas st60 do dla ciebie " jak już ".....

.......... Do załozyciela tematu lepszego od panasa st60 nie ma ... oczywiście biorac pod uwagę jakość do ceny..... za leda który zagra "prawie " jak ten panas musiałbyś dać dużooooooo...duuuuuuużo więcej ..... Ja mam dwie plazmy panasa jedna ma 5 lat i śmiga wzorowo , a st60 mam od pół roku i jest zajefajna...

.... co do zużycia pradu przez plazmy to PAMIĘTAJ: plazma i ładny obraz da i zimą ogrzeje przy tym... :)))))))))))))))))))))))

P.S. co do odległości to ja np. 65" oglądam z 3.3 m a 3D z jeszcze bliższej.....

to fakt plazma musi być naprawdę dobra No i zgodze się ledy są porównywalne z plazmą ale te naprawdę drogie a tyle kasy to też niechce mi się wydać.i odległość Trochę ponad dwa metry to te 42 cale nie będzie za duży

to fakt plazma musi być naprawdę dobra No i zgodze się ledy są porównywalne z plazmą ale te naprawdę drogie a tyle kasy to też niechce mi się wydać.i odległość Trochę ponad dwa metry to te 42 cale nie będzie za duży

...Kolego.. gdybyś oglądał materiał fullhd ( na twoich 42" ) z odległości duzo wiekszej niż 2 metry to nie zobaczył bys róznicy między fullhd a sd... Na pweno nie będzie za blisko... Będzie dobrze bo przy materiałach 1080p ( fullHD) zobaczysz wszystkie szczegóły które ma Ci przekazać oglądany materiał..

Tak jak Ci napisałem Ja swoje 65" w 2D oglądam z około 3.3 m , a 3D z 2.6 m i jest idealnie ( mam wieszak którym mogę regulować odległość tv od ściany do 70 cm)... A przy filmach odlicz sobie jeszcze czarne pasy na dole i górze ekranu i Twoje 42" będzie jeszcze mniejsze... śmiało kupuj te st60 42"... Albo zastanów się nad 50" , bo moje zdanie ( i nie tylko moje ) jest takie , że warto mieć parę cali na zapas... Po krótkim czasie przekonasz się ze mogło by być więcej cali, a będzie już za późno bo tv (42") będzie już stał na półce... Ja miałem obawy ( kupujac swój tv )takie same jak Twoje ze będzie za duży , a teraz bym kupił jeszcze większy i dlatego myślę o projektorze....

... ale jak już to jaki tv Cię powala... skoro panas st60 do dla ciebie " jak już ".....

.......... Do załozyciela tematu lepszego od panasa st60 nie ma ... oczywiście biorac pod uwagę jakość do ceny..... za leda który zagra "prawie " jak ten panas musiałbyś dać dużooooooo...duuuuuuużo więcej ..... Ja mam dwie plazmy panasa jedna ma 5 lat i śmiga wzorowo , a st60 mam od pół roku i jest zajefajna...

.... co do zużycia pradu przez plazmy to PAMIĘTAJ: plazma i ładny obraz da i zimą ogrzeje przy tym... :)))))))))))))))))))))))

P.S. co do odległości to ja np. 65" oglądam z 3.3 m a 3D z jeszcze bliższej.....

Na przyklad Philips pfl 8007. To że plazmy lepsze to brednie powielane pez nieznajomość tematu, mieć plazmę to być kimś wyjątkowym takim prawdziwym kinomanem a lcd to kicha dla ślepych. Plazma była lepsza jak były słabe lcd. Teraz lcd jest juz dopracowane a najwyższe modele philipsa i lg to coś pięknego.

Zadziwia mnie takie podpytywanie co lepsze jaki lepszy co to nie można iść do sklepu i popatrzeć ? Chociaż plazma trochę straci bo w jasnym otoczeniu bedzie ustępowała ostrym obrazom z lcd co trochę jest krzywdzące.

Powiem Ci że byłem zwolennikiem plazm ale już nie jestem , choć wkurzało mnie migotanie w szarościach. Teraz wolę "wysokie" philipsy bo tam obraz to bajka i taniej niż u innych. Chociaż najnowsza 400 philipsa skopała d...y telewizorom znacznie droższym.

Panowie trochę rozsądku i mniej populizmu. Pozdrawiam

No to w takim razie kupie minimum 42 cale a maks 50 cali i będzie bardzo dobrze No a przez te czarne pasy obraz jest faktycznie mniejszy

Proszę wziąć pod uwagę że 42 cale i 50 cali ma taką samą rozdzielczość. Oglądanie 50 ze zbyt bliska owocuję dyskomfortem bo widzi się strukturę obrazu.

Zwracam też uwagę że mimo że krzyczy sie na lewo i prawo o HD ULTRA to tak naprawdę spora część filmów, programów jest 1366 x 768. Nawet jak pisze ful HD to czasem ktoś nas kłamie.

Naljepiej poświęć czas i pochoć po sklepie i pooglądaj sobie to i owo. Nie kieruj się radami innych.

Niekoniecznie drogie philipsa pfl 40' 8007 można kupić za 3300 a to bardzo wysoka półka.

Ps

Jak by co to ja nie mam tv LCD ani PLAZMY dlatego jestem bezstronny.

skk

Na przyklad Philips pfl 8007. To że plazmy lepsze to brednie powielane pez nieznajomość tematu, mieć plazmę to być kimś wyjątkowym takim prawdziwym kinomanem a lcd to kicha dla ślepych. Plazma była lepsza jak były słabe lcd. Teraz lcd jest juz dopracowane a najwyższe modele philipsa i lg to coś pięknego.

Zadziwia mnie takie podpytywanie co lepsze jaki lepszy co to nie można iść do sklepu i popatrzeć ? Chociaż plazma trochę straci bo w jasnym otoczeniu bedzie ustępowała ostrym obrazom z lcd co trochę jest krzywdzące.

Powiem Ci że byłem zwolennikiem plazm ale już nie jestem , choć wkurzało mnie migotanie w szarościach. Teraz wolę "wysokie" philipsy bo tam obraz to bajka i taniej niż u innych. Chociaż najnowsza 400 philipsa skopała d...y telewizorom znacznie droższym.

Panowie trochę rozsądku i mniej populizmu. Pozdrawiam

Kolego chyba nie jesteś z informacjami na bieżąco.

Jeśli piszesz o rozsądku to użyję merytorycznego uzasadnienia.

Jak wiadomo za jakość obrazu odpowiada strikte kontrast,czerń,nasycenie-odwzorowanie kolorów.

Czynniki te daję plastyczność,głębie obrazu.

Tak więc wymieniony przez Ciebie Philips 8007 osiąga mierzalny kontrast ansi ok. 2130:1 oraz czerń na poziomie 0,052.

Przytoczony tutaj model ST60 osiąga kontrast ok 12000:1 i czerń na poziomie 0,00373.

Tak czy siak kolego dzieli je przepaść.

Żaden nawet topowy led nie ma szans by zbliżyć się chcociażby do ST60 tymi parametrami. (rekord należał do Philips 9607 ok 5000:1)

Które to jak już napisałem na wstępnie odpowiedzialne są za głębie,plastyczność,nasycenie czyli poprostu jakość obrazu.

Rację natomiast trzeba Ci przyznać jeśli chodzi o oglądanie tv w nasłonecznionym salonie.

W warunkach nocnych żaden nawet najdroższy led nie ma podjazdu do tego co da nam przyzwoita plazma.

Jak wiadomo za jakość obrazu odpowiada strikte kontrast,czerń,nasycenie-odwzorowanie kolorów.

Tak więc wymieniony przez Ciebie Philips 8007 osiąga mierzalny kontrast ansi ok. 2130:1 oraz czerń na poziomie 0,052.

Przytoczony tutaj model ST60 osiąga kontrast ok 12000:1 i czerń na poziomie 0,00373.

Żaden nawet topowy led nie ma szans by zbliżyć się chcociażby do ST60 tymi parametrami. (rekord należał do Philips 9607 ok 5000:1)

Które to jak już napisałem na wstępnie odpowiedzialne są za głębie,plastyczność,nasycenie czyli poprostu jakość obrazu.

Rację natomiast trzeba Ci przyznać jeśli chodzi o oglądanie tv w nasłonecznionym salonie.

W warunkach nocnych żaden nawet najdroższy led nie ma podjazdu do tego co da nam przyzwoita plazma.

Dokładnie nic dodać nic ująć.

Ażeby moja wypowiedź nie okazała się gołosłowna i bez podparcia proponuję zapoznać się z artykułem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Idź do sklepu i pooglądaj sobie tego philipsa.

Mi do oceny nie są potrzebne parametry mam oczy i tyle.

Ażeby moja wypowiedź nie okazała się gołosłowna i bez podparcia proponuję zapoznać się z artykułem:

Ukryta Zawartość

To znaczy że polecasz to bo ktoś napisał jakiś artykuł, nie ze swojego doświadczenia ?

A i jeszcze jedno ja nie kieruje się informacjami tylko wiem to z doświadczenia- to w kwestii że nie jestem na bieżąco.

Ukryta Zawartość

skk

Oczywiście każdy ma prawo wyboru i wybiera to co mu pasuje najbardziej.Niektórym bardziej odpowiada obraz telewizorów led i to szanuję.

W żadnym wypadku nie twierdzę że są do niczego ale aby zapewniły przyzwoitą jakość obrazu trzeba niestety

zaopatrywać się jak to sam napisałem w wyższe modele.A to wiadomo wiąże się ściśle z dość wysoką ceną.

To znaczy że polecasz to bo ktoś napisał jakiś artykuł, nie ze swojego doświadczenia ?

Powiedzmy tak,w tym przypadku moje doświadczenie pokrywa się z przesłaniem jakie daje ten artykuł:)

Oczywiście jak wiadomo można negować rzetelność i subiektywność takich artykułów....

Jeszcze dla ścisłości,u siebie w domu użytkuję zarówno plazmę jak i telewizor led. (vt60 i hx850)

W obu przypadkach jestem bardzo zadowolony ale mam wobec nich różne oczekiwania.

Panasonic TX-L42ET60

...

i PANASONIC TX P42ST60

A ja polecam obejrzeć obydwa Panasonici. Ten led ma bardzo dobrą matrycę IPS, z którą można dużo zdziałać.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.