Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 2500 zł ?

Gość Micke13

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Micke13

(Konto usunięte)

Mój wzmacniacz to Creek 4330. Chciałbym kupić kolumny, które by dały mu większego powera. Słucham głównie muzyki rockowej ale też trochę dynamicznego popu czy acid jazzu. Moja (pierwsza wersja) 4330 ma bardzo ładny ale miękki bas, dlatego chciałbym kupić kolumny które dały by mu wyraźniejszy wykop. Podobno kolumny Triangle Zephyr są bardzo dynamiczne, więc niby takie jakie mi pasują, ale kosztują ponad 3000. Myślałem jeszcze o AA Hyperion, Dali 5005 i ESA Vivace, ale typ w sklepie mówił mi, że te ESY są do bardziej "wyrafinowanej" muzyki. W końcu nie wiem co robić, pomóżcie !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/1104-jakie-kolumny-do-2500-z%C5%82/
Gość Seba_25

(Konto usunięte)

Myślę że po pierwsze zmień wzmacniacz, bo z tego co mówisz wynika że nie jesteś zbytnio z niego zadowolony i zdaje mi się że nie będziesz. Póżniej kombinuj z Esą, Dali, Avance, Yamahami, i ew. AA hyperion.

Napisz najepierw jakie masz teraz kolumny, potem można pomyśleć.

Gość Micke13

(Konto usunięte)

Kolumny to stare podstawkowe Tonsile Space86. Z wzmacniacza jestem zadowolony, ale po prostu na moich kolumnach mam takie o nim (pewnie błędne) zdanie. Zbierałem na niego rok, tak więc nie mogę być z niego nie zadowolony :-). Jeszcze Pokój, ma około 16m2 z 2,5m wysokości.

Tylko, że twój Creek wg. mnie niebardzo nadaje się do muzyki , której słuchasz-bo brakuje mu włanie trochę powera ,dynamiki i basiora, nie wykluczone jednak że najwiekszym ograniczeniem sš kolumny-ja polecam wzmaka - Yamahę 596+JBL XTI 100, ewentualnie XTI 80, z tym że XTI 100 niestety Creek nie wysteruje....Mylę że do Creeka mógłby też spróbować Paradigm Monitor3v3-sš łatwe dla wzmaka i czego jak czego ale basiora i dynamiki im nie brakuje, a w z 16m dadzš sobie radę-do rocka i dynamicznego popu-miodzio!

Gość Seba_25

(Konto usunięte)

No to wszystko jasne, proponuję któreś z poniższych:

Eltax Liberty 5+ (tanio a dobrze)

Avance Omega 503 (drożej i lepiej)

Dali 5005 to dobry strzał , mają wysoką efektywność, creek łatwo je napędzi.

Dwie pierwsze trochę mało niskiego basu, ale jasno i czytelnie oraz dynamicznie, kierując w dali dźwięk będzie masywniejszy i cięższy.

Cabasse Tabago też były by niezłe.

Gość Seba_25 do Zyzia

(Konto usunięte)

Z tym creekiem to racja co napisałeś, a i Paradigm Monitor 3v3 to też bardzo dobry wybór, z podstawek to dobra propozycja do creeka ale kolega Micke13 pisał o podłogach.

• Redaktorzy

Dali 5005 to spory downgrade w stosunku do Dali 505. Znacznie jepiej bys wyszedl kupujac starsze 505, albo ich nowszy odpowiednik - 6006. Nawiasem mowiac, wpisy typu "przede wszystkim zmien wzmacniacz" w momencie kiedy czlowiek pyta o kolumny, to chyba, lagodnie i brdzo grzecznie mowiac, nie na temat?

Jeżeli lubisz szkliste i twarde wysokie,bierz ESE.Jeżeli chcesz żeby w domu powiało chłodem a mieszkanie zmieniło się w lodowata klinikę, bierz ESE.Jezeli rajcuje cię bas wydobywający się ze studni, też bierz ESE.........czy marzysz o takim dzwięku?

Gość Papamek do Tomka

(Konto usunięte)

Tomku, na jakim wzmacniaczu słuchałeś ESA Vivace?

Ja mam zupełnie inne zdanie na temat ich brzmienia, niż przedstawione w ostatnim twoim wpisie.

Gość Tomek do Papamka

(Konto usunięte)

Thule,Nad,Yamaha,Primare,Sony ES. Na kazdym sprzęcie jest tak samo chłodno i klinicznie.Dźwięk staje sie bardzo męczący.Te kolumny po prostu nie sa przyjemne,dźwieki wychodzą za uszy, musi być coś pokopane z fazą.No i spróbujcie ustalić na nich jakąś lokalizacje-czy wokal jest idealnie na srodku? Przecież te kolumny nie mają wogóle stereofonii.

Ja słuchałem ESA Vivace tylko z NAD C300 + 521. Dźwięk był masywny, mało dokładny, ale nie zimny, czy suchy. Basu było dużo, i to nie ze studni, tylko ścielił się pod nogami. Dużo lepiej wypadły tutaj Dynaudio Audience 42 i szczególnie 52 (ale to wyższa klasa cenowa).

Nie chcę bronić zajadle Esy Vivace, ale w tej cenie to nie są złe kolumny. Mniej mnie męczyły niż podłogowe B&W 309, które grały z tą samą elektroniką efekciarsko.

Gość Micke13

(Konto usunięte)

O B&W słyszałem, że mają słabą stereofonię. Mówił mi to koleś z Dali 505. Tak się składa, że wspominał mi też coś o ich sprzedaniu. Poradźcie za ile mógłbym je od niego wziąć ?

2000-3000zł to ten sam przedział, nic lepszego nie wymyślisz, musiał byś skoczyć na jakieś 4500zł, ale do tego potrzebny jest też lepszy wzmacniacz.Nie możesz też iść w drugą strone, kupując kolumny używane, to się mija z twoim celem.Masz 2500 na wydanie, to idź do sklepu i słuchaj. Co raz więcej osób chwali Hyperiony. Znajdź sklep gdzie możesz porównać te kolumny z innymi i po sprawie.Z mojego doświadczenia raczej nic lepszego nie znajdziesz.Nawet w HI FI i Muzyka było napisane, że Hyperiony powinny kosztować 2x więcej.

W takim razie dołóż trochę kasiorki i jeli zależy ci na podłogowcach - kup Paradigmy Monitor 9v3-skutecznoć 94 db. Ja słuchałem wprawdzie tylko Monitor 3v.3, ale patrzšc na te dane i test w Hi-fi i M jestem przekonany, że dostaniesz to , czego oczekujesz. Sam zresztš mam Paradigmy-Studio 80-dynamika i basik na 6 jak by zapewne napisał niejaki Stryjecki...

Po dogadaniu się ze sprzedawcą myslę, że za 3000 zł, 9 v.3-katalogowa cena 3699 zł, możesz też spróbować 7 v3-skuteczność 93 db-cena katalogowa 3000 zł- ze zniżką na Śląsku dostaniesz spokojnie za 2500 zł-myślę że te 7-ki do twojego pokoju mogłyby być strzałem w 10-tkę.

W ogóle wydaje mi się że Paradigmy do mocniejszej muzy są the best, ale nie kupuj w ciemno, posłuchaj najpierw. Niezłego powera ma też JBL XTI 100, ale są jeszcze droższe no i byłem świadkiem jak Creek 4330 nie poradził sobie z nimi. Myślę, że Paradigmy serii Monitor są bardziej przyjazne dla wzmaka, wysoka skuteczność i 8-ohmowa(prawdopodobnie) impedancja sprawia że są łatwym obciązeniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi