Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Co ty za bzdury dziadekwłodek wypisujesz??? Puknij się w głowę!

Dlaczego wyścig na księżyc wygrali Amerykanie? Bo mieli lepsze silniki.

Poczytaj sobie o radzieckiej rakiecie N-1 w której użyto aż 30 silników podczas gdy w amerykanskim Saturnie wystarczyło 5.

Bzdury to raczej ty wypisujesz. Skoro są tacy dobrzy nadal, to dlaczego ciężar misji załogowych i towarowych na ISS spoczywa na Rosjanach.

Zestawiasz najgorszą chyba rakieta radziecką, z najwyższym osiągnięciem USAmerykanów i chyba do tej pory ostatnim. Do tego posługujesz się niewiedzą albo kłamstwem bo Saturn V miał nie 5, a 11 silników w 3 stopniach łącznie. W dwustopniowej Saturn INT-21 było ich 10. Program Saturn zakończono na początku lat 1970. Natomiast ZSRR, a potem Rosja rozwijali konsekwentnie swój program rakietowy. Wyjątkiem były czas ulubionego prezydenta USAmerykanów Borysa Jelcyna, który tego zakazał - w tym rakiety nośnej Energia-Wulkan o największych możliwościach.

Poczytaj sobie właśnie o N-1, a w zasadzie o NK-33.

"Radziecki silnik rakietowy NK-33 ma niezwykła historię. Zbudowany na potrzeby wielkiej rakiety N-1, która miała dostarczyć kosmonautów ZSRR na Księżyc i przypieczętować dominację Kraju Rad w Kosmosie, popadł w zapomnienie, po tym jak Amerykanie dotarli na Srebrny Glob pierwsi. NK-33 jest jednak tak dobry, że teraz wydobyto go z magazynów, odkurzono i zamontowano w amerykańskiej rakiecie Antares, która właśnie przechodzi ostatnie testy."

http://www.tvn24.pl/internet-hi-tech-media,40/radziecki-silnik-legenda-zmartwychwstaje-zamiast-slawic-zsrr-bedzie-zarabial-dla-usa,308022.html

Zakończenie artykułu jest dobrym podsumowaniem.

"Gdy po rozpadzie ZSRR do Rosji zaczęli przyjeżdżać Amerykanie polujący na nowe technologie, szybko dowiedzieli się o "rakietowym skarbie", ukrytym w magazynie gdzieś na Uralu. Słysząc o niezwykłej sprawności silników, przedstawiciele amerykańskich firm zwietrzyli interes. Gdy Amerykanom pokazano wielki magazyn wypełniony rzędami fabrycznie nowych silników, mieli zaniemówić z wrażenia.

Szybko dogadano się też co do szczegółów biznesowych. Tym sposobem silniki, które miały dostarczyć obywateli ZSRR na Księżyc trafiły do USA. Obecnie Amerykanie sprowadzają z Rosji oryginalne NK-33, które miały trafić do rakiety N-1, modernizują, zmieniają nazwę na AJ26 i montują w rakiecie Antares.

Docelowo w USA ma ruszyć licencyjna produkcja niegdysiejszych radzieckich silników, które przeszły zaprawdę wyjątkową drogę od lat 60-tych."

Pisz jak inżynier, a nie jak inżynier po WSNS przy KC PZPR.

Edytowane przez dziadekwłodek

Bzdury to raczej ty wypisujesz. Skoro są tacy dobrzy nadal, to dlaczego ciężar misji załogowych i towarowych na ISS spoczywa na Rosjanach.

bo taniej

No wiadomo przecież że co (ZSRR) to wielkie i ciężkie-więc musiało być ich aż 30. ;)

Było ich trzydzieści z prostego powodu. Pomyśl chwilę a sam dojdziesz dlaczego.

Jestem Europejczykiem.

Dlaczego wyścig na księżyc wygrali Amerykanie?

Bo mieli lepsze studio filmowe niż "Mosfilm" i Kubricka w roli reżysera.

Proszę nie porównujcie technologi rosyjskich rakiet nośnych w oparciu o fantasmagoryczne lądowanie amerykańców na księżycu bo przecież wszyscy wiemy że takiego nie było.

03712769097153382500.jpg28711370623394234628.jpg

Eurowizja 2014

Cywilizowana Europa bez Putina

89212046501468856572.jpg

Dyktatorska Rosja z Putinem

00442446270258114764.jpg

Wybierzcie sami Europa już wybrała...................

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Mów za siebie. Masz jakieś dowody, że takowego nie było?

W rzeczywistości równoległej w której porusza się tommiashi takiego lądowania nie było, Ale w jego rzeczywistości Rosja to kraj mlekiem i miodem płynący, kraina wolności i demokracji więc lądowanie to w sumie drobiazg.

Jestem Europejczykiem.

No tak, najwyraźniej pomyliłem matrixy. :D

logika tommi jest prosta

wiekszość rosjan to gołodupcy

ale wiekszośc europejczyków jedzie na kredytach

czyli rosjanie mimo ,że gołodupcy to sa bogatsi i cwańsi niz europejczycy bo choć biede klepią to za swoje.

Było ich trzydzieści z prostego powodu. Pomyśl chwilę a sam dojdziesz dlaczego.

Oj, wiadomo przecież. Rosjanie mieli wówczas problemy z awaryjnością. Dlatego zdecydowali się na ogromną liczbę silników i zapas mocy.

Nawet jeśli 2 lub 3 zdechną, to całość i tak da radę polecieć.

Myślę że gdyby nie pechowa śmierć głównego inżyniera, Rosjanie mogliby z tym księżycem jeszcze nieźle zatańcować.

Oj, wiadomo przecież. Rosjanie mieli wówczas problemy z awaryjnością. Dlatego zdecydowali się na ogromną liczbę silników i zapas mocy.

Nawet jeśli 2 lub 3 zdechną, to całość i tak da radę polecieć.

Myślę że gdyby nie pechowa śmierć głównego inżyniera, Rosjanie mogliby z tym księżycem jeszcze nieźle zatańcować.

Rosjanie mieli problemy ze zbudowaniem silników o odpowiednio dużej mocy stąd musieli użyć większej ilości takich, jakie mieli. Nie była to kwestia świadomego wyboru tylko konieczności. Silniki same w sobie nie były złe (tu akurat dziadekwłodek ma rację), problemy stwarzała koncepcja gęstego upakowania 30 silników.

Jestem Europejczykiem.

Oczywiście to też miało kluczowe znaczenie.

A o sprawie awaryjności słyszałem z jakiegoś dokumentu telewizyjnego.

Tyle że nie należy mieszać epok. pod tym względem Włodek ma rację.

Oczywiście to też miało kluczowe znaczenie.

A o sprawie awaryjności słyszałem z jakiegoś dokumentu telewizyjnego.

Tyle że nie należy mieszać epok. pod tym względem Włodek ma rację.

Że niby w czym? Nie wiem, czy pamiętasz, ale cała dyskusja wzięła sie z jego stwierdzenia:

"USAmerykanie od zawsze mieli wielkie problemy z silnikami swoich największych rakiet. Praktyka to potwierdzał. Bezlitośnie. Mieli za to lepsze głowice. Do tej pory. Ale już chyba nie mają."

Jestem Europejczykiem.

Zapewne bywało różnie w różnym czasie.

Trudno mi wyrokować, opieram się tu tylko na czasopismach i telewizji.

Ale przecież Amerykanie swego czasu podziękowali za współpracę von Braunowi.

Po pewnym czasie jednak go przeprosili i musiał wrócić, zaraz po spłonieciu tych trzech astronautów.

a wracając do tytułu, na pewno są bardziej utalentowani muzycznie. Mam na myśli ogół społeczeństwa, nie elitę twórców.

Popłakałem się, oglądając to za pierwszym razem.

A do tej pory poprawia mi humor gdy jestem wkurzony.

Zwróćcie uwagę na synchronizację w choreografii.

Aha - dziadekwłodek lubi sobie poprzekręcać tak, jak mu pasuje i swoim s zwyczajem zarzuca mi kłamstwo które sam wymyśla.

Oczywiście prawdę jest, że Saturn V miał 5 silników w pierwszym stopniu, bo o tym pisałem i zestawiłem to z 30 silnikami rakiety N-1 bo tyle miała również w pierwszym stopniu.

Jeżeli pisze o 11 silnikach Saturna V we wszystkich stopniach to N-1 miała 42 (czy 43) silniki.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Aha - dziadekwłodek lubi sobie poprzekręcać tak, jak mu pasuje i swoim s zwyczajem zarzuca mi kłamstwo które sam wymyśla.

Oczywiście prawdę jest, że Saturn V miał 5 silników w pierwszym stopniu, bo o tym pisałem i zestawiłem to z 30 silnikami rakiety N-1 bo tyle miała również w pierwszym stopniu.

Jeżeli pisze o 11 silnikach Saturna V we wszystkich stopniach to N-1 miała 42 (czy 43) silniki.

Widzę, że wikipedia okazała się pomocna. W pierwszym swoim wpisie na ten temat napisałeś wyraźnie:

Co ty za bzdury dziadekwłodek wypisujesz??? Puknij się w głowę!

Dlaczego wyścig na księżyc wygrali Amerykanie? Bo mieli lepsze silniki.

Poczytaj sobie o radzieckiej rakiecie N-1 w której użyto aż 30 silników podczas gdy w amerykanskim Saturnie wystarczyło 5.

Czyli jak widać nie pisałeś o poszczególnych stopniach w N-1 w Saturnie tylko wyraźnie o rakiecie jako całości.

Do tego w rakiecie N-1 nie zawiodły silniki. Zaszkodził tylko pospiech motywowany czynnikami polityczno-propagandowymi (chodziło o wyprzedzenie załogowej misji USAmeryki na Księżyc), który skutkował przemeczeniem i śmiercią Korolowa, niedostatecznym opanowaniem konstrukcji przez jego następcę Miszyna, brakiem czasu na kompleksowe próby silników i badania zachowania się pierwszego członu w locie z pracującymi 30 silnikami.

Przecież o tym pisałem. Teraz to sam do siebie piszesz???

Sooro porównałem pięć silników do 30 to jak można mieć jakieś wątpliwości?

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Przecież o tym pisałem. Teraz to sam do siebie piszesz???

Sooro porównałem pięć silników do 30 to jak można mieć jakieś wątpliwości?

Można. Jesli chodzi o twoje pisanie. Zawsze można.

No tak, zawsze zakładam jakiś poziom inteligencji u adwersarzy. Niestety mój optymizm poddawany jest ostatnio ciężkim próbom;-).

Jestem Europejczykiem.

Dyktatorska Rosja z Putinem

00442446270258114764.jpg

Wybierzcie sami Europa już wybrała...................

Islam daje więcej. W dodatku dziewic.

Celna uwaga zwłaszcza w kontekście aktualnych trendów demograficznych w Rosji.

Jestem Europejczykiem.

Kolega zapomniał dodać że po pierwsze "dopiero po śmierci",po drugie za wyeliminowanie niewiernego".

Nie widzę analogii spostrzegając sytuację ani w Rosji ani na Ukrainie.

No Chyba że kolega zgodnie z doktryną USHamerykańską widzi w separatystach z Doniecka czy Ługańska Terrorystów ( nieważne że nie islamskich ).

Radzę koledze znając kolegi ogólny światopogląd "więcej ekumenizmu" mniej "politykierstwa".

W tym drugim, "moim" przypadku, jest tego stuprocentowa gwarancja.

Kolega ma dar "jasnowidzenia"?

Władze samozwańczej Donieckiej Republiki Ludowej (DRL) na wschodniej Ukrainie zażądały od najbogatszego obywatela tego kraju, biznesmena Rinata Achmetowa, oświadczenia o lojalności i przekazywania podatków do budżetu DRL, a nie budżetu centralnego w Kijowie.

Achmetow, który często oskarżany jest o wspieranie separatystów, oświadczył w środę, że Donbas może rozwijać się jedynie w granicach Ukrainy. Biznesmen ostrzegł, że zarówno niepodległość regionu, jak i przyłączenie go do Rosji będzie oznaczało sankcje międzynarodowe, które przyniosą "bezrobocie i biedę".

Jestem Europejczykiem.

Achmetow, który często oskarżany jest o wspieranie separatystów, oświadczył w środę, że Donbas może rozwijać się jedynie w granicach Ukrainy. Biznesmen ostrzegł, że zarówno niepodległość regionu, jak i przyłączenie go do Rosji będzie oznaczało sankcje międzynarodowe, które przyniosą "bezrobocie i biedę".

Bezrobocie i Bieda to czeka Ukraińców po "bliższym spotkaniu 3 stopnia z Unią Europejską".

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.