Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Biorąc pod uwagę udział eksportu nieprzetworzonych surowców to biednie to wygląda.

Jedni sprzedają surowce (Rosja), drudzy - tanią siłę roboczą (Polska), trzeci żyją na kredyt (Włochy).

Porównując dobrobyt trzeba wziąć pod uwagę m.in. stopień zadłużenia państw w stosunku do PKB. Rosja - 17,92 %, Polska - 51,50 %, Włochy - 132,50 %.

http://pl.tradingeconomics.com/country-list/government-debt-to-gdp

Problemy rozwojowe/gospodarcze Rosji i Polski w gruncie rzeczy są podobne i związane przede wszystkim z deindustrializacja. Bezprawne zachodnie sankcje stymulują Rosję do ponownej industrializacji. Postępy są, ale na razie niewielkie (kilkuprocentowe). W trzech dziedzinach - energetyka jądrowa, przemysł kosmiczny i przemysł zbrojeniowy - Rosji udało się zachować wiedzę, specjalistów i technologie, tu postępy (jakościowe i ilościowe) są duże. Największe problemy technologiczne Rosji to niewielka produkcja własnych nowoczesnych obrabiarek oraz brak technologii produkcji złożonych podzespołów elektronicznych. Mikroprocesory własnego projektu produkują chyba na Tajwanie. Ostatnio Chiny proponują Rosji wymianę technologii: chińskie wojskowe mikroprocesory na rosyjskie silniki rakietowe.

wszystko wskazuje na to ze im tez wspolczynnik jest wiekszy tym gorzej dla rosjan obserwujac za lata.

Co "wszystko"? To, że spadek cen surowców i sankcje wpływają negatywnie na dochody Rosjan to oczywiste. Ale to jest kwestia tylko ostatniego roku a nie "za lata".

Edytowane przez JuG

nawet korea pln jest w stanie zrobic bombe atomowa i wystrzelic co tam trzeba.Ale jakos nikt nie wali do koreii.Zycie wloch na kredyt w stosunku do zycia rosjan....nono .to juz czysta tv moskwa.

czy ktos zna jakis wyrob rosyjski dostepny na rynku europejskim sluzacy czlowiekowi??Oprocz wszechogarniacego rosyjskiego belkotu informacyjnego??

Edytowane przez muls

wszechogarniacego rosyjskiego belkotu informacyjnego??

Dla jednych "bełkot" dla drugich "rzetelne źródło informacji".

Niech każdy sam zdecyduje co mu pasuje , w końcu jest "wolność i demokracja" czyż nie?

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Jest, przynajmniej tak powiadają:)

A co, względem drugiej części mulsowego pytania?

Ja - nie znam, choć rozglądam się pilnie!:-)

Jedyne, co mi na myśl przychodzi, to gruzawiki-straszliwce.

Ale łone też nie z Rosji.

Ruskie???

Kurna, nie wiedziałem...

A grywam w to często, w korkach stojąc.

No i patrz - wokół ani jednego auta od Mateczki Rassiji.

Owszem, niedaleko parkuje(?) od lat Łada. Nawet okoliczni grandziarze jej nie ukradli, choć z mego Pjeżota cięgiem biorą lusterka!:-)

Dla jednych "bełkot" dla drugich "rzetelne źródło informacji".

to nawet nie dziwi jak sie nie zauwaza roznic nawet w TVP czy wkleja jakies duperelne wiadmosci z duperelnego bloga.Takie wiadomosci jaki odbiorca..

tak jak z pasztetowka za 5 i 25 zł /kg.Tak samo smakuje.

to nawet nie dziwi jak sie nie zauwaza roznic nawet w TVP czy wkleja jakies duperelne wiadmosci z duperelnego bloga.Takie wiadomosci jaki odbiorca..

tak jak z pasztetowka za 5 i 25 zł /kg.Tak samo smakuje.

No cóż jak nie koszerne "to nie smakuje"......

Jest różnica.

Kaszanka - towar we Francyji rzadki, wręcz nieznany i deficytowy.

Kiedyś kupiłem taką za 5.

Później - za 20.

Obie poszly do kosza, z tym że ta za piątkę była zjadliwsza jakby...

Leć prać bisurmanów, muls.

:)

Gość

(Konto usunięte)

bombe atomowa

Widzę, że nie odróżniasz bomby atomowej od energetyki jądrowej. Braki w edukacji czy nadmiar jabłek w diecie?

Zycie wloch na kredyt

Special for you - licznik dobrobytu http://www.economist.com/content/global_debt_clock

f50df3963a61.jpg

Widzę, że nie odróżniasz bomby atomowej od energetyki jądrowej. Braki w edukacji czy nadmiar jabłek w diecie?

nie odrozniam bo akurat tu odrozniac nie trzeba.nadal nie zmienia to faktów.

Special for you - licznik dobrobytu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moze wez sie za dlug stanow tam tez jest koniec swiata.Ale blizej konca jest rosja jak na razie.Tak wiec czekamy na najazd wlochow na rosje.A potem zaraz niemcy etc/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls

moze wez sie za dlug stanow tam tez jest koniec swiata.Ale blizej konca jest rosja jak na razie.Tak wiec czekamy na najazd wlochow na rosje.A potem zaraz niemcy etc/

Kiedyś w tej maszynce FED zabraknie atramentu i wtedy to bardzo prawdopodobny scenariusz..........

O ile pamietam tylko jakis francuski frustrat ekonomiczny uciekl do rosji.Moze tez czytał te wiadomosci.

Kiedyś w tej maszynce FED zabraknie atramentu i wtedy to bardzo prawdopodobny scenariusz..........

tak a w rosji zawsze zostanie bania i politrowka.

A to względem czego

To jest takie "uniwersalne" jak "Ruskie to be"...Taktyka jak "obrzydzić coś z niczego" ......

O ile pamietam tylko jakis francuski frustrat ekonomiczny uciekl do rosji.Moze tez czytał te wiadomosci.

tak a w rosji zawsze zostanie bania i politrowka.

Lepsza Bania i Półlitrówka niż "kolorowa rewolucja".........

a masz takie problemy.To udaj sie do lekarza.

Nie lubię "konowalstwa" , i nie mam z niczym problemu.

Problem jest w tym że wasza Europa daje dupy i wciska wam kit że wszystkiemu winna jest Rosja.

Dwa lata temu jak zakładałem ten wątek wspominałem że w Rosji jest większa wolność słowa niż w Europie, i to się sprawdza.

Co więcej dziś parlament Holandii mając w "dupie" referendum zorganizowane przez obywateli odrzucił projekt zerwania umowy stowarzyszeniowej między Eurokołchozem a Banderostanem.

Taką macie wspaniałą demokrację w tej Europie......Jest tyle wolności na ile "icek" pozwoli.......

Jak rozumiem z tego wpisu jesteś Rosjaninem.

Nie nie jestem i też nie chcę być takim "Europejczykiem" w którym jest z "dupy wyjęta" "fasadowa demokracja".

Nazywać się Europejczykiem to chyba już jest niezły "obciach".....

Możesz mnie nazywać obywatelem Madagaskaru.........:)

Edytowane przez Tommiashi

Nie nie jestem i też nie chcę być takim "Europejczykiem" w którym jest z "dupy wyjęta" "fasadowa demokracja".

Nazywać się Europejczykiem to chyba już jest niezły "obciach".....

Całkiem możliwe, że dla jakichś wieśniaków to obciach.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

nie odrozniam bo akurat tu odrozniac nie trzeba.nadal nie zmienia to faktów.

To, że jesteś "nieodrozniajacym" (jak mawiają w Rosji "ch.ja od palca") nie zmienia faktu, że Rosatom (producent i dostawca elektrowni jądrowych) ma 16% rynku światowego i portfel zamówień na 300 mld $.

Całkiem możliwe, że dla jakichś wieśniaków to obciach.

Urodziłem się i mieszkam w mieście powyżej 800 000 ze słoikami pewnie już ponad 1000000,- widzę na co dzień życie oparte na tych "wartościach europejskich" " możesz mnie nazywać wieśniakiem mam to głęboko.......

Wyluzuj posłuchaj muzyki :)

Jesteś Polakiem mieszkającym w Rosji? Co tam robisz Tommiashi?

Rozczaruję Cię obecnie pracuję w najświętszym miejscu w PL jak się wychylę to widzę okno na Franciszkańskiej z którego pluł papa.Całe szczęście że tylko do końca miesiąca, potem wracam do Trójmiasta bo tu taki syf że nie ma czym oddychać....

Zarabia.

Choć z pyska - nastajaszczij Paljak.

A takimi się brzydzę dokumentnie.

A kogo to obchodzi ?

o, że jesteś "nieodrozniajacym" (jak mawiają w Rosji "ch.ja od palca") nie zmienia faktu, że Rosatom (producent i dostawca elektrowni jądrowych) ma 16% rynku światowego i portfel zamówień na 300 mld $.

a w broni sa na trzecim miejscu i co z tego.

a Kursk musieli im wyciagnac wrogowie.

Problem jest w tym że wasza Europa daje dupy i wciska wam kit że wszystkiemu winna jest Rosja.

Dwa lata temu jak zakładałem ten wątek wspominałem że w Rosji jest większa wolność słowa niż w Europie, i to się sprawdza.

Co więcej dziś parlament Holandii mając w "dupie" referendum zorganizowane przez obywateli odrzucił projekt zerwania umowy stowarzyszeniowej między Eurokołchozem a Banderostanem.

Taką macie wspaniałą demokrację w tej Europie......Jest tyle wolności na ile "icek" pozwoli.......

Rozczaruję Cię obecnie pracuję w najświętszym miejscu w PL jak się wychylę to widzę okno na Franciszkańskiej z którego pluł papa.Całe szczęście że tylko do końca miesiąca, potem wracam do Trójmiasta bo tu taki syf że nie ma czym oddychać....

W takim razie ciężki przypadek, niszcząca frustracja, albo na granicy schizofrenii.

Jaka "wasza"Europa Tommiashi? Przecież w niej żyjesz, pracujesz, mieszkasz, jest jak najbardziej twoja.

A skoro tak cie uwiera, a z drugiej strony tak ci pasuje Rosja to czemu się tu męczysz???

Bądź mężczyzną, podejmij jedynie słuszną decyzję i wybierz wolność.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

A skoro tak cie uwiera, a z drugiej strony tak ci pasuje Rosja to czemu się tu męczysz???

Bądź mężczyzną, podejmij jedynie słuszną decyzję i wybierz wolność.

Na to jeszcze przyjdzie czas :)

Choć żal patrzeć jak się Europa stacza w przepaść będąc na smyczy pejsatych ,- najpierw Emigranci teraz TTIPP , Bruksela i administracja z dupy wyjęta........

Zgroza i Schizofrenia........

tyle za tam pozostaje mu tylko partia putina.Innej nie ma..a on to lubi.Nie musi myslec.

Na komfort "nie myślenia" niestety nie mogę sobie pozwolić............tak więc pudło

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.