Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy kondensator 4,7uF do zwrotnicy (wysokotonówka)

lete

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki będzie wynik, gdy porówamy dobry głośnik 18 cm, dobry głośnik 22 cm, dobry głośnik 30 cm? ;) Dla mnie wynik będzie oczywisty ;)

Różnica między Twoim głośnikiem, a np. 18 Scan Speaka polega właśnie głównie na skuteczności. Najprościej tłumacząc Xmax znacząco się różni. Wnioskuję więc, że to co napisałeś we wcześniejszym poście jest głównie zasługą skuteczności. Co zaś się tyczy zejścia, to ten Scan zagra niżej.

Sprawa wyboru z różnych rozmiarów, dobry, to mocno umowna kwestia. Można wziąć pod uwagę podobne parametry mechaniczne i wtedy różnica będzie ewidentna na korzyść większych rozmiarów.

Nie myśl - słuchaj.

A jaki będzie wynik, gdy porówamy dobry głośnik 18 cm, dobry głośnik 22 cm, dobry głośnik 30 cm? ;) Dla mnie wynik będzie oczywisty ;)

W takim wypadku oczywiscie wiadomo co zapewni lepszy bas ;p

Przy robocie DIY łatwo wychodzi właśnie brak zaplecza. Dodatkowo wielu samodzielnie strzela sobie w kolano podejściem do tematu, solidnością, a nawet brakiem osłuchania - to największy wg mnie grzech. Za DIY biorą się elektronicy, którzy "słyszą po swojemu", ale nigdy nie mieli okazji (z różnych względów) skonfrontować tego co słyszą i co produkują z rynkiem. Efekt jest taki, że faktycznie 99% produktów tego typu zestawione z wybitnym, markowym projektem nie wytrzymuje konfrontacji - obnażane są wszystkie błędy (słuch i dostrojenie, to inna kwestia), które wychodzą w porównaniu 1:1 jak na talerzu. Oczywiście, nie mówimy tu o kolumienkach z przedziału 2-3 tys., (tu łatwo maskować niedoskonałości, a i trudno o dobrze grające produkty w tym segmencie).

Witam

Chcialem zapytac z punktu widzenia elektronika w podlaczeniu cewki szeregowo w obwod ma znaczenie ktora koncowka jest wejsciem sygnalu zewnetrzna ostatniej warstwy czy wewnetrzna od warstwy srodkowej.???

A teraz z punktu audiofila- odsluchowca czy jakies roznice dzwiekowe wynikaja z takiego podlaczenia??

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Cewka indukcyjna w zwrotnicy jest elementem biernym i nie dziala na nia zaden dodatkowy element ktory ja polayzuje, jej podlaczenie mzoe byc dowolne.

Co innego z cewka glosnika ktora jest polaryzowana wzgledem pola magnetycznego

Czasami, zmiana płytki frontowej, przez np. brandowanie powodowało zmianę numeru modelu seryjnego. Jest wysokie prawdopodobieństwo, że z taką rzecz mamy tutaj.

Nie myśl - słuchaj.

Jeden ze strojeniem obudowy

No do strojenia BR to komora nie potrzebna zupełnie .

Wystarczy pomiar imp i słuch :)

Ewentualnie pomiar z bliska .

górka w charakterystyce midwoofera za filtrowaniem

Przy za krótkiej bramce mniejsze górki, dołki mogą umknąć .

Rozdzielczość pomiaru jest taka jakie jest bramkowanie.

Jak zniknęła górka którą trzeba było korygować to bramka była za mał

. Próbowanie trzymania charakterystyki w widełkach +/- 1dB nie ma najmniejszego sensu.

a :)

W miarę prosta charakterystyka na osi to raczej podstawa .

Ją najpierw słyszymy .

Dopiero po kilku ms docierają do nas bliskie odbicia .

A co to będzie to zależy od akustyki pokoju i charakterystyki poza osią .

W dzisiejszych czasach 18 cm głośniki mają chyba najlepszą opinie wśród wszystkich basowców.

Dla mnie nie ma powrotu do 2 drożnych kolumn .

Tylko 3 drogi .

18cm to zawsze jakiś kompromis między basem a średnicą .

8 cali mogę zamienić jedynie na 10 czy 12 .

Nie mam jednak gdzie takiej skrzynki postawić ;)

głównie na skuteczności

Porównaj Vd nawet illuminatora z dobrym 8 cali .

Na basie liczy się ilość przepompowywanego powietrza .

8 cali ma większą powierzchnię membrany więc może tego powietrza przepompować dużo więcej mniej się "bujając ".

A "bujanie " jest głównym źródłem zniekształceń .

Zmiany BL w funkcji wychylenia , indukcyjności cewki...

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Zapodaje linka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Zmiany BL w funkcji wychylenia , indukcyjności cewki...

W normalnym głośniku tak ale nie w Iluminatorze który ma napęd SD. Tam napędy działają liniowo nawet jak cewka zaczyna wychodzić poza szczelinę.

Zresztą illuminator ma wychylenie liniowe +/-9mm co jest chyba rekordem wśród osiemnastek.

Owszem głośnik większy będzie działał liniowo przy większych natężeniach dźwięku ale bądźmy szczerzy. Czy naprawdę do pokoju 15m2 to jest potrzebne? Wiem jakie natężenia wytwarza mi 18 cm głośnik z wychyleniem 6,5mm. Zdarzało się że sąsiedzi się skarżyli.

Jak już wcześniej pisałem zależy od akustyki pomieszczenia i jak ustawione są głośniki.

Zapodaje linka:

Ukryta Zawartość

I 2-gi Mundorf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zresztą illuminator ma wychylenie liniowe +/-9mm co jest chyba rekordem wśród osiemnastek.

exodus ex-anarchy ma znacznie wiecej ;)

Ukryta Zawartość

Niestety jak zwykle to co dobre, to szybko jest wycofywane :(

Ukryta Zawartość

Nie jestem pewny czy aby na pewno jest to wychylenie liniowe. Wychylenie liniowe to wychylenie gdy cewka głośnika pozostaje w całości w szczelinie. Wychylenie maksymalne nie koniecznie musi być równoważne wychyleniu liniowemu. Ten nabiegunnik musiałby mieć 35 mm. 25mm na wychylenie plus wysokość cewki przynajmniej 1 cm. Ale może się mylę. Nie podali wysokości cewki ani wysokości szczeliny to nic nie można powiedzieć na ten temat.

Niestety jak zwykle to co dobre, to szybko jest wycofywane :(

Niestety .

Nie jestem pewny czy aby na pewno jest to wychylenie liniowe.

Ten głośnik ma motor dwu szczelinowy (XBL ) stąd to wychylenie .

Ma niższe zniekształcenia od aluminiowego illuminatora .

No SS może jedynie mieć taką przewagę, że szumy przy dużym wychyleniu mogą być mniejsze z racji otwartej konstrukcji i kształtu napędu .

Co może być jednak istotniejsze niż niższe zniekształcenia .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Po wymianie kondensatora Jantzen Standard Z-Cap na Obbligato Gold Premium (4,7uF) w zwrotnicy 300B mini - dla przypomnienia: TAKI JEST TEMAT WĄTKU!

- vocal: łagodny, wypełniony, aksamitny (wcześniej z lekką chropowatością i utwardzeniem);

- talerze/sykacze/przeszkadzajki bez "zapiaszczenia", z odpowiednią granulacją, wybrzmieniami, ale jednocześnie bez nadmiernego wyeksponowania tego podzakresu (nie jest dominujący, nie narzuca się i nie jest ostry);

- wszystkie instrumenty dęte: barwa i powietrze, którego nieco brakowało;

- przełom wysokich i średnicy: zdecydowanie więcej barw, dźwięk bez naleciałości i owego "plastic-fantastic" (jednak wcześniej odczuwalnego);

- instrumenty strunowe: jakby nieco złagodniał atak, nie ma już tej dynamiki i twardości (zamiast "metalu" czuć chyba więcej "nylonu" w strunie - trudno jednoznacznie ocenić zmianę);

Generalnie zmiana in-plus, kolumny zaczęły grać spokojnym, ciepłym i wyrównanym dźwiękiem. Fajnie złożyły się podzakresy basu, średnicy, wysokich (miły odsłuch, bez dziur).

UWAGA: Kondensator po zainstalowaniu gra TRAGICZNIE (gorzej, aniżeli przed zmianą), więc wymaga około tygodnia wygrzewania po 8h dziennie. Wtedy jego charakter zmienia się, góra zostaje otwarta, a barwa "siada" w brakujący podzakres i wszystko jest ok.

Generalnie jestem zadowolony i na razie nie planuję dalej grzebać.

Koszt operacji: ok. 60 USD.

Po wymianie kondensatora Jantzen Standard Z-Cap na Obbligato Gold Premium (4,7uF) w zwrotnicy 300B mini - dla przypomnienia: TAKI JEST TEMAT WĄTKU!

- vocal: łagodny, wypełniony, aksamitny (wcześniej z lekką chropowatością i utwardzeniem);

- talerze/sykacze/przeszkadzajki bez "zapiaszczenia", z odpowiednią granulacją, wybrzmieniami, ale jednocześnie bez nadmiernego wyeksponowania tego podzakresu (nie jest dominujący, nie narzuca się i nie jest ostry);

- przełom wysokich i średnicy: zdecydowanie więcej barw, dźwięk bez naleciałości i owego "plastic-fantastic" (jednak wcześniej odczuwalnego);

- instrumenty strunowe: jakby nieco złagodniał atak, nie ma już tej dynamiki i twardości (zamiast "metalu" czuć chyba więcej "nylonu" w strunie - trudno jednoznacznie ocenić zmianę);

Generalnie zmiana in-plus, kolumny zaczęły grać spokojnym, ciepłym i wyrównanym dźwiękiem. Fajnie złożyły się podzakresy basu, średnicy, wysokich (miły odsłuch, bez dziur).

UWAGA: Kondensator po zainstalowaniu gra TRAGICZNIE (gorzej, aniżeli przed zmianą), więc wymaga około tygodnia wygrzewania po 8h dziennie. Wtedy jego charakter zmienia się, góra zostaje otwarta, a barwa "siada" w brakujący podzakres i wszystko jest ok.

Gratulacje

Te Oblligatto sa olejowe?

Pozdrawiam

Przy tej cenie to trzeba by porownac je do czerownych jantzenow, a nie 3x tanszych niebieskich...

Ja za przesylke Obbligato film oil placilem 8$ jakies 2.5 roku temu i bodajrze 7$ za sztuke 6.8uF.

Fajnie by bylo porownac ten GOLD z olejowymi ;)

Te kondensatory to aktualnie jakiś hicior - podobno schodzą na potęgę na zachodzie (najczęściej kupowane w tym segmencie).

Cena ok. 20 USD za sztukę, ale doszedł jeszcze transport z Kanady (płatność PayPal).

Ten sklep mogę polecić (3-4 dni robocze i kondy bez cła, etc. miałem u siebie):

Ukryta Zawartość

Brzmieniowo w porównaniu z czerwonym Jantzenem wg mnie "inaczej". Choć nie słuchałem czerwonego Jantzena w 300B mini, to charakter kondensatora znam bardzo dobrze - przez 3 lata słuchałem go z Vifa D25AG.

Zaryzykuję więc stwierdzenie, że Jantzen gra jaśniej, z większą nieco rozdzielczością, dokładniejszym konturem, ale... i tu jest pies pogrzebany - nie ma takiej fajnej barwy (dla mnie był analityczny i mało "czarujący" wtedy).

Obbligato Gold Premium potrafi "bajerzyć" kolorami, niektóre płyty odkrywam na nowo. Dźwięk jest gładki, wysycony, ale na górze oszczędny (wysokie tony nie dominują, choć są przyjemne). Silną stroną tych kondów jest vocal - podoba mi się. Ogólnie jest na tyle dobrze, że nie chce mi się sprawdzać lepszych kondensatorów, np. Supreme Silver/Oil Mundorfa.

Z takich ogólnych uwag - dobrze jest słuchać na kablach, które nie zamulają. Jakieś przejrzyste i szybkie kabelki. U mnie dobrze spasował się (o dziwo) system po wymianie kondensatorów z Jantzen Solid Core (miedź).

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Również dokonałem takiego,podobnego testu kondensatorów

Obrałem dość często stosowaną pojemność 4,7 uf

Czy kondensatory grają,muszę stwierdzić ze tak. Różnica jest słyszalna w niektórych przypadkach bardzo wyraznie

Na mym stole były:

SCR MKP PA

JANTZEN AUDIO CROSS CAP

JANTZEN AUDIO STANDARD Z-CAP

ClarityCap SA

MUNDORF MCAP

Obbligato Film Oil

JANTZEN AUDIO SUPERIOR

Wymienione kondensatory testowałem na głośniku HIQUPHON OWI w zwornicy 3 rzędu

Ukryta Zawartość

Wykonałem dziesiątki kombinacji tych kondensatorów

Pozostało jako pierwszy JANTZEN AUDIO SUPERIOR drugi ClarityCap SA

Kolejność ich jest nie przypadkowa "wygrał" choć to moja opinie Superior

Są to kondensatory powiedzmy o ludziej cenie,choć niektóre trudne do kupienia w Polsce

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie mym postem

Ukryta Zawartość

szczebelkiem albo 2 wyzej bedzie audyn tri reference

Ukryta Zawartość

ale to przekracza budrzet oczywiscie ale jakosc do ceny chyba najlepsza

audyn jest porownywalna z supreme SO ale bardziej nawet zbalansowany dzwiek i naturlny przekaz duzo mikrodetali

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.