Skocz do zawartości
IGNORED

WIELKI TEST WZMACNIACZY STEREO DO 750zł

Noru

Rekomendowane odpowiedzi

=> Zbig: brak interpunkcji, polskich znaków , "czeskie" błędy, gubienie lub mylenie liter są na forach tak nagminne, że są normą , nikt już tego nie zauważa, więc w tym kontekscie post Noru jest nieomal bezbłędny.

(Chcem i musze to powiedziec)

Aby zakończyć ten OFF, dodam w temacie, że moja INTEGRA 8850 (ONKYO) to świetnie skonstruowany i świetnie brzmiący wzmacniacz. Jego ostatnie ceny z Allegro to ok. 800zł, da się jednak kupić taniej, więc spełnia wymogi Noru. Zapas mocy (coś ze 135 RMS / kanał) , brak podbarwień i przestrzeń to cechy godne uwagi. Może się nielubieć z bardzo jasnymi głośnikami. Miło jest też zajrzeć do środka i zobaczyć jak wygląda wzmacniacz, przy projekcie którego nie było księgowego.

Pozdrawiam

No i nadal wszyscy się tylko przechwalają i docinaja a nic mądrego nie napiszą bo pewnie żaden z Was no moze poza paroma nie mial doczynienia z tym sprzętem i wpadli na tego linka tylko poszpanować. Tym pomocnym dziękuje a tym przeszkadzającym .... w .... .

>Noru

Twoja strategia, aczkolwiek pełna godnej podziwu konsekwencji, chyba Cię jednak donikąd nie doprowadzi. Jednemu kiedyś pomogło napicie się wody z Silnicy, ale to było w epoce przedindustrialnej, więc teraz bym nie próbował ;-)

mam juz kase jestem niemal zdecydowany na reloop Ha-200 ale pojawily sie watpliwosci ...

A moze jednak kupic Yamahe AX-590 lub Pioneera A-676 lub A-656 z drugiej reki za okolo 650zl , przypomne za za reloopa Ha-200 zaplace za nowke 713zl +40zl przesylki ze szczecina ,co radzicie , najlepiej kupilbym HK 670 ale nie trafie chyba tego wzmaka za cene do 720zl na allegro np :( reloop kazdy dobrze ocenia ja slyszalem tylko jego odpowiednik: koncowke mocy o podobnej mocy ktora ponoc zdaniem sprzedawcy ktory mial HA-200 gra identycznie ,tylko nie makorektora bo to koncowka ,czy wierzyc sprzedawcy? ,koncowka gral ladnie.

A wiec jestem w kropce ,nie wiem czy uda mi sie znow zlatwic sobie odsluch reloopa ,musze znow polowac na niego gdzies w Warszawie ,a on znow dzien wczesniej zniknie ze sklepu w ktorym ponoc mial byc :(

Czy olac to i porwac sie na konstrukcje Pioneera lub Yamahy z lat 90tych o ktorych wspomnialem ,zawze to jeszcze ryzyko kupna czegos uzwynago bz gwarancji ...hmm ,inne opcje wzmakow raczej nie wchodza w gre ,trzeba wybrac ktorys z tych wariantow,chyba ze znaczei jaks okazje ,ze gdszies tma sprzedadza mi do 700zl Haramana ktory tka mi sie podoba ,albo Arcama w co watpie

ktos ukierunkuje mnie ostatecznie ,moze nie warto ladowac kasy w uzywne Pionki tej seri czy Yamahy ,takie rady moga mi pomoc czekam????

jestem ciekaw w co przepoczwarzyla sie slawetna "glista" ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

wiem ze z biologicznego punktu widzenia to sie kluci,

to byla glista, ale czy na pewno sie tu nie pojawia ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

----------misiowiec------------

Miałem Yamahe AX-590 przez 7 miesięcy i musze ci powiedzieć że jezeli chodzi o taka muzyke jak napisałes to lepszego wzmacniacza nie znajdziesz bo Yamaha jeżeli chodzi o moc i werwe to jest nie do pobicia a bass jest w niej ogromny i szybki.

Teraz mam Pioneera A-705R i tez moge ci go polecic bo jest super.

Z oboma tymi wzmacniaczami zmiescisz sie w ok 700zł -- teraz sam zdecyduj jaka wolisz firme i jakiej firmy bedziesz dokupywal reszte elementów.

Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-177804_1.jpg] [obrazekLUKASZ-177804_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2990-100003195 1170259352_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yamaszki sluchalem ale nowej , i bawilem sie nia to stwierdzam ze jest niewygodna w obsludze jesli chodzi o korektor szczegolnie ,palce sie slazgaja po tych pokretlach :)

ten pioneerek twoj wyglada naprawde porzadnie , ale jesli pisalem o takiej muzie jakiej sluchal przewaznie to stawialbys bardziej na Yamahe czy Pionka ,czo postawil ewidenty znak rownosci ? widzisz jakies - i + jednego i drugiego i potrafisz je wskazac ?

a sorki mialem na mysli w sumie ta yamahe AX-570:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamahy AX-570 nie miałem ale za to miałem AX-590 i naprawde jest to najmocniej i najostrzej grający "japończyk" jakiego słuchałem -- według mnie jest idealny do Rocka i Techno do Ballad może troche za mało ciepły ale ma ogromne możliwości regulacji barwy dźwięku poprzez Bass , Treble i Loudness.

Mozna kombinowac jak sie chce.

Moc wieksza ma Yamaha:

Yamaha AX-590:

8ohm, 20Hz to 20kHz, 0,015% THD 100W+100W

Pioneer A-705R:

8ohm, 20Hz to 20kHz, 0,015% THD 70W+70W

Denon PMA-725R

8ohm, 20Hz to 20kHz, 0,015% THD 65W+65W

No i tak z ręka na sercu ten Denon grał najlepiej i teraz żałuje że go sprzedałem, to był naprawde ładnie grajacy sprzęt.

Ale dla ciebie najlepszym rozwiązaniem bedzie Yamaha bo do takiej muzyki jakiej słuchasz jest nie do pobicia.

Sciagnalem sobie pre instrukcji do Yamaszek , moze ktos wie czemu te wzmacniacze to istne perpetum mobile :)

NP taka AX-492 oddaje 130W na kanal pobierajac 210W z sieci ,wiecej oddaje niz pobiera a to ciekawe :)

W innych modelach jest podobnie ,w tych starszych np A-1020 jest juz troche lepiej ale tez rewelacji nie widac ,oddane 125W x2 na 8 om!! ,pobrane z sieci tylko 450W ,czy to nie dziwne ????

Przeczytaj stronke "O mnie" to zobaczysz dlaczego....

Znusziła mi sie Yamaha a Pioneera jeszcze nigdy wcześniej nie mialem... ,natomiast Yamahy już trzy AX-596, AX-550, AX-590.

W tej chwili poszukuje mojego wymarzonego " Denona PMA-925R " dlatego że miałem PMA-725R i był super i żałuje że się go pozbyłem no a 925 to już poprostu lux :)

A co to twoich rozmyślań na temat mocy Yamahy to nigdy się nie sugeruj tym co piszą i wogóle mocą.

Yamaha faktycznie stworzyła magicznie minimalne straty mocy, tak minimalne że praktycznie oddaje ona nie wiele mniej niz pobiera.

A co do tego co piszesz że więcej oddaje niz pobiera to bzdura... poprostu źle odczytujesz moc - moc wzmacniaczy oczytuje się po najniższej wartości mocy tzn. 20Hz do 20kHz przy 8ohm -to jest prawdziwa moc !!

Zawsze szczytuj z instrukcji najniższą moc jaka napisali i zawsze ta najmniejsza cyfra jest najprawdziwsza.

A Yamaha AX-492 ma 2x75W mocy.

Jężeli szukasz czegoś do mocnej muzyki (Rock,Techno itp.) to Yamaha jest super. Ma strasznego "kopa" .

noru czy mam ci przyslac instrukcje ? z niej odczytalem 100W RMS / 6 om wiec bylyby straty 10W to itak zadne straty ,a nie liczylem bo trzeba zalozyc ze przy 4 omach ma wiecej mocy

A tak na marginesie slyszales o modelu Technics SU-VX800 ponoc ,ten Pionek a676 na ktorkego mialem chec to badziew i rzeczyiscie Yamaha jest leprza ,to potwierdza wielu uzytkownikow ,ale ostatnio slyszlem taki poglos ze lepiej niz ten Pionek napewno zagra mi ten Technics SU-VX800 ,wiec cos o tym ?? wiem ze najleprzym sposobem jest sobie samemu przesluchac ,ale takie modele starsze trudno gdziekolwiek znalezc ,trzeba by jezdzic po calej polsce ,dlatego opisalem swoje preferencje i kase 700zl i szukam jakis rad ,moze znajde naprawde egzemolarz starszy ktory byl powszechnie doceniany za osiagi i dzwiek i zakup sie oplaci .

Wlasnie chcialem sie czegos dowiedziec na temat tego Technicsa x800, poniewaz w komisie moge go wyrwac za 300zl w niezlym stanie (nie naprawiany), a tu akurat ktos go wspomina. Bardzo jestem ciekaw opinii o tym wzmacniaczu. Z wygladu wyglada na jakis hiend ze swoimi 2 trafo i cala reszta. Moc to chyba ze 200-300W na kanal. Tego typu wzmacniacze kosztuja po wiele tysiecy zl, a tu taka okazja ? Jak on sie ma do tych malenkich wzmacniaczy Yamahy czy tym bardziej Pioneera ? Z czy go porownac ? Czy to faktycznie super okazja czy po prostu tyle jest wart ?

Tyle jest wart, żadna okazja ! To bardzo przeciętny wzmak, na dodatek na pewno z wyschniętymi kondziami z serii X-PRO, tych dwóch traf nawet nie poczujesz, bo Techniorki z serii VX praktycznie nie mają basu....Góra i środek tez przeciętna :-(

Zyzio- prosilem o sensowna pomoc. ten Technics ma tyle basu ze kilka wzmacniaczy moznaby obdzielic, w koncu ma 2 trafa wazy ze 30kg. W komisie podlaczali go do kolumn estradowych i przez chwile poczolem sie jak na koncercie, a na paru bylerm. kazdy kto sluchal hiendowych wzmakow po kilkaset Wat wie jak nagle zmienia sie zdanie na pewne tematy. Chodzi mi o to czy ten Technics ma fajne brzmienie w domowych warunkach, z normalnymi kolumnami. Krell tez nie ze wszystkim zagra a juz napewno nikt go nie podlacza do M1 Tannoya. Wlasnie w tym jest problem- czy ten model to jeszcze domowy wzmacniaczyk tylko troche rozbudowany, czy juz hiendowy piec tyle ze w atrakcyjnej cenie.

Pozdrawiam

18kg, pobór mocy 870 VA, 2x150/180 W na 8/4 ohm, wejścia XLR. 300 zł to nie jest zła cena, o ile jest w dobrym stanie (zakładam, że ma z 6 lat i cena nowego to ok 2000 zł).

Brzmienie to inna sprawa. Jeszcze nie słyszałem japońskiego wzmacniacza, który by był neutralny. Robią dobre wrażenie ale po dłuższym słuchaniu już nie jest tak różowo. Przeważnie mają jakiś feler, który być może można skorygowac tuningiem.

Dzieki Zbig- wlasnie sam poszukalem troche na Allegro i znalazlem tego Technicsa za 799zl. Zaciekawily mnie te XLR-y. Technics robil kiedys CD z XLR-ami i chyba wlasnie pod ten model zrobil tego wzmaka. Tu faktycznie wyglada to na solidna konstrukcje z dobrych czasow. Zobaczymy moze jutro ktos sie odezwie.

Aha- jesli chodzi o cene to pamietajmy ze poza cena sklepowa czy rynkowa istnieje jeszcze bezposrednia wartosc wynikajaca z jakosci (dxwieku) jaki soba dany klocek prezentuje. wzmacniacze Nada sobie bardzo wysoko cenione, ale kiedy tylko pojawia sie konfrontacja w postaci kilkusetwatowca, od razu wszyscy zgodnie pisza ze to inna klasa. Do ktorej wiec grupy temu Techcsowi blizej, do domowych wzmacniaczy, wsrod ktorych pewnie przegralby z takim Nadem chocby z racji dobrej opinii tej firmy, czy tez do tych kilkusetwatowcow ?

W sumie to ciekawy temat na inna dyskusje- jaki ma wplyw moc wzmacniacza na jego dxwiek (klase) ? Czy kazdy wzmacniacz o mocy okolo 200W to juz "piec", czy nie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.