Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Marantz'a CD6000-trudne pytanie

Buber

Rekomendowane odpowiedzi

większość rżnie od Kwaka. układ prosty i startuje bez problemu. wersje sa z zasilaniem pojedynczym i symetrycznym. części można samemu zorganizować lub te ważniejsze zakupić od Kwaka. ja akurat sam

zbierałem do wszystkich 3 moich zegarów. zmiana w dźwięku jest spora.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

terminator - poszło wszystko na twoją skrzynkę. Powodzenia w zabawie :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 2 tygodnie później...

radiatorki na stabilizatorach zamontowane, blaszka miedziana 3,5x5cm na stabilizator

są teraz ledwie letnie...

>terminator

koszt 1,5 zł + 3zł za bilet MPK do sklepu... i nawet to ładnie wygląda... :-)

zastanawiam się jeszcze poważnie nad dodatkowym transformatorem dla cyfrówki 5V, ale dlatego że oryginalny jest poprostu gorący... prąd muszę zmierzyć... tylko gdzie ja to zmieszcze... :-)

i będę total hajfaj bo oddzialne zasilanie do wszystkiego... :-)

a miałbyć już koniec modów... ech....

terminator trafo w twoim CD też jest gorące.. ?

W moim CD 63 jest jak gorąca kawa, którą już można pić bez ryzyka poważnego poparzenia. Ale drugiego trafola nie zmieszczę, bo mam spory filtr sieciowy i duże gniazdo IEC.

>Buber

U mnie tez jest powiedzmy.. bardzo ciepły. Gdzies widziałem w necie jakis mod do 6000 z dodatkowym trafem. Ja jeszcze założyłem radiator na trzeci, też gorący stabilizator 5V.

>terminator

wiem, wiem... swego czasu kilka sztuk takich stabilzatorów już spaliłem to teraz wiem... :-)

odległość zachowana jak trzeba i izolacja też...

patrzyłem sobie na schemat tego zasilacza do cyfrówki i tam nawet mostka nie dali...

a jakby tak kondensatorki 2117 i 2118 zastąpić diodami to byśmy mieli ładny mostek Greatz'a i efektywniejsze wykorzystanie mocy transformatora może by się tak nie grzał...??

tylko trzeba by jeszcze diody na Schotkiego wymienić żeby nam napięcie nie spadło za bardzo (trzeba odjąć napięcia 2 diód), a kondensatorki przylutować od strony druku...

dobrze kombinuję czy błądze ??

[obrazekLUKASZ-215012_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

źle kombinuje... bo mi się -/+ zrobi względem masy.... i zewrę minus do masy...

można by to na mostek przerobić, ale jakby tam to dodatkowe trafo włożyć, żeby się potencjały zgadzały...

A po cholerę, przecież to jest prostownik dwupołówkowy. Jak chcesz wstawić dodatkowe trafo to wywal całkiem te 47nano i dwie diody, a do dodatkowego trafola daj osobny mostek którego minus na masę, a plus do wejścia 7805. Co tam nawet nie ma elektrolita czy jest wyżej i nie widać?

Nie jestem az takim specem, ale wlasnie mialem to powiedziec. Zresztą może wystarczy prostowanie dwupołówkowe dla cyfrówki, albo zrób jak mówi McGyver. Wrzucam kilka fotek, mam nadzieje że już skonczyłem tuning, mam nadzieje ;-)))

[obrazekLUKASZ-215057_1.jpg] [obrazekLUKASZ-215057_2.jpg] [obrazekLUKASZ-215057_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4504-100001516 1170261768_thumb.jpg

post-4504-100001517 1170261767_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze

[obrazekLUKASZ-215058_1.jpg] [obrazekLUKASZ-215058_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4504-100001514 1170261771_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i nieco blizej

[obrazekLUKASZ-215063_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z ostatnich uwag mam takie spostrzeżenia, że nie warto również zwiększać pojemności na wejściu stabilizatorów analogówki. Przy zmianie z 470uF Silmica na równie dobrą niskoimpedancujną Elnę 3300 lub 4700uF bas zawsze robił się rozwłóczysty. Po zmianie na oryginalnego Silmica bas znowu jest sprężysty, zachowuje tempo i rytm. Moze sprawę polepszył by Silmic ok 1000uF. Jedno jest pewne, to nie pojemność, to jakość kondensatora jest ważna, a co ma na nią wpływ? Trzeba chyba parametry Silmiców przejrzeć.

Tak, Terminaytor - liczy się jakość, też to zauważyłem w eksperymentach. Finał należał do FC.

Rambo, ale zmieniałeś pojemności? Ja używałem naprawdę wysokiej jakości Elny, kondensatorów tuż przed serią silmic. Zwiększenie pojemności zamulało dźwięk. Teraz jest świetnie, nie spodziewałme sie nawet że tyle można wyciagnac z CD6000.

Terminator u mnie Nippon 560 uF o wiele gorzej spisywał się od Nippona 2700 lub 1800 (te oba ostatnie "grały" tak samo). Wstawiony FC 680 u zagrał b. dobrze i już został - porównywalnie do Nippona 1800 i 2700 u - zmiany są znikome. Sprawa jest więc skomplikowana bo wydaje się że dzwięk zależy od pojemności przy niektórych kond (chyba zwiększenie ESR) a przy innych jakości (w FC dobrych z założenia pierwsza lepsza pojemność okazała się dobra) ... i bądź tu mądry :))). Nauczkę mam taką żeby w tym miejscu sprawdzać na początku FC.

Ja miałem Nichicon 6800uF, i było lepiej niż na Silmicach 470uF, później dałem Nippon 2700uF i jest najlepiej, Panasonika nie sprawdzałem, i już nie będę skoro Rambo twierdzi że różnice znikome. Za to przy 5V dałem FC 2700uF, a przy opampach fajne kondzie 180uF Panasonic HFZ. I jest miodzio.

>Rambo

Rozumiem ze mowisz o kondkach na wejsciu? Ja porównywałem wiekszą elnę z dużym ESR 4700uF i mniejszą 3300 z niskim ESR. Obie duuuuzo gorsze o 470 Silmic. Najciekawsze jest to ze w 6000OSE siedzi 1000uF Silmic wielkości tego 4700. Więc cos jest w zależności jakości kondensatora a nie pojemności. Tylko gdzie tu teraz kupić Silmica o dużej pojemności? Ech, hmmmmm

>McGyver

Sanyo zielone kupisz tylko w Elfie, niestety bardzo drogo, ale ważne ze mają, to bardzo dobre kondki. Os-cony są na allegro, ale ja kupilem przez RS Components, czekałem i czekałem chyba z półtora tygodnia i w koncu mam:))). Własnie wracam tez z allegro, widze ze Javoreczek ma te Nichicony 2700, najchętniej znalazłbym jakies kondki z nóżkami zatrzaskowymi snap-in. A jakie pojemnosci masz na wyjsciu stabilizatora?

tu masz namiar na RS Components. Części jadą z Angli, firma dystrybuująca chyba w Krakowie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.