Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Marantz'a CD6000-trudne pytanie

Buber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Znajomy ostatnio zdobył mi uzywanego Marantza CD 6000, odrazu go rozebrałem i z radością zobaczyłem na bocznej ściance osobny zegar LC Audio i wygłuszenie matą bitumiczną :). Brzmieniowo jest w porządku, ale myśle, ze może być lepiej. Muszę przyznać, ze teraz biorę się do tuningu, bo myślę, że warto coś pozmieniać skoro i tak ktoś już pokusił się o zmianę clocka. Po przestudiowaniu Waszych rozważań zmieniam teraz wszystkie kondensatory elektrolityczne, oampy, stabilizatory oraz zakładam gniazdo IEC. Mam pytanie czy zmiana wartości napięcia maksymalnego (ale nie pojemności) niektórych kondensatorów moze coś pogorszyć? Niektórych wartości nie można kupić na żądane napięcie jak w oryginalnej wersji. ??

[obrazekLUKASZ-199620_1.jpg] [obrazekLUKASZ-199620_2.jpg] [obrazekLUKASZ-199620_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4504-100002094 1170260957_thumb.jpg

post-4504-100002095 1170260956_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pogorszyć raczej nie. Często kupuje się kondensatory na większe napięcie aby zmniejszyć tym samym ESR.

Polecane są też wersje na 105^C. Ważne jest natomiast zachowanie pojemności!!:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

W niektórych miejscach w Marantzu producent dał skandalicznie niskie pojemności, ja na przykład w zasilaczu pojemność zwiększyłem 10 razy. W niektórych innych miejscach też warto powiększyć i dać low ESR, a w cyfrówce Sanyo OS-CON albo coś podobnego.

Nie chciało mi się, ale zmieniłem elektrolity, zbocznikowałem je i wyrwałem (tak, wyrwałem właśnie, bo mi się nie chciało płytki wykręcać) tranzystorki mutujące. Wszystko w moim CD 63 SE.

>terminator

Pisałeś, że zwiekszałeś pojemności w CD. Powiedz mi, czy za stabilizatorem też dawałeś takie byki? Ja stwierdziłem, że za stabilizatorem nie warto dawać nic więcej poza jakimś tantalem np 10uF na nóżkach stabilizatora inaczej dźwięk mi się zmulał. Wymieniłem oprócz tego 7805 na stabilizator LT1086-5 i chyba jest lepiej. Bocznikowałem na razie tylko kondensatorki w zasilaniu, natomiast na zasilaniu OPA już nie.

rekin - miałem podobne doświadczenie z "zamuleniem" dźwięku po zmianie kond. w tym miejscu o którym piszesz na większe. Co się okazało - wstawiłem dość przypadkowe Rubykony, ale po wstawieniu innych do któych mam przekonanie FC (1000uF) lub Nippon LXY (1800uF)było ok.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Narazie czekam na kondensatorki Sanyo od Elfy. Niestety już nie można kupić Os Con'ów.

Z punktu widzenia czysto technicznego podobno wartości pojemności na wyjściu też powinny być duze. Pojemność na wejściu poprawia stabilność stabilizatora, a pojemność na wyjściu poprawia jego dynamikę układu, czyli zmniejsza wpływ obciążenia. Przy +12V na wejściu dałem 4700uF i 8200 na wyjsciu, a -12V 4700uF wejście i 2200 wyjście. Zwiększyłem też przy +5V. Pozostałych pojemności nie ruszałem, tylko wymieniłem na lepsze kondki. Ale użyłem też lepszych stabilizatorów: +5V LT1085-5CT, +12V LM2940T-12 i -12V LM2990T-12. Stabilizacji napędu nie ruszałem. Jak już wszystko zmontuje to pochwale się czy będzie lepiej czy... gorzej:)

sorrki, skłamałem coś:). Na wejściach (+12 i -12) dałem 4700 a na wyjściach 2200uF bo przecież musi być zachowana symetria na plusie i minusie. 8200 uF dałem na wejściu jednej z +5V, poprzednio było 4700.

Ale zapytam was z innej beczki: jak to jest w końcu z tymi oampami? Czy 2406 czy 2134, w/g was oczywiście?

>McGyver

Hmmm..., wszystko to bardzo komplikuje się z każdym kolejnym krokiem. Już wlutowałem podstawki pod normalne scalaczki, a chyba stoliczek z tego co wiem jest też podstawką, więc musiałbym wylutować podstawkę, a tam ścieżki są takie delikatne... no, chyba że stoliczek można wstawić do normalnej podstawki??

Rambo>

Kiedyś na diyaudio.com był dość długi wątek poświęcony wpływowi pojemności kondziorków na wyjściu regulatora na dźwięk. Z grubsza konkluzja była taka, że nie ma sensu dawać pojemności powyżej 470uF.

terminator>

Ponoć w Conradzie są teraz OSCONy, tylko nie wiem jaka seria :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem na serwisie niemieckim Conrada, czyli: www.conrad.de, wpisując numery towarów, że jest to seria SA OSCON. Lista dostępnych pojemności jest jednak skromniutka (tylko 5).

BTW, dziwi mnie dlaczegp polski Conrad pozostaje przy tej starej niewygodnej i skapej w informacje wersji serwisu www, skoro niemiecka macierzysta firma od ponad roku ma już nowy, lepszy serwis :-(

mi$kin - jestem "za" taką pojemnością. Czy masz namiar na ten temat ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>terminator

nie chodzi o bocznikowanie tylko wymianę tych zielonych ceramicznych kondensatorów na mikowe,

no ale nie namawiam, broń boże... :-)

Sanyo OS-CON są na allegro

Ukryta Zawartość

u mnie poprawa była, dzwięk jakby żywszy się zrobił kiedy zmieniłem z Elna Silmic jakie miałem wcześniej...

>McGyver

nie,

mam tylko te 120pF, z Niemiec je specjalnie sciągałem i wziąłem 2 komplety - na wszelki wypadek... :-)

idea z wymianą rezystorów w filtrze za DAC'kiem na precyzyjne jest słuszna, ale jest jeden problem... w CD6000 to są rezystorki SMD i ciężko je czymś zastąpić... ale nie mówię ze się nie da... :-)

a lutować te maleństwa.. brrr...:-)

no i przydało by się wcześniej sprawdzić, bo może już wlutowali takie z tolerancją 0,1 %... :-)

Jeszcze mam pytanie o bocznikowanie kondensatorów filtrującyh przy WO (OPA267) ? Bocznikować czy nie?

Jakie są wasze doświadczenia w tym zakresie ?

Bo w zasilaczu to rozmumiem że na 100% bocznikować... :-)

Ukryta Zawartość

>terminator

gdzie kupowałeś te stabilizatory ( +5V LT1085-5CT, +12V LM2940T-12 i -12V LM2990T-12)?,

jak masz tego więcej to byłbym chętny na komplet... bo ja mam narazie zwykłe 7812 i 7912 chociaż dobrałem je sobie z dokładnością do 0,01 V... a wogóle to duża różnica jest po takiej wymianie bo nie wiem czy się bawić... ?zaczynam się o ścieżki obawiać na płytce, po tych lutowaniach wszystkich...

czytałem też o mod'zie żeby zrobić oddzielne stabilizatory dla DAC'a (w miejsce rezystorów 3311-3314)...

ale się trochę lękam... bo te stabilzatory miałyby na wejściu tylko 5V, więc mogło by być różnie z tą stabilizacją... bo jednak jakaś różnica napięć na wejściu i wyjściu być powinna...

kombinował może ktoś coś w tym temacie ?

Robisz tak: wywalasz rezystor, od strony DAC wlutowujesz nóżkę "wy", masę do masy na płytce (oskrobać) a do "we" doprowadzasz drutem napięcie z konda przed głównym stabilizatorem. Aha, obciąż wyjście rezystorem 470ohm dla 5V, bo na przykład zailani "logic gate" je za mało żeby stabilizacja była prawidłowa.

>McGyver

>Robisz tak: wywalasz rezystor, od strony DAC wlutowujesz nóżkę "wy"...

a widzisz, na to nie wpadłem... :-)

>Aha, obciąż wyjście rezystorem 470ohm dla 5V

rozumiem że muszę tak zrobić żeby stabilizator był cały czas obciążony prądem przynajmniej 10mA...?

a warto to wogóle przerabiać ? czy to już pogranicze magii i placebo ??

teoretycznie powinno być lepiej, ale nie chciałbym próć połowy CD dla jakiś wątpliwych korzyści...

no i czy ewentualne różnice napięć między stabilizatorami nie będą bardziej bruździły niż obecne rozwiązanie z 1 stab.

cholera muszę przestać przeglądać forum bo będę dłubał w tym CD, aż czegoś w końcu nie zepsuję... :-)

Separacja dla logic gate u mnie sprawiła, że zastosowanie zegara Audioampa nic więcej nie wniosło. Może lepszy zegar... droższy. Tyle że ja mam CD63SE, i obwód oryginalnego rezonatora mocno przerobiony, posunąłem się do prucia ścieżek, ale warto było, poprawa spora, a koszt czści znikomy. Nie odstąpiłbyś tych zielonych kondziów co siedziały w 6000 zanim dałeś Silver Mica? Do tanich CD są w sam raz, a ja tego sporo wałkuję.

>McGyver

Zegar Audioampa już mam dodatkowo z oddzielnym zasilaniem, a poza tym w CD6000 jest trochę inna aplikacja tego układu SM5872, zegar/kwarc nie wchodzi do niego bezpośrednio tylko przez dodatkowy układ (L/R SEPARATING LOGIC CIRCUIT INTERFACE TC160G11) skąd rozchodzi się na dwa DAC'ki...

stąd moje wątpliwości czy to coś da...

> Nie odstąpiłbyś tych zielonych kondziów co siedziały w 6000 zanim dałeś Silver Mica?

Nie ma sprawy, podeślij mi adres na priva to Ci jutro wyślę.

Nie wiem jak w modelu 6000 ale w 63 potwierdzam, że dodatkowe zasilanie bramki generatora to były b. dobry pomysł . Dodatkowe zasilanie może odegrać mniejszą rolę gdy jest wstawiony zewnętrzny zegar. Reszta to już były subtelności. M.in. nic nie wniosło dodatkowe trafo do części analogowej :(, choć wiele osób miało inne spostrzeżenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.